Δεν υπήρχε θέμα κι όμως ο Πογέτ έφυγε

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για το τέλος με τον Γκουστάβο Πογέτ, τον αντιεπαγγελματισμό του Ουρουγουανού που κρέμασε την ομάδα και για το λάθος της ΑΕΚ που αποτέλεσε την αφορμή που έψαχνε ο πρώην προπονητής για να κάνει ντόρο.

Δεν υπήρχε θέμα κι όμως ο Πογέτ έφυγε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ορισμένες φορές η λογική τερματίζει και δίνει τη θέση της στην παράνοια, με τα γεγονότα να τρέχουν από μόνα τους και τα γεγονότα να προλαβαίνουν ακόμα και τις σκέψεις. Χθες ήταν μία από αυτές τις φορές αφού η μέρα ήταν κυριολεκτικά… θρίλερ για την ΑΕΚ και από το πουθενά. Ο Γκουστάβο Πογέτ γνωστοποίησε την απόφασή του (μαζί με το τιμ) να αποχωρήσουν από την ΑΕΚ μετά το τέλος του 6μηνου συμβολαίου και έβαλε… φωτιά σε όλο το ΑΕΚτζήδικο στερέωμα.

Η συνάντηση της Δευτέρας, οι απαιτήσεις και η deadline

Όλα ξεκίνησαν στη συνάντηση της Δευτέρας. Η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει σε μια στιγμή που η ΑΕΚ δεν μπορούσε να κάνει κάποια μακροπρόθεσμη ενέργεια, αφού και οι τυφλοί βλέπουν ότι βρίσκεται σε μεταιχμιακή φάση. Ο Πογέτ και ο ατζέντης του ζητούσαν ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο (μεγαλύτερο από αυτό που περίμεναν να ακούσουν στην ΑΕΚ) και μία απάντηση μέχρι την Τετάρτη.

Η ΑΕΚ από την πλευρά της εξήγησε στον ατζέντη του Πογέτ, ότι δεν γίνεται να δοθεί κάποια οριστική απάντηση αυτή τη στιγμή ως προς την πιθανή επέκταση της συνεργασίας με τον -πρώην- προπονητή, πριν κριθούν οι στόχοι της ομάδας.

ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Η ΑΕΚ;

Υπό κανονικές συνθήκες όχι, γιατί έπρεπε εδώ και αρκετό καιρό να υπάρχει προπονητής που να δουλεύει για τη νέα χρονιά. Έπρεπε όμως να τα περιμένει τέτοιου είδους μπερδέματα όταν αποφάσισε να πάει σε λογικές συμβολαίων 6μήνου.

Αφού όμως φτάσαμε μέχρι εδώ και το θέμα εκκρεμεί, θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο να αποφασίσει οριστικά η ΑΕΚ για τον προπονητή της νέας χρονιάς τη μέρα που ξεκινούν τα κρίσιμα ματς. Πολύ απλά, γιατί αν (για παράδειγμα) αποκλειόταν από τον Ατρόμητο και τερμάτιζε τέταρτη στο πρωτάθλημα, δεν θα υπήρχε ζωντανός οργανισμός στο σύμπαν που δε θα την είχε στολίσει για τη "σοφία" της να κλείσει τον Πογέτ πριν κριθεί η σεζόν.

ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΡΟΝΤΕΟ

Από εκεί και πέρα η πλευρά Πογέτ ήταν αρπαγμένη γιατί δεν άκουσε αυτά που προσδοκούσε- και αποφάσισε να κάνει… ροντέο την κατάσταση με τη γνωστοποίηση του τέλους μετά τη λήξη του συμβολαίου. Αναστατώθηκε η ομάδα, η διοίκηση έψαχνε μέσα στη νύχτα τον Μανωλά για να τον φέρει στο ξενοδοχείο και οι εξελίξεις έτρεξαν όπως μόνο στην ΑΕΚ μπορούν να τρέξουν σε παρόμοια ευτράπελα ζητήματα. Τελικώς η όλη ιστορία έληξε μια ώρα νωρίτερα, αφού ο Ουρουγουανός δεν θα χρειαστεί καν να κάτσει στον πάγκο στο ματς με τον Ατρόμητο.

Το λάθος της ΑΕΚ

Ο Πογέτ εξοργίστηκε από τα όσα διέρρευσαν από τη συνάντηση. Απ’ ότι κατάλαβα, το κομμάτι που τον ενόχλησε, ήταν το "συμφώνησαν να τα ξαναπούν μετά τα πλέι-οφ". Δεν του άρεσε το "συμφώνησαν" γιατί όντως δε συμφώνησε κάτι τέτοιο και απασφάλισε. Από τη στιγμή που δε συμφωνήθηκε -όπως ο ίδιος λέει- ότι θα τα πουν μετά τα πλέι-οφ, κακώς το διέρρευσε η ΑΕΚ και δικαίως εκνευρίστηκε. Αυτό όμως είναι και το μοναδικό point του Ουρουγουανού στην όλη ιστορία.

Βέβαια στη συνέχεια η ΑΕΚ διασύρθηκε επικοινωνιακά αφού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξηγούσε ότι σκέφτεται μόνο το ματς με τον Ατρόμητο, ενώ η επόμενη κίνηση ήταν να απομακρυνθεί ο προπονητής πριν από αυτό. Κινήσεις που μαρτυρούν ταραχή, η οποία δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιέται στη φετινή ΑΕΚ, και είναι μία από τις αιτίες που έφτασε εδώ.

Τα υπόλοιπα λάθη της ΑΕΚ στην όλη ιστορία αφορούν την ίδια (γιατί εκείνη είναι αυτή που δέχεται τις συνέπειες κάθε Κυριακή) και όχι την παρούσα φάση. Κυρίως έχουν να κάνουν με τον αγωνιστικό σχεδιασμό που ήταν άκυρος και δεν κατάφεραν να τον διαχειριστούν δύο προπονητές και με το χαμηλό ταβάνι του μπάτζετ.

Ο φόβος του Πογέτ

Δεν είναι και τόσο θεμιτό για τον Πογέτ να μην θέλει να κριθεί στο διάστημα που απομένει με βάση τους στόχους της ομάδας, τη στιγμή που και στο χρονικό διάστημα με τα νικηφόρα αποτελέσματα, με την ίδια λογική (δοκάρι και μέσα θεός, δοκάρι και έξω άμπαλος) είχε κριθεί. Κάτι λέει η άρνησή του. Όπως επίσης κάτι λέει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του νικηφόρου σερί ήταν διστακτικός με την ΑΕΚ ανοίγοντας πόρτες παντού, ενώ μετά την ήττα στο Αγρίνιο αναζητούσε συνάντηση και συμφωνία για τη νέα σεζόν… χθες.

Στο φινάλε ο Πογέτ δεν είναι και το προπονητικό μέγεθος που μπορεί να ισχυριστεί ότι δε σηκώνει καμία αμφισβήτηση και που μια ομάδα πρέπει να του δώσει τα κλειδιά με κλειστά τα μάτια. Η ΑΕΚ ήταν η μεγαλύτερη ομάδα που πέρασε από τα χέρια του.

ΕΠΕΛΕΞΕ ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ

Ο Πογέτ με τις κινήσεις του χθες κατάφερε να βλάψει αυτό που πληρώνεται για να προστατεύει: Την ομάδα. Επέλεξε να κάνει ηρωική έξοδο και ντόρο, διασφαλίζοντας πρώτα αυτό που τον ενδιέφερε περισσότερο: Το όνομά του. Παρότι ο προπονητής πρέπει να βάζει πάντα πάνω από όλα την ομάδα, ο Πογέτ επέλεξε να διώξει πρώτα τον βραχνά της πιθανής απόλυσης στο τέλος της σεζόν αν αποτύγχανε ως προς τους στόχους, αφού είχε προλάβει να πει ότι φεύγει πριν τον φύγουν (αν τον… έφευγαν). Παράλληλα, εξάντλησε τις πιθανότητες να πάρει τα λεφτά του (που θα τα έπαιρνε ούτως ή άλλως) χωρίς να χρειαστεί να ταλαιπωρείται επιπλέον με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας ή να χρεωθεί μια πιθανή αγωνιστική αποτυχία της ΑΕΚ στο Κύπελλο ή στα πλέι-οφ.

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Η ΑΕΚ έχει κάνει αρκετά λάθη στον αγωνιστικό της σχεδιασμό, αλλά δεν είναι φυσιολογικό να της φορτώνεται ότι δεν υπέγραψε με κλειστά τα μάτια τον Πογέτ, όποια εικόνα κι αν έχει ο ίδιος ο Ουρουγουανός για τον εαυτό του. Σιγά σιγά πλησιάζει η ώρα που τα ψέματα τελειώνουν οριστικά και η ΑΕΚ θα κληθεί να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει και να χτιστεί -επιτέλους- σε κανονικές βάσεις. Αυτή τη στιγμή όμως, προέχει το μοναστήρι, που πρέπει να είναι πάντα καλά και το σήμερα. Είτε έρχεται ο Πογέτ, είτε παρέρχεται ο Δέλλας, είτε υπάρχουν ευθύνη και στη διοίκηση σε πιο γενικότερο πλαίσο (συμβαίνουν και τα τρία).

Σήμερα στην ηλεκτρική καρέκλα είναι ο Μανωλάς που ξέρει τι είδους καράβι έχει στα χέρια του και η λογική λέει ότι δεν θα κατάφερε να κοιμηθεί χθες το βράδυ από το άγχος. Η ΑΕΚ παίζει τη μισή χρονιά. Αύριο είναι μια άλλη μέρα και ο σύλλογος πρέπει να κοιτάξει να βρει και έναν προπονητή παρόμοιου βεληνεκούς με τον Πογέτ, με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ούτως ή άλλως, και τώρα σε μια μεταβατική περίοδο ζούσε, έπρεπε κάποια στιγμή να ξυπνήσει στον πραγματικό κόσμο και να δαπανήσει χρήμα επενδύοντας στο μέλλον της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Απίστευτες ατάκες από Πογέτ: "Όταν λες όχι σε κάποιους πλούσιους, δεν το αντέχουν!"
Τέλος ο Πογέτ, υπηρεσιακός ο Μανωλάς

News 24/7

24MEDIA NETWORK