Δύο τα μέτωπα και τα "στοιχήματα"

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για τις δύο μεγάλες εκκρεμότητες του Παναθηναϊκού στην ευθεία διαμόρφωσης του ρόστερ εν όψει της νέας περιόδου, που ακούν στα ονόματα Μάικλ Εσιέν και Σέρχιο Σάντσεθ.

Δύο τα μέτωπα και τα "στοιχήματα"

Οι δύο μεγάλες εκκρεμότητες του Παναθηναϊκού (αμέσως μετά την ολοκλήρωση των κατατακτήριων αγώνων) στην ευθεία διαμόρφωσης του ρόστερ εν όψει της νέας περιόδου, ακούν στα ονόματα Μάικλ Εσιέν και Σέρχιο Σάντσεθ.

Κι αν για τον Γκανέζο είναι ειλημμένη απόφαση η λύση της συνεργασίας, γνωστή και στον 33χρονο μέσο, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον Ισπανό, τουλάχιστον ακόμη. Έχει εγκαίρως καταγραφεί η διάθεση της διοίκησης να επαναδιαπραγματευτεί τους οικονομικούς όρους του συμβολαίου του και ουδείς γνωρίζει πού μπορεί να οδηγήσει αυτό, ωστόσο εξαρχής πρόθεση διαζυγίου δεν υπάρχει.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τετ α τετ κουβέντα με τον εκπρόσωπό του δεν έχει γίνει ακόμη, ωστόσο ο Εσιέν γνωρίζει ότι η επόμενη αγωνιστική περίοδος δεν θα τον βρει στην Αθήνα και στον Παναθηναϊκό.

Δεν είναι τυχαία τα δημοσιεύματα περί ενδιαφέροντος από την Τουρκία (και την Αντάλιασπορ εν προκειμένω) και δείχνουν ότι βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης του επόμενου επαγγελματικού του σταθμού. Από την πλευρά του βεβαίως διαψεύδονται οποιεσδήποτε σχετικές πληροφορίες και το μόνο που λείπει είναι μία δήλωση πίστης και αφοσίωσης στο “τριφύλλι”, αλλά είναι σαφές ότι πρόκειται για στρατηγικό ελιγμό.

Καθένας με τα όπλα του

Το ότι δεν θα πρόκειται για “αναίμακτο” για το ταμείο του συλλόγου διαζύγιο το έχουν καταλάβει στον Παναθηναϊκό, αλλά δεν παραδίδουν τα όπλα και δεν σκοπεύουν να κινηθούν απλά προς την κατεύθυνση περιορισμού των απωλειών.

Όπως ακριβώς η πλευρά του Εσιέν ποντάρει στο γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός θέλει σε κάθε περίπτωση να τερματίσει τη συνεργασία και θα προσπαθήsει να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη σε επίπεδο αποζημίωσης, έτσι και οι “πράσινοι” ποντάρουν με τη σειρά τους ότι ο Γκανέζος δεν θα βρει ομάδα που να ικανοποιεί τις όποιες -εναπομείνασες- φιλοδοξίες του και θα τον περιμένει έως την ύστατη στιγμή να τον εντάξει στο ρόστερ της και στο παιχνίδι της.

Είναι γνωστό ότι λόγω των ενοχλήσεων στους κοιλιακούς που τελικά τον οδήγησαν στο χειρουργείο, ο Εσιέν δεν έκανε φέτος καλοκαιρινή προετοιμασία και δεν είναι εύκολο να σταθεί στην αφετηρία αγωνιστικών υποχρεώσεων με δεύτερη συνεχόμενη απουσία.

Κατά συνέπεια, εάν δεν οδηγηθεί σε μία επιλογή πρωταθλήματος ειδικών συνθηκών (τύπου Ινδία ή Κίνα – και η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα δεν το έχει κάνει, αν και είχε τα δύο τελευταία χρόνια τις ευκαιρίες), δεν θα έχει τον χρόνο σύμμαχο στις διαπραγματεύσεις.

Ο ΣΑΝΤΣΕΘ

Στην περίπτωση του Σάντσεθ, τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει παγιωμένη εκτίμηση ότι απουσιάζει κάθε περιθώριο προσφοράς. Αντίθετα, ο Αντρέα Στραματσόνι πιστεύει ότι ο Σάντσεθ έχει χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν σε άλλον από τους υπάρχοντες κεντρικούς αμυντικούς του ρόστερ, έστω κι αν δεν έχουν καταγραφεί απτά αποτελέσματα σε φύλλο αγώνα.

Επιπλέον υπάρχει η ιδιαιτερότητα του κλειστού τριετούς συμβολαίου που εκτοξεύει το κόστος της συνεργασίας στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, σαφώς δυσανάλογο της μέχρι σήμερα προσφοράς. Αυτό λοιπόν που θέλουν στον Παναθηναϊκό είναι να επιτύχουν μείωση των ετήσιων απολαβών, που θα τους επιτρέψει να υπολογίζουν στον Ισπανό ακόμη κι αν δεν αποτελέσει βασική και αναντικατάστατη επιλογή του Στραματσόνι.

Επειδή όμως σε μια κουβέντα τίθενται επί τάπητος τα “θέλω” και των δύο πλευρών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για να συναινέσει ο 30χρονος στόπερ σε μία τέτοια μείωση, θα ζητήσει από την πλευρά του εγγυήσεις ότι θα είναι βασικός στα πλάνα του Ιταλού τεχνικού και κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά αμφίβολο, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

Όσο κι αν μοιάζει η διάθεση των δύο πλευρών περισσότερο φιλική σε σχέση με την περίπτωση Εσιέν, στο ενδεχόμενο που τελικά οδηγηθούν σε απόφαση διαζυγίου τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Αφ' ενός μεν είναι πολύ δύσκολο να βρει ο Σάντσεθ αντίστοιχο συμβόλαιο (πάνω από 800.000 ευρώ), αφ' ετέρου ο Παναθηναϊκός θα πρέπει, εκτός των χρημάτων που θα δαπανήσει για τη λύση της συνεργασίας, να τον αντικαταστήσει κιόλας.

Η αλήθεια είναι ότι οι εξετάσεις που έδωσαν οι διοικούντες μέχρι σήμερα στο θέμα των “διαζυγίων” δεν κρίνονται ιδιαίτερα επιτυχημένες. Και μπορεί οι αποζημιώσεις να ρυθμίζονται σε βάθος χρόνου, ωστόσο με τον καιρό αναδείχθηκαν σ' ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια οικονομικής αιμορραγίας της ΠΑΕ.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες και τις απομακρύνσεις των Βύντρα, Σπυρόπουλου και Χριστοδουλόπουλου μέχρι σήμερα, τα διαζύγια έχουν ξεπεράσει σε κόστος τα 5 εκατομμύρια ευρώ (!) και τελειωμό δεν έχουν.

Υπάρχουν δε και τραγικά παραδείγματα, όπως για παράδειγμα ήταν του Πορτογάλου στόπερ Αντρέ Πίντο, που ενώ είχε προτάσεις συνεργασίας από συλλόγους, οδήγησε τις διαπραγματεύσεις σε πλήρες αδιέξοδο, πέτυχε την πλήρη αποζημίωσή του και την αμέσως την επόμενη ημέρα, υπέγραψε νέο συμβόλαιο σε ομάδα. Και πού; Στην Μπράγκα του Ζεσουάλδο Φερέιρα, επιλογή του οποίου ήταν η απόκτησή του από τον Παναθηναϊκό...

Κατά μία έννοια λοιπόν, δίνουν και οι διοικούντες τις δικές τους εξετάσεις το φετινό καλοκαίρι, αν δηλαδή τα παθήματα του παρελθόντος έγιναν μαθήματα και οδηγός για το μέλλον. Αλλιώς, θα λειτουργήσουν και πάλι με λογικές “εγώ με τον παρά μου... συγυρίζω και την κυρά μου”, τραυματίζοντας ωστόσο το διαθέσιμο μπάτζετ για την ενίσχυση...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

"Σιγή ασυρμάτου" και κούρσα πρωτιάς
Βρήκε σεβασμό και τον ανταποδίδει

News 24/7

24MEDIA NETWORK