Ένας συντηρητικός αλλά πολύ διαβασμένος Παναθηναϊκός

Ο Δημήτρης Κριτής εντοπίζει τις λεπτομέρειες που έκαναν τη διαφορά στο 3-0 επί της Μπρόντμπι, αποτέλεσμα που φέρνει τον Παναθηναϊκό σε θέση πρόκρισης στους ομίλους του Europa League.

Ένας συντηρητικός αλλά πολύ διαβασμένος Παναθηναϊκός

"Balance is the key" ("η ισορροπία είναι το κλειδί") επανέλαβε πάρα πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα ο Αντρέα Στραματσόνι, τόσο ενώπιον των δημοσιογράφων, όσο -και κυρίως- μπροστά στους ποδοσφαιριστές του. Και δεν το έλεγε για να το πει. Το έδειξε και με το κοουτσάρισμά του.

Υπήρξε αρκετά συντηρητικός, αλλά και πολύ διαβασμένος, ακόμη και στην τελευταία λεπτομέρεια του παιχνιδιού της Μπρόντμπι. Καμία από τις κινήσεις του, πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν ήταν τυχαία και οι προσαρμογές του δεν είχαν μοναδικό ζητούμενο την ασφάλεια στο ανασταλτικό κομμάτι.

Τη "χτύπησε" εκεί που όχι απλά πονούσε, αλλά σφάδαζε και αφού την αποδεκάτισε, έβαλε ισχυρά θεμέλια πρόκρισης, που θα μπορούσαν να είναι ακόμη ισχυρότερα, αν οι παίκτες του δεν επιδίδονταν σε showtime το τελευταίο ημίωρο και ήταν περισσότερο κυνικοί στην τελική προσπάθεια.

Ας είναι. Τέτοιες βραδιές κάποιες παρεκτροπές συγχωρούνται, φτάνει προηγουμένως να "έχει τελειώσει η δουλειά". Και η δουλειά με αυτό το 3-0 έχει τελειώσει, φτάνει ο Παναθηναϊκός να μην εκδράμει με αυστηρά τουριστική διάθεση στη Δανία, σε μία εβδομάδα.

ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΕ ΚΑΛΑ

Καμία απολύτως έκπληξη δεν επιφύλαξε στον Παναθηναϊκό ο Αλεξάντερ Τσόρνινγκερ, παρ' ότι τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα υπαινίχθηκε κάτι σχετικά. Και η τσαμπουκαλίδικη τοποθέτησή του που μας μετέφερε Δανός συνάδελφος μιάμιση ώρα πριν από το παιχνίδι, πως "δεν φτάνει να γνωρίζει ο Παναθηναϊκός το παιχνίδι μας, θα πρέπει να έχει και τον τρόπο να το εμποδίσει", έδειχνε ότι δεν περίσσευε διάθεση για ρισκαδόρικες αλλαγές.

Και ο Παναθηναϊκός την γνώριζε καλά την Μπρόντμπι. Πολύ καλά. Το είχαμε πει στο scouting report από το πρώτο κιόλας παιχνίδι των Δανών μετά την κλήρωση, κόντρα στη Μίντιλαντ.

"Δεν έχουν παιχνίδι από τα άκρα και αν δεχθούν παιχνίδι εκεί, πελαγώνουν" σημειώναμε σχετικά και οι Μέστο και Χουλτ έκαναν πάρτι και στις δύο πτέρυγες.

"Αν ο Παναθηναϊκός βγάλει εκτός παιχνιδιού τους Νέργκααρντ και Πίρι που είναι οι αποδέκτες της πρώτης μπαλιάς για να την προωθήσουν στον Μουχτάρ και το επιθετικό δίδυμο, θα έχει πετύχει το 50% του στόχου του. Το υπόλοιπο 50% είναι να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα έχει" επαναλάβαμε και ανήμερα του αγώνα και με μπλοκαρισμένους τους κεντρικούς της μέσους η Μπρόντμπι ξέχασε τι σημαίνει δημιουργία και περιορίστηκε στις 2-3 φάσεις που κέρδισε από το επιθετικό της πρέσινγκ στο πρώτο εικοσάλεπτο.

Και θα το ξαναπούμε, ο Στραματσόνι διαχειρίστηκε αρκετά συντηρητικά το παιχνίδι, ιδιαίτερα το πρώτο μέρος, αφού στην επανάληψη το αριθμητικό πλεονέκτημα καθιστούσε πολύ υπερβολική τη διατήρηση του αρχικού σχήματος.

Το 3-5-2 τόσο σε φάση άμυνας, όσο και σε φάση επίθεσης, μπορεί να είχε στόχο την ενίσχυση του άξονα με την πρόσθεση του Γουακάσο δίπλα στους Λεντέσμα και Ζέκα και την απελευθέρωση των Μέστο και Χουλτ για να αλωνίσουν στις πτέρυγες. Παράλληλα όμως άφηνε μεγάλο κενό μεταξύ της μεσαίας γραμμής και του επιθετικού διδύμου, τέτοια που αφ' ενός μεν δεν διευκόλυνε το πέρασμα της μπάλας με κάθετες προσπάθειες, αφ' ετέρου δε δεν βοηθούσε τον Παναθηναϊκό να βγάλει δεύτερες επιθέσεις, αφού οι απομακρύνσεις έβρισκαν το κεντρικό τρίο των Δανών μέσων χωρίς αντίπαλο και η πίεση ξεκινούσε αφού γίνονταν αποδέκτες της μπάλας.

ΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ

Αυτό όμως ελάχιστα απασχολούσε τον Ιταλό τεχνικό των "πρασίνων" που πίστευε στο αγωνιστικό πλάνο και αναζητούσε υπομονετικά τη φάση που θα τον έβαζε μπροστά στο σκορ.

Από τα δεξιά κέρδισε την αποβολή του Κρόνε με δεύτερη κίτρινη κάρτα γιατί συγκράτησε τον Μέστο, από αριστερά βγήκε η πάσα-έμπνευση του Γουακάσο για τον Μπεργκ και το 1-0, από δεξιά παρολίγο να διπλασιάσει τα τέρματά του πριν από την ανάπαυλα των ημιχρόνων. Και θα το έκανε αν διαιτητής και βοηθός δεν σταματούσαν με μία εξόφθαλμα λάθος απόφαση τον Μέστο ως οφσάιντ ενώ έφευγε μόνος του, με τον Ιμπάρμπο επίσης αμαρκάριστο δίπλα του φάτσα με τον Ρένοβ.

Ούτε μετά την πρώτη αποβολή άλλαξε το παραμικρό ο Στραματσόνι και μόνο αφού έμειναν με εννιά παίκτες οι Δανοί έριξε στο παιχνίδι τους Λέτο και Βιγιαφάνιες (και τον Ρινάλντι αντί του Μπεργκ λίγο πριν από το τέλος), υποχρεώνοντας στην ουσία την ομάδα του να κυνηγήσει με καλύτερες προϋποθέσεις το τρίτο γκολ και περισσότερα.

Τελικά ο Παναθηναϊκός περιορίστηκε στο 3-0, που αποτελεί χωρίς αμφιβολία σκορ πρόκρισης, με δεδομένο ότι αποκλείεται να μην σκοράρει ο Παναθηναϊκός και εκτός έδρας, οπότε οι Δανοί χρειάζονται πέντε. Είναι πάρα πολλά, ακόμη και σε ακραία σενάρια "πράσινης" υπεροψίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επεισόδιο Μπεργκ με τον προπονητή της Μπρόντμπι, τι καταγγέλλουν οι Δανοί
ΕΝΣΤΑΣΗ από την Μπρόντμπι!
Παναθηναϊκός - Μπρόντμπι 3-0
Στραματσόνι: "Ήταν απλά το πρώτο ημίχρονο"

News 24/7

24MEDIA NETWORK