GREXIT, λοιπόν. Και λοιπόν;

Ο Δημήτρης Κριτής σχολιάζει το επικείμενο Grexit και επισημαίνει ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πεθάνει ήδη οπότε δεν πρέπει να συντηρηθεί, αλλά να διαλυθεί και να αναγεννηθεί.

GREXIT, λοιπόν. Και λοιπόν;

Ο μηχανικός της γειτονιάς επισκευάζει το αυτοκίνητο ενός καρδιοχειρουργού. Ολοκληρώνει την εργασία, αντικαθιστώντας ένα πιστόνι και λέει στον μεγαλογιατρό:

"Γιατρέ, τη βλέπεις τη μηχανή; Την άνοιξα, της άλλαξα μπιέλες, κυλίνδρους, πιστόνια, βαλβίδες και μόλις τελειώσω θα είναι καλύτερη από καινούργια. Υπό μία έννοια λοιπόν, κάνουμε περίπου την ίδια δουλειά. Πώς γίνεται η αμοιβή μου να είναι ψίχουλα, ενώ εσύ αμείβεσαι με δεκάδες χιλιάδες ευρώ;"

Ο γιατρός το καλοσκέφτεται και του απαντά: "Προσπάθησε να το κάνεις, ενώ η μηχανή δουλεύει..."!

Κάπως έτσι συμβαίνει και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι στα χέρια καρδιοχειρουργών, αλλά μηχανικών. Δεν χωρά εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, για να επαναλειτουργήσει όπως πρέπει. Άλλωστε, με τόσα κακουργήματα που ψηλαφίζει η ελληνική δικαιοσύνη, δυσκολεύεσαι να διακρίνεις πλέον ανθρώπινα χαρακτηριστικά και αξίες σε όλο αυτό το φάσμα δραστηριοτήτων.

Πάνω στη ράμπα

Για καμένη φλάντζα μιλάμε και ανάγκη ρεκτιφιέ. Ούτως ή άλλως, όλοι παραδέχονται ότι σε μηχανική υποστήριξη βρίσκεται χρόνια τώρα. Ας το τραβήξουν από τα μηχανήματα και να αναλάβουν επιτέλους δράση οι μηχανικοί. Κι άσε τις FIFA και UEFA στους λεονταρισμούς τους για την ανάγκη καρδιοχειρουργού. Τα χειρουργικής ακρίβειας χτυπήματα μέσω των Ενώσεων είναι και χρονοβόρα (τον Οκτώβριο οι εκλογές) και έχουν τεράστια κόστη, με εξαιρετικά αμφίβολα αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί ο τομέας της συγκάλυψης και ασυλίας είναι και το μοναδικό μέρος του συστήματος που δουλεύει σαν καλοκουρδισμένο ρολόι.

GREXIT λοιπόν. Και λοιπόν; Θα υποχωρήσουμε, λέει, στη σκάλα της ποδοσφαιρικής ιεραρχίας και θα έχουμε χάσει και θέση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όταν πια επανέλθουμε. Ενώ τώρα που την έχουμε, δεν υποχωρούμε κάθε χρόνο και πιο χαμηλά, ε;

Θα χαθούν "κοινοτικοί πόροι", λέει και εμπορικά έσοδα. Και ποιος εισπράττει από την Ευρώπη; Μόνο ο πρωταθλητής. Πλέον, ούτε ο δεύτερος των πλέι οφ, όπως για παράδειγμα πέρσι ο Αστέρας Τρίπολης, έχει εγγυημένα έσοδα, έστω κι αν είναι ψίχουλα, προκειμένου να δημιουργήσεις μία αληθινά ανταγωνιστική ομάδα.

"Μόνος χαμένος ο Ολυμπιακός, που έχει ξεφύγει έτη φωτός από τους ανταγωνιστές του", κραυγάζει ο "Τύπος" του ευρύτερου "ερυθρόλευκου" φάσματος. Μα, συγγνώμη, αυτό ακριβώς δεν είναι που αμφισβητείται, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο ξέφυγε; Εκτός κι αν μας διαφεύγει κάτι...

Ποιοι χορηγοί;

Θα χαθούν, λέει, θέσεις εργασίας λόγω απώλειας εσόδων από την απόσυρση των χορηγών. Μιλάμε για το ίδιο θέμα; Είναι σίγουρο ότι μιλάμε όλοι για το ελληνικό ποδόσφαιρο; Για ποιους χορηγούς συζητάμε; Το ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως το κατάντησαν, επαιτεί ακόμη και τον χορηγό φανέλας από τον ΟΠΑΠ! Για ποιον αποτελεί ελκυστικό προϊόν το ελληνικό πρωτάθλημα και ποιος δεν θέλει και δεν θα στηρίξει την αναγέννησή του;

Αλλά ακόμη κι αν συμβεί αυτό -που δεν θα συμβεί-, οι ίδιοι που τώρα θα αποχωρήσουν, θα είναι αυτοί που θα παρακαλάνε σ' έναν χρόνο να επιστρέψουν. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι τότε θα την πληρώσουν την αποχώρηση διπλά και τριπλά. Γιατί αν το ποδόσφαιρο ξαναγίνει το αποκούμπι ενός καταταλαιπωρημένου λαού θα έχει πολλαπλάσια αξία από τη σημερινή απαξία. Κι αν τα... κατάμεστα από άδεια καθίσματα γήπεδά μας, ξαναποκτήσουν θαμώνες και σφυγμό, τότε ελάτε να ξανασυζητήσουμε για απώλειες εσόδων και υπό απειλή θέσεις εργασίας.

Και εν τέλει, ποιοι είναι αυτοί που δεν θέλουν την εξυγίανση και ανασυγκρότηση του χώρου; Το κύκλωμα που τον λυμαίνεται; Αδιάφορο. Σίγουρα όχι οι φίλοι του Ολυμπιακού που κάνει πλέον απονομές μεταξύ συγγενών και φίλων, είτε λόγω προαναχώρησης για τον τελευταίο σιδηροδρομικό συρμό είτε γιατί κουράστηκαν ρε αδερφέ από όλη αυτήν την αμφισβήτηση.

Μπορεί με τη σειρά τους να αμφισβητούν τις αγαθές προθέσεις όσων σήμερα διαμαρτύρονται -και δικαιολογημένα-, μπορεί να βλέπουν γύρω τους Ιζνογκούντ που θέλουν απλά να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη και να ξαπλώσουν στο χαλί εκατομμυρίων που στρώνει κάθε χρόνο το Champions League, αλλά θέλουν κι αυτοί πίσω τις Κυριακές τους. Στην συντριπτική πλειονότητά τους.

Πολιτεία και σωτήρες

Ποιος μπορεί να εγγυηθεί την επόμενη μέρα; Μια καλύτερη μέρα; Όχι, πάντως, ο Μελισσανίδης, ο Σαββίδης, ο Αλαφούζος. Κι ας θεωρούν κάποιοι ότι τους αδικούμε. Δικαίωμά τους να το πιστεύουν, δικαίωμά μας να είμαστε καχύποπτοι. Τι μας μένει λοιπόν; Η Πολιτεία! Όχι ότι απολαμβάνει δηλαδή της πλήρους εμπιστοσύνης, αλλά δια του τρόπου με τον οποίο ψηφίζουμε κιόλας: την επιλογή του λιγότερο κακού.

GREXIT λοιπόν. Και λοιπόν; Άλλωστε, FIFA, UEFA και ΕΠΟ, μπορούν αν το θέλουν πραγματικά να το αποφύγουν. Πολύ απλά, στέλνοντας στο περιθώριο όλους τους κακουργηματικά διωκόμενους ποδοσφαιροπαράγοντες, έως ότου οι υποθέσεις τους τελεσιδικήσουν. Τα στοιχεία από τις νόμιμες κρατικές υποκλοπές φτάνουν και περισσεύουν, για να το κάνουν. Και μην ανησυχούν. Αν αποδειχθεί η αθωότητά τους, υπάρχουν οι τρόποι να αποκατασταθούν και με το παραπάνω.

Στο χέρι τους είναι να προστατέψουν το προϊόν τους. Με τον ίδιο τρόπο που τέλεσαν την αυτοκάθαρση στους κύκλους τους οι διεθνείς Ομοσπονδίες, με τον ίδιο να βοηθήσουν και το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο να ξαναβρεί τον δρόμο του. Αν πραγματικά ενδιαφέρονται γι' αυτό τόσο, όσο θέλουν να πιστεύουμε. Ας συναισθανθούν επιτέλους το μέγεθος του προβλήματος και ας σταματήσουν τις απειλές. Ας καταλάβουν έστω, εδώ που φτάσαμε, ότι δεν συνιστά απειλή για κάποιον ο αντικειμενικός στόχος του, δηλαδή η διάλυση και εκ βάθρων αναδιοργάνωση.

Τώρα, το γιατί αυτός ο κάποιος δεν το αποφασίζει μόνος του και περιμένει να του το επιβάλλουν, είναι μια άλλη και μεγάλη κουβέντα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άκης Γεωργίου: Ευκαιρία για μια καινούργια αρχή

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ: Οι επιπτώσεις του Grexit

Κίνδυνος για αποκλεισμό της Ελλάδας

Photo credits: Action Images

News 24/7

24MEDIA NETWORK