Δύο χρόνια και ένα αποχαιρετιστήριο ποδοβόλεϊ

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για το τέλος του Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς από την ΑΕΚ και αναλύει το χρονικό του "διαζυγίου".

Δύο χρόνια και ένα αποχαιρετιστήριο ποδοβόλεϊ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι δρόμοι της ΑΕΚ και του Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς χώρισαν και επισήμως με την ανακοίνωση της Παρασκευής, έπειτα από δύο γεμάτα χρόνια συνεργασίας των δύο πλευρών. Η αποχώρηση του Σέρβου τεχνικού διευθυντή έδειχνε εδώ και αρκετό καιρό ότι αποτελεί θέμα χρόνου και η περίπτωση του Σαμάκ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Τι του χρεώνεται

Στην ΑΕΚ χρέωσαν στον Μιλοβάνοβιτς τους χειρισμούς τους σε κάποιες περιπτώσεις. Θεωρούν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα λειτουργούσε περισσότερο σαν… μάνατζερ και λιγότερο σαν τεχνικός διευθυντής. Ότι αβάνταρε περιπτώσεις παικτών που είχε προτείνει ο ίδιος και "έκαιγε" περιπτώσεις άλλων παικτών που είχαν προταθεί από αλλού (π.χ. από τον αρχισκάουτερ, Άλεξ Ντε Μπαρτόλο). Επίσης του χρεώνουν ότι για να αναδείξει το γεγονός πως το μπάτζετ της ομάδας είναι μαζεμένο και για να "ηρωοποιήσει" τον εαυτό του, πήγαινε σε περιπτώσεις παικτών που δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να καλυφθούν από το -πολύ συγκεκριμένο- βαλάντιο της "Ένωσης".

Οι συγκεκριμένες προσεγγίσεις δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα, όπως επίσης δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα το γεγονός ότι όντως το μπάτζετ της ομάδας ήταν και είναι περιορισμένο, κάτι που αν μη τι άλλο δημιουργεί δυσκολίες στις μεταγραφές γιατί περιορίζει το πεδίο δράσης.

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ

Το γυαλί είχε ραγίσει εδώ και πολλούς μήνες. Από την περίφημη περίπτωση του Ιμπίσεβιτς το θέμα του οποίου ο "Μίλο" συντηρούσε χωρίς να υπάρχουν αντικειμενικές πιθανότητες απόκτησης, μέχρι όταν έμεινε… στην απ’ έξω τη μεταγραφική περίοδο του Γενάρη, όταν τις -δυο- προσθήκες πήρε επ’ ώμου ο Πογέτ. Στη συνέχεια οι δηλώσεις που έκανε ο πρώην τεχνικός διευθυντής σε μέσο της πατρίδας του μετά τον νικηφόρο αγώνα της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού διατάραξαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, αφού τότε θεωρήθηκε ότι έβαλε τον εαυτό του πάνω από την ομάδα σε μια προσπάθεια να διαφημίσει τη δουλειά του εις βάρος του συλλόγου.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΤΑΡΑΞΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΝΕΡΑ

Για την ιστορία, τότε ο Μιλοβάνοβιτς είχε πει: "Ο Ολυμπιακός έχει 20 φορές μεγαλύτερο μπάτζετ από την ΑΕΚ. Όσο κόστιζε ο Ιντέγε, παίρνουν όλοι στην ΑΕΚ μαζί. Τις δύο τελευταίες περιόδους δεν δώσαμε χρήματα για αγορές. Ο πρόεδρος βέβαια προσπαθεί πάρα πολύ και στηρίζει την ομάδα".

Πολυφωνία, ασυνεννοησία

Βέβαια η δήλωση -που επίσης δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα- δεν ήταν τίποτα παραπάνω από τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε ό,τι αφορά τις σχέσεις. Κάτι σαν αφορμή. Οι ρεαλιστικές αιτίες είχαν να κάνουν περισσότερο με την αδυναμία συνεργασίας με το υπόλοιπο τιμ που έτρεχε το μεταγραφικό κομμάτι. Πολυφωνία, ασυνεννοησία και ορισμένες φορές ακόμα και διαφορετικά κίνητρα. Ο Μιλοβάνοβιτς έδειχνε εδώ και καιρό να είναι ξένο σώμα και πέραν από την ΑΕΚ που απλά περίμενε την κατάλληλη στιγμή και ο ίδιος έδειχνε να είναι συνειδητοποιημένος ότι πλησιάζει το τέλος.

Ο ΣΑΜΑΚ, ΤΟ ΠΟΔΟΒΟΛΕΪ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Η περίπτωση του Σαμάκ έγινε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε ότι αφορά τη συνεργασία. Ο Κετσπάγια σε πηγαδάκι στο Κίελτσε εξήγησε στους δημοσιογράφους (σωστά ή λάθος δεν έχει σημασία) τους λόγους για τους οποίους δεν θα ήθελε να είναι ο Σαμάκ ο φορ που θα αποκτήσει η ΑΕΚ και ο Μιλοβάνοβιτς λίγο αργότερα… αποκάλυπτε τις επαφές της ομάδας με τον παίκτη. Κάπου εκεί ακολούθησε και η πρώτη διάψευση της ΠΑΕ σε τεχνικό διευθυντή στην ιστορία της ΑΕΚ και το θέμα του "μένει-φεύγει" ο Μιλοβάνοβιτς ήδη έλαβε τέλος. Η επόμενη μέρα στο Κίελτσε ήταν λίγο ροκ αφού ο εκνευρισμένος με τον Μιλοβάνοβιτς, Μπάγεβιτς, δεν έχασε την ευκαιρία να παίξει ποδοβόλεϊ με τον τεχνικό διευθυντή που μια μέρα πριν διέψευσε η εταιρεία (!) ωστόσο και αυτό δεν ήταν κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την ουσία του όλου στόρι.

Επιτυχημένος ή αποτυχημένος;

Για το αν ο Μιλοβάνοβιτς ήταν επιτυχημένος ή αποτυχημένος δεν είναι θέμα συμπάθειας ή αντιπάθειας. Με τα κακά και τα καλά του κατάφερε να φέρει στην ΑΕΚ παίκτες που βοήθησαν αρκετά και κάποιοι εξ αυτών έχουν μεταπωλητική αξία: Σιμόες, Γιόχανσον, Μπαρμπόσα, Γκάλο, Βάργκας, Ντίντακ, είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της δουλειάς του Σέρβου που καθιστά δίκαιο το θετικό πρόσημο ως προς την παρουσία του στην "Ένωση".

Έφερε βέβαια και ποδοσφαιριστές που άλλοι δε βοήθησαν όσο θα περίμενε κανείς (Άρθο) και άλλοι έμειναν στην ιστορία για τη λιγοστή προσφορά τους (Κρισάντους) ωστόσο όταν πηγαίνεις με τέτοιες βλέψεις στην αγορά δεν είναι δυνατόν να σου βγαίνουν όλοι. Εκεί που είναι φάουλ ο Σέρβος στον αγωνιστικό σχεδιασμό είναι ότι επί -σχεδόν- τέσσερις μεταγραφικές περιόδους η ΑΕΚ ψάχνει εξτρέμ και φορ χωρίς σοβαρό αποτέλεσμα. Τα οικονομικά δεδομένα είναι μια καλή δικαιολογία, όμως με βάση αυτά η ΑΕΚ προσέλαβε τον "Μίλο" και αυτός δέχτηκε να δουλέψει. Προφανώς στο συγκεκριμένο κομμάτι (φθηνούς και εξελίξιμους παίκτες) ο πρώην τεχνικός της διευθυντής δεν μπορούσε να τη βοηθήσει άλλο, κάτι που σημαίνει πως χρειαζόταν μια ανανέωση στο συγκεκριμένο κομμάτι, αυτό όμως θα το αποδείξει το έργο του επόμενου, όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις καταστάσεις.

Εκτός των άλλων, πάντως, ο "Μίλο", έστω και για κάποιο χρονικό διάστημα, έγινε συμβατός -έστω και για μια εποχή- με την οικονομική πολιτική της ΑΕΚ στις μεταγραφές πράγμα που απέδωσε αρκετά και αποτέλεσε μία από τις σημαντικές αιτίες που κατακτήθηκε ο πρώτος τίτλος μετά την επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία.

Κυρίως, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κορμού που κρατάει την ΑΕΚ από τη Β’ Εθνική όπως συνέβη και με τον προκάτοχό του, Νίκο Λυμπερόπουλο που ήταν πιο άπειρος (ο Μιλοβάνοβιτς είχε θητεύσει στη Λας Πάλμας), συνείσφερε όμως και αυτός σε περιπτώσεις Ελλήνων ποδοσφαιριστών που αποκτήθηκαν τότε.

Τι γίνεται από εδώ και πέρα

Από εδώ και πέρα η ΑΕΚ θα κληθεί να βρει τη διάδοχη κατάσταση. Το αν αυτή θα είναι εντός των τειχών ή αν θα επιστρατευθεί εξωτερική λύση θα το δείξει η πορεία. Σε πρώτη φάση πάντως όλα δείχνουν ότι οι "κιτρινόμαυροι" θα πορευθούν ως έχουν, με τον αρχισκάουτερ της ομάδας, Άλεξ Ντε Μπαρτόλο να αποτελεί τον κινητήριο μοχλό και με τους Μπάγεβιτς-Μελισσανίδη να έχουν πιο ενεργό ρόλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τέλος ο Μιλοβάνοβιτς

News 24/7

24MEDIA NETWORK