Το πρώτο like

Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για την τελευταία παράσταση του ΠΑΟΚ επί Ολλανδικού εδάφους.

Το πρώτο like
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Αν υπάρχει ένα συμπέρασμα το οποίο προκύπτει από την ολοκλήρωση του κύκλου των φιλικών αγώνων του ΠΑΟΚ επι Ολλανδικού εδάφους έχει να κάνει με τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που έχουν δείξει οι πέντε από τους επτά νέους παίκτες παίκτες που έχουν αγωνιστεί σε αυτά. Οι τέσσερις από αυτούς έχουν ήδη πάρει το πρώτο… like, και ο βασικός λόγος είναι πως μέχρι τώρα, σε αυτό το έστω μικρό δείγμα γραφής, έχουν κάνει αυτά για τα οποία αποκτήθηκαν. Οχι "θαύματα" και "παπάδες", αλλά τα βασικά. Άλλωστε, όσους "παπάδες" και να κάνεις στα φιλικά, αυτό που μένει είναι τα επίσημα ματς.

ΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΑΧΟΦ

Ο Λέο Μάτος αποκτήθηκε ως ένας έμπειρος ακραίος αμυντικός, που είναι "Βραζιλιάνος" στα ανεβάσματά του πάνω από τη μεσαία γραμμή και… "Ευρωπαίος" στις επιστροφής του όποτε τα επιχειρεί. Και μέχρι στιγμής αυτό έχει δείξει. Ο Εβγέν Σάχοφ ήταν ένας γρίφος, και οι περιγραφές του Λέο Μάτος όταν του ζητήθηκε ένα σχόλιο για τον συμπαίκτη του ακούστηκαν κάπως υπερβολικές. Ο Βραζιλιάνος μίλησε για έναν ολοκληρωμένο παίκτη στη μεσαία γραμμή που μπορεί να βγάλει κάθετη πάσα, που έχει μακρινή πάσα, που μπορεί να τελειώσει φάσεις αλλά και είναι συνεπής και στα ανασταλτικά του καθήκοντά. Στο παιχνίδι με την Τβέντε, τα έκανε όλα αυτά. Οργάνωσε το παιχνίδι του ΠΑΟΚ έβγαλε κάθετες πάσες, έβγαλε μεγάλες μπαλιές, σημείωσε γκολ, πίεσε, κάλυψε χώρους. Η εμφάνισή του ήταν… to good to be true. Αν έχει να βγάλει και άλλες τέτοιες εμφανίσεις, ειδικά σε παιχνίδια πιο ανταγωνιστικά, τότε, ο ΠΑΟΚ πέτυχε διάνα. Ο Σάχοφ από χθες ανέβασε τον πήχη, αλλά κυρίως δικαιολόγησε το άγχος που έπιασε τον Ίβιτς όταν αντιμετώπισε το πρόβλημα στο πέλμα τις πρώτες ημέρες. Για τον Σάχοφ, με βάση όλες τις πληροφορίες που έχουν έρθει από την Ουκρανία, το παν είναι να είναι υγιής, διότι είχε θέματα την περσινή σεζόν, και μόλις επέστρεψε η Ντνίπρο πήρε τα πάνω της με τον ίδιο να έχει προσφορά και σε γκολ και σε ασίστ.

ΜΠΙΣΕΣΒΑΡ

Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ έγραψε το πρώτο του 45 λεπτο και για τη φυσική του κατάσταση έκανε πολλά περισσότερα από όσα θα περίμενα. Ο Ολλανδός έπαιξε έξυπνα, δεν σπατάλησε τον εαυτό του σε τρεξίματα γνωρίζοντας οτι δεν τα έχει και πως αν τα επιχειρήσει, θα εκτεθεί κάποια στιγμή. Κινήθηκε στο χώρο δράσης του, προσπάθησε να κάνει το παιχνίδι του και έβγαλε κάποιες κάθετες πάσες, μια εκ των οποίων ο Τζάλμα Κάμπος την μετέτρεψε σε ασίστ.

ΤΖΑΛΜΑ ΚΑΜΠΟΣ

Ο Τζάλμα Κάμπος αρχίζει να πραγματοποιεί όσα υποσχέθηκε. Κόντρα στην Τβέντε έκανε δύσκολη τη ζωή των ακραίων της αμυντικών, πέτυχε ένα γκολ και θα μπορούσε να είχε γράψει τουλάχιστον άλλο ένα καθώς βρέθηκε τετ-α-τετ με τον γκολκίπερ της Τβέντε και πλάσαρε πάνω του. Είναι "μπουκαδόρος". Μπορεί να μην έχει την ταχύτητα του Ροντρίγκες αλλά έχει περισσότερη εμπειρία, και είναι πιο ομαδικός. Αν ο Ροντρίγκες είχε το ποδοσφαιρικό μυαλό του Κάμπος ή ο Κάμπος την ταχύτητα του Ροντρίγκες, δεν θα τους βλέπαμε στην Ελλάδα.

ΚΡΕΣΠΟ

Αφήνω τελευταίο τον Κρέσπο διότι ο Ισπανός μου έδωσε αφορμή για το συμπέρασμα για τους νεοαποκτηθέντες παίκτες του ΠΑΟΚ που μέχρι τώρα έχουν αγωνιστεί. Ο Κρέσπο τα "ακούει" διότι είναι σοφτ για προσωπικές μονομαχίες, δείχνει να μη το έχει το τζαρτζάρισμα, την ώρα που ο Τζαβέλλας με τον οποίο συνυπήρχαν χθες στο κέντρο της άμυνας, πηγαίνει επάνω στον προσωπικό του αντίπαλο με στόχο να περάσει από πάνω του. και αν δεν το πετύχει, τουλάχιστον να έχει προσπαθήσει όσο δε πάει. Χθες έμοιαζαν να είναι τα δυο άκρα σε αυτό το θέμα. Ο Κρέσπο όμως, δεν "συστήθηκε" ως ο αμυντικός "ογκόλιθος". Αποκτήθηκε για να δώσει στο κέντρο της άμυνας χαρακτηριστικά που έλειπαν από τον παίκτη που έφυγε, τον Βίτορ. Είναι πιο γρήγορος, μπορεί και βγαίνει πρώτος στη μπάλα, μπορεί να κάνει παιχνίδι από τη πίσω γραμμή, και έχει καλή μακρινή μεταβίβαση.

Ο Κρέσπο αυτά τα στοιχεία καταγράφηκαν στο βιογραφικό του ως τα θετικά του, και αυτά δείχνει. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Μάτος, Κάμπος, Σάχοφ και Μπίσεσβαρ μέχρι στιγμής, με το δείγμα του Ολλανδού να είναι το μικρότερο απο κάθε άλλον καθώς τον έχουμε δει μόλις 45 λεπτά.

Όταν μια ομάδα κάνει μεταγραφές με βάση τα χαρακτηριστικά που ψάχνει και οι παίκτες τα δείχνουν στα πρώτα τους παιχνίδια, είναι ένα πρώτο συν. Αυτό το πρώτο like που έλεγα και στην αρχή. Το επόμενο στάδιο είναι να μπορέσουν να τα δείξουν σε συνδυασμό με την υπόλοιπη ομάδα στα παιχνίδια που έρχονται, που δεν είναι απλά παιχνίδια, αλλά ματς που μπορούν να στιγματίσουν όλη τη σεζόν. Και το τρίτο βήμα είναι να τα δείξουν σε διάρκεια.

Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν χαρακτηριστικά που λείπουν από τον ΠΑΟΚ, και θα πρέπει να αναζητηθούν, είτε στους ήδη υπάρχοντες παίκτες είτε στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΠΑΟΚ - Τβέντε 2-0
Ίβιτς: "Ποιοτικός ο Μπίσεσβαρ"

News 24/7

24MEDIA NETWORK