Το πιο κρίσιμο τεστ για Στραματσόνι

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για τις αποδοκιμασίες που δέχθηκε ο Αντρέα Στραματσόνι μετά το ματς με τον ΠΑΟΚ και την τελευταία ευκαιρία που δίνεται στον Ιταλό να ξανακερδίσει τον κόσμο του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Το πιο κρίσιμο τεστ για Στραματσόνι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η ιστορία επαναλαμβάνεται; ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έχουν οδηγήσει αρκετούς τεχνικούς του Παναθηναϊκού στην πόρτα της εξόδου, τόσο στο μακρινό, όσο και στο πρόσφατο παρελθόν. Τα αλλεπάλληλα παιχνίδια με ΠΑΟΚ (3-1 στην Τούμπα) και ΑΕΚ (0-0 στη Λεωφόρο) έγραψαν τον επίλογο της συνεργασίας Παναθηναϊκού και Αναστασίου την ένατη αγωνιστική της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματοςκαι η ίδια σειρά αγώνων στα πλέι οφ απειλεί με οριστική ρήξη τη σχέση Στραματσόνι και κόσμου που έχει ως φυσική εξέλιξη και τη σχέση του με τον σύλλογο.

Και στις δύο περιπτώσεις έχει προηγηθεί η έντονη αποδοκιμασία του προπονητή μετά το τέλος αναμέτρησης και την καθιερωμένη σύντομη τοποθέτηση στο συνδρομητικό κανάλι. Για τον Αναστασίου στο παιχνίδι με τον Πλατανιά, για τον Στραματσόνι στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και πλέον η αναμέτρηση με την ΑΕΚ αναδεικνύεται εκ νέου κομβική.

Η αποτυχία του Παναθηναϊκού να επιβληθεί επί των ανταγωνιστών του (τις ομάδες της πρώτης πεντάδας) καθ' όλη τη διάρκεια της φετινής αγωνιστικής περιόδου, έχει φορτίσει το αρνητικό κλίμα για τον Ιταλό τεχνικό, που το βράδυ της Δευτέρας έχει την τελευταία εντός έδρας ευκαιρία να κερδίσει παράταση ανοχής, με δεδομένο ότι καλώς ή κακώς μία νίκη επί του Πανιωνίου την προτελευταία αγωνιστική των κατατακτήριων αγώνων δεν έχει το ίδιο ειδικό βάρος σε επίπεδο εντυπώσεων.

Η ασπίδα Ζιλμπέρτο

Βεβαίως, ο 40χρονος τεχνικός έχει ένα ατού σε σχέση με τον προκάτοχό του κι αυτό δεν είναι άλλο από τον κυματοθραύστη αντιδράσεων που λέγεται Ζιλμπέρτο Σίλβα. Η “τυφλή”, αλλά απόλυτα δικαιολογημένη, εμπιστοσύνη του κόσμου του Παναθηναϊκού στο πρόσωπό του, θα περιορίσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τις σπασμωδικές κινήσεις και αντιδράσεις πανικού, εφ' όσον ο ίδιος προτάξει τα στήθη και την πίστη του.

Θα το κάνει; Εκτιμώ πως ναι, αν χρειαστεί. Ο νέος αθλητικός διευθυντής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός πιστεύει βάσιμα ότι η γενικών καθηκόντων ενασχόληση του Στραματσόνι με τον Παναθηναϊκό το προηγούμενο διάστημα (τουλάχιστον στο μέτωπο της μεταγραφικής ενίσχυσης του ρόστερ), απορρόφησε μεγάλο μέρος ενέργειας και συγκέντρωσης και αυτό είναι κάτι που περιμένει να αλλάξει εφ εξής.

Το ίδιο προσδοκά και ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Γιάννης Αλαφούζος, που πιστεύει στον Ιταλό και το επιτελείο του και θεωρεί ότι η δουλειά που γίνεται στις προπονητικές εγκαταστάσεις στο Κορωπί, θα υποστηριχθεί από τον αυξανόμενο βαθμό εξοικείωσης των ποδοσφαιριστών και ιδιαίτερα των χειμερινών μεταγραφικών αποκτημάτων με τα προπονητικά “θέλω” και θα γράψει επίλογο ανοχής σε μια καθ' όλα αποτυχημένη χρονιά.

ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΑΛΕΨΕΙ

Ο Ιταλός το γνωρίζει και πήρε το μήνυμα της μακρόσυρτης αποδοκιμασίας κατά την αποχώρησή του από το χορτάρι την περασμένη Κυριακή, την οποία και αντιμετώπισε στωϊκά, σηκώνοντας το χέρι - αναλαμβάνοντας την ευθύνη.

Γνωρίζει επίσης ότι μία νίκη επί της ΑΕΚ δεν θα του δώσει παρά παράταση ανοχής και όχι πόντους εμπιστοσύνης, για τους οποίους θα πρέπει να μοχθήσει πολύ περισσότερο και να μεταμορφώσει προς το θετικότερο την αγωνιστική εικόνα.

Ωστόσο θέλει όσο τίποτε άλλο να διασκεδάσει έστω τις αρνητικές εντυπώσεις και να κατακτήσει την πρώτη θέση των πλέι οφ, ώστε να δώσει τη μάχη της οριστικής ανατροπής την προσεχή αγωνιστική σεζόν.

Πάντως αξίζει να σημειώσουμε, πως όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με τη σχέση κόσμου και Στραματσόνι και όχι διοίκησης και Ιταλού. Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε όλα για την ανανέωση της συνεργασίας τους και προβάλλεται ως δεδομένο ότι θα βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου και τη νέα αγωνιστική περίοδο. Αν μάλιστα δεχθούμε μία τελευταία πληροφορία, έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας δύο ετών...

Υ.Γ.: Η μεταγραφική δραστηριότητα θα καταδείξει του λόγου το αληθές, ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι είναι ειλημμένη απόφαση να εγκαταλειφθούν οι large προσφορές συμβολαίων εκ μέρους των “πρασίνων”, τύπου τετραετές για Σάντσεθ, τριετές για Βέμερ και πάει λέγοντας, με τις οποίες προσπάθησαν να προσελκύσουν υποψηφίους στο πρόσφατο παρελθόν.

Οποιαδήποτε εξαίρεση θα αφορά σε παίκτη εγνωσμένης ποιότητας, αλλά μικρής ηλικίας και μεγάλης μεταπωλητικής αξίας. Το ίδιο θα ισχύσει και με τις βεβιασμένες μαζικές επεκτάσεις συμβολαίων, που χρησιμοποιήθηκαν ως επιβράβευση. Ο συγκεκριμένος κύκλος θα κλείσει με το νέο συμβόλαιο που θα κληθεί να υπογράψει ο Κάρλος Ζέκα (η υφιστάμενη συμφωνία εκπνέει το καλοκαίρι του 2017), αλλά φυσικά είναι μία κίνηση επιβεβλημένη και μηδενικού ρίσκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η ευρωπαϊκή ταυτότητα της εποχής Ζιλμπέρτο
Συγγνώμη από τους παίκτες
Θέλει πλάνο, όχι "hummer" και "σκυλιά"

News 24/7

24MEDIA NETWORK