Αυτός είναι ο φετινός ΠΑΟΚ

Ο Αντώνης Τσακαλέας σχολιάζει τη νίκη του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, εντοπίζει και καταγράφει τα κακώς κείμενα αλλά και όσα θετικά έβγαλαν οι παίκτες του Τούντορ στον αγωνιστικό χώρο.

Αυτός είναι ο φετινός ΠΑΟΚ
INTIME SPORTS

Στο παιχνίδι της Τούμπας, ο ΠΑΟΚ έβγαλε στον αγωνιστικό χώρο όλα τα θετικά και όλα τα αρνητικά στοιχεία που έχει δείξει σε όλα τα μέχρι τώρα του παιχνίδια και ο Τούντορ καλείται να διανθήσει τα θετικά και να σβήσει τα αρνητικά. Και το καλό για εκείνον είναι πως έχει το υλικό για να (προσπαθήσει να) το κάνει.

Ο ΠΑΟΚ έφτασε τα 11 επίσημα παιχνίδια φέτος, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος. Και μέσα σε αυτά υπάρχουν παιχνίδια από όλες τις βαθμίδες. Παιχνίδια που δεν ήταν αλλά έγιναν εύκολα, παιχνίδια που ήταν και αποδείχθηκαν "ύπουλα", παιχνίδια - ντέρμπι, παιχνίδια που δεν κύλησαν όπως ο ΠΑΟΚ θα ήθελε να "συμμαζεύτηκαν".

Με το παιχνίδι κόντρα στην ΑΕΚ να προστίθεται στη συλλογή, υπάρχουν κάποια δεδομένα τα οποία οι φορές που έχουν καταγραφεί, τα μετατρέπουν σε "σταθερές".

Συγκεκριμένος τρόπος παιχνιδιού

Ο ΠΑΟΚ έχει αποκτήσει ένα συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, τον οποίο οι παίκτες του Ιγκόρ Τούντορ τον "υπηρετούν" από την αρχή μέχρι τη λήξη του αγώνα, ανεξάρτητα από το σκορ. Και αυτό το "ανεξάρτητα από το σκορ" είναι το "ζουμί" στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο ΠΑΟΚ έχει βρεθεί να χάνει 2-0 από τη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ, 1-0 από την Σπάρτακ Τρνάβα, 3-0 από τον ΠΑΣ Γιάννενα, και 0-1 από την ΑΕΚ.

Και στα τέσσερα παιχνίδια, ο ΠΑΟΚ έψαξε να βρει το γκολ με τους τρόπους με τους οποίους οι παίκτες του έχουν δουλέψει στη προπόνηση ανάλογα με το σχηματισμό που υπήρχε τη κάθε στιγμή στο γήπεδο. Δεν έχει πάει ούτε σε γεμίσματα - "καμινάδες", ούτε σε επιθέσεις του στυλ "όποιος είναι έξω από τη περιοχή σουτάρει μπας και μπει". Έχει υπομονή και επιμονή στο παιχνίδι του, ακόμα και σε εκείνα που έχουν στραβώσει. Και δεν είναι τυχαίο πως με εξαίρεση το ματς στα Γιάννενα που το ματς "στράβωσε" και αριθμητικά - καθώς έμεινε με δέκα παίκτες, στα τρία υπόλοιπα ματς, ο ΠΑΟΚ πήρε αυτό που ζητούσε βάσει του σκορ που διαμορφώθηκε. Στη Κροατία μείωσε σε 2-1 που αποδείχθηκε αρκετό, στη Σλοβακία ισοφάρισε σε 1-1 που του έδωσε τη πρόκριση και με την ΑΕΚ πήρε τους τρεις βαθμούς.

Ο Τούντορ για πρώτη φορά φέτος, έκανε μόλις μια αλλαγή στην ενδεκάδα σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι, αν και βάσει λογικής αλλά και της εικόνας του αγώνα, έπρεπε να είχε κάνει δυο.

Στο δεξί άκρο, ο Κροάτης προτιμά τον Κίτσιου στα εκτός έδρας και τον Κωνσταντινίδη στα εντός έδρας, καθώς ο πρώτος έχει ως βασικό του στοιχείο τη δύναμη και ο δεύτερο τη τεχνική. Και στη Τούμπα κόντρα στην ΑΕΚ προτίμησε Κωνσταντινίδη.

Στη μεσαία γραμμή, κράτησε τον Σάμπο αντί του Κάτσε, με τον οποίο είχε μια παρεξήγηση πριν το παιχνίδι με την Καμπάλα. Ο Σλοβάκος ήταν βελτιωμένος σε σχέση με προηγούμενες εμφανίσεις αλλά Κάτσε δεν ήταν.

Μπορεί ο Αλβανός να ξεκινά το παιχνίδι του με λάθος πάσα, που έβαλε την ΑΕΚ κάτω από τη μεσαία γραμμή και στην επόμενη φάση έγινε το 0-1, αλλά έδωσε περισσότερα πράγματα από τον Σάμπο. Βασικά έδωσε πράγματα που ο Σάμπο δεν μπορεί να δώσει λόγω και σωματοδομής.

Στον αντίποδα, ο ΠΑΟΚ είχε πρόβλημα στις στημένες φάσεις. Σε ένα ακόμα παιχνίδι. Στον αγώνα με την ΑΕΚ, έχουν κερδίσει κεφαλιά μέσα στη μεγάλη περιοχή τρεις διαφορετικοί παίκτες. Μια ο Αραβίδης, μια ο Τζανετόπουλος και μια ο Μάνταλος. Και οι τρεις φεύγουν από τον Ρικάρντο Κόστα. Ακόμα και δεν το δει κανείς προσωπική "ήττα" του Κόστα στις τρεις φάσεις, είναι και θέμα αμυντικής λειτουργίας, συνολικής.

Ο Όλσεν επέλεξε δυο φορές να διώξει τη μπάλα με τις γροθιές, και έστειλε τη μπάλα και στις δυο φάσεις μέσα στη μεγάλη περιοχή. Ο Όλσεν, που στις εξόδους δεν έχει βελτιωθεί, αλλά κάτω από τα δοκάρια, αρχίζει και βγάζει τα λεφτά του. Στη Βέροια κρατά το 0-2, με την Καμπάλα κρατά το 0-0, με την ΑΕΚ κρατά το 2-1.

Αυτός είναι...

Αυτόν, λοιπόν, είναι, μέσες - άκρες ο φετινός ΠΑΟΚ. Έχει αποκτήσει ένα συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού, το υπηρετεί μέχρι τέλους, με αυτό "ζει και πεθαίνει" που λένε και οι μπασκετικοί τελευταία, και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα στα στημένα.

Ο Ιγκόρ Τούντορ - που δεν πλήρωσε το λάθος της τοποθέτησης του Μαλεζά στο δεξί άκρο της άμυνας στο φινάλε, μια κίνηση που δεν είχε λογική - καλείται να διανθίσει μεσοεπιθετικά τον ΠΑΟΚ με τους παίκτες που έχουν "απομείνει". Και λέω "απομείνει" διότι δεν έχουμε "δει" ακόμα ούτε τον Ζάιρο ούτε τον Μπερμπάτοφ. Στη μεσαία γραμμή, υπάρχουν οι Τσίμιροτ και Αντώνης που αναμένονται επίσης.

Όσον αφορά την άμυνα, ο Μαλεζάς, κάποια στιγμή θα πάρει παιχνίδια. Όσο ο Κόστα υστερεί στο ψηλό παιχνίδι, θα τα πάρει.

Αν κάποιος, βλέποντας το "αυτός είναι ο φετινός ΠΑΟΚ" αναρωτηθεί "μα, δεν μπορεί να γίνει καλύτερος;" η απάντηση είναι απλή. Ο ΠΑΟΚ , φέτος, σε όλα, μα σε όλα τα παιχνίδια του έχει κάνει τουλάχιστον δυο σημαντικές φάσεις, πριν μπει το πρώτο γκολ του αγώνα, είτε το έχει σημειώσει εκείνος, είτε το έχει δεχθεί εκείνος. Και αυτό κάτι σημαίνει. Όπως αντίστοιχα, κάτι σημαίνει και τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει στα στημένα. Έχει δεχθεί γκολ από κάθε τύπου στημένο υπάρχει. Κόρνερ, φάουλ έξω από τη περιοχή, πλάγιο. Και πλάγιο.

Προπονητικά πάντως, ο τρόπος με τον οποίο πήρε το παιχνίδι με την ΑΕΚ ο ΠΑΟΚ είναι για τον Τούντορ η καλύτερή του. Κέρδισε και τους παίκτες αλλά και τον κόσμο. Ο ΠΑΟΚ, κόντρα στην ΑΕΚ είχε υπομονή και επιμονή, για να φτάσει ο Αθανασιάδης να βρεθεί μπροστά στη Θύρα 4 και να βγάλει γούστα με την κερκίδα που παραληρούσε.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1

Μπερμπάτοφ: "Με νοιάζει να βοηθήσω"

Τούντορ: "Στα αποδυτήρια έχουμε άνδρες"

Δέλλας: "Φταίω για την ήττα"

News 24/7

24MEDIA NETWORK