Το παρασκήνιο του επιλόγου με Ίβιτς

Όταν ο ίδιος ο Ίβιτς είπε το "φεύγω" δεν μπήκε κανείς από τους "διοικητικούς" μπροστά του να τον σταματήσει. Από τη μια μέχρι την άλλη στιγμή, η θέση του Ίβιτς στο εσωτερικό του ΠΑΟΚ είχε αλλάξει. Από εκεί που όλοι του άπλωναν χέρι στήριξης, έφτασε να τους έχει προσπεράσει όλους όπως φάνηκε στην περίπτωση Τζαβέλλα. Γράφει ο Αντώνης Τσακάλεας

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ivic vladan EUROKINISSI SPORTS

Ο τρίτος κύκλος του Βλάνταν Ίβιτς στον ΠΑΟΚ έκλεισε, με τον Σέρβο να περνά το κατώφλι της πόρτας της εξόδου της Τούμπας ως πετυχημένος. Και τα τελευταία χρόνια, οι προπονητές που το κατάφεραν αυτό είναι μετρημένοι.

Αν υπάρχει ένα κύριο χαρακτηριστικό της παρουσίας του Ίβιτς στην άκρη του ασπρόμαυρου πάγκου είναι ότι κάθισε σε αυτόν όταν το επέλεξε εκείνος και έφυγε από αυτόν όταν πάλι το επέλεξε εκείνος.

Ο Ίβιτς κάθισε στον πάγκο του Δικεφάλου του βορρά τον Μάρτιο του 2016. Ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης, αργότερα παραδέχθηκε πως ένα από τα χαρακτηριστικά του Ίβιτς που τον "κέρδισαν" ήταν ότι προσέχει παρά πολύ τα επαγγελματικά του "βήματα" και το εξήγησε τονίζοντας πως πριν από το "ναι" που είχε πει ο Ίβιτς τον Μάρτιο του 2016, είχαν προηγηθεί δυο "όχι", όταν ο Ίβιτς δεν αισθανόταν έτοιμος να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ. Και ο Σαββίδης είναι άνθρωπος που το "όχι" δεν το ακούει συχνά, και το "μετράει" ανάλογα...

Ο ΠΑΟΚ ΕΝΟΣ ΠΡΩΤΑΡΗ

Η θητεία του Σέρβου στον πάγκο του ΠΑΟΚ ξεκίνησε με την κατάκτηση των πλέι οφ όταν όλοι είχαν τους ασπρόμαυρους ξεγραμμένους και τελείωσε με την αποτυχία του ΠΑΟΚ να κατακτήσει τα πλέι οφ στα οποία μπήκε δικαιωματικά με τον τίτλο του μεγάλου φαβορί. Για την πραγματικότητα του ΠΑΟΚ, αυτό δεν είναι περίεργο, διότι ο ΠΑΟΚ είναι η πλέον "expect the unexpected" ομάδα.

Στα ελληνικά, αυτό μεταφράζεται με το περίφημο "έλα ρε φίλε, το ξες αφού, ΠΑΟΚ είσαι". Στο ενδιάμεσο, ο Βλάνταν Ίβιτς χρειάστηκε χρόνο για να μπορέσει να κάνει τον ΠΑΟΚ ομάδα που συνδυάζει την κατοχή μπάλας και την δημιουργία φάσεων με τα θετικά αποτελέσματα. Και σε αυτό πήγε από το ένα άκρο στο άλλο.

Στο ΠΑΟΚ – Γιάννενα ο ΠΑΟΚ έχασε με 0-1 έχοντας 29 τελικές προσπάθειες και στο Παναιτωλικός – ΠΑΟΚ ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 0-1 έχοντας 5 τελικές προσπάθειες. Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε την σεζόν 2016-17 έχοντας αποδεχθεί πως στον πάγκο του θα υπάρχει ένας άνθρωπος που θα γράφει τα πρώτα του προπονητικά βήματα σε επίπεδο ανδρών, καθώς μετρούσε 2,5 σεζόν στην Κ20 του συλλόγου.

Και το "σενάριο", σε γενικές γραμμές εξελίχθηκε ιδανικά. Πρώτη ολοκληρωμένη σεζόν, πρώτος τίτλος για τον ΠΑΟΚ μετά από 14 χρόνια. Στις ειδικές γραμμές, όμως, υπήρχαν πράγματα τα οποία έπαιξαν το ρόλο τους ήταν ήρθε η ώρα της κρίσης. Και η ώρα της κρίσης δεν ήταν τα χαμένα πλέι οφ.

ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ "ΦΕΥΓΕΙ"

Ο Βλάνταν Ίβιτς γνωρίζει τον ΠΑΟΚ όπως την παλάμη του. Το εσωτερικό του και όλα όσα συμβαίνουν εκεί μέσα. Όλα τα... περίεργα και παράξενα, τις ίντριγκες, τις συζητήσεις, τα κουτσομπολιά, τα μέσα και τα έξω.

Όλα αυτά που υπάρχουν σε κάθε "μεγάλο καράβι" και πάντα, στο τέλος, ορίζουν τις τύχες του, ανάλογα με το τρόπο με τον οποίο τα διαχειρίζονται εκείνοι που είναι πιο κοντά στον άνθρωπο που λαμβάνει αποφάσεις.

Ο λόγος για τον οποίο Βλάνταν Ίβιτς έφτασε να πει "φεύγω" στον Ιβάν Σαββίδη πριν ή κατά την διάρκεια των πλέι οφ δεν έχει τόση μεγάλη σημασία όσο η αντίδραση του εσωτερικού του οργανισμού του ΠΑΟΚ όταν το πληροφορήθηκε αυτό.

Όταν έλεγαν οι "απ' έξω" ότι η θέση του Βλάνταν Ίβιτς είναι επισφαλής, ο ΠΑΟΚ τηρούσε αμυντική στάση και ο Γιώργος Σαββίδης έβαζε τα στήθια του μπροστά στον Σέρβο, κάνοντας φότοσοπ μέσω του οποίου παρουσίασε τον Ίβιτς με γκρίζα μαλλιά να είναι στον πάγκο του ΠΑΟΚ το 2026.

ΟΤΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΙΠΕ "ΦΕΥΓΩ"

Όταν ο ίδιος ο Ίβιτς είπε το "φεύγω" δεν μπήκε κανείς από τους "διοικητικούς" μπροστά του να τον σταματήσει. Από τη μια μέχρι την άλλη στιγμή, η θέση του Ίβιτς στο εσωτερικό του ΠΑΟΚ είχε αλλάξει. Από εκεί που έκανε τα πρώτα του βήματα και όλοι του άπλωναν χέρι στήριξης, έφτασε να τους έχει προσπεράσει όλους και να έχει λόγο που περνάει όπως φάνηκε στην περίπτωση Τζαβέλλα.

Όταν, λοιπόν, είπε το "φεύγω" από θέση ισχύος, δεν βρέθηκε κανένα χέρι να κλείσει την πόρτα της εξόδου. Ο Βλάνταν Ίβιτς είχε εδώ και χρόνια αποδείξει πως είναι ένας επαγγελματίας που δεν έχει συναισθηματισμούς, και προσπάθησε να αξιοποιήσει τον συναισθηματισμό που δημιούργησε η κατάκτηση του κυπέλλου.

Ο ΠΑΟΚ πήρε αποστάσεις και προσπάθησε να δείξει πως είναι μια ομάδα που δεν έχει ανάγκη κανέναν και που παίρνει αποφάσεις χωρίς να επηρεάζεται από το συναίσθημα. Προπονητικά, η λίστα με τα λάθη του Ίβιτς δεν είναι και μικρή. Είναι όμως η αναμενόμενη με βάση της μηδενική του εμπειρία. Υπάρχουν βέβαια και "λάθη" στα οποία οδηγήθηκε με βάση τον χαρακτήρα του, αλλά αυτός ο χαρακτήρας είναι που τον έχει κάνει ανθεκτικό, που τον έχει κάνει να μην υποχωρεί από τις αρχές του, που στο κάτω – κάτω της γραφής, με αυτός προτιμάει να "ζει" ή να "πεθαίνει" στη δουλειά.

ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΤΟΝ ΛΟΥΜΠΟΣ ΜΙΧΕΛ

Αγωνιστικά, υπάρχουν πράγματα που κάνουν τον ΠΑΟΚ να έχει βάση στην απόφασή του να μην συνεχίσει με τον Ίβιτς, αλλά όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις στον Δικέφαλο του βορρά, αυτό έγινε με την ελάχιστη προεργασία για την επόμενη μέρα. Αν ο Ίβιτς έμενε και τώρα, τότε θα είχαμε νέο "Δεκέμβριο 2016". Όπως τότε, έτσι και τώρα, ο Ίβιτς θα επέβαλλε ξανά τους δικούς του όρους σε πολλά εσωτερικά θέματα και αυτό αυτομάτως μείωσε τους "συμμάχους" του εντός ΠΑΟΚ.

Ο Λούμπος Μίχελ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να ανατρέψει τα δεδομένα, γνωρίζοντας πως δεν έχει και πολλές “δυνάμεις”, και στο φινάλε σήκωσε τα χέρια ψηλά, γνωρίζοντας πως η απομάκρυνση του Βλάνταν Ίβιτς τον φέρνει πλέον στη πρώτη γραμμή όσον αφορά την επιλογή νέου προπονητή.

News 24/7

24MEDIA NETWORK