Νίκη στην Τούμπα και όπου βγει...

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για τον τελευταίο στόχο του Παναθηναϊκού, που έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, είναι ο ύστατος μιας αποτυχημένης σεζόν.

Νίκη στην Τούμπα και όπου βγει...
Παναθηναϊκός ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τελικά, αυτή η μαρτυρική σεζόν δεν λέει να τελειώσει. Εκεί που έρχεται η ήττα από την ΑΕΚ και λες "πάει κι αυτό και του χρόνου με υγεία", να 'σου η ισοπαλία στο ΟΑΚΑ (το μοναδικό βολικό αποτέλεσμα) και το γκολ του Λέτο στη Λεωφόρο και ξανά μανά στην πίεση και στην ελπίδα στ' όνειρο.

Έχεις ζήσει ένα ακόμη παιχνίδι του Παναθηναϊκού να βαριανασαίνει και να αγκομαχά, κοιτάς και τους υποψήφιους αντιπάλους στα προκριματικά του Champions League και αναρωτιέσαι αν τελικά είναι ευχή ή κατάρα η πρώτη θέση των πλέι οφ, που σε στέλνει κατευθείαν στο στόμα του λύκου. Όνειρο ή εφιάλτης;

Ξυπνάνε κι οι θύμησες μιας σεζόν που ξεκίνησε με όνειρα για κατάκτηση του τίτλου και ολοκληρώνεται μετά κόπων και βασάνων, εκτός στόχων από το καταχείμωνο και τρία μεγάλα συμβόλαια να βαρύνουν και τον επόμενο προϋπολογισμό και ψάχνεις διέξοδο να βρεις.

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΑΝΑΠΑΥΛΑΣ

Το καλοκαιρινό διάλειμμα διαρκεί λιγότερο από ένα μήνα κι από τις 27 Ιουνίου ξανά στα βάσανα. Θα προλάβουν να κάνουν όλα όσα είναι απαραίτητα για να παρουσιαστεί ο Παναθηναϊκός σε ρόλο πρωταγωνιστικό στην Ελλάδα και ανταγωνιστικό στην Ευρώπη ή ένα ηχηρό χαστούκι μέσα στο κατακαλόκαιρο θα ξαναθεριέψει την γκρίνια, την εσωστρέφεια και θα ξαναβάλει τους "πράσινους"... γκαμπάλα στ' άλογο της μιζέριας;

Δεν είναι βέβαιο πως έχουν όλοι αντιληφθεί στις πραγματικές διαστάσεις το κρίσιμο σταυροδρόμι του φετινού καλοκαιριού. Για την ακρίβεια, δεν μοιάζει να έχει γίνει κατανοητό ότι μιλάμε για ένα ακόμη καλοκαίρι σαρωτικών αλλαγών κι έναν Παναθηναϊκό που ενδέχεται να παραταχθεί στην αφετηρία των αγωνιστικών υποχρεώσεων ακόμη και με πέντε νέα πρόσωπα στην ενδεκάδα του, που θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου ένα μήνα για να αποστηθίσουν τα μικρά ονόματα και τα χούγια των συμπαικτών τους στο χορτάρι.

Και υπάρχει γενικά η αίσθηση, κάτι με την ανακατασκευή της Λεωφόρου, κάτι με τα ονόματα που ακούγονται δεξιά κι αριστερά ως μεταγραφικοί στόχοι, ότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι πια με τη θηλιά στο λαιμό να ψάχνει τα 3 εκατ. ευρώ της πρόκρισης στα πλέι οφ του Champions League και δι' αυτών τη σιγουράντζα της συμμετοχής στους ομίλους του Europa League.

Εντάξει, μπορεί να μην είναι πλέον προαπαιτούμενο, άλλωστε ο Παναθηναϊκός επιβίωσε και ως πρωταγωνιστής του χειρότερου δυνατού σεναρίου πέρσι, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως παύει να είναι καλοδεχούμενο. "Καλά θα ήταν", που λέμε. Στον αντίποδα δεν έχει καμία διαφορά στην κλήρωση των πλέι οφ του Europa League, αν βρεθείς εκεί έχοντας αποκλειστεί από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League ή έχοντας προκριθεί από τον τρίτο προκριματικό του Europa League. Καμία απολύτως.

ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙ

Το μόνο που ρισκάρεις μέσω του Champions League είναι ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα στο πρώτο ζευγάρι των προκριματικών αγώνων, που ενδέχεται να σε βάλει σε δύσκολη θέση σε επίπεδο εντυπώσεων και να συσσωρεύσει αχρείαστα βάρη με το... καλημέρα στη σεζόν. Διαφορετικά, κι αν ακόμα συμβεί κάτι τέτοιο στα πλέι οφ της κορυφαίας διοργάνωσης (είναι τέτοια τα ονόματα των πιθανών αντιπάλων), υπάρχει το κέρδος της εγγυημένης συμμετοχής στους ομίλους του Europa League, που μετριάζει αυτόματα οποιεσδήποτε αρνητικές εντυπώσεις.

Δεν είναι καταστροφή η μη κατάληψη της πρωτιάς, παραμένει όμως στόχος, ο μοναδικός που μπορεί να κατακτηθεί σε μία καθ' όλα αποτυχημένη χρονιά. Μια χρονιά που ξεκίνησε με παταγώδη ευρωπαϊκή αποτυχία και ολοκληρώνεται μ' ένα ρόστερ που στα χαρτιά δείχνει βελτιωμένο, αλλά χωρίς το παραμικρό σημάδι αγωνιστικής προόδου.

Στο σύντομο χρόνο που υπάρχει διαθέσιμος, οι "πράσινοι" καλούνται να επέμβουν με ταχύτητα και χειρουργική ακρίβεια για την αναμόρφωση – ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού τους. Ο Στραματσόνι που καλλιέργησε πολλές προσδοκίες με τις χειμερινές κινήσεις του στο μεταγραφικό παζάρι, χάνει πόντους στο κοινό με την προχωρημένη ηλικία των στόχων που αναδεικνύονται κάθε τόσο από τα ιταλικά ρεπορτάζ, ενώ δεν γνωρίζουμε και τις προθέσεις του Ζιλμπέρτο Σίλβα, που επίσης όμως διαπίστωσε από πολύ νωρίς το έλλειμμα προσωπικοτήτων με διεθνείς παραστάσεις και εμπειρία, στο "πράσινο" ρόστερ.

Και εν τέλει, αυτό που έχει σημασία είναι να μην ξαναζήσει άλλες Γκαμπάλες και Εστορίλ και να ξανακερδίσει επιτέλους θέσεις στο διεθνές ποδόσφαιρο, μετά την απομάκρυνσή του και από την εκατοντάδα της βαθμολογίας της UEFA, που τον στέλνει με διαρκές μειονέκτημα στις κληρώσεις της Νιόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι πιθανοί αντίπαλοι ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, Πανιωνίου στο Europa League
Αυτοί είναι οι αντίπαλοι Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού στο Champions League
Παναθηναϊκός - Πανιώνιος 1-0

News 24/7

24MEDIA NETWORK