Ντέρμπι αποδείξεων εν όψει πλέι οφ

Ο Δημήτρης Κριτής εξηγεί γιατί ενδεχόμενη νίκη για τον Παναθηναϊκό θα έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ντέρμπι αποδείξεων εν όψει πλέι οφ

Στα δύο αποψινά ντέρμπι σε Ελλάδα και Ιταλία υπάρχουν συμπτώσεις και κοινός πρωταγωνιστής. Τόσο στο Γιουβέντους-Ίντερ, όσο και στο ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, η τελευταία νίκη των φιλοξενουμένων επιτεύχθηκε την περίοδο 2012-2013 (δεν υπήρξε άλλο αθηναϊκό ντέρμπι με γηπεδούχο την ΑΕΚ μέχρι σήμερα).

Αμφότερες είχαν σκορ με δύο τέρματα διαφορά: 0-2 ο Παναθηναϊκός με γκολ των Βιτόλο και Σο, 1-3 η Ίντερ με δύο γκολ του Μιλίτο και ένα του Παλάσιο που απάντησαν στο γκολ του Βιντάλ από το 1ο λεπτό.

Προπονητής της Ίντερ ο Αντρέα Στραματσόνι, που σήμερα κάθεται στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Όπως τότε, έτσι και τώρα, είναι το δεύτερο ντέρμπι του στη σεζόν, μόνο που τότε είχε επιβληθεί στο πρώτο και μάλιστα εκτός έδρας της Μίλαν με 0-1.

Ένα ακόμη κοινό στοιχείο για τον Ιταλό τεχνικό το θετικό εκτός έδρας σερί με το οποίο έφτασε στο ντέρμπι, 5/5 πριν την "Μεγάλη Κυρία" (Πεσκάρα, Τορίνο, Κιέβο, Μίλαν, Μπολόνια), 4/4 τώρα πριν την ΑΕΚ (Καλλονή, Λεβαδειακός, Πλατανιάς, ΠΑΣ Γιάννινα).

Ζητείται νίκη!

Και τι δεν θα έδινε ο Αντρέα Στραματσόνι για να φύγει απόψε νικητής από το Ολυμπιακό Στάδιο. Όχι γιατί υπάρχει κάποιο ισχυρό βαθμολογικό διακύβευμα. Άλλωστε ξέρει ότι θα ξαναβρεί άλλες δύο φορές απέναντί του την ΑΕΚ στην διαδικασία των κατατακτήριων αγώνων, με το αποψινό ντέρμπι να συμβάλλει απλώς στον... αέρα με τον οποίο θα εκκινήσουν τα πλέι οφ οι "κιτρινόμαυροι".

Ξέρει όμως ότι έχει την ιδιαίτερη σημασία του στο κεφάλαιο της ψυχολογίας και των εντυπώσεων, τόσο για τον ίδιο, όσο και συνολικά για την ομάδα του. Και αφού δεν άρχισε ποτέ το ντέρμπι των "αιωνίων" στη Λεωφόρο, ο 40χρονος τεχνικός μετράει μία εντός έδρας ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ, με σημαντική την προσωπική του ευθύνη στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, με τον Παναθηναϊκό (υπό τον Γιάννη Αναστασίου) να έχει ακόμη μία εντός έδρας ισοπαλία με την ΑΕΚ και μία εκτός έδρας ήττα με τον ΠΑΟΚ.

Το τελευταίο λοιπόν που θα ήθελε, είναι να καταγραφεί το αποψινό ντέρμπι ως μία ακόμη αποτυχημένη (η τέταρτη στη σειρά) απόπειρα για τρίποντο και να πάει σε δύο εβδομάδες στο Φαληρικό γήπεδο με 0/4 σε μεγάλους αγώνες μέσα στο 2015-'16. Βρίσκει την ΑΕΚ χωρίς δύο βασικά της εργαλεία (Μάνταλος, Γκάλο), την ίδια ώρα που οι "πράσινοι" έχουν περιορίσει τις απουσίες τους στους Σάντσεθ, Μπουμάλ, Πέτριτς, ενώ δεν θα έχει στις εξέδρες δύσπιστο κοινό απέναντι σε βασικές του επιλογές (Πράνιτς, Αμπέντ κ.α.).

Το μηδέν παθητικό

Πρώτη προτεραιότητα είναι το σκοράρισμα και όχι η διατήρηση του μηδέν πίσω, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο εάν αναλογιστούμε ότι η ΑΕΚ στα τρία ντέρμπι που έχει δώσει με τον Γκουστάβο Πογιέτ στον πάγκο της, μετράει δύο νίκες και μία ισοπαλία χωρίς να έχει δεχτεί γκολ!

Ο Παναθηναϊκός θα παραταχθεί με 4-3-3 (πιθανότατα με τον ίδιο σχηματισμό θα δούμε και την ΑΕΚ), με τον Εσιέν να διεκδικεί θέση στην τριάδα του κέντρου και τον Ζέκα να επανέρχεται για να δώσει ενέργεια, τρεξίματα και κλεψίματα στον χώρο της μεσαίας γραμμής.

Θεωρείται βέβαιο ότι η ομάδα του "τριφυλλιού" θα επιχειρήσει με ασφυκτικό πρέσινγκ στα 2/3 του γηπέδου, να εκκινήσει δυνατά και τα δύο σαρανταπεντάλεπτα και στον χρόνο αυτό να βρει το γκολ που υπό καλές προϋποθέσεις θα τη βάλει σε θέση οδηγού στην αναμέτρηση. Αν αυτό συμβεί, τότε (και μόνο τότε) θα τεστάρει εαυτόν στον τομέα της διαχείρισης του αποτελέσματος, μετά τη σχετική αποτυχία της προηγούμενης αγωνιστικής κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Συμπερασματικά, ο Παναθηναϊκός θέλει να βάλει φρένο στη φιλοδοξία της ΑΕΚ να του στερήσει τη δεύτερη θέση, αλλά κυρίως να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση που απαιτεί το φινάλε των φετινών αγωνιστικών υποχρεώσεων και θα το πετύχει μόνο με νικηφόρο αποτέλεσμα. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα περιμένει την απόφαση της αθλητικής δικαιοσύνης (επεισόδια στο Περιστέρι) για να μην δει την ΑΕΚ να απομακρύνεται περαιτέρω (έχει ευκολότερο πρόγραμμα τη συνέχεια) στη διάρκεια της κανονικής περιόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τα πέντε ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός που έμειναν στην ιστορία

Το ντέρμπι που τελείωσε τον Όσιμ

News 24/7

24MEDIA NETWORK