Πρώτα δείγματα ισορροπίας

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για τις μεταγραφές του Λούμπος Μίχελ και την προετοιμασία του ΠΑΟΚ ενόψει προκριματικών Champions League.

Πρώτα δείγματα ισορροπίας
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι πρώτες μέρες της φετινής προετοιμασίας δεν θυμίζουν σε τίποτα τις αντίστοιχες του 2015.

Τότε που υπήρχε η αίσθηση την ύπαρξης ενός (τριετούς) πλάνου το οποίο άπαντες περιμέναμε με ανυπομονησία, και δίναμε σε όλους αρκετό χρόνο για να το δούμε να εξελίσσεται, ασχέτως αν από τη μια δεν τον είχανε, από την άλλη δεν φαινόταν να είναι σε θέση να τον αξιοποιήσουν.

Μίχελ - Άρνεσεν 5-1

Ποσοτικά, ο Λούμπος Μίχελ προηγείται με 5-1 έναντι του Φρανκ Άρνεσεν στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο. Είναι σίγουρα αδόκιμη αυτή η καταμέτρηση, αλλά απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει. Ο Σλοβάκος έχει προσθέσει πέντε παίκτες στο ρόστερ ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα ο Δανός είχε κάνει μια και μόνο μεταγραφική κίνηση, αυτή του Ρόμπιν Όλσεν.

Ποιοτικά, η σύγκριση μπορεί να γίνει έχοντας από τη μια το συνολικό δείγμα γραφής του Άρνεσεν και ένα κομμάτι δείγματος γραφής του Μίχελ. Πέρυσι, όσο η μεταγραφική περίοδος κυλούσε, η μόνιμη απορία όλων, πλην της αγωνιστικής αξίας των παικτών που είχε φέρει ο Άρνεσεν στον ΠΑΟΚ, ήταν το πότε και το αν ο ΠΑΟΚ θα αναζητήσει παίκτες έμπειρους, παίκτες από την μέση αγωνιστική ηλικία.

Οι απαντήσεις του Άρνεσεν ήταν γενικές και αόριστες. ίσως τότε εκείνος είχε στο μυαλό του το τμηματικό χτίσιμο του ΠΑΟΚ, αλλά ακόμα και αυτό ως δικαιολογία ή και ως σκέψη, δεν στέκει, δεν είναι ορθή. Ο Λούμπος Μίχελ από την πλευρά του, έχει προσθέσει στον ΠΑΟΚ παίκτες που οι περισσότεροι έχουν στα πόδια τους το λιγότερο 150 παιχνίδια πρωταθλήματος. Η εμπειρία δεν τους λείπει, ούτε σε αγωνιστικό ούτε σε ηλικιακό επίπεδο.

ΟΙ ΝΕΟΙ

Και αυτό, το βγάζουν και στις προπονήσεις. Ο Μπίσεσβαρ δεν είναι από τους μεσοεπιθετικούς που πήγαν σε μια ομάδα και στις πρώτες προπονήσεις θα ψάξει τη φαντεζί ενέργεια για να τους κερδίσει όλους. Ψάχνει την ουσία. Όσες φάσεις μπορεί, τις τελειώνει, χωρίς να είναι ατομιστής και να παραβλέπει την πάσα - ασίστ. Ο Μάτος δεν έχει ακόμα φανεί διότι σε ασκήσεις 5v5 και 8vs8 οι μπακ δεν είναι εύκολο να ξεδιπλώσουν όλα όσα μπορούν να κάνουν, και ειδικά ένας μπακ που έχει επιθετικογεννή χαρακτηριστικά. Ο Σάχοφ είναι κοντρολαρισμένος, μυαλομένος, γρήγορος στα πόδια αλλά κυρίως στη σκέψη.

Ο Κρέσπο δεν είναι αργός, και αυτό το αναφέρω ως πρώτο χαρακτηριστικό, διότι ο Ισπανός είναι ο μόνος από τους πέντε παίκτες που πήρε ο ΠΑΟΚ που με το “καλημέρα” καλείται να αποδείξει οτι δεν είναι παλτό. Όσο υπερβολικό και να ακούγεται αυτό, μια θετική κουβέντα δεν έχω διαβάσει γι’ αυτό το παιδί. Και δε μιλάω για πρώην συμπαίκτες του ή προπονητές του. Μιλάω για τα σχόλια των φιλάθλων στα σόσιαλ μίντια. Το “τι τον πήραμε αυτόν;“ είναι το πλέον επιεικές σχόλιο για τον Κρέσπο. Ο Τζάλμα απουσιάσει μέχρι στιγμής από τις προπονήσεις λόγω ενοχλήσεων. Στον ΠΑΟΚ, μετά το περσινό κάζο, ακούν έναν παίκτη να παραπονιέται για ενοχλήσεις και δαγκώνονται. Φυσάνε το χυλό κατά το κοινώς λεγόμενο.

Αν μη τι άλλο, οι παίκτες που προστέθηκαν έχουν δώσει ισορροπία στο ρόστερ. Δεν υπάρχει θέση στο γήπεδο στην οποία ο ΠΑΟΚ να μην διαθέτει τουλάχιστον ένα “ζευγάρι” παικτών ισορροπημένο όσον αφορά την διαφορά ηλικίας και τα χαρακτηριστικά. Και αυτή η ισορροπία φαίνεται στις προπονήσεις, ακόμα - ακόμα και από τα γκρουπ παικτών που σχηματίζονται. Ηλικιακά αν το δεις, δεν υπάρχει γκρουπ “μικρών” ή “μεγάλων”. Και είναι εύκολο να κάνει ο προπονητής σωστό διαχωρισμό.

"ΕΥ ΖΗΝ"

Ο περσινός ΠΑΟΚ είχε γεμίσει με παίκτες που υπο συνθήκες, αν υπήρχαν οι παίκτες κατάλληλης ηλικίας και εμπειρίας να τους… πάρουν από το χέρι, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Ίσως όχι πάρα πολύ, αλλά σε στιγμές που ο ΠΑΟΚ λύγιζε από το βάρος των αρνητικών αποτελεσμάτων.

Αυτό φτάνει; Όχι. Αυτό φτάνει για το “ζην”. Ο ΠΑΟΚ είναι στα προκριματικά του Champions League. Εκεί είναι το “ευ ζην” και για να φτάσεις εκεί, ή τουλάχιστον να λες οτι έπεσαν μαχόμενος, πρέπει να έχεις παίκτες ηγέτες. Παίκτες ονόματα, με ή χωρίς εισαγωγικά, παίκτες από τους οποίους θα περιμένεις να πάρεις όσα… έσκασες για να τους πάρεις στην ομάδα.

Ο Βγενόπουος είχε κάποτε πει την ατάκα με τα φυστίκια και τις μαϊμπουδες, και ο πατέρας μου λέει εκείνη την ατάκα για το βάψιμο αυγών. Δεν είναι πανάκια οι ακριβές μεταγραφές. Είναι όμως ένα πρωτο βήμα. Ειδικά αν έχεις χτίσει ένα περιβάλλον για να τις “υποδεχθείς” και να τις στηρίξεις για να ευοδώσουν, ένα ενάμιση βήμα. Και όσο μένει, το κάνει ο καθένας μέσα στο γήπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι μεταγραφές είναι θρησκεία
Ένα... "αναίμακτο" φιάσκο

News 24/7

24MEDIA NETWORK