Αυτό ξέρει, αυτό εμπιστεύεται

Λίγες ώρες πριν από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο Αντώνης Τσακαλέας μπαίνει στο μυαλό του Ιγκόρ Τούντορ και αποκαλύπτει τις σκέψεις του για το ματς της Τούμπας.

Αυτό ξέρει, αυτό εμπιστεύεται
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ιγκόρ Τούντορ πήρε την απόφαση να επιστρέψει στο 3-4-3 και στα δυο τελευταία παιχνίδια οι επιλογές προσώπων πάνω σε αυτό αλλά και τα αποτελέσματα τον δικαίωσαν. Και για μια ομάδα που έψαχνε απεγνωσμένα αποτελέσματα για να φτιάξει τη ψυχολογία της, αυτό αρκούσε. Κόντρα στον Ολυμπιακό όμως, για να έρθει το αποτέλεσμα χρειάζεται να δουλέψουν όλα σωστά.

Ο Κροάτης τεχνικός ξέρει καλά όλες τις παραλλαγές των συστημάτων και των τακτικών με τρεις αμυντικούς, και τις περισσότερες εξ' αυτών τις έχει δουλέψει από το καλοκαίρι. Και το καλοκαίρι μάλιστα, σε παιχνίδια πως σαφώς υπήρχε χαμηλότερος βαθμός δυσκολίας από ότι ενός παιχνιδιού με τον Ολυμπιακό, αλλά και απουσίες σχεδόν του ίδιου βεληνεκούς, με αυτό το 3-4-3 είχε επιβιώσει ο ΠΑΟΚ. Τριάδα στην άμυνα για να μειωθούν οι χώροι, δυο φουλ μπακ που ανεβοκατεβαίνουν και στην επίθεση μια τριάδα (επιτελικός μέσος, περιφερειακός επιθετικός, επιθετικός κορυφής) που συνεχώς κινείται και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη ταχύτητά της.

Στο παιχνίδι του πρώτου γύρου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, στην αρχή ενδεκάδα του ΠΑΟΚ είχαν βρεθεί οι Όλσεν, Τζαβέλλας, Κόστα, Βίτορ, Τζιόλης, Κάτσε, Ροντρίγκες, Κωνσταντινίδης , Πέλκας , Μακ, Αθανασιάδης. Κάτι που σημαίνει πως ο ΠΑΟΚ θα είναι αλλαγμένος κατά 7/11 σε σχέση με τον αγώνα της 4ης Οκτωβρίου, καθώς οι Όλσεν και Κόστα δεν είναι στο ρόστερ, Ροντρίγκες και Κωνσταντινίδης είναι εκτός αποστολής, ο Αθανασιάδης είναι ο 18ος της αποστολής και οι Τζιόλης και Κάτσε έχουν αντικατασταθεί από τους Χαρίση και Τσίμιροτ.

Έμαθε να ζει με τις απουσίες

Μια σημαντική διαφορά στο σημερινό παιχνίδι, που θα περιμένουμε αν δούμε αν μπορεί να παίξει ρόλο, έχει να κάνει με το κατά πόσο η κάθε ομάδα έχει μάθει να ζει με τις απουσίες της. Ο Γκάρι Ροντρίγκες είναι εκτός δράσης εδώ και 1,5 μήνα, ο Στέφανος Αθανασιάδης έχει 64 αγωνιστικά λεπτά από τις 24 Ιανουαρίου ως σήμερα. Και αναφέρομαι σε αυτούς τους δυο διότι είναι οι σημαντικότερες απουσίες βάσει "ονόματος" και στατιστικών τους φέτος.

Όλα δείχνουν πως στη μεσαία γραμμή, ο Χαρίσης παίρνει προβάδισμα έναντι του Τζιόλη για το αρχικό σχήμα, κάτι που σημαίνει πως ο Ιγκόρ Τούντορ θα στηριχθεί στον άξονα σε τρεις παίκτες που έχουν ένα χρόνο και ένα πόντο διαφορά ο καθένας μεταξύ τους. Στα 21 ο Χαρίσης, στα 22 ο Πέλκας στα 23 ο Τσίμιροτ, στο 1.76 ο Χαρίσης, στο 1.77 ο Πέλκας και στο 1.78 ο Τσίμιροτ. Μη το πάρετε τις... μετρητοίς με τους αριθμούς, απλά έτυχε να είναι και οι τρεις νέοι, βραχύσωμοι, να πατούν περιοχή και να έχουν όλοι τους σκοράρει το τελευταίο δίμηνο, κάτι που μετράει πολύ στη ψυχολογία τους αλλά και δείχνει πως δεν μπορεί κανείς να τους ξεγράψει. Οι Κάτσε και Τζιόλης δίνουν σπάνια γκολ, αλλά έχουν άλλα στοιχεία τα οποία ο Τούντορ φαίνεται να τα "φυλάει" για τη ροή του αγώνα. Ο Τζιόλης έχει το μυαλό και ο Κάτσε (πλέον) την εμπειρία για τέτοια ματς, τα οποία οι άλλοι τρεις τα ψάχνουν και τέτοια ματς προσφέρονται για να τα... ψάξουν.

Εκεί υπερτερεί ο Ολυμπιακός

Εδώ υπάρχει θέμα με τον Ολυμπιακό να υπερτερεί κατά κράτος σε εμπειρία στον άξονα, αν βάλεις στο γήπεδο Τσίμιροτ - Χαρίση από τη μια και Μιλιβόγιεβιτς - Καμπιάσο/ Κασάμι από την άλλη. Θα παιχτούν πολλά εκεί, με την δυάδα του ΠΑΟΚ να θέλει να δώσει ρυθμό και αυτή του Ολυμπιακού να τραβήξει χαλινάρια, διότι αν δώσει ρυθμό ο ΠΑΟΚ βάζει στο παιχνίδι και την κερκίδα.

Στα δυο άκρα υπάρχει ο Κίτσιου και ο Λέοβατς. Ο πρώτος έκανε μετά από καιρό ένα καλό παιχνίδι σε όλους τους τομείς, σε μια εποχή που παίζει χωρίς αντίπαλο για την θέση από τη στιγμή που ο Τούντορ αφήνει τον Σκόνδρα εκτός αποστολής. Ο Λέοβατς δεν έχει ακόμα προσφέρει ένα "μεγάλο" ματς.

Στην επίθεση, ο Μακ πήρε ψυχολογία από το γκολ που πέτυχε το Σάββατο (και έψαχνε συνεχώς και δεύτερο έχοντας μια τελική προσπάθεια στο δοκάρι) και ο Μυστακίδης είναι στα πάνω του, σε μια σεζόν με σκαμπανεβάσματα τα οποία είναι λογικά και αναμενόμενα.

Άφησα τελευταία τη τριάδα της άμυνας, που προέρχεται από το καλύτερό της και συνάμα πιο εύκολο παιχνίδι μέσα στο 2016. Ο Αστέρας ήταν σε τέτοιο βαθμό ακίνδυνος και ανούσιος που "μικραίνει" την αξία του καλού βαθμού που πήρε η τριάδα.

Θέλει ο Κλάους αλλά δεν μπορεί

Τίποτα δεν δείχνει πως ο Τούντορ σκέφτεται να γυρίσει σε τετράδα (και ειδικά μετά από καλά αποτελέσματα με τριάδα ίσως και αδικαιολόγητο). Όσον αφορά τον Αθανασιάδη; Είμαι σίγουρος πως θέλει να παίξει όσο τίποτα σε αυτό το ματς. Όπως είμαι σίγουρος πως δεν είναι ούτε σε 50% βαθμό ετοιμότητας με βάση τον αριθμό προπονήσεων που έχει κάνει. Όταν ο φετινός ΠΑΟΚ έχει κάνει σε... όλους τους χυλούς, με τραυματισμούς, κόντρα τραυματισμούς και υποτροπές, θα ήταν παρακινδυνευμένο να πάρει φανέλα βασικού ο Κλάους. Και στο κάτω - κάτω της γραφής, έχω την εντύπωση πως ο Τούντορ, αν του έλεγαν "ποιον από τους Αθανασιάδη και Ροντρίγκες θες για το ματς σήμερα" θα διάλεγε τον Ροντρίγκες διότι τελευταία την άκρη στην επίθεση την έχει κάπως βρει, ενώ στα άκρα τις "μπούκες" του Ροντρίγκες τις περιμένει πως και πως να τις έχει ξανά.

ΥΓ: Κάτι που δεν είναι αγωνιστικό, αλλά θα πρέπει να καταγραφεί. Την τελευταία εβδομάδα, με διαφορά λίγων ημερών έχουν ακουστεί τα εξής: "Ο Τούντορ θα πρέπει να μείνει στον ΠΑΟΚ για πολλά χρόνια" από τον Μακ, "ο Τούντορ μπορεί να σταθεί σε αυτόν τον μεγάλο σύλλογο" από τον Βελλίδη, "δεν μπορεί να φταίνε συνέχεια οι προπονητές, δεν γίνεται να αλλάζουμε προπονητή κάθε Μάρτιο" από τον Αθανασιάδη. Όχι απλά το λένε, αλλά το φωνάζουν για τον Τούντορ. Ώρα και να το δείξουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Με Αθανασιάδη στο ντέρμπι ο ΠΑΟΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK