Eξάλλου δεν ήταν και ντέρμπι, ε;

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει την εικόνα του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, τη διαιτησία του Κουκουλάκη και καταγράφει τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ήττα των πρασίνων.

Eξάλλου δεν ήταν και ντέρμπι, ε;

Με τις "εσωτερικές" παθογένειες ασχολούμαστε εξαντλητικά όλη τη χρονιά. Τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε εβδομάδα. Είναι πια κουραστικό να επαναλαμβανόμαστε και μάλιστα στη διάρκεια μιας χρονιάς που "στράβωσε" για τον Παναθηναϊκό πολύ νωρίς και η φυσιολογική ροή των πραγμάτων δείχνει πως κάπως έτσι θα ολοκληρωθεί κιόλας.

Άλλωστε για το 4-4-2 με τον ρόμβο, ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνει ο Μπουμάλ δεύτερος φορ για να μην αλλάξει, τα είπαμε και πάλι την Τρίτη. Είναι θέματα που θα αξιολογηθούν από τη διοίκηση, τον ποδοσφαιρικό διευθυντή, την τεχνική ηγεσία. Ή τουλάχιστον πρέπει να συμβεί αυτό. Και θα συμβεί.

Αν όμως είναι κουραστικό να ανακυκλώνουμε διαρκώς συζητήσεις για καταστάσεις που δεν μεταβάλλονται ώστε να τροφοδοτήσουν και την κουβέντα με νέα δεδομένα, για μένα προσωπικά είναι πολύ εκνευριστικό να βλέπω ανθρώπους ακόμη και στα στερνά της σεζόν να παραμορφώνουν, να ξεχειλώνουν την ήδη στρεβλή εικόνα και να δίνουν και άλλοθι στα επαναλαμβανόμενα λάθη και τις διαπιστωμένες αδυναμίες.

Μηδέν διαχείριση

Ο διαιτητής Μιχάλης Κουκουλάκης, όπως και ο γνωστός και μη εξαιρετέος, συνάδελφός του Ηλίας Σπάθας, μου έχουν δώσει κατ' επανάληψιν την εντύπωση (και πλέον τείνει να γίνει βεβαιότητα) ότι τρελαίνονται στη θέα του πράσινου χρώματος. Για λόγους αδιευκρίνιστους για όλους εμάς, που θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα ως οφθαλμίατρος ο κ. Κουκουλάκης.

Και πιστέψτε με, δεν μπαίνω στη διαδικασία αν είναι "πιόνια του συστήματος" ή απλώς "κακοί διαιτητές", όπως επίσης κατ' επανάληψιν διαβάζω. Απλά με το όποιο υστέρημα καλών προθέσεων, αναρωτιέμαι αν η χθεσινή διαιτησία αποτελεί αποδεκτή διαχείριση ενός ντέρμπι.

Όχι για το γκολ του Μπεργκ στο οποίο ορθώς υποδείχθηκε επιθετικό φάουλ, όχι για το δεύτερο γκολ του Λέτο που ορθώς υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ, ανεξάρτητα του τι έχει συμβεί στην ίδια φάση με τον Μπεργκ που θα μπορούσε να διαφύγει της προσοχής.

Αναρωτιέμαι, αν ο διαιτητής διευθύνει την αναμέτρηση με ψυχολογία ψυχρού παρατηρητή, γνώστη του γράμματος και του πνεύματος του νόμου, αλλά ξένου με το άθλημα. Οποιοσδήποτε έχει κλωτσήσει μπάλα, έστω και κουλουριασμένο αλουμινόχαρτο σε σχολικό διάλειμμα, γνωρίζει ότι είναι αντανακλαστική η κίνηση του εν κινήσει ποδοσφαιριστή που δέχεται τη μπάλα πίσω από το κορμί του, να προσπαθήσει να τη συναντήσει ή να την σταματήσει.

Και στη φάση της κίτρινης κάρτας που δέχεται ο Μπεργκ στο 21ο λεπτό, ο Σουηδός δεν την έχει καν βρει με το δεύτερο μισό του χεριού, αυτό δηλαδή που χρησιμοποιείται με πρόθεση, αλλά με το βραχίονα, κάπου μεταξύ ώμου και αγκώνα. Και ο Κουκουλάκης επιλέγει να τον τιμωρήσει με κίτρινη κάρτα, επιβραβεύοντας τους παίκτες που ανακάλυψαν το δώρο των στοιχηματικών εταιριών να επιδοτήσουν με 3 απόδοση την 11η κάρτα του Μπεργκ που θα τον θέσει νοκ άουτ από τα δύο τελευταία παιχνίδια των πλέι οφ.

ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ

Στη δε φάση του Βιγιαφάνιες, με το σκορ ήδη στο 2-0, τιμωρεί με το γράμμα του νόμου, με κόκκινη κάρτα την εκτός φάσης επαφή με πρόθεση, ακόμη κι αν δεν ήταν κλωτσιά, ακόμη κι αν ο Μάνταλος γκρεμίστηκε από το μπούτι του Αργεντινού, ακόμη κι αν θα μπορούσε πολύ εύκολα να περιοριστεί στην κίτρινη. Με το σκορ στο 2-0 και τον Παναθηναϊκό εκτός ρυθμού, εκτός παιχνιδιού.

Επαναλαμβάνω, δεν εξετάζω το γεγονός ότι η κάρτα του Μπεργκ βάζει πρόωρα τέλος στη σεζόν, που ούτως ή άλλως θα τελείωνε με το ματς κόντρα στον Πανιώνιο (κάθετοι οι Σουηδοί να ενσωματωθεί στην εθνική του ομάδα πριν το ματς της Τούμπας) ή ότι η αποβολή του Βιγιαφάνιες τον προσθέτει στη μακρά πλέον λίστα των απόντων. Εξάλλου, πιστεύω ότι ο διαιτητής δεν οφείλει να σφυρίζει με αυτή τη λογική. Μιλάω για διαχείριση του συγκεκριμένου αγώνα.

Μετά το τέλος του αγώνα συζητούσα μ' έναν από τους πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, που κάθε άλλο παρά ανήκει στην κάστα των παραπονιάρηδων, αντίθετα υπήρξε πολλάκις πολύ αυστηρός με τον εαυτό του και τους συμπαίκτες του.

ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΕΡΜΠΙ

Και μου έκανε εντύπωση αυτό που μου είπε ότι "υπάρχουν διαιτητές τους οποίους πλέον γνωρίζουμε και η προσπάθειά τους στα παιχνίδια που προαναγγέλλονται ως ντέρμπι, είναι ακριβώς να μην επιτρέψουν να αποδειχθούν ντέρμπι στο γήπεδο.

Κι εδώ υπάρχει για μένα η δική μας ευθύνη. Γιατί ενώ τα γνωρίζουμε, ενώ θα έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι, εμείς κάθε φορά τους κάνουμε το χατήρι και πέφτουμε στην παγίδα, να προσφέρουμε ευκαιρίες που θα κάνουν το έργο τους ευκολότερο. Αυτή η κατάσταση θέλει προσωπικότητα, θέλει εμπειρία και κρύο αίμα".

Και αυτή είναι όντως η μεγαλύτερη ευθύνη του Παναθηναϊκού, εκτός των αγωνιστικών του παλινωδιών. Το ότι δεν έβαλε δύσκολα σε διαιτητές που δεν σέβονται το μέγεθός του και ακριβώς λόγω του παραπάνω, αρνούνται να αντιμετωπίσουν ως ντέρμπι τα παιχνίδια του με τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ. Αντίθετα, φρόντισε να προσφέρει απλόχερα ευκαιρίες σε πρόσωπα στα οποία αναγνώριζε προκατειλημμένη σκέψη.

Θα ξαναπώ, ότι ο Παναθηναϊκός έστω κι αν δέχθηκε το 2-0 κόντρα στη ροή του παιχνιδιού, έμοιαζε αποδιοργανωμένος στο πρώτο μέρος και έδειχνε ότι δύσκολα θα ξανάμπαινε στο παιχνίδι. Έστω κι αν απέδειξε στο πρώτο εικοσάλεπτο της επανάληψης, ότι ακόμη και με δέκα παίκτες θα μπορούσε να το γυρίσει. Το ζητούμενο για κάποιους ήταν να μην γίνει ντέρμπι...

Υ.Γ.: Προσωπικά εισέπραξα πολύ αρνητικά την κίνηση του Μπεργκ να ζητήσει με χαρακτηριστικά νοήματα αλλαγή από τον Στραματσόνι μετά την κίτρινη κάρτα που δέχθηκε. Την θεώρησα ως έναν βαθμό εντελώς αντιεπαγγελματική.

Όταν όμως προσπάθησα να μπω στη θέση ενός ποδοσφαιριστή, που βρίσκεται ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν ενσωματωθεί στην εθνική του ομάδα, πριν από μία μεγάλη διεθνή διοργάνωση και παρ' ότι συνεχίζει με το όποιο ρίσκο ενός ενδεχόμενου τραυματισμού να προσφέρει στην ομάδα του, κάποιοι βιάζονται να τον στείλουν πιο γρήγορα στην πατρίδα του, δεν ήμουν το ίδιο κατηγορηματικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 3-1
ΞΕΣΠΑΣΕ ο Μπεργκ: "Κάνε με αλλαγή!"
Στραματσόνι: "Αν δεν ήταν κόκκινη ο διαιτητής έκανε ένα μεγάλο λάθος"
Στραματσόνι: "Κρίμα για Μπεργκ, μην πυροβολείτε τον πιανίστα"!
Ζέκα: "Όποιος δεν το πιστεύει, να πάει σπίτι του"

News 24/7

24MEDIA NETWORK