"Μητέρα" των μαχών

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ για την ΑΕΚ και τον Μελισσανίδη, με την οποία… άρχισε το πρωτάθλημα της νέας αγωνιστικής σεζόν.

"Μητέρα" των μαχών
INTIME SPORTS

Ήρθε την Τρίτη (24/6) η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ να απορρίψει την έφεση της ΠΑΕ ΑΕΚ και του Δημήτρη Μελισσανίδη σχετικά με το χρηματικό πρόστιμο που επιβλήθηκε στους δύο μετά τις δηλώσεις του τελευταίου στον προημιτελικό Κυπέλλου της "Ένωσης" με τον Ολυμπιακό την 11η Μαρτίου. Προφανώς το σκεπτικό της Επιτροπής της Ομοσπονδίας στηρίζεται στο συμπέρασμα ότι ο Μελισσανίδης συνδέεται με την ΠΑΕ ΑΕΚ.

Παρότι προκαλεί μία εντύπωση το γεγονός ότι μία απόφαση ενός επίσημου οργάνου της Ομοσπονδίας δρα και αποφασίζει με κριτήριο όχι τη θεσμική ιδιότητα αλλά το τι λέγεται-γράφεται-κυκλοφορεί, η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο θέμα είναι νομικό και πρέπει να υπάρχει κάποια εξειδίκευση για να εκφέρει κάποιος σοβαρή άποψη. To... κουλό βέβαια, που μπορεί να το διακρίνει και κάποιος παντελώς άσχετος με τη νομική επιστήμη, είναι το γεγονός πως η ίδια Επιτροπή (η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ) τον περασμένο Φλεβάρη δέχτηκε πως ο Μελισσανίδης και ΑΕΚ δεν συνδέονται, κάτι που -δεδομένης απόφασης της Τρίτης- φανερώνει μία σύγχυση.

Στην ποδοσφαιρική πιάτσα μιλούν τις τελευταίες ώρες για χρήση της απόφασης αυτής (της τελευταίας) από την ΠΑΕ Ολυμπιακός προκειμένου να εξαντλήσει τις πιθανότητες της μη συμμετοχής της ΑΕΚ στο νέο πρωτάθλημα. Ήδη σε ορισμένες οπαδικές ιστοσελίδες γίνεται αναφορά.

Είπε ξείπε

Ενδεχομένως διότι υπάρχει η αίσθηση ότι αυξάνονται τα όπλα του Ολυμπιακού, ο οποίος θα πάει στην ΕΕΑ με ένα -θεωρητικά- ισχυρό όπλο: Την επίσημη απόφαση του οργάνου της Ομοσπονδίας της χώρας. Παρά το γεγονός πως πριν από μερικούς μήνες η απόφαση -για το ίδιο θέμα- ήταν άλλη. Αποφάσισαν και ξεαποφάσισαν. Συμβαίνουν αυτά. Με το ίδιο σκεπτικό την επόμενη φορά μπορεί -η ίδια επιτροπή- να ξαναξεαποφασίσει και να αποφανθεί και πάλι πως Μελισσανίδης και ΑΕΚ δεν σχετίζονται, λαμβάνοντας υπόψιν -όπως και την πρώτη φορά- τους θεσμικούς ρόλους.

Παράπονα για το σκεπτικό της απόφασης

Να σημειώσουμε πως την ίδια ώρα που στο ένα στρατόπεδο (σε εκείνο του Ολυμπιακού) φαίνεται ότι ετοιμάζεται… κινητοποίηση ενόψει ΕΕΑ για το θέμα Μελισσανίδη, στο άλλο (στης ΑΕΚ) εκφράζονται παράπονα ότι η απόφαση της Επιτροπής είχε συγκεκριμένο σκοπό. Ανεπίσημα, γιατί επίσημα υπάρχει μόνο πλήρης αδιαφορία. Σε κάθε περίπτωση, σε αυτά τα θέματα η θέση της ΠΑΕ είναι αυτή που μετράει και από τη στιγμή που η ΑΕΚ δεν ασχολείται καν, πάει να πει πως η υπόθεση ελέγχεται.

"Μητέρα" των μαχών
INTIME SPORTS

Άρχισε νωρίς το πρωτάθλημα φέτος. Τα προηγούμενα χρόνια άρχιζε γύρω στον Οκτώβριο και τέτοια εποχή ξεκουραζόταν για να συναντήσει τη… φύση του Πηλίου αρχές Αυγούστου. Τώρα η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και τα… μπαμ-μπουμ άρχισαν από τον Ιούνιο. Ας την προσεγγίσουμε όμως -όσο γίνεται- με λογική αυτή την ιστορία.

Η ΑΕΚ, ο ΟΠΑΠ, ο Μελισσανίδης όλα δείχνουν πως θα απασχολήσουν αρκετά κατά τη διάρκεια της σεζόν, πρέπει να προσεγγιστούν -ως θέματα- με ορθολογισμό και μακριά από τη λογική του αν η μία ΠΑΕ θέλει την άλλη στο ίδιο πρωτάθλημα ή στο ίδιο κουπόνι στοιχήματος. Ας τα βάλουμε λίγο κάτω.

Τι είναι ο ΟΠΑΠ

Ο ΟΠΑΠ σε αντίθεση με το παρελθόν του, όταν πλήρωνε τον Λεβαδειακό (π.χ.) για Μπόκα Τζούνιορς την εποχή των παχέων αγελάδων, έγινε ιδιωτικός. Δηλαδή μαγαζί που έχει σκοπό το κέρδος. Προσωπικά αδυνατώ να αντιληφθώ με ποιο τρόπο μπορεί να έχει κανείς απαιτήσεις να λειτουργήσει μια επιχείρηση με βάση τη δική του λογική.

Ο Μελισσανίδης

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχοντας εμπλοκή με τον ΟΠΑΠ, τρέχει το κόνσεπτ της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Είναι ο ισχυρός κρίκος της "Ένωσης" στο συγκεκριμένο κομμάτι. Παράλληλα ρίχνοντας κανείς μια ματιά μόνο στα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Μελισσανίδης έχει επαφή με την καθημερινότητα της ομάδας. Παίρνει π.χ. τον Τζιμπούρ και του λέει σε θέλω στην ΑΕΚ, βλέπει την ομάδα πιο τακτικά πλέον από τη θύρα των επισήμων και όταν τον πετύχει κανένας ΑΕΚτζής στον δρόμο του λέει "γεια σου πρόεδρε". Δεν χρηματοδοτεί, όμως, την ΑΕΚ, δεν είναι πρόεδρός της, δεν μετέχει στο μετοχολόγιό της, δεν έχει επίσημο ρόλο στην εταιρεία. Βεβαίως τα πάντα είναι θέμα κριτηρίων…

Και η ΑΕΚ…

Μέχρι τα χρόνια της διοίκησης Νικολαϊδη η ΑΕΚ είχε όρθιες ακόμα κάποιες από τις σημαίες της. Μία από αυτές ήταν και η επιμονή του πρώην προέδρου να μην τοποθετηθεί ποτέ κρατική χορηγία στη φανέλα της "Ένωσης" διατηρώντας την… καθαρή από ιστορικές μουτζούρες και αιτίες κακού σχολιασμού. Μετά το καταστροφικό για την ΠΑΕ, πέρασμα της διοίκησης Αδαμίδη έπεσε και αυτό το κάστρο με τον ΟΠΑΠ να τοποθετείται για πρώτη φορά στην "κιτρινόμαυρη" φανέλα της ΑΕΚ.

Μετά από τα χρόνια των Αδαμίδη-Δημητρέλου, η ΑΕΚ έπαιξε με ΟΠΑΠ στη φανέλα και στη Γ’ Εθνική, παίρνοντας σαφέστατα περισσότερα χρήματα από την Τριγλία Ραφήνας, τη Θύελλα Διασταύρωσης και τον Περαμαϊκό. Γεγονός -πιστεύω- αρκετά λογικό το οποίο δεν στηρίζεται στα οπαδικά αισθήματα του Δημήτρη Μελισσανίδη αλλά στους νόμους της ζήτησης και της αγοράς.

Για παράδειγμα και η NOVA έδωσε περισσότερα λεφτά στην ΑΕΚ σε σχέση με την Τριγλία, τη Θύελλα και τον Περαμαϊκό στη Γ’ Εθνική, κάτι που έκανε και ο ΟΤΕ TV στη Football League. Μαγαζί η NOVA, μαγαζί ο ΟΤΕ, μαγαζί και ο ΟΠΑΠ. Κάποιος πλήρωσε, τον πήρε και αποφασίζει.

Όπως αποφάσισε την περασμένη χρονιά (στη Football League δηλαδή) να μην διαφημιστεί στη φανέλα της ΑΕΚ και να διαφημιστεί στις φανέλες των περισσοτέρων αντιπάλων της…

Διαβάστε ακόμη:

Το παζλ των μεταγραφών της ΑΕΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK