Το επικίνδυνο παιχνίδι του Λουτσέσκου με τις λέξεις

Ο Αντώνης Τσακαλέας σχολιάζει τη... μεταμόρφωση του Ραζβάν Λουτσέσκου με βάση τις δηλώσεις που έκανε όταν υπέγραψε στον ΠΑΟΚ, μέχρι το... "αν έλεγα ότι δεν πάμε για τον τίτλο θα με... σκότωναν αύριο το πρωί". Που καταλήγει; Τα επικοινωνιακά λάθη δεν... συγχωρούνται στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΟΚ (SUPERLEAGUE) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ
lutseskou EUROKINISSI

Η ατάκα που Ράζβαν Λουτσέσκου, η οποία "παίζει" τις τελευταίες ώρες ( "θα με σκότωναν αν έλεγα ότι δεν πάμε για τίτλο"), αποδεικνύει πως έστω και τρεις μήνες μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του ΠΑΟΚ, ο Ρουμάνος τεχνικός κατάλαβε το περιβάλλον στο οποίο πήγε να δουλέψει.

Κάποια στιγμή αυτό θα γινόταν και πλέον αυτό που μένει είναι να αποδείξει ότι μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος, με πρώτο μέλημα να το βάλει "τόσο όσο" στα αποδυτήρια.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΟΝΕΙΡΟ

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, στις δηλώσεις του με φόντο την αναμέτρηση με τον Λεβαδειακό, ο Ράζβαν Λουτέσκου είχε πει: “Δεν θέλω να μιλήσω για στόχο. Έχουμε ένα όνειρο και θα παλέψουμε για αυτό”. Η δήλωση αυτή έμεινε στην επιφάνεια λόγω των δυο διαδοχικών αρνητικών αποτελεσμάτων του ΠΑΟΚ, αρχικά στη Λιβαδειά και στη συνέχεια στη Σουηδία.

Όταν τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά (μας) φταίνε όλοι και όλα και η μετατροπή του στόχου της κατάκτησης του πρωταθλήματος σε όνειρο, όχι μόνο είχε ακουστεί άσχημα, αλλά δεν υπήρχε και κάποιο θετικό αποτέλεσμα να τη “κρύψει”, να τη “θάψει”. Σε μια πόλη, στην οποία στη δίψα για το πρωτάθλημα, προστέθηκε και το “πρέπει”, το να κάνει κάποιος ένα βήμα πίσω χτύπησε άσχημα. Βέβαια, ο “θόρυβος” που είχε σηκώσει η συγκεκριμένη ατάκα θα ήταν μικρότερος αν ο ΠΑΟΚ είχε ξεκινήσει αλλιώς τη πορεία του.

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ

Στο περίγυρό του, ο Ράζβαν Λουτέσκου έχει αρκετούς ανθρώπους που ξέρουν από ΠΑΟΚ, ξέρουν από Θεσσαλονίκη. Και μάλλον καθυστέρησαν να τον εντάξουν στο πανηγύρι των πεινασμένων και συνάμα απαιτητικών. Η περιβόητη ατάκα περί ονείρου όχι μόνο έμεινε, αλλά ο τεχνικός του ΠΑΟΚ τη κράτησε στην επιφάνεια. “ Πρώτα από όλα δεν είπα ποτέ ότι παλεύουμε γι'[ αυτό τον στόχο, αλλά ότι έχουμε ένα όνειρο” είπε μετά το τέλος της αναμέτρησης του ΠΑΟΚ με τον Απόλλωνα Σμύρνης.

Μετά από μια ισοπαλία που κρίθηκε ως αποτυχία για τον Δικέφαλο του βορρά, ήρθε και δεύτερη “αποτυχία”. Και τα επικοινωνιακά λάθη παίζουν το ρόλο τους, διότι όταν έρχονται, όπως εκείνο με το “όνειρο” τότε το περιβάλλον καλείται να βάλει το νερό στο αυλάκι, κάτι που έγινε αρκετά μετά.

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Το βράδυ της Τρίτης έκαναν την εμφάνισή τους δηλώσεις του Ράζβαν Λουτσέσκου γεμάτες... ρεαλισμό. Γεμάτες... Θεσσαλονίκη. “Αν έλεγα ότι δεν πάμε για τον τίτλο θα με... σκότωναν αύριο το πρωί”. Μα δεν χρειαζόταν καν αυτό. Και μόνο που είχε μετατρέψει το τίτλο από στόχο σε όνειρο, την άκουσε “στερεοφωνικά”. Στη δήλωσή του στη Ρουμανία, συνέχεια και τα όσα είπε δείχνουν... “μελέτη”. “Ο ΠΑΟΚ πήρε το τελευταίο πρωτάθλημα το 1985 και υπάρχει μεγάλη επιθυμία και ένταση για να το πάρει ξανά. Υπάρχει μεγάλο πάθος γύρω από την ομάδα.

Ό,τι κι αν κάνουμε συζητιέται, αναλύεται και είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι πίεση. Είναι περίεργη περίοδος, αλλά είναι επίσης πολύ όμορφη. Μπορείς να αισθανθείς πόσο μεγάλη θα είναι η ευτυχία του να φέρουμε αυτό τον τίτλο στην πόλη”. Ακριβώς αυτό. Τίποτε άλλο. Με αυτή του τη δήλωση, ο Ράζβαν Λουτέσκου δείχνει πως (επιτέλους) κατάλαβε πού βρίσκεται και με ποιους έχει να κάνει. Αυτό το “με ποιους έχει να κάνει” αφορά τα πάντα γύρω από τον ΠΑΟΚ.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ

Το πρώτο βήμα, έστω και καθυστερημένα, έγινε από τον Λουτσέσκου. Το δεύτερο είναι το δύσκολο και έχει να κάνει με την διαχείρισης της συγκεκριμένης κατάστασης. Υπήρξε προπονητής στον ΠΑΟΚ που είχε πει πως “αυτή η ομάδα θα πάρει πρωτάθλημα όταν φύγει από την Θεσσαλονίκη” και αναφερόταν σε αυτή ακριβώς την κατάσταση, η οποία δεν σου συγχωρεί το παραμικρό παιχνίδι λέξεων.

Διότι παιχνίδι λέξεων είναι το αν ο τίτλος είναι στόχος ή όνειρο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK