Karma is a b…

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για το παιχνίδι που έπαιξε η μοίρα στον ΠΑΟΚ και έφερε απέναντί του ξανά τον Άγιαξ, στα προκριματικά του Champions League.

Karma is a b…

Για όλους ήταν κλήρωση. Για τον Βλάνταν Ίβιτς έμοιαζε με… ορισμό. Το ήθελε, το ζητούσε, το συζητούσε, θεωρώ δεδομένο πως το έχει μελετήσει - εντός και εκτός εισαγωγικών - και από το μεσημέρι της Παρασκευής έχει τον Άγιαξ μπροστά του, στα πρώτα Ευρωπαϊκά παιχνίδια της καριέρας του ως προπονητής. Γιατί όμως Άγιαξ; Μάλλον διότι ο “Αίαντας” έχει το “πακέτο”. Και πλέον ο Σέρβος τεχνικός καλείται να βρει το… πακέτο του ΠΑΟΚ για να πάρει τη σημαντικότερη πρόκριση της προπονητής του καριέρας “μέχρι την επόμενη“.

Το "πακέτο" του Άγιαξ

Για να επανέλθω στο “πακέτο” που έχει ο Άγιαξ. Ποιο είναι αυτό; Έχει το όνομα που δεν αφήνει κανέναν να εφησυχάζει και έχει το ρόστερ που κανέναν δεν τρομάζει. Ο Ίβοτς ξέρει πάρα πολύ καλά τον Ευρωπαίο ΠΑΟΚ των τελευταίων χρόνων. Εκείνος, μαζί με τη φουρνιά που κοίταξε στα μάτια τον Άγιαξ προ εξαετίας, που ακολούθως απέκλεισε την Φενέρ, που χτύπησε την πόρτα των “16” του Γιουρόπα Λιγκ στο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα (ίσως το καλύτερο εκτός έδρας παιχνίδι που έχει κάνει ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια), μια ομάδα που δημιούργησε ένα μέταλλο, ειδικά στα μεγάλα εκτός έδρας παιχνίδια που έδωσε ο ΠΑΟΚ, όπως ακόμα - ακόμα τα πρόσφατα με Φιορεντίνα και Ντόρτμουντ.

Ο ΠΑΟΚ είναι ομάδα που στα δύσκολα βγάζει μια απίστευτη συσπείρωση, ένα “πιστεύω” μεγαλύτερο από την ίδια την ομάδα, που δυσκολεύει τον αντίπαλο. Και αυτό, στη προκειμένη περίπτωση μπορεί να το δημιουργήσει το όνομα του Άγιαξ. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, είμαι σίγουρος πως υπάρχουν τόσο άνθρωποι εντός ΠΑΟΚ όσο και παίκτες που δεν θα ήθελαν την Άντερλεχτ, ή την Σπάρτα Πράγας, για ένα και μόνο λόγο. Στην Θεσσαλονίκη, θα δημιουργούταν ένα κλίμα “έλα μωρέ τώρα, ποια Άντερλεχτ - ποια Σπάρτα” και ξαφνικά το “πρέπει να περάσουμε” θα μεγάλωνε. Και ο ΠΑΟΚ δεν το έχει με τα “πρέπει”. Δεν είναι ακόμα σε θέση να διαχειριστεί το τίτλο του φαβορί.

Περί φαβορί...

Ωραία όλα αυτά, περί φαβορί, περί βάρους ονόματος του Άγιαξ που δεν είναι ανάλογο την εικόνα τους εντός γηπέδου. Δεν είναι η ομάδα μπορεί να τρομάξει, αλλά και ο ΠΑΟΚ, τι έχει; Σε τι κατάσταση είναι; Στο πρώτο παιχνίδι, που θα γίνει στο Άμστερνταμ, ο Σέρβος τεχνικός θα ήθελε να έχει στη διάθεσή του τον Κάνιας. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, για χάρη του, θα μπορούσε να ζητήσει ακόμα και την αλλαγή της σειράς των αγώνων. και το λέω αυτό διότι τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Κάνιας ταιριάζουν γάντι στο 4-5-1 που θα έχει στο μυαλό του ο Ίβιτς για εκτός έδρας Ευρωπαϊκό παιχνίδι. Με τρεις χαφ στον άξονα, τους Κάμπος και Ροντρίγκες στα άκρα για τη κόντρα και τον Αθανασιάδη μπροστά.

Αφήνω όμως λίγο τα πρόσωπα και πάω στις προσωπικότητες. Τους παίκτες που εντός γηπέδου θα κατευθύνουν την ομάδα. Θα βάλουν τις φωνές όταν κάποιοι “μπλοκάρουν” στο μυαλό, θα ρίξουν τον ρυθμό όταν ο αντίπαλος θα πάει να πατήσει γκάζι, θα βάλει τις φωνές που θα ακουστούν σε όλο το μήκος του γηπέδου σε ένα γεμάτη γήπεδο. Το τελευταίο επίσημο δείγμα γραφής του ΠΑΟΚ ήταν το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, όταν το 1-1 βόλευε μεν αλλά ήταν ρευστό, με τον Παναθηναϊκό να χάνει την ευκαιρία της χρονιάς με την απόκρουση του Γλύκου. Ο ΠΑΟΚ θα χρειαστεί τους έμπειρους, τους αρχηγούς, τους ηγέτες. Κάποιοι θα πρέπει να φορέσουν αυτή τη στολή. Σε εκείνους θα πέσει το βάρος. Ο προ εξαετίας ΠΑΟΚ τους είχε… σε αφθονία.

Δεύτερη ευκαιρία για εξιλέωση

Ο Ίβιτς ήθελε τον Άγιαξ όχι μόνο για το “πακέτο” που είπα πριν αλλά και για το… δικό του γαμώτο. Εκείνα τα παιχνίδια, στα οποία σκόραρε, ήταν τα τελευταία του σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ ως παίκτης, και αυτά τα παιχνίδια θα είναι τα πρώτα του σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ -έστω προκριματικών - ως προπονητής. Πολλά μπορεί να σκαρφιστεί κανείς για αυτή τη κλήρωση. Μια δεύτερη ευκαιρία για εξιλέωση, το κάρμα του, το σύμπαν που συνωμοτεί. Αυτό άλλωστε είναι το αλατοπίπερο που βάζουμε στο ποδόφαιρο. Όχι πως δε θα το… τρώγαμε αλλιώς, αλλά οι προσωπικές ιστορίες δίνουν το κάτι παραπάνω. Ο Ίβιτς είναι προπονητής, ο Σνάουτσνερ είναι βοηθός, ο Μαλεζάς και ο Αθανασιάδης είναι ακόμα στο ρόστερ, όπως και ο Γλύκος που ήταν εκτός αποστολής σε εκείνα τα παιχνίδια. Έχει ζουμί αυτό το ζευγάρι...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κόντρα σε παλιούς γνώριμους Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ
Το προφίλ του Άγιαξ
Ίβιτς: "Είμαστε έτοιμοι για τον Άγιαξ"

News 24/7

24MEDIA NETWORK