Η αναδόμηση του Παναθηναϊκού

Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει για την επόμενη μέρα στον Παναθηναϊκό και την αναδόμηση που θα επιχειρηθεί, από τον προπονητή μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια του ρόστερ.

Η αναδόμηση του Παναθηναϊκού

Για να κτίσεις λένε ότι πρέπει πρώτα να γκρεμίσεις και αυτή τη στιγμή στον Παναθηναϊκό το πρώτο και βασικό μέλημα της διοίκησης είναι να "ξηλώσει" τα κομμάτια που δεν λειτούργησαν σωστά την προηγούμενη σεζόν. Τι θα μείνει στο τοπίο της ομάδας; Λίγα πράγματα όπως τα ξέραμε ξεκινώντας από τον πάγκο της ομάδας. Αυτή τη στιγμή οι πληροφορίες λένε ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εξετάζει την "μικρή λίστα" υποψηφίων που δεν περιλαμβάνει περισσότερα από πέντε ονόματα Ελλήνων και ξένων τεχνικών.

Σάρας και Σάσα

Πέρα από τα προφανή και τα ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και είναι βέβαιο ότι ακόμη παραμένουν "ζωντανά" όπως η επιστροφή του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ως προπονητή στο ΟΑΚΑ ή η περίπτωση του Σάσα Ομπράντοβιτς ακούγεται έντονα ότι στη "μικρή" λίστα υποψηφίων συμπεριλαμβάνονται και κάποιες ηχηρές εκπλήξεις. Ονόματα που δεν έχουν διαρρεύσει για ευνόητους λόγους και ειδικά μετά τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που βρήκε η ομάδα στην περίπτωση του Κοκόσκοφ. Όπως λέγεται το μεγαλύτερο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις ήταν η…διαμεσολάβηση "καλοθελητών" που φρόντισαν να "παγώσουν" τον 43χρονο Σέρβο. Καλοθελητές που όσο και αν ακούγεται παράξενο ήταν από τον ευρύτερο Παναθηναϊκό κύκλο και όχι από…αντίπαλα στρατόπεδα. Για αυτό ακριβώς διαρρέουν λίγα και μέχρι την τελική συμφωνία θα διαρρεύσουν ακόμη λιγότερα.

Στο επίπεδο των παικτών και αφού είναι βέβαιο ότι θα παίξει μεγάλο ρόλο και η άποψη του νέου προπονητή έχει διαμορφωθεί ένα σκηνικό. Ο προπονητής θα αναλάβει την ομάδα "καθαρή" από όσους έχει αποφασιστεί να φύγουν και θα αποφασίσει εν λευκώ για τους αντικαταστάτες με βάση ένα μπάτζετ που ακούγεται ότι θα είναι ελαφρά αυξημένο σε σχέση με αυτό της προηγούμενης σεζόν. Αύξηση που τοποθετείται ανεπίσημα στην τάξη του 10 ή του 15%.

Οι "κλειδωμένοι" του ρόστερ

Αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός έχει κλειδωμένους αρκετούς παίκτες: Φώτσης, Γιάνκοβιτς, Παππάς, Χαρλαμπόπουλος, Μποχωρίδης, Κόνιαρης, Λούντζης, Διαμαντάκος έχουν όλοι συμβόλαια για τη νέα σεζόν και αυτό ερμηνεύεται ως μια βάση και ένα καλό σημείο εκκίνησης. Η παραμονή του Διαμαντίδη για ένα ακόμη χρόνο θεωρείται περισσότερο τυπικό ζήτημα που θα κλείσει με μια απλή συνάντηση. Όπως ακριβώς έγινε και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Με μια διαφορά: Ότι αυτή τη φορά θα συζητηθεί και ο αγωνιστικός ρόλος του "αρχηγού". Επιθυμία και του ίδιου του Διαμαντίδη (η οποία λέγεται ότι χρονολογείται από το 2013 ή το 2014) είναι να αποκτηθούν περιφερειακοί που θα του δώσουν το δικαίωμα της "ξεκούρασης" και της χρησιμοποίησης του μόνο σε παιχνίδια με ειδικό βάρος και σημασία. Εκεί δηλαδή που θα μετράει η εμπειρία και η προσωπικότητά του.

Μποχωρίδης και Καλάθης

Άλλωστε, με την κλεψύδρα πια να αδειάζει είναι λογικό ο Παναθηναϊκός να προετοιμάζει την επόμενη μέρα. Και αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα αποκτηθούν δύο ξένοι γκαρντ υψηλού αγωνιστικού προφίλ που θα τραβήξουν το βάρος, ενώ θα αυξηθεί και ο ρόλος του Μποχωρίδη που όποτε κλήθηκε φέτος τα πήγε καλά και πέρασε τις εξετάσεις. Ενδεχόμενα να γίνει "οικονομία" σε μια θέση ξένου αν η επιχείρηση επιστροφής του Καλάθη στεφθεί με επιτυχία. Ήδη, έγινε επίσημη πρόταση ανάλογη με αυτή του περασμένου καλοκαιριού. Το ερωτηματικό είναι τι προτάσεις θα βρει από το ΝΒΑ ο Νικ Καλάθης αφού όπως λέγεται η βασική προτεραιότητά του είναι να μείνει εκεί και όχι να επιστρέψει στην Ευρώπη.

Μαυροκεφαλίδης

Ένα σοβαρότερο ζήτημα είναι η παραμονή του Μαυροκεφαλίδη που κέρδισε επάξια μια θέση με τις εμφανίσεις του στα πλέι οφ και γενικότερα με την αγωνιστική παρουσία του μετά την αποχώρηση του Ιβάνοβιτς με τον οποίο δεν αισθανόταν ιδιαίτερα καλά! Εδώ το θέμα είναι καθαρά τι προτάσεις θα βρει από τη "διεθνή αγορά" ο Μαυροκεφαλίδης και που ενδεχόμενα θα φτάσουν οι απαιτήσεις του. Υπάρχει πάντως εκατέρωθεν καλή θέληση και αυτό μετράει υπέρ του αίσιου τέλους των διαπραγματεύσεων.

Ουσιαστικά, ο Παναθηναϊκός θα κινηθεί πολύ δραστήρια στην αγορά των ξένων αφού στην ελληνική αγορά εκτός σημαντικών απρόοπτων και…αναποδιών θα γίνουν ελάχιστες και πολύ μετρημένες κινήσεις. Παρελθόν θεωρούνται όλοι οι ξένοι πλην του Γκιστ στον οποίο θα δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία αλλά χωρίς πλέον "περιθώριο" άλλου λάθους, αγωνιστικού ή εξωαγωνιστικού. Ο μοναδικός που έχει συμβόλαιο είναι ο Γιάνις Μπλουμς από τον οποίο ή θα ζητηθεί να φύγει με μια μικρή αποζημίωση ή θα βρεθεί η λύση της παραχώρησης του σε ομάδα του εξωτερικού που θα αναλάβει το ούτως ή άλλως όχι "βαρύ" συμβόλαιο του. Μόνο ένας από τους ξένους που τελείωσαν τη χρονιά στο ΟΑΚΑ θα ‘επανεξετασθεί". Ο Ντι Τζέι Κούπερ που θεωρείται λόγω ηλικίας και ικανοτήτων ότι έχει περιθώρια μεγάλης βελτίωσης. Αλλά η αρνητική έκπληξη που μετράει σε βάρος του είναι ότι γύρισε χειρότερος από τη Ρωσία σε σχέση με τον παίκτη που εγκατέλειψε την Πυλαία πέρσι τέτοια εποχή. Απόδειξη ότι στη Ρωσία δεν δουλεύουν σοβαρά αλλά απλά… παίζουν και… χαίρονται.

Παπαγιάννης

Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο είναι η περίπτωση Παπαγιάννη. Ο νεαρός έχει δεκάδες προτάσεις από μεγάλα Αμερικάνικα κολέγια και όρο στο συμβόλαιο του που του επιτρέπει να φύγει για Αμερική όποιο καλοκαίρι θέλει. Το θέμα είναι σύνθετο: Ο Παπαγιάννης βλέπει το μέλλον του στο ΝΒΑ και δεν έχει άδικο. Το κοντινό του μέλλον ενδέχεται να είναι στο ΟΑΚΑ αν υπάρξει η εγγύηση ότι ο αγωνιστικός του ρόλος θα αναβαθμιστεί σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Συμπερασματικά: Ο νέος Παναθηναϊκός έχει πολλά δεδομένα αλλά και άλλα τόσα ερωτηματικά. Το βέβαιο είναι ότι το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα "καυτό" και πολύ ενδιαφέρον.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Σπανούλης του… καλοκαιριού!

Οι τελικοί έληξαν αλλά το παιχνίδι μόλις… άρχισε

News 24/7

24MEDIA NETWORK