Νίκη με υπογραφή... Μπέντο!

Πως ο Πάουλο Μπέντο έκανε την Αστάνα να φαίνεται ομάδα... της σειράς. Η ειδική προετοιμασία, τα μυστικά της τεσσάρας και το έτοιμο πλάνο για ΠΑΟΚ. Ποια τα δεδομένα με Ντε Λα Μπέγια και τι ισχύει με Καμπιάσο. Γράφει ο Αλέξης Βιρβίλης.

Νίκη με υπογραφή... Μπέντο!
media ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Δεν χρειάζεται να γίνει και καμιά ιδιαίτερη ανάλυση για το 4-1 επί της Αστάνα. Η συγκεκριμένη νίκη φέρει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του Πάουλο Μπέντο. Ένας Μπέντο που εδώ και δέκα μέρες ασχολιόταν με τους πρωταθλητές Καζακστάν. Από τις αρχές της εβδομάδας έδειχνε σε βίντεο συνεχώς παιχνίδια της στους ποδοσφαιριστές του.

Την είχε δώσει έτοιμη στο... πιάτο των “ερυθρολεύκων”. Για να είμαστε ειλικρινείς, την είχε φοβηθεί λίγο το μάτι του ο Πορτογάλος. Ήταν ένας συνδυασμός πραγμάτων: Από τη μία η ήττα από τον ΑΠΟΕΛ που είχε αγχώσει τον Ολυμπιακό στην προσπάθειά του για πρόκριση στους “32” τουEuropa Leagueκαι από την άλλη στο Ρέντη είχαν δει τα αποτελέσματα της Αστάνα τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και είχαν διαπιστώσει ότι είναι μία ομάδα που για να σκοράρεις θα πρέπει να φτύσεις αίμα!

ΜΟΝΟ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ Η ΑΤΛΕΤΙΚΟ

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι μόνο δύο σύλλογοι την έχουν κερδίσει τόσο άνετα. Η μία ήταν ο Ολυμπιακός και η δεύτερη η Ατλέτικο Μαδρίτης. Και οι δύο μοίρασαν από “τεσσάρες”. Στα υπόλοιπα ματς έχανε στο γκολ ή πολύ δύσκολα με δύο γκολ διαφορά (π.χ. από Μπενφίκα με 2-0 και τα δύο γκολ όμως στο δεύτερο ημίχρονο μετά χιλίων κόπων και βασάνων).

Ας ρίξουμε μια ματιά στα όσα έχει κάνει από το περσινό καλοκαίρι στις εκτός έδρας ευρωπαϊκές της αναμετρήσεις: Ήττες από Μάριμπορ (0-1), Σέλτικ (1-2), Ατλέτικο (0-4), Μπενφίκα (0-2) και ΑΠΟΕΛ (1-2). Ισοπαλίες με Ελσίνκι (0-0), ΑΠΟΕΛ (1-1), Γαλατά Σαράι (1-1), Ζαλγκίρις (0-0) και ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (2-2). Και για την ιστορία από πέρσι δεν έχει χάσει στο Καζακστάν. Έχει φέρει ισοπαλίες με Ατλέτικο (0-0), Γαλατά (2-2) και Μπενφίκα (2-2) στους ομίλους τουChampions League.Φέτος είχε αναδειχθεί ισόπαλη 1-1 με την Σέλτικ.

Τι θέλουμε να πούμε με όλα αυτά; Ο Μπέντο είχε τις ανησυχίες του και τους προβληματισμούς του. Κάθισε και την μελέτησε για μέρες. Ακόμα και στη διακοπή του πρωταθλήματος ασχολήθηκε αρκετά με την Αστάνα. Ήξερε ότι ο Ολυμπιακός έπαιζε με την πλάτη στον τοίχο, ήξερε ότι το χθεσινό ματς ήταν ένας τελικός και έσπευσε να προετοιμάσει τους παίκτες του κατάλληλα, έτσι ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεων.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ 5-3-2

Ο Μπέντο δεν έμεινε στα λόγια. Όταν την Δευτέρα (18/10) έκανε την ανάλυση στους παίκτες του και τους εξήγησε ότι η Αστάνα είναι μία ομάδα που θα έπαιζε με 5-3-2, δεν έμεινε μόνο στο βίντεο. Για δύο προπονήσεις είχε χωρίσει τους παίκτες του ως εξής: Από τη μία η ομάδα των “βασικών” που είχε στο μυαλό του για την ενδεκάδα και από την άλλη η ομάδα των “αναπληρωματικών” που είχαν παραταχθεί σε σχηματισμό... Αστάνα! Με 5-3-2...

Ήθελε δηλαδή στην πράξη να δουλέψει πάνω στο συγκεκριμένο σύστημα ο Πορτογάλος. Και επέμεινε πολύ. Αν και τα αρχικά δείγματα δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικά ( σ.σ. δυσκολεύονταν οι “βασικοί” να απειλήσουν τους “αναπληρωματικούς”, με αποτέλεσμα να χάνουν και με... άνεση στο διπλάκι), επέμεινε τόσο πολύ που τα αποτελέσματα φάνηκαν χθες το βράδυ στο χορτάρι του φαληρικού γηπέδου.

Είχε αντιμετωπίσει ξανά ο Ολυμπιακός μία ομάδα με τριάδα στην άμυνα. Αλλά τότε δεν ήταν προετοιμασμένος. Αναφερόμασε στο 0-0 με την Χάποελ Μπερ Σέβα. Οι παίκτες δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα στις 27 Ιουλίου για εκείνο το 3-6-1 των Ισραηλινών. Ο Βίκτορ με λίγα λόγια είχε πιαστεί στον ύπνο.

Αντιθέτως ο Μπέντο τούς ζάλισε στην τακτική, τους ζάλισε στο βίντεο και να που οι παίκτες του μπήκαν 100% προετοιμασμένοι και ήξεραν τι θα αντιμετωπίσουν. Ναι μεν ο Μπέντο δεν γεμίζει το μάτι και είχε φτάσει στο σημείο να παίζει και το κεφάλι του στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, αλλά τα καλά θα πρέπει να του πιστωθούν.

ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΑΔΑ ΣΤΑ ΧΑΦ

Όλα δείχνουν ότι ο Καμπιάσο θα είναι αυτός που θα ξεκινήσει κόντρα στον ΠΑΟΚ. Κι αυτό γιατί έβγαλε χθες κάποια στιγμή σημάδια κόπωσης ο Αντρέ Μαρτίνς. Αυτή η αίσθηση επικρατούσε άλλωστε και πριν από την Αστάνα. Ότι ο Μπέντο θα έβαζε τον Μαρτίνς με την Αστάνα και τον Καμπιάσο με τον ΠΑΟΚ. Το αν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, θα το δούμε το βράδυ της Κυριακής.

Από εκεί και πέρα όμως, είναι ολοφάνερο ότι ο Πορτογάλος τεχνικός προσπαθεί εδώ και καιρό να ταιριάξει την τριάδα Μιλιβόγεβιτς, Μαρτίνς και Φορτούνη στα χαφ. Στην παρούσα φάση αυτή είναι η τριάδα που προτιμάει, αυτή είναι η τριάδα που θεωρείται στο μυαλό του ως η ιδανικότερη για τον άξονα της μεσαίας γραμμής. Και σε αυτή την τριάδα ρόλο – κλειδί έχει φυσικά ο Μαρτίνς, ο οποίος βοηθάει πολύ στο ανασταλτικό κομμάτι τον Μιλιβόγεβιτς, αλλά και στο δημιουργικό τον Φορτούνη.

ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ... ΔΑΧΤΥΛΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ

Ο Ντε Λα Μπέγια δεν αγωνίστηκε ούτε με την Αστάνα και πλέον όλο το βάρος πέφτει πάνω του για να παίξει την Κυριακή με τον ΠΑΟΚ. Στο ιατρικό τιμ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμος για το ντέρμπι με τους Θεσσαλονικείς.

Όπως ειπώθηκε χαριτολογώντας από “παλιά καραβάνα” στο Ρέντη, ο Ντε Λα Μπέγια θα παίξει στο τέλος ακόμα και με ένα... δάχτυλο λιγότερο. Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο του ποδιού του δεν έχει υποχωρήσει στο 100%, αλλά δεν μπορεί να γίνει και διαφορετικά.

Ο Ρέτσος θα απουσιάσει λόγω της τιμωρίας του και έτσι υπάρχουν οι εναλλακτικές των Βιάνα και Τσιμίκα. Δείχνει πάντως ο Μπέντο ότι προτιμάει περισσότερο έναν ανέτοιμο Ντε Λα Μπέγια από τους άλλους δύο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Τι λένε για τον τραυματισμό του Μιλιβόγεβιτς
Τι άρεσε από τον Καρντόσο στον Μπέντο
Πάτησε… γκάζι και χάθηκε η μπάλα!
Ο Ολυμπιακός του πρώτου ημιχρόνου "καθάρισε" την Αστάνα

News 24/7

24MEDIA NETWORK