Ο Στραματσόνι "νομιμοποίησε" την οπισθοχώρηση

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για την ήττα του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι και τις κινήσεις του Στραματσόνι κατά τη διάρκειά του.

Ο Στραματσόνι "νομιμοποίησε" την οπισθοχώρηση

Ο Παναθηναϊκός έμεινε μετά από 17 χρόνια χωρίς νίκη σε ντέρμπι απέναντι στους άλλους τρεις μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μ' ένα παιχνίδι λιγότερο βέβαια, αφού εκείνο της Λεωφόρου κόντρα στον Ολυμπιακό δεν ξεκίνησε ποτέ, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία. Και η ουσία είναι ότι χθες υπήρξε ευκαιρία, αλλά οι ίδιοι που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να φύγει νικητής ο Παναθηναϊκός από το φαληρικό γήπεδο, οι ίδιοι τις σπατάλησαν και είναι ο προπονητής και οι παίκτες του.

Θα μπορούσε κάποιος να σταθεί στο γκολ της ισοφάρισης του Ολυμπιακού, που του επέτρεψε να φέρει το παιχνίδι στα ίσα πριν πάνε οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα. Ένα τέρμα που δεν θα έπρεπε να κατακυρωθεί από τον διαιτητή της αναμέτρησης και δεν υπάρχει δικαιολογία γι' αυτό, αφού ο βοηθός του υπέδειξε την παράβαση, αλλά ο ίδιος έκρινε εσφαλμένα ότι δεν επηρέαζε τη φάση.

Και μέσα στο οπτικό πεδίο του Λουκ Στιλ ήταν και πρόθεση συμμετοχής στη φάση έχει, με την κίνηση του αριστερού του ποδιού, ασχέτως εάν το μετανιώνει και το τραβάει. Έτσι ήρθε η ισοφάριση και από το σημείο αυτό και μετά συζητάμε με βάση το ισόπαλο αποτέλεσμα.

Μπορούσε τη νίκη

Οι “πράσινοι” μπορούσαν τη νίκη. Για την ακρίβεια την κρατούσαν στα χέρια τους γιατί πήραν το προβάδισμα πολύ νωρίς στο σκορ κι έχασαν σημαντικές ευκαιρίες να διευρύνουν αυτό το προβάδισμα και να φέρουν πλέον σε πολύ δύσκολη θέση τους γηπεδούχους.

Δεν αξιοποίησαν τις ευκαιρίες και συνέβαλλε και ο Ρομπέρτο προς αυτό, ιδιαίτερα στην εξ επαφής ευκαιρία του Ταυλαρίδη. Αυτό σε ό,τι αφορά στο πρώτο ημίχρονο, γιατί η εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου είναι διαφορετική, με τους παίκτες του “τριφυλλιού” να οπισθοχωρούν στο χορτάρι και να μην απειλούν την αντίπαλη εστία πλην μιας φάσης με τον Μαμούτε.

Από κει και πέρα, υπάρχει ο Στραματσόνι, ο οποίος διάβασε πολύ καλά τον αντίπαλο και προσάρμοσε την ομάδα του με τρόπο ώστε να κερδίσει πλεονέκτημα και όχι να ακυρώσει τα πλεονεκτήματα του Ολυμπιακού, έδρεψε καρπούς από το αγωνιστικό του πλάνο, αλλά δεν το υποστήριξε στο δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο.

Οι αλλαγές των δύο προπονητών διέπονται από εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και είναι αποκαλυπτικές των προθέσεών τους. Την ίδια ώρα που ο Σίλβα αποσύρει τον Καμπιάσο και ρίχνει τον Πουλίδο, ο Στραματσόνι αποσύρει τον Βιγιαφάνες και βάζει τον Εσιέν. Πολύ απλά ο ένας φωνάζει ότι θέλει τη νίκη και τη διεκδικεί με αναπροσαρμογές πλάνου και είσοδο επιθετικών και ο άλλος κάνει σαφές ότι δεν τον χαλάει η ισοπαλία και θέλει να βοηθήσει την ομάδα του από τη μέση και πίσω για να την “κλειδώσει”.

Περί νοοτροπίας

Διαφορετικά δεν θα έβαζε τον Εσιέν, αλλά τον Καλτσά. Και μην φανταστεί κάποιος ότι αυτή η αλλαγή ήταν απάντηση στις κινήσεις του Σίλβα. Προηγείται χρονικά, αφού γίνεται στο 71' ενώ ο Ολυμπιακός ενισχύεται μεσοεπιθετικά στο 80'. Ήταν συνειδητή επιλογή, έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων και γι αυτό είναι και αποκαλυπτική των προθέσεών του.

Αυτό λοιπόν είναι ένα θέμα συζήτησης στον Παναθηναϊκό, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν μετά το τέλος του αγώνας κάνει λόγο για προετοιμασία του Παναθηναϊκού της νέας περιόδου και αλλαγή νοοτροπίας μέσα στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Γιατί δεν συζητάμε το εάν ήταν σωστή η χρησιμοποίηση του Εσιέν ή έπρεπε να μπει ένας άλλος ανασταλτικός και να κάνει καλύτερα τη δουλειά. Συζητάμε για την επιλογή να μπει ανασταλτικός.

Δεν γνωρίζω ποια ελλείμματα έχει διαπιστώσει ο Ιταλός σε επίπεδο νοοτροπίας, αλλά αυτό που χρόνια συζητάμε όλοι οι υπόλοιποι, είναι η απουσία φονικού ενστίκτου και το γεγονός ότι η ομάδα κάθεται πάνω σε υπέρ της αποτελέσματα αντί να “σκοτώσει” τον αντίπαλο. Δεν επιδιώκει ευρείες επικρατήσεις, δεν έχει την φιλοσοφία θες, νοοτροπία θες, αυτό το κάτι πάντως που θα τον κάνει να “τελειώνει” τα παιχνίδια και τον αντίπαλο.

Και σ' αυτό χθες δεν διαφοροποιήθηκε ο Στραματσόνι, αντίθετα έδωσε το έναυσμα με τις κινήσεις του από τον πάγκο ή μάλλον πιο σωστά, πρόσφερε κάλυψη και“νομιμοποίησε” με τις αντιδράσεις του, την οπισθοχώρηση που είχαν ήδη καταγράψει στον αγωνιστικό χώρο οι ποδοσφαιριστές του. Και μεταξύ μας, αν δεν αλλάξει αυτό πρώτα και πάνω απ' όλα ο 40χρονος τεχνικός, δεν μπορώ να φανταστώ σε ποιο άλλο θέμα νοοτροπίας μπορεί να δώσει προτεραιότητα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-1

Τα γκολ του ντέρμπι

Χαμός στη φυσούνα!

Η κριτική των παικτών

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

News 24/7

24MEDIA NETWORK