Απόψε είναι μόνο το πρώτο ημίχρονο

Ο Δημήτρης Κριτής εξηγεί γιατί οι αναμετρήσεις με την Μπρόντμπι είναι ένα κρίσιμο τεστ χαρακτήρα για τον Παναθηναϊκό.

Απόψε είναι μόνο το πρώτο ημίχρονο

Η διπλή αναμέτρηση με την Μπρόντμπι για τα πλέι οφ του Europa League δεν είναι απλά άλλες δύο ευρωπαϊκές βραδιές για τον Παναθηναϊκό, ούτε πρέπει να αντιμετωπιστούν ως τέτοιες. Θα βόλευε ίσως, προκειμένου να αποφορτίσει την ένταση και τα σωρευμένα "πρέπει", αλλά το ζητούμενο είναι να αποδείξει ότι μπορεί να τα αντιμετωπίσει και όχι απλά να τα διαχειριστεί. Είναι ένα κρίσιμο τεστ χαρακτήρα.

Αρκεί βέβαια να θυμούνται όλοι, πως ό,τι κι αν συμβεί απόψε δεν είναι παρά μόνο το πρώτο ημίχρονο αυτής της αναμέτρησης. Υπάρχει και το δεύτερο σε μία εβδομάδα από σήμερα, το οποίο και θα κρίνει τον τελικό νικητή, αυτόν που θα κρατήσει στα χέρια του το εισιτήριο για τους ομίλους της διοργάνωσης.

Τίποτε δεν τελειώνει στις 11 το βράδυ, παρ' εκτός κι αν επιβραβευτεί η ευθύτητα του Χουλτ να παραγγείλει ένα σκορ της τάξης του 4-0, για να αισθάνεται ικανοποιημένος και σίγουρος εν όψει του επαναληπτικού.

Ο Παναθηναϊκός έχει το πλεονέκτημα του παθήματος της Χέρτα, που πίστεψε ότι το υπέρ της 1-0 του πρώτου αγώνα ήταν ισχυρό θεμέλιο πρόκρισης και διαψεύστηκε εκκωφαντικά.

Από την άλλη όμως είναι προτιμότερο να κρατήσει με σιγουριά ένα τέτοιο σκορ, από το να επιτεθεί αλόγιστα για να εξασφαλίσει ένα μεγαλύτερο προβάδισμα και τελικά να χάσει και αυτό. Γιατί δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η Μπρόντμπι δεν έχει να χάσει και πολλά, αντίθετα ο Παναθηναϊκός που άπλωσε για μία ακόμη φορά το κορμί του πέρα από τα σκεπάσματα στο μεταγραφικό παζάρι, απειλείται εκ νέου με ποδοσφαιρικό μνημόνιο.

Όχι φόβος, αλλά άγχος

Το διαδικτυακό κανάλι του συλλόγου έδωσε σε όλους την ευκαιρία να πάρουν μία pregame γεύση της αναμέτρησης, "ανεβάζοντας" το βίντεο της χθεσινής συνέντευξης τύπου στο "Απόστολος Νικολαΐδης".

Και ασφαλώς θα εισέπραξαν τη συγκρατημένη αισιοδοξία των "πράσινων" εκπροσώπων και συνάμα την ένταση που σωρεύει η "must win" υποχρέωση.

Ο Αντρέα Στραματσόνι ήταν ευθύς. Δεν τον φοβίζει ο αντίπαλος. Άλλωστε, δεν μπορεί να φοβάται τους άλλους, όποιος δεν φοβάται τον εαυτό του. Τον αγχώνει όμως το διακύβευμα. Όπως και συνολικά την ομάδα. Αλλά μην ξεχνάμε ότι το παρόν ρόστερ δημιουργήθηκε σε αυτήν ακριβώς τη λογική: να αντέχει την πίεση και να την αξιοποιεί προς όφελός του.

"Να βιάζεσαι αργά" λέει ένα αρχαίο γνωμικό και μέσα του συνοψίζεται και η λογική με την οποία προσεγγίζει ο Ιταλός το αποψινό παιχνίδι. Το ιδανικό σενάριο είναι ένα γρήγορο γκολ και προβάδισμα δύο τερμάτων πάνω στην αναμπουμπούλα και τον αποσυντονισμό των Δανών.

Βέβαια μην φανταστεί κανείς ότι πρόκειται για ομάδα που στην πρώτη στραβή καταρρέει. Μαθημένη είναι χρόνια τώρα, έστω κι αν το παρόν ρόστερ της είναι σε μεγάλο βαθμό ανανεωμένο, στο "όσα έρθουν κι όσα πάνε" και τα αποτελέσματά της το αποδεικνύουν.

Κι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος, για τον οποίο επιβάλλεται να παρουσιαστούν οι "πράσινοι" 100% προσηλωμένοι στον στόχο και συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι τους, ακόμη και στο εφικτό ενδεχόμενο ενός γενναιόδωρου ξεκινήματος.

Κατοχή και επιβολή

Δύο είναι οι τρόποι για να αγωνιστεί κανείς με επιτυχία στην Ευρώπη: ή σαν αλεπού ή σαν λιοντάρι. Το πρώτο ο Panathinaikos το ανήγαγε σε επιστήμη στα ένδοξα χρόνια της ιστορίας του. Στο δεύτερο είχε πάντα μία αδυναμία έκφρασης, εκτός κι αν βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο, οπότε ενεργοποιούνταν ένστικτα και αντιδράσεις.

Το αποψινό παιχνίδι θέλει "βασιλική επιβολή". Κατοχή, υπεροχή και επιθετικά ένστικτα. Δεν φτάνει μόνο να βρυχάται, αλλά να ουρήσει -κατά Φάμπρι- περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου και να καταστήσει σαφές ότι σε αυτή την περιοχή κάνει μόνο αυτός κουμάντο.

Και γι' αυτόν τον λόγο, ο Στραματσόνι και οι συνεργάτες του έχουν προετοιμάσει την ομάδα για να βαδίσει με ασφάλεια μεν, με ορμή δε, πάνω σε ράγες κυριαρχίας. Αντιστρέφοντας τα θεωρητικά πλεονεκτήματα της Μπρόντμπι ή μάλλον πιο σωστά, επιβάλλοντας ως παιχνίδι του στοιχεία του παιχνιδιού της.

Και πρώτα απ' όλα πίεση πολύ ψηλά. Στην πρώτη πάσα, η οποία συνήθως είναι από τους κεντρικούς αμυντικούς στην τριάδα του αμυντικού χαφ και των εσωτερικών μέσων που τον πλαισιώνουν. Αν ο Παναθηναϊκός μπλοκάρει αποτελεσματικά τους Νέργκααρντ και Πίρι και υποχρεώσει πλέον τους Δανούς σε βαθιές μπαλιές, όσο κι αν ο Πούκι είναι γρήγορος, όσο κι αν παίζει στο όριο του οφσάιντ και είναι εξαιρετικά επικίνδυνος αν το διασπάσει, θα έχει πετύχει κατά 50% τον στόχο του.

Το άλλο 50% θα είναι να κάνει τις ευκαιρίες γκολ. Και δόξα τω Θεώ, ευκαιρίες θα έχει. Με κλέψιμο μπάλας και κόντρα επίθεση, οι προϋποθέσεις θα είναι ιδανικές. Αλλά και σε οργανωμένη επίθεση, οι Δανοί είναι εκ φύσεως επιπόλαιοι και επιρρεπείς στο λάθος, ιδιαίτερα όταν λειτουργούν υπό καθεστώς πίεσης.

"Αχίλλειος πτέρνα" τους επίσης οι στημένες μπάλες πέριξ της περιοχής τους. Οι "πράσινοι" έχουν παίκτες που θα πάνε στο "ένας εναντίον ενός", για να κερδίσουν αριθμητικό πλεονέκτημα στη φάση ή μία στημένη μπάλα κοντά στα καρέ του Ρένοβ.

Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουν ο Λεντέσμα και τα ψηλά κορμιά που θα γεμίσουν την αντίπαλη περιοχή.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ

Η "Λεωφόρος" απόψε θα είναι γεμάτη και θα δώσει τον δικό της αγώνα στις κερκίδες. Ο αγώνας απαιτεί "φωνή και υπομονή", για να μην χρειαστούν επικλήσεις στα Θεία. Βοήθησε εσύ πρώτα τον εαυτό σου και μετά καλείς σε βοήθεια και τον Θεό...

Η ομάδα θα είναι αρκετά αγχωμένη έως ότου βρει (ή δημιουργήσει με επιτυχία) θετικές προϋποθέσεις για να καθίσει σε θέση οδηγού στην αναμέτρηση και το τελευταίο που θα ήθελε είναι νεκρική σιγή στα νεκρά της διαστήματα ή μακρόσυρτα επιφωνήματα απογοήτευσης σε λάθη και παραλείψεις.

Η εξέδρα οφείλει να λειτουργήσει ως πολιορκητικός κριός, με υπομονή και επιμονή, να σπρώξει με τον τρόπο της ακόμη κι αν τα πράγματα δεν εξελίσσονται με τρόπο αρκούντως ικανοποιητικό. Και βέβαια να μην ξεχνά πως ό,τι κι αν συμβεί απόψε, δεν είναι παρά μόνο το πρώτο ημίχρονο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Όλοι μέσα: Και Μολέντο και Ρινάλντι
Στραματσόνι: "Γρήγορο γκολ και άμυνα"

News 24/7

24MEDIA NETWORK