Έχει πολλά να αλλάξει o ΠΑΟΚ

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για τον νέο ΠΑΟΚ που άρχισε να ετοιμάζεται. Ο προπονητής, οι παίκτες και ο ρόλος του Μίχελ.

Έχει πολλά να αλλάξει o ΠΑΟΚ

Αν υπάρχει ένα κύριο σημείο στο οποίο ο ΠΑΟΚ είναι σε, θεωρητικά πάντα, καλύτερο σημείο αφετηρίας σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, αυτό είναι η ύπαρξη του "οργανωτή" της επόμενης σεζόν. Διότι σε όλα τα υπόλοιπα, έχει μπόλικο ψάξιμο. Πέρυσι, στο ίδιο χρονικά σημείο, ο ΠΑΟΚ ξεκινούσε τις πρώτες επαφές του με τον Φρανκ Άρνεσεν, για τον οποίο ο Ιβάν Σαββίδης βρήκε αντικαταστάτη πριν ακόμα του δείξει την πόρτα της εξόδου.

Πέρυσι η σεζόν ξεκίνησε με τον Ζήση Βρύζα ως τεχνικό διευθυντή, τελείωσε με τον Φρανκ Άρνεσεν να έχει αναλάβει ρόλο αθλητικού διευθυντή και φέτος, υπάρχει ένας νέος ρόλος, αυτός του "οργανωτή". Μπορεί να μοιάζει με παιχνίδι λέξεων, αλλά ακόμα και αυτό έχει τη σημασία του στη δομή του Δικεφάλου του Βορρά.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, μια διαδικασία που ακολουθεί ο ΠΑΟΚ εδώ και καιρό αποτυπώθηκε στον Τύπο. Ο λόγος για τα ταξίδια των σκάουτερ για την παρακολούθηση παικτών, τα ονόματα των οποίων έχουν μπει στις λίστες των ασπρόμαυρων. Λογικό να βγει αυτή η διαδικασία προς τα έξω από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ δεν έχει κάτι άλλο να πουλήσει ως ρεπορτάζ αλλά αυτό δεν αφορά το μεταγραφικό πλάνο και συνολικά τον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν.

Μίχελ, ο οργανωτής

Ο Λούμπος Μίχελ θα έχει όπως όλα δείχνουν το ρόλο του "οργανωτή" της νέας σεζόν. Δεν είναι αθλητικός διευθυντής να έχει τα πάντα υπό τη σκέπη του. Δεν είναι τεχνικός διευθυντής να έχει την ευθύνη για την εύρεση προπονητή και στη συνέχεια παικτών. Είναι ο οργανωτής όλων αυτών που θα πρέπει να κάνει ο ΠΑΟΚ, και πάλι από την αρχή.

Ο ΠΑΟΚ κοιτάζει πλέον τις λίστες που έχουν δημιουργηθεί για να ξεκινήσει τον σχεδιασμό του. Υπάρχουν πολλά που θα αλλάξουν στο ρόστερ, αλλά όχι στο βαθμό άλλων ετών. Η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι πως ο ΠΑΟΚ από εκεί που είχε ελάχιστους παίκτες σε δημιουργική ηλικία, τώρα έχει και πλεόνασμα και ψάχνει και την εμπειρία. Από την Ελληνική αγορά παίκτες υπάρχουν.

Τα ονόματα

Η αναφορά του Ιγκόρ Τούντορ στους Μπακασέτα και Μπερτόλιο δεν ήταν τυχαία, χωρίς να σημαίνει πως ο ΠΑΟΚ θα πάει να τους πάρει. Δείχνουν όμως έναν... δρόμο. Ο Ορφανίδης της Ξάνθης είναι και αυτός ένας παίκτης που έχει τσεκαριστεί, και όχι μόνο από τον ΠΑΟΚ. Όπως είχε συμβεί με τον Χατζηισαΐα και ο ΠΑΟΚ τον απέκτησε νωρίτερα από ότι υπολόγιζε από τη στιγμή που βρήκε τρόπο να "χωρίσει" με τον Ρικάρντο Κόστα. Στις λίστα των ανθρώπων του ΠΑΟΚ που αφορούν την Ισπανία, υπάρχουν ονόματα επιθετικών και ακραίων. Ο Δικέφαλος του Βορρά ψάχνει τον επόμενο... Ροντρίγκες, διότι ως γνωστόν, όποιος ψάχνει, βρίσκει.

Στη μεσαία γραμμή, ο ΠΑΟΚ έχει γεμίσει από 6άρια και 8άρια αλλά δεν έχει 10άρι. Και δεν θα είχε αν ο Πέλκας δεν έπειθε το καλοκαίρι με την εικόνα που έδειξε. Υπάρχει ένα κεφάλαια που θα ανοίξει το καλοκαίρι και αυτό είναι του Κάτσε. Για τον Αλβανό, υπάρχουν δυο δρόμοι. Ή θα πουληθεί ή θα του γίνει γενναία αύξηση στις απολαβές τους. Το ίδιο ισχύει και για τον Ρόμπερτ Μακ. Δεν αποκλείεται ο ΠΑΟΚ να προχωρήσει σε... ρευστοποίηση των δυο συγκεκριμένων "μετοχών" και να ρίξει τα χρήματα που θα προκύψουν στην αγορά. Καιρός είναι να το κάνει. Να αρχίσει το ρόστερ να... πληρώνει για το ρόστερ και όχι μόνο ο ιδιοκτήτης.

Στην άμυνα, η κωλυσιεργία που υπάρχει στην ανανέωση του συμβολαίου του Μιγκέλ Βίτορ "φωτογραφίζει" τα ερωτηματικά που υπάρχουν. Στην επίθεση, η σκέψη για διπλή Ελληνική και άκρως ασπρόμαυρη παρουσία υπάρχει. Ο Ευθύμης Κουλούρης επιστρέφει από τον δανεισμό του στη Κύπρο και θα πάρει την ευκαιρία που του αναλογεί. Όλες αυτές οι συζητήσεις θα μπουν σε νέο πρίσμα όταν "κλειδώσει" το θέμα του προπονητή, το οποίο έχει ανοίξει και αυτό.

Ο προπονητής

Μέχρι στιγμής, η ονοματολογία στο θέμα του προπονητή είναι φτωχή αλλά θα ανθήσει, είναι δεδομένο. Όπως δεδομένο είναι πως δεν μπορεί να γίνει ούτε καν πρόβλεψη για το προς τα που θα πάει η υπόθεση. Επί Σαββίδη έχουν δοκιμαστεί πολλά μοντέλα και η αποτυχία τους δεν ήταν μόνο ευθύνη του προπονητή αλλά και του περιβάλλοντος στο οποίο δούλεψαν. Διότι, όποια συζήτηση και αν γίνεται στον ΠΑΟΚ για μεταγραφές και προπονητή, σε αυτό καταλήγει. Στο περιβάλλον στο οποίο θα κληθούν να δουλέψουν όλοι τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Συνάντηση "γιγάντων": Μαρινάκης, Μελισσανίδης και Σαββίδης τα λένε με Κοντονή

Το πρώτο χειροκρότημα

News 24/7

24MEDIA NETWORK