Ο Μπερμπάτοφ, ο Κλάους και τα "θέλω" του Τούντορ

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ και τα θέματα που καλείται να λύσει ο Τούντορ.

Ο Μπερμπάτοφ, ο Κλάους και τα "θέλω" του Τούντορ

Ο Κάτσε που επιστρέφει, ο Μπερμπάτοφ που ανεβάζει στροφές, οι δυο φουλ μπακ που πρέπει να "οργώνουν", ο παρτενέρ του Κλάους, ο Πέλκας που γίνεται βαρόμετρο και ο Τούντορ που θέλει να δει το σύστημα με τρεις πίσω να "βγαίνει". Ο ΠΑΟΚ μπαίνει στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν και ψάχνει την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης που πήρε πριν από ένα μήνα αλλά δεν είναι αρκετή.

Με το παιχνίδι της Τετάρτης, ο ΠΑΟΚ μπαίνει σε μια περίοδο κατά την οποία θα κριθούν πολλά. Έχουμε και λέμε: ΑΕΚ (Τούμπα), Ατρόμητος (εκτός), Ντόρτμουντ (Τούμπα), Ολυμπιακός (Τούμπα), Ηρακλής (εκτός), Κράσνονταρ (Τούμπα), Παναθηναϊκός (Τούμπα), Αστέρας Τρίπολης (εκτός), Κράσνονταρ (εκτός). Εννιά ματς σε 43 μέρες. Ή μάλλον εννιά ματς "ένα κι' ένα" σε 43 μέρες. Τέσσερα ντέρμπι, δυο εκτός έδρας με τους "κακούς δαίμονες" και τρία Ευρωπαϊκά.

Για μια ομάδα που ψάχνει τα πατήματά της σε πολλά επίπεδα, το πως θα μπει σε αυτόν τον λαβύρινθο παίζει σημαντικό ρόλο. Και τον λέω λαβύρινθο διότι μια λάθος στροφή μπορεί να σε βάλει σε περιπέτειες, όποτε και αν έρθει αυτή. Απλά, όσο πιο... μακριά έρθει, τόσο λιγότερο δρόμο θα χάσεις.

Το νέο οικοδόμημα του ΠΑΟΚ πήρε τη πρώτη του ψήφο εμπιστοσύνης στις 20/8, με τη νίκη - πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ επί της Μπρόντμπι με 5-0. Έκτοτε ο ΠΑΟΚ έχει πετύχει συνολικά πέντε γκολ με απολογισμό 1-3-1.

Το τελευταίο δείγμα γραφής, κόντρα στην Καμπάλα λειτούργησε ως "φρενάρισμα" μετά τη νίκη μέσα στη Βέροια. Οι απουσίες των Κάτσε και Πέλκα δεν καλύφθηκαν, με τον πρώτο να είναι τραυματίας και να μην αγωνίζεται και τον δεύτερο να ψάχνει αλλά να μη βρίσκει τις πάσες που θα "τρυπούσαν" το "μπετόν αρμέ" της Καμπάλα, ο Μακ έκανε εκ νέου φάσεις αλλά αυτή τη φορά δεν τις τελείωσε εύστοχα (σ' αυτό το κομμάτι ο Σλοβάκος θυμίζει φαντάρο που τον πάει "μια - μια") και ο ΠΑΟΚ δεν έκανε το δεύτερο βήμα μπροστά, που συνεχώς το ψάχνει να δεν μπορεί να το βρει.

Το παιχνίδι με την ΑΕΚ έχει κάποια κοινά στοιχεία με αυτό κόντρα στην Μπρόντμπι. Και δεν έχει να κάνει με τις αντιπάλους του ΠΑΟΚ. Καμιά σχέση η Μπρόντμπι με την ΑΕΚ. Απλά, τότε, με την Μπρόντμπι, ο ΠΑΟΚ έψαχνε μια επιβεβαίωση πως όντως γίνονται θετικά βήματα. Και τώρα, με την ΑΕΚ ο ΠΑΟΚ ψάχνει ακριβώς το ίδιο. Την επιβεβαίωση, και σε μεγάλο βαθμό και την επιβράβευση γι' αυτά τα βήματα.

Ψάχνει σταθερές

Ο Ιγκόρ Τούντορ δεν θέλει να αφήσει το σύστημα με τους τρεις πίσω (αν και έχει ένα ρόστερ που μπορεί εύκολα να παίξει 4-2-3-1 ή 4-3-3). Και θα κάνει ο,τι μπορεί για να το κάνει να δουλέψει, να πετύχει. Και δεν είναι επειδή είναι κολλημένος σε αυτό. Το πιστεύει, το εμπιστεύεται, το έχει δουλέψει τόσο πολύ από τη πρώτη μέρα της προετοιμασίας που δεν θέλει να το εγκαταλείψει τόσο νωρίς.

Μέσα σε αυτή τη διαδικασία, ψάχνει σταθερές. Δυσκολεύτηκε να τις δημιουργήσει, αλλά σιγά - σιγά αυτές έρχονται. Οι Όλσεν, Βίτορ, Κόστα, Τζαβέλλας στην άμυνα έχουν κλειδώσει. Ο Τούντορ θεωρεί πως στη τριάδα της άμυνας, το μεγαλύτερο ρόλο τον έχει η χημεία. Στη μεσαία γραμμή, ο Κάτσε "φωτίζει" και τους γύρω του με τα τρεξίματά του και την βελτίωσή του στη μεταφορά της μπάλας και ο Τζιόλης έχει μάθει να παίζει με τον Αλβανό δίπλα του.

Μέχρι εδώ όμως. Και αυτό διότι από τους έξι αυτούς παίκτες και μετά, ο Τούντορ έχει ψαχτεί όσο δε πάει. Ο Πέλκας έχει παίξει οχτάρι και δεκάρι, οι Μακ, Ροντρίγκες έχουν παίξει φουλ μπακ και επιθετικοί, ο Αθανασιάδης και Μπερμπάτοφ έχουν παίξει κορυφή αλλά όχι μαζί, ο Ζάιρο έχει πάρει και αυτός χρόνο στην επίθεση, οι Κίτσιου, Κωνσταντινίδης έχουν παίξει και στις δυο πλευρές στα άκρα.

Και έρχεται το παιχνίδι με την ΑΕΚ. Εντός έδρας. Με τον κόσμο του ΠΑΟΚ να έχει όλη τη καλή διάθεση να στηρίξει και να θέλει μια καλή εμφάνιση για να συνεχίσει να το κάνει και μια νίκη για νιώσει κι' αυτόν πως η στήριξη πιάνει τόπο. Ξέρω, το τελευταίο ακούγεται κάπως, αλλά και ο κόσμος, όταν στηρίζει, όταν δείχνει καλή διάθεση, όταν σηκώνεται από τον καναπέ, περιμένει, προσδοκά.

Ο Μπερμπάτοφ έρχεται

Οι επιλογές του Τούντορ στις θέσεις από τις οποίες περιμένει τελικές πάσες και γενικά δημιουργία, έχουν μεγάλη σημασία. Και ο Κροάτης περιμένει σωστά γεμίσματα από τους ακραίους (που θα πρέπει να συνεργαστούν με τους παίκτες του άξονα για να πάρουν μέτρα στο γήπεδο) και "ξεκλείδωμα" των χώρων από τον επιτελικό μέσο και τον περιφερειακό επιθετικό. Κίτσιου, Κωνσταντινίδης και Ροντρίγκες παίζουν για δυο θέσεις στα "φτερά" της μεσαίας γραμμής.

Παράλληλα, μένει να φανεί αν στον άξονα ο Τούντορ θα επιλέξει δυο εσωτερικούς μέσους, δυο προωθημένους μέσους και έναν επιθετικό ή θα πάει σε ένα 3-4-2-1, αν και έχει φανεί πως οι δυο συγκεκριμένες επιλογές, μερικές φορές διαφέρουν ελάχιστα, ειδικά από τη στιγμή που οι περισσότερες ενδεκάδες που έχει παρατάξει με τρεις πίσω, μπορούν να στηρίξουν και τους δυο συνδυασμούς.

Μέσα σε όλα υπάρχει και ο Μπερμπάτοφ. Η δίψα του κόσμου να τον δει, η ανάγκη του Τούντορ να τον βάλει στο κλίμα της ομάδας, και ο Βούλγαρος που ψάχνεται για να καταλάβει τι περιμένει η ομάδα από εκείνον. Διότι ο κόσμος θέλει να δει τον Βούλγαρο να τη σηκώνει στη πλάτη της, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο "Μίτκο" να γίνει κομμάτι της ομάδας.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα ενδιαφέρον παζλ, με τον Τούντορ να μην έχει ακόμα κάνει ξεκάθαρο το τι σκέφτεται ενόψει της Τετάρτης, που όμως δεν αργεί, άρα οι όποιες σκέψεις του, θα φανερωθούν σύντομα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK