Λείπει ο Σάντος απ' τη Σαρακοστή;

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για την... προπονητολογία που ξεκίνησε στον ΠΑΟΚ προτού καν ολοκληρωθεί η σεζόν και για την περίπτωση του Φερνάντο Σάντος.

Λείπει ο Σάντος απ' τη Σαρακοστή;
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η προπονητολογία στον ΠΑΟΚ ξεκίνησε, για μια ακόμα χρονιά, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η προηγούμενη, και με ένα... μαγικό τρόπο ο Φερνάντο Σάντος βρέθηκε στο προσκήνιο. Ποιο προσκήνιο όμως; Του ενδιαφέροντος του ΠΑΟΚ; Όταν λέμε "του ΠΑΟΚ" ποιον ακριβώς εννοούμε; Τον Σαββίδη που "έκοψε" τον Πορτογάλο τεχνικό πριν από δυο χρόνια; Του "εξωδιοικητικού περιβάλλοντος" του Ιβάν Σαββίδη που ήταν... διοικητικό περιβάλλον του ΠΑΟΚ στη πρώτη παρουσία του Σάντος στον Δικέφαλο του Βορρά; Του προέδρου - τεχνικού διευθυντή Λούμπος Μίχελ; Και, αυτά είναι μόνο λίγα από τα ερωτήματα που υπάρχουν, και θα πρέπει να μπουν σε μια σειρά.

Καλό θα είναι να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Αυτή τη στιγμή, ο ΠΑΟΚ έχει στον πάγκο του τον Βλάνταν Ίβιτς που για τους ανθρώπους του Δικεφάλου του Βορρά "δεν έχει τη ταμπέλα του υπηρεσιακού" αλλά αποτελεί μια λύση που προέκυψε μετά την απόφαση Σαββίδη και δ.σ. της ασπρόμαυρης ΠΑΕ πως "δεν πάει άλλο με τον Τούντορ, έχει χάσει το παιχνίδι σε όλα τα επίπεδα". Επειδή όσο καλός και να 'ναι ο σπόρος, έχει μεγάλη σημασία σε τι γη και σε ποια εποχή τον φυτεύεις, ο Βλάνταν Ίβιτς ανέλαβε μια ομάδα στην οποία αλλάζει τον σχηματισμό, προσπαθεί να αλλάξει τη ψυχολογία, και αλλάζει και τους ρυθμούς προπόνησης καθώς οι θλάσεις έφτασαν τις 31 σε επτά μήνες (από τα μέσα Αυγούστου με θύμα τον Πέλκα μέχρι τα μέσα Μαρτίου και θύμα τον Χατζηισαΐα).

Ο Σέρβος καλείται να εκπληρώσει τον μοναδικό στόχο που έμεινε που είναι η πρωτιά στα πλέι οφ. Και να φανταστείτε ανέλαβε "για την πρωτιά" τη στιγμή που άρχισε να αμφισβητείται ακόμα και η συμμετοχή σε αυτά με μια νίκη στα τελευταία οκτώ παιχνίδια πρωταθλήματος, πριν από αυτή με τον Παναιτωλικό και με επερχόμενη αφαίρεση βαθμών λόγω των όσων έγιναν στον ημιτελικό του κυπέλλου.

Λουτσέσκου και Σάντος

Αμέσως μετά την απόλυση του Ιγκόρ Τούντορ, τα δυο πρώτα ονόματα που ήρθαν στην επιφάνεια ήταν αυτά των Ραζβάν Λουτσέσκου και Φερνάντο Σάντος. Για τον πρώτο, δεν είναι δύσκολο να... ξετυλίξεις το κουβάρι. Είναι ένας προπονητής που έχει πάρει αρκετά εύσημα για την δουλειά του στην Ξάνθη, και είναι γιος του Μιρτσέα Λουτσέσκου, που από το 2004 είναι προπονητής στην Σαχτάρ Ντόνετσκ, από την οποία αποχώρησε μετά από οκταετή παρουσία - άρα και συνεργασία μαζί του - ο νυν πρόεδρος και τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Λούμπος Μίχελ.

Το όνομα του Φερνάντο Σάντος δεν έρχεται για πρώτη φορά στο προσκήνιο για τον ΠΑΟΚ. Και μόνο που είναι ο τελευταίος προπονητής που έχει καταφέρει να κάνει τριψήφιο αριθμό συνεχόμενων αγώνων στον πάγκο του ΠΑΟΚ, αρκεί. Το αν ο Φερνάντο Σάντος έχει "κρούση" από τον ΠΑΟΚ, ή έστω "έχει ενοχληθεί" όπως λέμε συνήθως στη "δημοσιογραφική" γλώσσα από ανθρώπους του Δικεφάλου του Βορρά δεν έχει τόση σημασία, όσο το να γίνει γνωστό το... ποιο κομμάτι του ΠΑΟΚ θέλει, σκέφτεται, προτείνει, προωθεί το όνομα του Φερνάντο Σάντος.

Και μόνο να σκεφτεί κανείς πως σε αυτό το κομμάτι υπάρχει μια... σκιά, καταλαβαίνει εύκολα το πόσο ρευστά είναι τα πράγματα στον ΠΑΟΚ ενόψει της νέας σεζόν. Υπάρχει ένας Βλάνταν Ίβιτς που θα παλέψει να φέρει μια δύσκολη αποστολή εις πέρας και αν υπερβεί εαυτόν και τα καταφέρει, θα δημιουργηθεί αυτομάτως, και δικαίως, ένα ρεύμα προς εκείνος, για να του δοθεί η ευκαιρία να "τρέξει" την ομάδα υπό... φυσιολογικές συνθήκες. Όσο όμως υπάρχει αυτό το "αν τα καταφέρει", ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος ως οργανισμός να είναι πανέτοιμος για την επόμενη μέρα.

Ο Μίχελ... αποφασίζει για Σάντος

Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, ο Λούμπος Μίχελ είναι ο άνθρωπος που θα "τρέξει" τον σχεδιασμό, και ο μόνο τρόπος να "συνδεθεί" ο Μίχελ με τον Σάντος είναι να υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θα τον πείσουν ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια επιστροφής του Πορτογάλου τεχνικού, έξι χρόνια μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας των δυο πλευρών, μετά από μια σεζόν που στο τελείωμά της ο ΠΑΟΚ δεν έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος αλλά στη πρωτιά στα πλέι οφ με δυο νίκες (με το αγαπημένο του 1-0) επί του Ολυμπιακού μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών (και συνολικά τριών νικών επί των ερυθρολεύκων μέσα σε τέσσερις μήνες).

Πολλά μπορούν να γραφτούν για το τι συνέβη και ο Φερνάντο Σάντος αποχώρησε το καλοκαίρι του 2010 και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής Ελλάδος και άλλα τόσα για το τι συνέβη το καλοκαίρι του 2014 όταν και βρέθηκε πολύ κοντά στην επιστροφή του στον ΠΑΟΚ, λίγο πριν την ολοκλήρωση της πετυχημένης θητείας του στην εθνική Ελλάδος.

Είναι δεδομένο πως ο Φερνάντο Σάντος ξέρει τα όσα έχουν συμβεί στον ΠΑΟΚ στην εποχή Σαββίδη, και αν δεν γνωρίζει υπάρχουν πολλοί τους οποίους εμπιστεύεται για να μάθει από πρώτο χέρι. Η πρώτη σκέψη που μου έρχεται στο μυαλό στην περίπτωση Σάντος έχει να κάνει με το πόσο έχουν ευδοκιμήσει οι όποιες επιστροφές έχουν επιχειρηθεί τα τελευταία χρόνια στον ΠΑΟΚ, που είναι αυτές των Σαλπιγγίδη και Αναστασιάδη.

Οι δύο όψεις του νομίσματος

Στην εποχή μας, ως τομέας σφυγμομέτρησης λογίζονται και στα σόσιαλ μίντια, στα οποία το όνομα Φερνάντο Σάντος δεν πέρασα απαρατήρητο από τη στιγμή που επέστρεψε, μια ακόμα Σαρακοστή. Άλλοι υμνούν τον προπονητή που έφερε στον ΠΑΟΚ την αποτελεσματικότητα και τον έκανε να διεκδικήσει πρωτάθλημα μέχρι μέσα Μαρτίου και όχι μέσα Δεκεμβρίου, άλλοι μιλούν για το αντιτουριστικό ποδόσφαιρο του 1-0 και των έξι φάσεων ανά παιχνίδι. Και δεν έχει καμιά σημασία το που εντάσσει τον εαυτό του ο κάθε φίλαθλος του ΠΑΟΚ, όσο το ότι όλες αυτές οι απόψεις θα αποτελέσουν μια βάση συζήτησης σε περίπτωση που ο Σάντος επιστρέψει.

Η δεύτερη σκέψη έχει να κάνει μια την αδυναμία εξεύρεσης νέων προσώπων ως κατάλληλα για τη θέση του προπονητή. Η εποχή Σαββίδη ξεκίνησε με την πρόσληψη του "πλέον φέρελπη Έλληνα προπονητή" ταμπέλα που συνόδευε τον Γιώργο Δώνη, και συνεχίστηκε με την πρόσληψη "ξένου έμπειρου προπονητή" ταμπέλα που συνόδευε τον Χούουμπ Στέφενς. Ακολούθησε η πρόσληψη του "γνώστη της ΠΑΟΚτσίδικης πραγματικότητας" ταμπέλα που συνόδευε τον Άγγελο Αναστασιάδη και συνεχίστηκε με την πρόσληψη "νέου προπονητή που θα έχει στο πλευρό του τον αθλητικό διευθυντή που εκπόνησε τριετές πλάνο" ταμπέλα που συνόδευε τον Ιγκόρ Τούντορ. Όλα αυτά... "κάηκαν", και γι' αυτό και επανήλθε στο προσκήνιο από κάποιους το τελευταίο πετυχημένο πλάνο.

Το τι θα συμβεί στο τέλος είναι άγνωστο, και το μόνο σίγουρο είναι πως η ουσία, για μια ακόμα φορά δεν είναι τόσο το ποιος θα είναι ο επόμενος τεχνικός όσο ο τρόπος με τον οποίο ο ΠΑΟΚ θα φτάσει στην επιλογή του...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Δημοψήφισμα για τη νέα Τούμπα θα κάνει ο Σαββίδης

News 24/7

24MEDIA NETWORK