Νίκη τριών βαθμών και ήττα γοήτρου

Ο Τόλης Χορτάτος σχολιάζει το ντέρμπι του ΟΑΚΑ. Τα δεδομένα που έκριναν τον τελικό νικητή, η επόμενη μέρα για τους δύο αντιπάλους και η κουβέντα για τη διαιτησία.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Το σκηνικό στο ΟΑΚΑ το βράδυ της Κυριακής ήταν πάνω κάτω το ίδιο με αυτό που είχαμε δει και στα δύο περσινά ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακού στο Στάδιο.

Οι "κιτρινόμαυροι" έπαιξαν συνετά, με πολλή προσοχή ανασταλτικά και χωρίς ρίσκο, περιμένοντας την ευκαιρία τους. Το ματς δε έμοιαζε πολύ περισσότερο με το περσινό του πρωταθλήματος, όταν και πάλι οι παίκτες της Ένωσης κατάφεραν να βρουν γκολ από στημένη φάση. Τότε ήταν το ριμπάουντ του Βάργκας στο χαμένο πέναλτι του Μπουονανότε, φέτος η εκτέλεση φάουλ του Αϊντάρεβιτς λίγα μέτρα έξω από την περιοχή. Πολλές οι ομοιότητες χωρίς αμφιβολία και το τελικό σκορ ίδιο (1-0).

Οι πρωταθλητές από την πλευρά τους πόνταραν κυρίως στη δύναμη και εκ του αποτελέσματος δεν τους βγήκε. Μάλιστα γρήγορα το σκληρό παιχνίδι προκάλεσε νεύρα, τα οποία δεν κατάφεραν να τα διαχειριστούν, χάνοντας τη συγκέντρωση αλλά και τον προσανατολισμό τους στο ματς. Η αποβολή του Μποτία είναι μια προφανής ένδειξη έλλειψης καθαρού μυαλού, αφού θα μπορούσε να έχει αποφύγει τη δεύτερη κίτρινη, αν δεν άπλωνε τα χέρια στο μαρκάρισμα του Λάζαρου.

Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι στην 11άδα ο μόνος Έλληνας ήταν ο Φορτούνης, μόνο ως ανασταλτικός παράγοντας μπορεί να εκληφθεί, αφού σε τέτοια ματς οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλύτερα τις συνθήκες, προσαρμόζονται και ανταπεξέρχονται ευκολότερα. Δεν λέω ότι ο Μπέντο είχε και δεν τους έβαλε, ούτε πως έπρεπε να παίξει σώνει και καλά η πιτσιρικαρία. Είναι μεγάλο λάθος όμως η επιλογή του Ολυμπιακού να πορεύεται χωρίς να έχει έμπειρους Έλληνες στο ρόστερ του κι αυτό του στοίχισε και στο ΟΑΚΑ. Ακόμη και ξένοι με παραστάσεις όμως λείπουν αυτή τη στιγμή από τον Ολυμπιακό. Ο τελευταίος πωλήθηκε άλλωστε στην Κρίσταλ Πάλας πριν από λίγες ημέρες. Από εκεί και πέρα είναι ορθή η κριτική στον Πορτογάλο για τον αποκλεισμό των Καρίμ, Μάριν και Τσόρι.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Η επόμενη μέρα για την ΑΕΚ την βρίσκει εντός της προνομιούχου πρώτης πεντάδας, ισόβαθμη με την Ξάνθη στην 5η θέση με 33 βαθμούς. Κακά τα ψέμματα, ο αντικειμενικός στόχος της Ένωσης στο πρωτάθλημα είναι η εξασφάλιση της συμμετοχής της στα πλέι οφ και πλέον, 9 αγωνιστικές πριν από το τέλος, έχει το προβάδισμα έναντι των υπολοίπων συνδιεκδικητών της τελευταίας θέσης που δίνει το "εισιτήριο" για την έξτρα μίνι διοργάνωση.

Η νίκη με τον Ολυμπιακό, πλην της ψυχολογικής ανάτασης, η οποία σαφώς και είναι απαραίτητη, δεν δίνει στην ΑΕΚ κάτι περισσότερο από 3 βαθμούς. Βαθμούς που -όπως είναι αντιληπτό- έχει μεγάλη ανάγκη η ομάδα του Χιμένεθ στην προσπάθεια που θα καταβάλλει στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος για να πετύχει το στόχο της.

Από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός ήθελε το τρίποντο στο Στάδιο, κυρίως για λόγους γοήτρου κι αν σε κάτι έχασε, ήταν μόνο αυτό και τίποτα παραπάνω. Το πρωτάθλημα άλλωστε δεν γίνεται να χαθεί για τους "ερυθρόλευκους" με το +10 από τον Πανιώνιο.

Πλέον οι πρωταθλητές θα πρέπει να ξεχάσουν ότι έγινε στο ματς αυτό και να συγκεντρωθούν στο παιχνίδι που ακολουθεί στην Τουρκία με την Οσμανλίσπορ, αφού η υπέρβαση φέτος μπορεί να έρθει μόνο από την Ευρώπη και ο στόχος της πρόκρισης κόντρα στους Τούρκους είναι απόλυτα εφικτός. Στο χέρι του Μπέντο είναι να καταφέρει να καλμάρει τα αποδυτήριά του και να εμπνεύσει τους ποδοσφαιριστές του για να καταφέρουν επιστρέψουν από την Άγκυρα με την πρόκριση. Οφείλει βέβαια να διορθώσει και τα δικά του κακώς κείμενα και να απαλλαγεί από τα κόμπλεξ που του καταλογίζουν σχετικά με τις επιλογές του.

ΠΕΡΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

Σε ματς ΑΕΚ - Ολυμπιακού, σπάνια ο διαιτητής περνά απαρατήρητος. Έτσι και σε αυτό το παιχνίδι, η διαιτησία του Μάνταλου βρέθηκε στο επίκεντρο. Συνοπτικά και χωρίς να σταθώ σε όλες τις φάσεις, αφού υπάρχουν άλλωστε ένα σωρό τηλεδιαιτητές που έχουν τη σχετική αρμοδιότητα να κρίνουν καρέ - καρέ το ματς, η κουβέντα για τα "σφυρίγματα" μπορεί να σταθεί στη μη κόκκινη στον προκλητικό Φιγκέιρας (είχε ανάλογη συμπεριφορά και στο πρώτο ματς στο Φάληρο), ο οποίος θα μπορούσε να έχει δει δύο κίτρινες πολύ νωρίς στο ματς, αλλά και στο πέναλτι που ζητά δικαίως ο Ολυμπιακός στο τράβηγμα της φανέλας του Μποτία από τον Λαμπρόπουλο, σε εκτέλεση κόρνερ στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου.

Επίσης οφσάιντ υπάρχει και στην κλασική ευκαιρία που χάνει ο Αραούχο στο πρώτο μέρος. Ωστόσο γκολ δεν μπήκε κι έτσι το μεγαλύτερο... κακό αποφεύχθηκε. Από εκεί και πέρα μικρολαθάκια σε βάρος και των δύο υπήρξαν από τον Μάνταλο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK