Οι όμιλοι για "Σίφο" και το "όχι" για αντι-Ζέκα

Ο Δημήτρης Κριτής αναλύει τα οικονομικά δεδομένα του Παναθηναϊκού και εξηγεί γιατί είναι ξεκάθαρη προτεραιότητα να αποκτηθεί στόπερ.

Για να μην χάνεται το μέτρο, να ξεκαθαρίσουμε κατ' αρχάς ότι τα έσοδα από την προσδοκώμενη είσοδο και συμμετοχή του Παναθηναϊκού στους ομίλους του Europa League δεν αποτελούν κέρδη και μεταγραφικά διαθέσιμα. Το αντίθετο: αν δεν τα καταφέρει, θα βιώσει εκ νέου σκληρό μνημόνιο που δεν συνδέεται με τη διάθεση του ιδιοκτήτη να επενδύσει, αλλά -κυρίως- με το Financial Fair Play της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Οι "πράσινοι" πληρώνουν πολύ ακριβά την περσινή καταστροφική σεζόν, πριν την έναρξη της οποίας έγιναν οικονομικά ανοίγματα, τα οποία όχι μόνο δεν απέδωσαν (Σάντσεθ), αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις επιβαρύνουν ακόμη και σήμερα (Εσιέν, Βέμερ) τον προϋπολογισμό τους.

Το ίδιο επαναλήφθηκε ως έναν βαθμό και φέτος, με αποτέλεσμα η πρόκριση να αποτελεί προαπαιτούμενο ισοσκελισμού και όχι εισιτήριο ευημερίας και περαιτέρω δαπανών. Η καλή παρουσία και ενδεχόμενη πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, ναι, θα αποτελέσουν σημαντική "ένεση" για τα ταμεία της ΠΑΕ και θα αρχίσουν αρχίσουν να "χτίζουν" κάβα για περαιτέρω επενδύσεις.

Ένας ακόμη στόπερ

Η ξεκάθαρη προτεραιότητα, όπως κατέστη σαφές στις συζητήσεις τεχνικού διευθυντή, προπονητή και διοίκησης είναι η απόκτηση ενός ακόμη κεντρικού αμυντικού και αυτό ασφαλώς είναι σε άμεση συνάρτηση με το "προβληματικό" ξεκίνημα του Ιβάν Ιβάνοφ, αλλά και το ερωτηματικό της επιστροφής του Ράσμους Τελάντερ.

Δεν είναι καν κοινό μυστικό, λεζάντα είναι και μάλιστα πολυσυζητημένη εντός των τειχών, ότι αν ο Ιβάνοφ δεν παρουσίαζε υστέρηση και "αρρυθμίες" και η κατάσταση του Τελάντερ υποσχόταν τις περσινές του εμφανίσεις (όσο τουλάχιστον αγωνίστηκε), το κεφάλαιο στόπερ θα ήταν ερμητικά κλειστό.

Ωστόσο όλα τα παραπάνω παραμένουν υπό εξέταση και ως εκ τούτου ο Γκόρντον Σίλντενφελντ διατηρείται στο προσκήνιο ως ο νούμερο 1 υποψήφιος για να διασκεδάσει τις ανησυχίες. Ούτε μια ανάσα, ούτε πολύ περισσότερο κλεισμένος και σταντ μπάι είναι ο Κροάτης στόπερ.

Απόσταση υπάρχει στο οικονομικό, συζητήσεις γίνονται εδώ και περίπου ένα μήνα και αυτό που κρατάει ζωντανό το φλερτ είναι τα δειλά βήματα αμοιβαίων υποχωρήσεων με τα οποία οι δύο πλευρές επιδεικνύουν θετική διάθεση εκ νέου συνεργασίας.

Το πρώτο "αγκάθι" που ήθελε τον Παναθηναϊκό να συζητάει την προοπτική ένταξης του "Σίφο" στο ρόστερ του, μόνο ως ελεύθερου από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, φαίνεται ότι ξεπεράστηκε, αφού και ο 32χρονος άσος γνώριζε ότι δύσκολα θα έβρισκε ομάδα να αποζημιώσει τους Κροάτες, οπότε η αναζήτηση ενός επόμενου επαγγελματικού σταθμού θα απαιτούσε την ελευθερία του.

Εκεί που τα πράγματα ζόρισαν και μέχρι σήμερα διατηρούν σε απόσταση τις δύο πλευρές είναι οι απολαβές του ποδοσφαιριστή, που στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ ανέρχονται σε 600.000 ευρώ ετησίως. Η πρώτη προσφορά του Παναθηναϊκού ήταν αρκετά μικρή και σχεδόν ενόχλησε τον Κροάτη που σε πρώτη φάση απέκλειε κάθε περίπτωση επιστροφής.

"Είπαμε να μείνω ελεύθερος για να μειωθεί το κόστος της μεταγραφής, αλλά όχι και να γυρίσω με τα μισά" έλεγε στο περιβάλλον του, που ωστόσο επεδίωκε να διατηρηθεί ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας. Και μην φανταστεί κανείς ότι έκτοτε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Η υφιστάμενη πρόταση του Παναθηναϊκού ανέρχεται σε συμβόλαιο δύο χρόνων με ετήσιες απολαβές 350.000 ευρώ, ενώ ο "Σίφο" ρίχνει το κασέ του στις 450.000 ευρώ αλλά ζητώτας τριετές συμβόλαιο.

Οι "πράσινοι" έριξαν στο τραπέζι την προοπτική μπόνους επίτευξης ατομικών, αλλά και συλλογικών (πρωτάθλημα, κύπελλο, Ευρώπη) στόχων, ωστόσο και εκεί παρουσιάστηκε διαφορά, αφού ο εκπρόσωπός του, Μάριο Κνεζ, ζήτησε σημαντική αύξηση των προσφερόμενων μπόνους, επικαλούμενος την απώλεια χρημάτων που θα έχει ο πελάτης του και από το "σπάσιμο" του συμβολαίου με τη Ζάγκρεμπ (προφανώς παραίτηση από οφειλόμενα).

Έτσι έχει αυτή τη στιγμή η κατάσταση και τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά και στη φερόμενη ως πρώτη εναλλακτική λύση, αυτή του 32χρονου Κονγκολέζου Κρίστοφερ Σάμπα, που δεν πέφτει κάτω από τα 600.000 ευρώ ετησίως (1.4 εκατ. ευρώ έπαιρνε ετησίως από τη Ντιναμό Μόσχας) και έχει και όλα τα ερωτηματικά της πτωτικής πορείας και της ανάγκης προσαρμογής.

ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙ-ΖΕΚΑ;

Η περίπτωση του Μποκού, που έχει έρθει σε μία κατ' αρχάς συμφωνία, χωρίς όμως να διευθετηθεί το σύνολο των λεπτομερειών μιας συνεργασίας, αποτελεί δεύτερη (ίσως και τρίτη) προτεραιότητα και εξαρτάται σαφώς από το ενδεχόμενο αποχώρησης του Βίκτωρα Κλωναρίδη.

Μια τέτοια μεταγραφή υπακούει στη λογική του "ένας φεύγει, ένας έρχεται" και όταν αναφερόμαστε σε αποχώρηση, μιλάμε για ποδοσφαιριστή στον οποίο υπολογίζει ο Αντρέα Στραματσόνι και όχι απλά μία αποχώρηση από το γκρουπ των "κομμένων" (Εσιέν, Βέμερ, Αμπέντ), που συνεπάγεται αποζημίωση ή συμμετοχή του Παναθηναϊκού στο επόμενο συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή.

Ευχής έργον θα ήταν ασφαλώς να υπάρξει κάποια πώληση, που θα φέρει και χρήματα στο "πράσινο" ταμείο, εκτός της απαλλαγής από το συμβόλαιο του αποχωρήσαντα, αλλά αυτό μόνο οι Κλωναρίδης και Αμπέντ θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να προσφέρουν.

Για να απαντήσουμε όμως και στο ερώτημα που βασανίζει πολλούς, ακόμη και σ' αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι πολύ πιθανή η απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή για τη μεσαία γραμμή που θα έχει τα χαρακτηριστικά του Κάρλος Ζέκα.

Για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα, ο Στραματσόνι δεν "καίγεται" και δεν συζητά τη δεδομένη στιγμή την απόκτηση μέσου. Στις αιτιάσεις ότι ο Λεντέσμα δεν είναι πια μικρός για να βγάλει "σβηστός" μια βεβαρυμένη με Ελλάδα και Ευρώπη σεζόν, ενώ ποδοσφαιριστής με την προσφορά του Κάρλος Ζέκα απουσιάζει από το ρόστερ, ο Ιταλός απαντά ως εξής:

α) δεν απαιτεί το σύνολο των εγχώριων υποχρεώσεων την παρουσία του Αργεντινού στον άξονα και θα υπάρχουν ευκαιρίες αποφόρτισης μέσα στη σεζόν,

β) με την απόκτηση κεντρικού αμυντικού απελευθερώνεται ο Κουτρουμπής και είναι άμεσα διαθέσιμος για να καλύψει θέση σε δίδυμο κεντρικών μέσων στον άξονα και,

γ) υπολογίζει πολύ στη συγκεκριμένη θέση τον Γουακάσο. Δεν είναι μία και δύο οι φορές που έχει υποστηρίξει εντός των τειχών ότι σκέφτεται σοβαρά τον Γκανέζο, σε μία θέση εσωτερικού μέσου και το παιχνίδι με την Μπρόντμπι απέδειξε του λόγου το αληθές.

Η ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ

Όσο κι αν η πρόκριση στους ομίλους του Europa League προβάλλεται ως ελάχιστος ευρωπαϊκός στόχος και οικονομικό προαπαιτούμενο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρσι δεν επιτεύχθηκε.

Στο Κορωπί υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η εξασφάλιση του εισιτηρίου για τους ομίλους θα ωθήσει τον μεγαλομέτοχο Γιάννη Αλαφούζου στην υλοποίηση μιας ακόμη εισήγησης του Αντρέα Στραματσόνι. Πιθανότατα θα είναι η υπέρβαση στο θέμα του στόπερ. Κάποιοι ψελλίζουν δειλά και κάτι περισσότερο, αλλά το συνδέουν με κάποια αποχώρηση.

Κοντός ψαλμός...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χαλαρότητα στον "πόλεμο" δεν επιτρέπεται

Wonderkid

Ρέντις, ο τρίτος καλύτερος ρούκι των ΗΠΑ

Ο Κέβιν Ντουράντ έχει πει πως 'θα γίνει σταρ'. Αναλυτές εξηγούν ότι κάνει όλα αυτά που απαιτεί πια το παιχνίδι. Ο Καμ Ρέντις δεν νοιάζεται για τίτλους και highlights. Μόνο για το πώς θα γίνει ο καλύτερος.

Podcasts

Θα πάρει η Ολλανδία το Euro 2020;

Οι εθνικές ομάδες βγάζουν... άγρια ένστικτα στο Pod-όσφαιρο, που καταπιάνεται με την επιστροφή του Λιονέλ Μέσι, τις πιθανότητες να κάνει κάτι η Ολλανδία, με την Εθνική Ελλάδας και με το Euro 2004.