Πού να μπει κι ο Λάζαρος...

Ο Άκης Γεωργίου γράφει για τα τρία δυνατά χαρτιά της ΑΕΚ όπως φάνηκαν στο τερέν του ΟΑΚΑ στον αγώνα της πρεμιέρας με την Ξάνθη και για τη διαπίστωση ότι η Ένωση πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για να είναι ανταγωνιστική. Το αν θα αντέξει στη διάρκεια θα το δείξει η πορεία.

Πού να μπει κι ο Λάζαρος...

H AEK ξεκίνησε θετικά στη νέα Σούπερ Λιγκ και αυτό είναι θετικό από όλες τις απόψεις, αλλά κυρίως γιατί το καλό ξεκίνημα σε μια πορεία με μεγάλες -πια- προσδοκίες, είναι κάτι αναγκαίο. Τα κέρδη από την άνετη επικράτηση επί της Ξάνθης είναι πολλά και η σημαντικότερη διαπίστωση είναι πως η ΑΕΚ έχει πλέον στη μεριά της τα βαριά χαρτιά που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο ως προς την εξέλιξη ενός ματς. Να το πάρουν πάνω τους, δηλαδή.

Μέσα σε όλα όσα έγιναν χθες, ας σημειωθεί ότι έλειπε ο Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα έδειχνε να είναι ο πιο έτοιμος παίκτης για να βοηθήσει την ΑΕΚ, αλλά... προδόθηκε από τον υπερβάλλοντα ζήλο να φτάσει γρήγορα στο επιθυμητό επίπεδο.

Το εξαιρετικό δείγμα του κορυφαίου Πατίτο

Ο Πατρίσιο Ροντρίγκες έδειξε να είναι τέτοιος παίκτης. Η συμβολή του στη χθεσινή νίκη της "Ένωσης" ήταν κάτι παραπάνω από καθοριστική αφού από τα πόδια του ξεκίνησαν δυο γκολ και η κεφαλιά του Μάνταλου στο δοκάρι. Είναι καλός στο ένας εναντίον ενός, μπορεί να τρέξει την ομάδα, βγάζει σέντρα με ακρίβεια αφού έχει δει μέσα στην περιοχή χωρίς να ξεφορτώνεται απλά τη μπάλα και δείχνει να έχει όλο αυτό το πακέτο που έδειχνε να θέλει η ΑΕΚ από τον ακραίο της.

Ξέρει καντάρια μπάλα, δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης επ’ αυτού εδώ και χρόνια, το θέμα είναι να καταφέρει να έχει διάρκεια. Αν ο μέσος όρος του είναι κοντά σε αυτό που είδαμε το απόγευμα της Κυριακής στο ΟΑΚΑ, τότε -μαζί με τον Χριστοδουλόπουλο- η ΑΕΚ μπορεί να αποκτήσει δύο πολύ δυνατές πτέρυγες και -συνεπώς- σαφώς περισσότερες λύσεις στη μεσοεπιθετική της γραμμή.

Το σίγουρο αυτή τη στιγμή, είναι πως το πρώτο δείγμα του Πατίτο δείχνει ποδοσφαιριστή που μπορεί να βοηθήσει για να γίνει η διαφορά. Eκτός όλων των άλλων, πρόκειται για πάστα ποδοσφαιριστή που γουστάρει η εξέδρα. Παρότι υπήρχε ένας φόβος να είναι κάτι παρεμφερές με τον Μπουονανότε, τουλάχιστον από τα πρώτα του δείγματα με τη φανέλα της ΑΕΚ δείχνει να είναι κάτι διαφορετικό. Έχει πιο πολύ… αέρα και δείχνει πως μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα.

"Ούγκο-Ούγκο" και δίκαιη παραδοχή με το καλησπέρα

O Aλμέιδα από την άλλη έκανε εξαιρετικό ματς. Τελείωσε πολύ καλά την φοβερή μπαλιά του Πατίτο στο πρώτο γκολ και έστειλε ένα συστημένο… τούβλο στο δεύτερο (μετά από δικό του κλέψιμο) για να γράψει το όνομά του στο μάτριξ λόγω της -πιο- καθοριστικής του συμβολής στη νίκη της ΑΕΚ στην πρεμιέρα. Στο μεταξύ, η συνεισφορά του Ούγκο δεν περιορίστηκε μόνο στα γκολ αφού προσπάθησε να βοηθήσει και στο δημιουργικό κομμάτι. Είχε και μία απόπειρα για επανάληψη της φοβερής ασίστ στον Λάζαρο στο φιλικό με την Ανόρθωση.

Στο χθεσινό ματς με τον ίδιο… γυριστό τρόπο προσπάθησε να βρει τον Ντίντακ που ανέβαινε από αριστερά αλλά η φάση δε βγήκε στην "Ένωση". Τελικά αντικαταστάθηκε από τον Αραβίδη λόγω κάποιων ενοχλήσεων που ένιωσε στη μέση, για να γνωρίσει την αποθέωση από τους ΑΕΚτζήδες που χειροκροτούσαν όρθιοι και έβαλαν στο ρεπερτόριό τους το "Ούγκο-Ούγκο".

Σε πρώτη φάση, αυτό που έχουμε δει από τον Αλμέιδα, είναι ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να κάνει για πλάκα τη διαφορά στη Σούπερ Λιγκ. Αν καταφέρει και αυτός να σταθεροποιηθεί και κάνει γεμάτη χρονιά, τότε η ΑΕΚ έχει ένα ακόμα τεράστιο όπλο για να τη βοηθήσει στο κυνήγι του τίτλου. Καλύτερο ντεμπούτο δεν θα μπορούσε να κάνει πάντως ο φορ της "Ένωσης" που την Κυριακή ήταν όπως έπρεπε.

Σούπερ Τσιγκρίνσκι!

Ο τρίτος που έκλεψε την καρδιά των ΑΕΚτζήδων στο τερέν του ΟΑΚΑ την Κυριακή ήταν ο Τσιγκρίνσκι. Η εμφάνιση του Ουκρανού ήταν να την πιεις στο ποτήρι και έδειξε να είναι και αυτός ένα από τα πολύ γερά χαρτιά της φετινής ΑΕΚ. Χωρίς πραγματικά καμία δόση υπερβολής, ο Ουκρανός έκανε πράγματα που δεν έκαναν ακόμα και τα πιο μεγάλα στόπερ που πέρασαν από την "Ένωση" στις καλές της εποχές, αφού έφτασε στο σημείο να συνδυαστεί με τους επιθετικούς και μεσοεπιθετικούς (π.χ. Αλμέιδα, Μάνταλος), να βγάζει την ομάδα μπροστά και να ακολουθεί τη φάση πατώντας στην περιοχή του αντιπάλου και τελειώνοντάς την!

Στα ανασταλτικά του καθήκοντα ήταν άψογος και με τη μπάλα στα πόδια η ποιότητά του είναι εμφανής αφού ο Τσιγκρίνσκι έχει το ρόλο του μυαλού της ομάδας στο ξεκίνημα του παιχνιδιού της από πίσω. Παρότι ο Λέσκοτ ψάχνει ακόμα τα πατήματά του, ο Ουκρανός κράτησε την κατάσταση σε πολύ καλό επίπεδο γράφοντας την πρώτη του πολύ καλή εμφάνιση με τη φανέλα της "Ένωσης" μετά το ματς στο "Ζοφρουά Γκισάρ" με τη Σεντ Ετιέν (στο ΟΑΚΑ με τους Γάλλους δεν είχε πάει καλά).

Και στην περίπτωση του Τσιγκρίνσκι το ζητούμενο είναι η διάρκεια, αφού στην ουσία στόχος και της ΑΕΚ και του παίκτη είναι να ξεπεράσει φέτος τις συμμετοχές που είχε συνολικά τα δύο τελευταία χρόνια. Αν η συνηθισμένη εικόνα του Τσιγκρίνσκι είναι αυτή που είδαμε στον αγώνα με την Ξάνθη, τότε η ραχοκοκαλιά της ΑΕΚ (άξονας) βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.

Πληροί πλέον τις προϋποθέσεις, η πορεία θα δείξει αν αντέξει

Η ΑΕΚ της πρεμιέρας είχε και αρνητικά, παρότι τα θετικά ήταν περισσότερα και κάλυψαν την κατάσταση χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα. Είναι ένα θέμα όμως το γεγονός πως στην απουσία του Σιμόες ανασταλτικά η ΑΕΚ δεν ήταν η ίδια ομάδα με αυτή που είναι όταν παίζει ο Πορτογάλος. Γενικότερα είχε θέματα ανασταλτικά η ΑΕΚ και έβγαλε καλά πράγματα από τη μέση και μπροστά κόντρα σε έναν αντίπαλο που δεν ήρθε για να κλειστεί. Το αντίθετο από αυτό που περιμέναμε δηλαδή. Ακριβώς αυτό, όμως, που περίμενε ο Κετσπάγια που διάβασε σωστά το ματς και από την Παρασκευή στις δηλώσεις του στη NOVA είπε πως δεν περιμένει να παίξει κλειστά ο Λουτσέσκου στο ΟΑΚΑ.

Όπως και να έχει, σημασία έχει πως η ΑΕΚ επέστρεψε πλέον στην παλιά της βάση. Αυτή που της επιτρέπει -αν μη τι άλλο- να κάνει κανονικό πρωταθλητισμό. Με κανονική ομάδα, κανονικές πιθανότητες και παίκτες του παραδοσιακού της επιπέδου με τον… παλιό μέσο όρο. Το αν θα αντέξει μέχρι τέλους ή αν θα το πάρει, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία.

Για την ώρα πάντως τα πράγματα δείχνουν να είναι πιο καλά από ποτέ τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός, όμως, ότι η ΑΕΚ επανήλθε στο επίπεδο να μοιράζει 4άρες στις περιφερειακές ομάδες που έρχονται στην έδρα της, αποτελεί μια πρώτη επιτυχία αφού σηματοδοτεί -σιγά σιγά- την επιστροφή της στη δικιά της κανονικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Αλμέιδα, ο Ιγκουαΐν της ΑΕΚ και Τσιγκρίνσκι ο νέος Γκαμάρα

News 24/7

24MEDIA NETWORK