Fast and furious Vol. 8: Η Α2 αντεπιτίθεται

Ο Δημήτρης Καρύδας καταπιάνεται με το πρωτάθλημα της Α2, το πιο συναρπαστικό των τελευταίων ετών. Τα φαβορί για την άνοδο, η... κάθοδος των έμπειρων, τα τεράστια μπάτζετ και η αλλαγή συστήματος.

Fast and furious Vol. 8: Η Α2 αντεπιτίθεται

Πολύ πριν η ταινία που μνημονεύουμε στον τίτλο του άρθρου προβληθεί στους κινηματογράφους της υφηλίου κάπου μέσα στο 2017 κάποιοι άλλοι γρήγοροι και φουριόζοι θα παίζουν στη Basket League και θα βρίσκονται στο προσκήνιο του ελληνικού μπάσκετ.

Για ακόμη μια φορά βιώνουμε τις παράλληλες ιστορίες ομάδων-εξπρές που καταπίνουν τις κατηγορίες με στόχο την κορυφαία. Και όπως είναι της μόδας, αυτό βασίζεται στην οικονομική ευχέρεια κάποιων νεόκοπων, αλλά εξαιρετικά φιλόδοξων παραγόντων. Το μοναδικό ίσως ανάλογο μοντέλο που δεν βασίστηκε στο χρήμα, αλλά στη δική του παραγωγή ταλαντούχων παικτών ήταν οι… αξέχαστοι Αμπελόκηποι στα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν ξεκίνησαν από τη Β' ΕΣΚΑ και έφτασαν χωρίς… ανάσα σε διαδοχικές ανόδους μέχρι την Α1, στην οποία έπαιξαν για δύο σεζόν πριν βυθιστούν και πάλι στη λήθη των τοπικών πρωταθλημάτων με την αντίστροφη πορεία πια προς τα... κάτω.

Η τελευταία ανάλογη περίπτωση ήταν αυτή του Ίκαρου Καλλιθέας που έμοιαζε μ' ένα μείγμα, καθώς όταν… κολλούσε αγωνιστικά έβρισκε το δρόμο να ανέβει κατηγορία με την απορρόφηση κάποιας ομάδας από το ανώτερο επίπεδο. Κάτι ανάλογο με αυτό που κατάφερε με σαφώς πιο συνοπτικές διαδικασίες και η Καβάλα όταν πρωτοεμφανίσθηκε στην Α1.

Η εφετινή Α2 με καινοτομία την ύπαρξη πλέι οφ για την άνοδο, αλλά και play out για την πτώση θα είναι μια άγρια μάχη μεταξύ τριών ομάδων (κυρίως) που τα μπάτζετ τους ανταγωνίζονται τα αντίστοιχα των ομάδων της Basket League από την 5η θέση και κάτω. Πέρυσι, η συγκεκριμένη τριάδα υπολογίζεται ότι ξόδεψε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ (συνολικά) για να φτάσει από τη Β' Εθνική στην Α2. Φέτος υπολογίζεται ότι το ποσό θα διπλασιαστεί με αποτέλεσμα μια πλειάδα πολύ γνωστών παικτών να πάρει την απόφαση να μετακομίσει στη δεύτερη -αξιολογικά- κατηγορία που αξίζει πλέον πολύ περισσότερο την προσοχή μας από τα προηγούμενα χρόνια.

Στην ανατολική Εύβοια

Δημιουργημένη από το… πουθενά η Κύμη είναι μια από τις τρεις ομάδες που έσπασαν τα κοντέρ στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού. Ο πρώην ποδοσφαιριστής, επιχειρηματίας (ασχολείται κυρίως με την εισαγωγή ξυλείας) και αντιδήμαρχος του δήμου-γίγαντα Κύμης-Αλιβερίου Αλέξανδρος Θεοδώρου είναι ο κουμανταδόρος και ο βασικός χρηματοδότης της ομάδας. Στα 34 του παρέα με μια ομάδα φίλων του έφτιαξε σε χρόνο ρεκόρ μια ομάδα που βρέθηκε από τα άσημα τοπικά πρωταθλήματα στην Α2.

Fast and furious Vol. 8: Η Α2 αντεπιτίθεται

Πέρυσι η ομάδα βασίστηκε στους Μιλόσεβιτς (με παρελθόν σε Ολυμπιακό και Μαρούσι) και Γιάννη Κακιούζη (αδελφός του Μιχάλη και εξαιρετικά πεπειραμένος στις μικρές εθνικές κατηγορίες). Φέτος, όμως έκανε ένα βήμα παραπάνω αποκτώντας τον Ψαθά που έπαιζε στην Κηφισιά, τους Σιγκούνα, Τουντζιαράκη που έπαιζαν σε ομάδες της Σουηδίας και προσέλκυσε ακόμη και ένα κοινοτικό παίκτη επιπέδου Ευρωλίγκας: τον πλέι μέικερ Βάιντας Καρινιάουσκας που τον βλέπαμε πέρυσι στην Ζαλγκίρις Κάουνας!

Η Κύμη είναι και η μοναδική ομάδα που έχει κουμανταδόρο άνθρωπο που πριν την ενασχόληση του με το μπάσκετ δεν είχε στενούς δεσμούς με το άθλημα, αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε μειονέκτημα!

Ο mr. Coffee Island

Πριν από μερικά χρόνια ο παιδίατρος Βαγγέλης Λιόλιος αποφάσισε να ανοίξει ένα μαγαζί καφέ στην Πάτρα. Στην πορεία αυτό το μαγαζί έγινε το απόλυτο success story στον χώρο του καφέ και μεταξελίχθηκε σε ένα από τα πλέον επιτυχημένα franchise της ελληνικής αγοράς. Σήμερα, ο κ.Λιόλιος είναι ιδιοκτήτης των Coffee Islands που έχουν πια 210 μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα, συνεχίζει να εξασκεί το επάγγελμα του παιδίατρου και επέστρεψε στα γήπεδα του μπάσκετ.

Fast and furious Vol. 8: Η Α2 αντεπιτίθεται

Παλαιότερα, είχε κάνει μια μικρή πορεία σαν παίκτης επιπέδου τοπικών πρωταθλημάτων στην Πάτρα, αλλά πλέον είναι ο φιλόδοξος πρόεδρος ιδιοκτήτης του τοπικού Προμηθέα. Πέρυσι η ομάδα έκανε την έκπληξη αποκτώντας τον έμπειρο Πέτροβιτς που έπαιζε στον συντοπίτη Απόλλωνα Πατρών και φέτος σάρωσε στις μεταγραφές. Στην Πάτρα μετακόμισαν οι έμπειροι Τσάμης, Κουμπούρας, ο Νοεάς από τον Αρκαδικό, ο ομογενής σέντερ Πάνος (από τα Τρίκαλα) και ο θεωρούμενος καλύτερος ψηλός στις μικρές εθνικές κατηγορίες Γερομιχαλός που έπαιζε στους Μαχητές. Στην ομάδα παραμένει ο έμπειρος Νίκος Πέττας, πρώτος σκόρερ τα τελευταία χρόνια σε Α2 και Β΄εθνική.

Dream team στο Κερατσίνι

Αν οι δύο ομάδες που προαναφέραμε εντυπωσίασαν με την προσθήκη πολλών παικτών επιπέδου Α1 στις τάξεις τους ο Φάρος Κερατσινίου δημιούργησε μια αληθινή dream team! Στο μικρό γήπεδο της ομάδας κοντά στην Ιχθυόσκαλα παίζουν πλέον ο Μιχάλης Κακιούζης, ο Μανώλης Παπαμακάριος, ο Λιακόπουλος (πέρσι βασικός πλέι μέικερ της Κηφισιάς), ο Μάριος Μπατής (Πανιώνιος και πέρσι Απόλλωνας Πατρών), ο έμπειρος Καράμπουλας (από την Καβάλα), ο Αγγελόπουλος από το Ρέθυμνο και το τελευταίο κτύπημα ήταν εξίσου εντυπωσιακό: Δεν αποκτήθηκε κάποιος βετεράνος αλλά ο Γάιος Σκορδίλης που τα τελευταία χρόνια έπαιξε διαδοχικά σε Αρη, Παναθηναϊκό και Απόλλωνα Πατρών!

Ήδη, στην ομάδα υπήρχαν και παραμένουν άλλοι τρεις παίκτες με μικρή ή μεγαλύτερη εμπειρία από την Α1: Κομποδιέτας, Κατούφας και Πετροδημόπουλος.

Fast and furious Vol. 8: Η Α2 αντεπιτίθεται

Ακούγεται ότι το μπάτζετ της ομάδας θα ξεπεράσει τις 700.000 ευρώ και το ξεπερνούν στο ελληνικό μπάσκετ μόνο τα αντίστοιχα των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και Άρη!

Το κουμάντο της ομάδας έχει ο 38χρονος χρηματιστής Βαγγέλης Τσάπας που ασχολείται κυρίως με ναυτιλιακές επενδύσεις και παρότι ποτέ δεν έχει επιβεβαιωθεί πίσω από την ομάδα είναι κεφάλαια Αραβικής προέλευσης.

Στην πιάτσα του μπάσκετ λέγεται ότι οι άνθρωποι που έπεισαν κάποια αραβικά funds να επενδύσουν σε μια μικρή ομάδα μπάσκετ είναι ο Τσάπας και ο προπονητής του Φάρου, παλιός πλέι μέικερ του Σπόρτιγκ, Ανδρέας Πολέμης. Μπορεί τα χρήματα να φέρνουν την αγωνιστική ευτυχία αλλά στο Κερατσίνι λένε ότι το βασικό πλεονέκτημα της ομάδας είναι η οικογενειακή ατμόσφαιρα! Και με μεγάλη πίστη στην ανοδική πορεία της ομάδας ο Φάρος κατάφερε να δέσει με διετή και όχι μονοετή συμβόλαια αρκετούς από τους βετεράνους που υπέγραψαν φέτος!

Θα υπάρξει έκπληξη;

Η Α2 έχει πάντως δημιουργήσει μια παράδοση τα τελευταία χρόνια: Αρκετές φορές ομάδες με μεγάλα μπάτζετ δεν τα έβγαλαν πέρα σε μια δύσκολη και απαιτητική κατηγορία και εμφανιζόταν πάντοτε μια ομάδα-σφήνα που έκανε την έκπληξη. Και φέτος υπάρχουν πολλές που ισχυροποιήθηκαν, όχι τόσο εντυπωσιακά, αλλά αρκετά για να κάνουν την έκπληξη. Ο Εθνικός Πειραιά με τον έμπειρο και πρώτο σκόρερ στην ιστορία της Α2 Τότσιο, τους Βασιλόπουλο, Μαγκουνή, αλλά και τα αδέλφια δύο γνωστών διεθνών: του Μάντζαρη και του Βουγιούκα!

Η Δόξα Λευκάδας, δημιούργημα μιας ομάδας φίλων επιχειρηματιών του νησιού που απέκτησε φέτος τον έμπειρο από την Α2 Σάκη Καρύδα (απλή συνωνυμία με τον γράφοντα), τον πρώην διεθνή Δημήτρη Τσαλδάρη, αλλά και τον Στέλιο Ιωάννου.

Ο Ηρακλής με την πιο δύσκολη και "άγρια" έδρα της κατηγορίας που θα έχει τον Ιταλό σκόρερ Ντι Νούνιο, αλλά και τους έμπειρους Αποστολίδη, Γκιουλέκα, Δέσπο στις τάξεις του. Και τέλος η Λειβαδιά που πέρσι έκανε ένα εκπληκτικό δεύτερο γύρο με ηγέτη τον Γιάννη Γκαγκαλούδη αλλά και το πολύ σταθερό τα τελευταία χρόνια Ψυχικό που έφτασε αρκετές φορές στα όρια της ανόδου, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρώσει το κατόρθωμα.

Το νέο σύστημα

Η ΕΟΚ για πρώτη φορά κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση για ένα πρωτάθλημα με πολλούς φίλους το οποίο εφέτος αναμένεται πιο ανταγωνιστικό από ποτέ! Και θέσπισε πλέι οφ για την άνοδο. Ο πρώτος θα πανηγυρίσει την παρουσία του στη Basket League, αλλά οι επόμενοι τέσσερις θα παίξουν για την άνοδο ακόμη μιας ομάδα με μοναδικό μειονέκτημα την αναχρονιστική συνήθεια της ομοσπονδίας να μεταφέρονται τα μεταξύ τους αποτελέσματα στην κανονική περίοδο.

Επίσης, καθιερώθηκαν play out για την πτώση στη Β' Εθνική, αφού τρεις ομάδες θα πέσουν απευθείας, ωστόσο άλλες τέσσερις θα παλέψουν για τη σωτηρία δύο εξ αυτών. Στην ουσία το πρωτάθλημα θα είναι ανοιχτό σε όλες τις… ερμηνείες μέχρι το τέλος αφού όλες οι ομάδες θα είναι στον… κουβά είτε για την άνοδο είτε για την πτώση.

Ρίξτε μια παραπάνω ματιά στη φετινή Α2. Οι fast and furious της ταπεινής κατηγορίας έχουν ήδη τα πόδια τους στο γκάζι και υπόσχονται ένα εξαιρετικά συναρπαστικό πρωτάθλημα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK