Και οι Γερμανοί, ακόμα τρέχουν

Ο Αντώνης Τσακαλέας σχολιάζει την ήττα του ΠΑΟΚ στην Τούμπα από τη Σάλκε που του στερεί τις ελπίδες για πρόκριση στους "16".

Και οι Γερμανοί, ακόμα τρέχουν

Ο ΠΑΟΚ πήρε ένα σκληρό μάθημα από την Σάλκε, και προσγειώθηκε ανώμαλα στις εγχώριες διοργανώσεις, από μια ομάδα που τον... ξεθέωσε, εκμεταλλευόμενη την λάθος - όπως αποδείχθηκε - δομή της μεσαίας του γραμμής, μετέτρεψε σε γκολ το μοναδικό "χτυπητό" λάθος των ασπρόμαυρων στο πρώτο ημίχρονο, και έφερε το παιχνίδι στα μέτρα της.

Η ΤΡΙΑΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΕ

Όταν η ΟΥΕΦΑ ανακοίνωσε τις συνθέσεις των δυο ομάδων, το 3-5-2 του Βλάνταν Ίβιτς δεν ξένισε κανέναν. Τουναντίον, ήταν μάλλον αναμενόμενο από όλα όσα προέκυπταν από τις εσωτερικές συζητήσεις που έγιναν ανάμεσα στον Σέρβο τεχνικό και τους παίκτες. Οι επιλογές προσώπων όμως έφεραν αρκετά ερωτηματικά, που απαντήθηκαν γρήγορα. Οι Τσίμιροτ και Σάχοφ ήταν οι αναμενόμενες επιλογές από τη στιγμή που οι Κάνιας και Κάτσε δεν ήταν διαθέσιμοι. Την παρουσία του Μπίσεσβαρ στο αρχικό σχήμα δεν την περίμενα. Στον σχηματισμό που έδωσε η ασπρόμαυρη ΠΑΕ, ο Τσίμιροτ ήταν στη θέση "6" και οι Σάχοφ και Μπίσεσβαρ στην θέση "8".

Στον ίδιο χώρο, οι Γερμανοί είχαν τους Σταμπουλί, Γκορέτσκα και Μάιερ. Λεπτό με το λεπτό, όσο κυλούσε το παιχνίδι, η Γερμανική τριάδα έμοιαζε να τρέχει μόνη της. Οι Σάχοφ και Μπίσερβαρ τα βρήκαν "σκούρα", και έμενε ο Τσίμιροτ που θύμιζε... νέο φαντάρο που τρέχει πανικόβλητος με μια σφουγγαρίστρα για τις πρωινές αγκαρίες. Που να πρωτοείναι ο καψερός ο Βόσνιος; Όσο για επιλογή του Γιάννη Μυστακίδη (αντί του Πέντρο Ενρίκε ή του Τζάλμα Κάμπος) δίπλα στον Στέφανο Αθανασιάδη είχε λογική, και αποδείχθηκε στο ξεκίνημα του αγώνα. Ο Κατερινιώτης είχε έκρηξη, είχε σωστή πίεση, ήταν ο παίκτης που φάνηκε περισσότερο από κάθε άλλο παίκτη του ΠΑΟΚ στο πρώτο 20λεπτο. Από εκεί και μετά, ο Δικέφαλος του βορρά έβλεπε την εστία του Φέρμαν με τα κιάλια, και με κάποια ανεμικά γεμίσματα.

ΤΟ "ΑΝ" ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ

Οι δυο φάσεις που κρίνουν το πρώτο ημίχρονο είναι αυτές του 5’ και του 27’. Ο Μάτος, στο 5’ δεν κατάφερε να σκοράρει με πλασέ του στο δεύτερο δοκάρι, και ο Μπρουγκστάλερ, στο 27’ βρίσκεται, σε μια στημένη φάση, ολομόναχος μέσα στην περιοχή, με το μαρκάρισμα - που με βάση τα όσα φάνηκαν να το είχε ο Μυστακίδης - να μη βγαίνει και τον επιθετικό της Σάλκε να βάζει ένα από τα εύκολα γκολ της καριέρας του. Η Σάλκε είχε καταφέρει το απόλυτο, έχοντας κρατήσει τον ΠΑΟΚ μακριά από την εστία της, και σε μια στημένη φάση του έκοψε τα φτερά. Ένα "αν" και ένα λάθος σε στημένη φάση ήταν αρκετό. Ο ΠΑΟΚ είχε και πριν από το 27’ ένα βουνό να ανέβει, από τη στιγμή που όσο και να έτρεχε, δεν έφτανε.

Στο 35’, η Σάλκε είχε 63% κατοχή, αλλά αυτό μπορεί να μη λέει και πολλά. Μήπως σας λέει κάτι το 91% ποσοστό ευστοχίας στις πάσες των Γερμανών; Όταν είσαι πίσω από τη μπάλα, και δεν μπορείς να τη πάρεις, τρέχεις και δεν φτάνεις...

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Στο δεύτερο ημίχρονο, οι Σάλκε έμοιαζε να κάνει συντήρηση δυνάμεων. Στον άξονα, οι Σταμπουλί, Γκορέτσκα και Μάιερ έτρεχαν λες και το παιχνίδι είχε ξεκινήσει εκείνη τη στιγμή. Ο Τσίμιροτ συνέχισε και εκείνος να τρέχει, αλλά οι Σάχοφ και - ειδικά ο - Μπίσεσβαρ, έμοιαζαν να μην έχουν άλλες δυνάμεις. Οι Γερμανοί έπαιζαν σαν τη γάτα με το ποντίκι. Περίμεναν να δουν αν ο ΠΑΟΚ να προσπαθήσει να ανέβει ψηλά, για να εκμεταλλευτεί τους χώρους. Έχω την εντύπωση πως ο ΠΑΟΚ, και να ήθελε, δεν μπορούσε, διότι ούτε δυνάμεις είχε, αλλά ούτε και τη μπάλα στην κατοχή του. Ο Τζάλμα δεν μπόρεσε να κάνει κάτι διαφορετικό, κάτι παραπάνω από τον Μυστακίδη και ο Πέντρο Ενρίκε είχε περισσότερα τρεξίματα από τον Μπίσεσβαρ, και...θύμισε τον Μυστακίδη των πρώτων 20 λεπτών, αλλά δεν είχε ούτε ένα συμπαραστάτη.

ΕΚΕΙ ΠΟΥ... ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ, Η ΗΤΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΣΥΡΜΟ ΑΠΕΧΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ

Στο φινάλε ο ΠΑΟΚ κατέρρευσε, και το τελικό σκορ δεν του αξίζει, αλλά του δείχνει κάτι σημαντικό. Αν οι ασπρόμαυροι θέλουν κάποια στιγμή να φτάσουν στο δικό τους μεγάλο όνειρο, στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, πρέπει να ξέρουν ότι εκεί, κανείς δε σε λυπάται. Οι Γερμανοί είχαν κάνει το 0-3 στο 90’ και στο 93’ βρήκαν τέσσερις στην αντεπίθεση, έναντι δυο παικτών του ΠΑΟΚ. Και βγήκαν με ορμή, με όρεξη, με διάθεση να βάλουν ένα γκολ "σαν σε προπόνηση" που λέει και μια από τις "ξύλινες" δημοσιογραφικές ατάκες. Και καλά έκαναν. Σε αυτό το επίπεδο, δεν υπάρχει έλεος. Η ήττα από τον διασυρμό απέχει ελάχιστα. Οι Γερμανοί δεν είχαν τίποτα με τον ΠΑΟΚ για να του βάλουν και τέταρτο. Τους έφταναν και τους περίσσευαν τα τρία γκολ. Αλλά μαθαίνουν πως όταν σου δίνεται η ευκαιρία, τρέχεις, κυνηγάς, παλεύεις για το γκολ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK