Όλοι μαζί, μπορούν...

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για τον ΠΑΟΚ της Τρίπολης και κυρίως τον Βλάνταν Ίβιτς, ο οποίος κάνει πράξη το "θα παίξουν όλοι".

Όλοι μαζί, μπορούν...

Έντεκα γκολ από εννιά διαφορετικούς σκόρερ σε επτά παιχνίδια, 21 παίκτες να έχουν πάρει ήδη χρόνο συμμετοχής και μια πρώτη ευρωπαϊκή εβδομάδα που κύλησε όπως περίπου την είχαν σχεδιάσει, καθώς έκλεισε με ένα διπλό στο...τόπο του μαρτυρίου. Ο ΠΑΟΚ πήρε νίκη στο πρώτο "must win" παιχνίδι της σεζόν και αρχίζει σιγά - σιγά να πείθει τον εαυτό του γι' αυτό που λένε όλοι οι άλλοι εκτός από τον ίδιο.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα στη Τρίπολη, η συζήτηση είχε στραφεί στις ενδεχόμενες "εκπλήξεις" του Βλάνταν Ίβιτς στην ενδεκάδα και τη διαδρομή εξέδρα – ενδεκάδα που κάποιοι παίκτες θα κάνουν.

Την περασμένη Πέμπτη ήταν ο Δημήτρης Πέλκας που βρέθηκε στο αρχικό σχήμα για πρώτη φορά εφέτος, όχι σε ένα όποιο κι' όποιο παιχνίδι, αλλά σε αυτό με αντίπαλο την Φιορεντίνα στη Τούμπα. Τη Δευτέρα ήταν η σειρά του Ευθύμη Κουλούρη. Και στις δυο περιπτώσεις, Πέλκας και Κουλούρης έμοιαζαν να είναι οι τρίτες επιλογές του Ίβιτς, όμως ο Σέρβος τις έκανε πρώτες επιλογές, και εκείνοι τον δικαίωσαν. Ειδικά στην περίπτωση Κουλούρη, ο Ίβιτς έφτασε να απορεί για το γεγονός ότι δεν δέχθηκε ερώτηση από τους δημοσιογράφους για την παρουσία του 20χρονου στο αρχικό σχήμα αντί του Αθανασιάδη.

ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΙΜΟ

Ο ΠΑΟΚ μπήκε σε ένα γήπεδο που δεν του πάει και έπιασε τον Αστέρα Τρίπολης από το λαιμό. Κατοχή μπάλας, πλαγιοκοπήσεις από Μάτος, Τζάλμα, Ροντρίγκες και Κρέσπο (ο Ισπανός αποδεικνύεται σε λίρα εκατό ως ακραίος αμυντικός), κυκλοφορία της μπάλας από τον Μπίσεσβαρ και γενικά μια εικόνα ομάδας που σε πείθει ότι το γκολ της... ψήνεται..

Η εμφάνιση του ΠΑΟΚ στα πρώτα 30 λεπτά, στα οποία είχε προλάβει να προηγηθεί 2-0, ήταν εμφάνιση διεκδικητή τίτλου. Σε μια έδρα που παραδοσιακά ματώνει (μέχρι χθες μετρούσε πέντε σερί ήττες), με έναν αντίπαλο που ξεκίνησε με ήττα το πρωτάθλημα και... δεν τον έπαιρνε να γράψει δεύτερη συνεχόμενη, μπήκε στο γήπεδο με διάθεση να το "καθαρίσει". Ούτε να το "κλέψει" ούτε να... δει πως θα πάει ούτε να περιμένει το πρώτο 20λεπτο ούτε τίποτα από αυτά.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΤΗ

Στο δεύτερο ημίχρονο, στο οποίο ο ΠΑΟΚ είχε αριθμητικό πλεονέκτημα, δεν "καθάρισε" το ματς, στο οποίο είχε ένα δοκάρι με τον Ροντρίγκες, αλλά πέραν αυτής της φάσης, καμία άλλη ουσιαστική. Με τον Παναιτωλικό έκανε τις φάσεις τη μια μετά την άλλη και τις έχανε, στη Τρίπολη δεν τις έκανε. Και στα δυο ματς πήρε στο τέλος τη νίκη, αλλά δυο φορές το έκανε με άγχος. Και τα δυο ματς στα οποία ο ΠΑΟΚ έκανε το 2Χ2 στη Super League χρίζουν ανάλυσης και εσωτερικής συζήτησης. Το καλό για τον "Δικέφαλος" είναι πως αυτή η εσωτερική συζήτηση μπορεί να γίνει με την άνεση που δίνουν οι δυο νίκες.

Από την αρχή της πρώτης "εύρω - εβδομάδας", ο Βλάνταν Ίβιτς έδειξε ότι έχει πρόγραμμα. Τρεις διαφορετικές ενδεκάδες, διαφορετικά σχήματα, αλλαγές σε κάθε γραμμή, ακόμα και αλχημείες. Και όλα του βγήκαν. Και η τριάδα στην άμυνα με την Φιορεντίνα, και ο Κίτσιου αριστερό μπακ, και ο Κουλούρης βασικός.

Θα βγαίνουν πάντα; Όχι. Έχουν δώσει ψυχολογία στην ομάδα; Ναι. Εκεί είναι η ισορροπία.

ΟΙ ΔΥΣΠΙΣΤΟΙ ΕΙΔΑΝ

Θεωρητικά, από τα οκτώ παιχνίδια που έχουν δώσει σε αυτές τις πρώτες δύο αγωνιστικές οι τέσσερις μεγάλοι, ο ΠΑΟΚ ήταν ο πρώτος επίφοβος για γκέλα, στην Τρίπολη. Την απέφυγε. Ακολουθεί στο πρόγραμμά του άλλη μια ομάδα που πολλές φορές του έχει αφήσει "κουσούρια". Η Ξάνθη στη Τούμπα. "Άλλη μέρα, άλλη τύχη" ήταν η ατάκα ενός τηλεπαιχνιδιού. Και άλλη ενδεκάδα όπως όλα δείχνουν. Και όχι κατ' ανάγκη όπως πέρυσι, αλλά βάσει σχεδίου.

Και ο κόσμος; Είμαι σίγουρος ότι το "διπλό" στη Τρίπολη έφτιαξε πολλούς. Κάποιοι δύσπιστοι που ήθελαν να δουν πράγματα είδαν. Τέτοιες νίκες όπως αυτές στη Τρίπολη "ζεσταίνουν" τους φιλάθλους. Θα μου κάνει εντύπωση αν την Κυριακή θα έχει κάτω από 20.000 κόσμο στη Τούμπα. Διότι μόνο έτσι μπορεί ο ΠΑΟΚ. Ούτε με μια ενδεκάδα "πλύνε - βάλε" ούτε με γκρίνιες για το ποιος παίζει. Ο Ίβιτς έχει κάνει το "θα παίξουν όλοι" πράξη. Όλοι μαζί, προπονητής παίκτες, κόσμος, μπορούν...

News 24/7

24MEDIA NETWORK