Amsterdam box-to-box Arena

Ο Αντώνης Τσακαλέας μπαίνει στο μυαλό του Ίβιτς και καταγράφει τα πλάνα της ενδεκάδας.

Amsterdam box-to-box Arena
Ίβιτς-ΠΑΟΚ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για παιχνίδια σαν αυτό που θα δώσει ο ΠΑΟΚ το βράδυ της Τρίτης στο Άμστερνταμ κόντρα στον Άγιαξ, ο τίτλος τους έχει δοθεί από τον Νίκο Γκάλη το 1987. "Το σημαντικότερο παιχνίδι μέχρι το επόμενο" λοιπόν, αλλά για να ισχύσει αυτό, θα πρέπει ο ΠΑΟΚ να πάρει τέτοιο αποτέλεσμα που να κάνει το παιχνίδι της Τούμπας "σημαντικότερο".

Στο "Amsterdam Arena", ο "Δικέφαλος του Βορρά" επιστρέφει έξι χρόνια μετά από το 1-1 που δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί στο γήπεδο της Τούμπας. Αμφότερες οι ομάδες έχουν αλλάξει τόσο, ώστε να μη θυμίζουν σε τίποτα εκείνα τα δυο σπουδαία παιχνίδια.

Το κοινό σημείο δεν είναι άλλο από τη νοοτροπία με την οποία θα "κατέβει" ο ΠΑΟΚ στο παιχνίδι. Τότε, στον άξονα είχε αγωνιστεί το δίδυμο Γκαρσία - Βιτόλο, ο συνδυασμός μυαλού - χιλιομετροφάγου και μπροστά τους ο σημερινός προπονητής του Δικεφάλου, ο Ίβιτς, που είχε πετύχει το γκολ της ελπίδας.

Τότε, το παιχνίδι είχε κριθεί εκεί. Οι δυο Λατίνοι που αγωνίστηκαν ως ανασταλτικοί μέσοι έκαναν όλη τη "βρώμικη" δουλειά και σε μια αντεπίθεση, ο Βιεϊρίνια βρήκε τον Σαλπιγγίδη και εκείνος τον Ίβιτς (που όπως έλεγε και ο Βουτσάς, "είναι να μη τρουπώσω. Έτσι και τρούπωσα...").

ΗΘΕΛΕ ΚΑΝΙΑΣ, ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ Ο ΤΖΙΟΛΗΣ

Και τώρα, έχω την εντύπωση εκεί θα κριθεί, διότι ο ΠΑΟΚ δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να δώσει το δικαίωμα στον Άγιαξ να τον τρέξει. Και για να μη τον τρέξει ο Άγιαξ, θα πρέπει να τρέξει εκείνος. Στη μεσαία γραμμή, αφού πρώτα πιέσει όσο πιο ψηλά μπορεί. Βέβαια, δεν ανακάλυψα την Αμερική, τα αυτονόητα είναι αυτά, με τον Ίβιτς να ψάχνει να βρει την καλύτερη δυνατή χημεία μέσα από τα στοιχεία που διαθέτουν οι παίκτες που έχει στη διάθεσή του.

Ο Σέρβος εξάντλησε όλα τα περιθώρια που είχε, συμπεριλαμβάνοντας στην αποστολή 21 παίκτες. Συγκεκριμένα, ως επιλογές στον άξονα υπάρχουν οι Τζιόλης, Σάχοφ, Χαρίσης, Τσίμιροτ, Μπίσεσβαρ, Πέλκας. Και εδώ υπάρχει μια απώλεια. Αναμενόμενη, αλλά απώλεια. Αναφέρομαι στον Κάνιας, τον οποίο ο Ίβιτς θα ήθελε να τον έχει, αλλά από τη στιγμή που διαπιστώνει πως δεν είναι σε θέση να πάρει χρόνο συμμετοχής, προτιμά να τον αφήσει στη Θεσσαλονίκη να "κερδίσει" δυο προπονήσεις, από το να τον έχει στην αποστολή.

Η "πρόβλεψη" για τον άξονα θέλει τον ΠΑΟΚ να "κατεβαίνει" με ένα 6άρι και δυο 8άρια. Συγκεκριμένα, τον Τζιόλη μπροστά από το κέντρο της άμυνας και τους Τσίμιροτ και Σάχοφ μπροστά του. Μπορεί το τελευταίο δείγμα γραφής του Τζιόλη σε φιλικό να ήταν αυτό με αντίπαλο την Στεάουα, αλλά δεν νομίζω οτι είναι ικανό να κάνει τον Ίβιτς να τον "ξεγράψει" σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Και ύψος διαθέτει για να δώσει βοήθεια στα γεμίσματα και τις στημένες φάσεις (το οποίο δεν έχουν οι Τζαβέλλας και Κρέσπο, αν και δεν παίζει ρόλο μόνο το ύψος, αλλά και το "διάβασμα" της φάσης και τα γρήγορα αντανακλαστικά), και μυαλό διαθέτει και κυρίως έχει αποδείξει ότι μπορεί να ηρεμήσει ένα παιχνίδι και να κατευθύνει τους συμπαίκτες του.

ΣΙΓΟΥΡΟΣ Ο ΣΑΧΟΦ ΚΑΙ... ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ

Αν "κρατήσουμε" τον Τζιόλη, έχω την εντύπωση πως ψάχνουμε έναν ακόμα και όχι δυο, καθώς η μια θέση μπροστά του έχει "κλειδώσει" από τον Σάχοφ, που μέχρι τώρα έχει δείξει θετικά δείγματα γραφής, με γρήγορες και σωστές, κοντινές και μακρινές μεταβιβάσεις. Η θέση που απομένει είναι αυτή του παίκτη που θα πλαισιώνει στους Τζιόλη και Σάχοφ, με τον Τσίμιροτ να έχει προβάδισμα έναντι του Χαρίση.

Πέλκας και Μπίσεσβαρ αποτελούν επιλογές που θα κληθούν στο ματς ανάλογα με την πορεία του. Η λογική λέει πως για να περάσει στον αγώνα ένας από τους δυο, θα πρέπει το ματς να "στραβώσει" και ο ΠΑΟΚ να έχει ανάγκη ένα 10άρι.

Η τριάδα στην επίθεση θα αποτελείται από τους Κάμπος, Ροντρίγκες, Αθανασιάδη, η τετράδα στην άμυνα θα έχει τους Μάτος, Τζαβέλλα, Κρέσπο, Λέοβατς και κάτω από την εστία θα είναι ο Γλύκος. Δεν "βλέπω" κάτι διαφορετικό, με βάση τον τρόπο σκέψης και την ιεράρχηση που έχει κάνει ο Ίβιτς στο ρόστερ με τα τωρινά δεδομένα.

ΥΓ: Κάτι τελευταίο, που δεν είναι αγωνιστικό. Κάτι για τον Γιώργο Σαββίδη, ο οποίος μερικές φορές έχει "οπαδίσει" στις τοποθετήσεις που κάνει στο instagram. Όπως τότε έλεγα πως δεν του "πάνε" αυτά, λόγω ιδιότητας, έτσι έχω να πω οτι θα έκανα ένα... like στην απάντηση που έδωσε σε φίλο του ΠΑΟΚ που του ζήτησε να φέρει στον Δικέφαλο τον Μάριο Γκόμεζ, μετά από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Γερμανού πως δεν θα μείνει στη Τουρκία λόγω της κατάστασης που επικρατεί.

"Νομίζω πως είναι πιο σημαντικό να φέρουμε παίκτες που θα έχουν κίνητρο, που θα θέλουν να παίξουν για την ομάδα μας. Δεν ξέρω πως θα δώσουμε κίνητρο στον Γκόμεζ να παίξει στη Super League, όταν βγάζει έξι εκατομμύρια τον χρόνο", έγραψε.

Χρειάστηκε κάποιες φορές να "μαζέψει" δικά του σχόλια που δεν αρμόζουν σε γιο μεγαλομετόχου που έχει ρόλο εντός ΠΑΟΚ, ενώ άλλες φορές οι ατάκες του έμοιαζαν με μείγμα φιλάθλου και "διοικητικού", όταν για παράδειγμα απαντούσε για την αρνητική τροπή της προσπάθειας απόκτησης του Φινμπόγκασον πριν από έναν χρόνο. Αυτή τη φορά απάντησε στοχευμένα, "μετρημένα", με ποδοσφαιρική λογική. Βέβαια... "έπαθε" και έμαθε, όχι μόνο για τις αναρτήσεις του, αλλά και για τους παίκτες που πρέπει να έχουν κίνητρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Με 21 ποδοσφαιριστές στο Άμστερνταμ ο ΠΑΟΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK