Το 4-4-2 θέλει παίκτες

Ο Αντώνης Τσακαλέας αναλύει το φιλικό με τη Φένλο και εξηγεί γιατί δεν ικανοποιήθηκε ο Στανόγεβιτς παρά το νικηφόρο 1-0. Ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε εκείνο που ξέρει να παίζει (4-2-3-1) και σε αυτό που θέλει να παίξει (4-4-2) ο νέος κόουτς. Τι παίκτες χρειάζεται για το δεύτερο

ΦΙΛΙΚΟ / ΤΟΥΜΠΙΖΕ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΕ ΠΑΟΚ)
ΦΙΛΙΚΟ / ΤΟΥΜΠΙΖΕ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΕ ΠΑΟΚ) EUROKINISSI SPORTS

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να επιβλήθηκε 1-0 της Φένλο, όμως η εικόνα του στον αγωνιστικό χώρο δεν ήταν αυτή που θα έκανε τον προπονητή του να μείνει ικανοποιημένος. Στο πρώτο ημίχρονο, ο "Δικέφαλος του βορρά" παρατάχθηκε με 4-4-2, αλλά οι παίκτες του έδειξαν να... σκέφτονται ακόμα το 4-2-3-1, με τον Αλεξάνταρ Στανόγιεβιτς να το αντιλαμβάνεται και να καλείται να πάρει αποφάσεις.

ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΠΑΟΚ 1’ - 45’

Το 4-4-2 θέλει παίκτες

ΑΛΛΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝ, ΑΛΛΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ

Ο Αλεκσάνταρ Στανόγιεβιτς επέστρεψε στο 4-4-2, το οποίο προσπαθεί να εφαρμόσει με το υπάρχον έμψυχο δυναμικό. Στα δυο άκρα της μεσαίας γραμμής ο Σέρβος προπονητής τοποθέτησε τους Μπίσεσβαρ και Πέντρο Ενρίκε, αριστερά και δεξιά αντίστοιχα.

Ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν οι δυο δεν είχε μεγάλη σχέση με τη θέση στην οποία τοποθετήθηκαν με βάση τον σχηματισμό του Δικεφάλου του βορρά. Ο μεν Μπίσεσβαρ βρέθηκε πολλές φορές στον άξονα, κινούμενος ως επιτελικός μέσος, ο δε Πέντρο Ενρίκε βρέθηκε πολλές φορές στο δεξί άκρο της επίθεσης, κινούμενος ως εξτρέμ.

Η ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ

Η… ροπή των δυο προς τη θέση στην οποία αγωνίστηκαν πέρυσι δεν μπορεί να ληφθεί ως απαξίωση του συστήματος που θέλει να εφαρμόσει ο προπονητής, αλλά έρχεται "αυτόματα" από τους παίκτες, όταν βλέπουν ότι δεν μπορούν να αποδώσουν στο γήπεδο αυτό που τους ζητάει ο προπονητής.

Η αναφορά των δυο συγκεκριμένων παικτών δεν είναι τυχαία, καθώς από τα πόδια του Μπίσεσβαρ άρχισαν οι περισσότερες από τις επιθετικές προσπάθειες του ΠΑΟΚ στα πρώτα 45 λεπτά, ενώ ο Πέντρο Ενρίκε είχε την μοναδική ευκαιρία για γκολ, με τη μπάλα να χτυπά στο αριστερό κάθετο δοκάρι της εστίας της Φένλο.

ΝΑΙ ΜΕΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΑΛΛΑ...

Στο πρώτο 45λεπτο, οι παίκτες που προσπάθησα να "υπηρετήσουν" το 4-4-2 και αγωνίστηκαν με βάση τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης τεχνικής ήταν ο Κάτσε και οι δυο επιθετικοί. Ο Αλβανός μέσος έχει τα τρεξίματα για να αντέξει, ενώ οι Αθανασιάδης και Κουλούρης έτρεξαν αρκετά, προσπάθησαν να πιέσουν, κινήθηκαν - πότε ο ένας και πότε ο άλλος - εκτός περιοχής για να ψάξουν την πάσα στον παρτενέρ τους, αλλά το αρνητικό για εκείνους είναι πως έχει αποδειχθεί ότι αμφότεροι, εκτός περιοχής "ξεβολεύονται" και… ξοδεύονται.

ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΠΑΟΚ 45’ - 60’

Το 4-4-2 θέλει παίκτες

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ "ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ" ΚΑΙ ΗΡΘΕ ΤΟ ΓΚΟΛ

Ο Στανόγιεβιτς προχώρησε σε πέντε αλλαγές, οι τέσσερις εκ των οποίων άλλαξαν την εικόνα του ΠΑΟΚ από τη μεσαία γραμμή και μπροστά. Οι Τζάλμα και Πέλκας "υπηρέτησαν" καλύτερα το ρόλο του ακραίου μέσου από τους Μπίσεσβαρ και Πέντρο Ενρίκε, ενώ οι Μακ και Πρίγιοβιτς δείχνουν να ταιριάζουν ως επιθετικό δίδυμο, κυρίως λόγω των χαρακτηριστικών τους που "δένουν" και δεν "συγκρούονται" όπως αυτά των Κουλούρη και Αθανασιάδη (των οποίων είναι παρόμοια). Ο Πρίγιοβιτς βρήκε το δρόμο προς τα αντίπαλα δίκτυα με γκολ που ήρθε από "ριμπάουντ" που πήρε μετά από προσπάθεια του Τζάλμα.

ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΠΑΟΚ 61’ - 90’

Το 4-4-2 θέλει παίκτες

ΕΓΙΝΕ ΠΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ

Στο τελευταίο ημίωρο η παρουσία του φρέσκου Κάνιας στη μεσαία γραμμή έδωσε ακόμα περισσότερα τρεξίματα, με τον Κάτσε να συνεχίσει και να “βγάζει” 90λεπτο. Οι ασπρόμαυροι θα μπορούσα να είχαν πετύχει και δεύτερο γκολ στο φινάλε του αγώνα, με τον Πέλκα να χάνει σημαντική ευκαιρία.

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο ΠΑΟΚ εξακολουθεί να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτό που ξέρει να παίζει και σε αυτό που θέλει να παίξει ο νέος προπονητής του.

Αν οι "ασπρόμαυροι" σκεφτούν να γυρίσουν στο 4-2-3-1, το ρόστερ του είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή γεμάτο και αν γινόταν κίνηση, θα ήταν προς την κατεύθυνση της αντικατάστασης κάποιου εκ των παικτών που υπάρχουν.

Αν οι "ασπρόμαυροι" παραμείνουν στο 4-4-2 θα χρειαστούν παίκτες που θα μπορέσουν να το "σηκώσουν". Για αρχής ένας μέσος με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η ανάγκη για έναν κεντρικό αμυντικό δεν αφορά το σύστημα που θα παίξει ο ΠΑΟΚ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK