Οι δυο όψεις του παρορμητισμού

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για την απόφαση του Ιβάν Σαββίδη να απολύσει τον Τούντορ, το επικοινωνιακό λάθος του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ και για τους παίκτες που δεν είναι μάγοι.

Οι δυο όψεις του παρορμητισμού
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Αυτός ήταν, είναι και θα είναι ο Ιβάν Σαββίδης και αυτό το ξέρουν καλά όσοι είναι τριγύρω του. Έχουν συμβιβαστεί και προσπαθούν να του δείχνουν όλη την εικόνα όταν εκείνος έχει επικεντρώσει σε ένα της σημείο το βλέμμα του. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ άφησε το στίγμα του στη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης σε όλα τα επίπεδα, καθώς έβαλε και γκολ και αυτογκόλ.

Στην εποχή Σαββίδη, ο ΠΑΟΚ μοιάζει να λειτουργεί σαν μονοπρόσωπη εταιρία, με τον ίδιο να μην έχει καταφέρει ακόμα να βρει τον άνθρωπο που θα τον "βαφτίσει" ως εκείνον "της απολύτου εμπιστοσύνης του" και εκείνος να του το ανταποδώσει με επιτυχίες στο αγωνιστικό κομμάτι. Ο Σαββίδης έκανε "το κομμάτι του" στη συνεδρίαση της Τρίτης, αλλά "ξεφούρνισε" και την απόφασή του για απόλυση του Τούντορ. Κι ενώ ο κοντινός "μηχανισμός" του προσπάθησε να ενεργοποιηθεί μήπως και το "σώσει" (όχι τον Τούντορ, αλλά τη διαχείριση της συγκεκριμένης απόφασης), αυτό δεν επετεύχθη.

Επικοινωνιακό λάθος

Είναι σίγουρο πως ο Σαββίδης θα έχει μετανιώσει το συγκεκριμένο επικοινωνιακό λάθος, αλλά για την απόφασή του ήταν 100% σίγουρος και περιμένει να δει αν αυτή η κίνηση μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Βάσει των δημοσιογραφικών "κλισέ", η αλλαγή προπονητή λειτουργεί ως "ηλεκτροσόκ". Ακόμα κι έτσι να το δει κανείς, ούτε ο Βλάνταν Ίβιτς έχει κανένα μαγικό ραβδί. όπως δήλωσε και ο Τούντορ πως δεν είχε, ενώ όχι μόνο δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιον από τους παίκτες δεν έλειπαν και από τον Κροάτη τεχνικό το τελευταίο διάστημα (Γλύκος, Ροντρίγκες, Ζάιρο, Μπερμπάτοφ), αλλά θα έχει και "φρέσκες" απουσίες παικτών στους οποίους ο Τούντορ στηριζόταν κατά κόρον πλέον (Μακ, Τσίμιροτ, Χατζηισαΐας).

Ο Ιβάν Σαββίδης θα ηγηθεί της εξωγηπεδικής πορείας του ΠΑΟΚ, και την ίδια στιγμή θα περιμένει τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κατάστασης στο αγωνιστικό. Και δεν αναφέρομαι στον Βλάνταν Ίβιτς αλλά στον Λούμπος Μίχελ. Ο Σλοβάκος πρόεδρος της ασπρόμαυρης ΠΑΕ έχει αναλάβει και χρέη τεχνικού διευθυντή. Μετά από το παιχνίδι με τον Ατρόμητο ήταν εκείνος που θεωρούσε ότι ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε είτε να προχωρούσε με νέο τεχνικό που θα είχε προοπτική και για την επόμενη σεζόν είτε να διατηρήσει τον Ιγκόρ Τούντορ. Μετά και από το παιχνίδι με τον Πανθρακικό, τέθηκε και εκείνος υπέρ της απομάκρυνσης του Κροάτη.

Ο Ίβιτς βρίσκεται σε δύσκολη θέση και συνάμα περίεργη. Από τη μία, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αν πετύχει να ανατρέψει τα δεδομένα, θα διατηρήσει τη θέση του, ενώ από την άλλη, μια πιθανή αποτυχία θα τον βαραίνει ελάχιστα, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν.

Οι παίκτες δεν είναι... μάγοι

Και μέσα σε όλα, υπάρχουν και οι παίκτες, που το τελευταίο διάστημα έλεγαν συνεχώς πως "δεν μπορεί να φταίει πάντα ο προπονητής". Και το θέμα δεν είναι τόσο εκείνοι που προστέθηκαν από το καλοκαίρι και μετά στο ρόστερ. Το θέμα είναι κυρίως οι παλαιότεροι. Εκείνοι που έχουν ζήσει το μεγαλύτερο κομμάτι της εποχής Σαββίδη. Ούτε εκείνοι είναι μάγοι για να βγάλουν την ομάδα από το αδιέξοδο, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να φανούν. Στα δύσκολα.

Όχι μόνο δεν είναι ο πρώτος Μάρτιος που υπάρχει αλλαγή προπονητή, αλλά ο τρίτος συνεχόμενος. Και, έτσι για την ιστορία, αξίζει να θυμηθούμε τις αντιδράσεις του Σαββίδη, όσον αφορά το πότε προέκυψε η επόμενη κίνηση. Το 2014, ο Χουμπ Στέφενς έφυγε το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, και το νέο πλάνο ανακοινώθηκε την επομένη κιόλας της τελευταίας αγωνιστικής των πλέι οφ με την πρόσληψη του Άγγελου Αναστασιάδη. Το 2015, η απόλυση Αναστασιάδη ήρθε περίπου στα μέσα Μαρτίου και το νέο πλάνο έγινε γνωστό την 3η αγωνιστική των πλέι οφ, με την πρόσληψη του Φρανκ Άρνεσεν στη θέση του αθλητικού διευθυντή. Μια και η αλλαγή προπονητή ήρθε και πάλι Μάρτιο, περιμένω να δω αν ο νέος προπονητής προκύψει νωρίτερα και από τη 3η αγωνιστική των πλέι οφ (είτε ο ΠΑΟΚ είναι σε αυτά είτε όχι).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Το παρασκήνιο της απόλυσης του Ιγκόρ Τούντορ: οι παίκτες "άναψαν" το "πράσινο φως"

Ο ΠΑΟΚ απέλυσε με κατηγορίες τον Τούντορ

News 24/7

24MEDIA NETWORK