Τον κατατρέχουν οι κορμοράνοι!

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για τα έργα στη Λεωφόρο, τη χρήση του Ολυμπιακού Σταδίου, το αντίο του Εσιέν και το επικείμενο διαζύγιο με τον Σάντσεθ.

Τον κατατρέχουν οι κορμοράνοι!

Εκπαιδευτής αλεξιπτωτιστών εξηγεί με εξονυχιστικές λεπτομέρειες τον εξοπλισμό και την ασφάλεια που θα πρέπει να αισθάνονται οι νεοσύλλεκτοι στην διάρκεια των πτώσεων.

“Μόλις εγκαταλείψουμε το αεροσκάφος, μετράμε ως το τρία και πατάμε το γαλάζιο κουμπί στο ύψος του αριστερού μας ώμου που απελευθερώνει το αλεξίπτωτο...”

“Κι αν δεν ανοίξει;” πετάγεται ο πιο φοβισμένος της παρέας των νεοσυλλέκτων.

“Δεν υπάρχει λόγος να τρομοκρατούμαστε. Ακόμη και στο πολύ μικρό ενδεχόμενο να μην ανοίξει, δεν έχουμε παρά να πατήσουμε το πράσινο κουμπί στο ύψος του δεξιού μας ώμου, που ελευθερώνει το εφεδρικό αλεξίπτωτο...”.

“Κι αν δεν ανοίξει και αυτό;” επιμένει ο νεοσύλλεκτος.

“Δεν έχει συμβεί ποτέ, αλλά ακόμη κι αν δεν ανοίξει και αυτό, υπάρχει και τρίτο μικρότερο αλεξίπτωτο που ενεργοποιείται με το κόκκινο κουμπί στο ύψος της ζώνης...”.

“Κι αν δεν ανοίξει και αυτό;” ξαναρωτά τρομοκρατημένος ο νεοσύλλεκτος και ο εκπαιδευτής δεν αντέχει:

“Άκου να δεις παλικάρι μου. Μέχρι να δοκιμάσεις τρία αλεξίπτωτα και να αποτύχεις και στα τρία, θα έχεις φτάσει 4-5 μέτρα από το έδαφος. Ε, πήδα!”...

Με το παραπάνω γνωστό ανέκδοτο παρομοιάζουν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού την εξαντλητική διαδικασία εγκρίσεων που επιδιώκουν, ώστε να “οχυρώσουν” στον μέγιστο βαθμό την αναθεωρημένη οικοδομική άδεια που αιτούνται, έναντι οποιωνδήποτε παρεμβάσεων και προσφυγών τρίτων.

Κινούμενοι αυστηρά στα πλαίσια των υφιστάμενων Νόμων και κανονισμών, δεν φοβούνται ασφαλώς περίπτωση ματαίωσης των προγραμματισμένων έργων, αλλά δεν παύουν να ανησυχούν το ενδεχόμενο καθυστερήσεων που θα επιφέρουν απέλπιδες προσπάθειες τρίτων να μπλοκάρουν την αναβάθμιση του “Απόστολος Νικολαΐδης”.

“Αν ανακάλυψαν αυγά κορμοράνων στον... υδροβιότοπο του Βοτανικού, τίποτε δεν αποκλείεται σε αυτή τη ζωή...” μας λέει άνθρωπος που έχει ζήσει από πολύ κοντά όλες τις προσπάθειες του Παναθηναϊκού να αποκτήσει σύγχρονες γηπεδικές εγκαταστάσεις την τελευταία δεκαετία, για να συνεχίσει: “Βέβαια αυτή τη φορά υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Δεν μιλάμε για την ανέγερση νέου γηπέδου σε κάποιο οικόπεδο, αλλά για αναβάθμιση ήδη υφιστάμενων εγκαταστάσεων κι αυτό έχω την αίσθηση, για να μην πω τη βεβαιότητα, ότι θα ξεσκεπάσει την... αγνότητα των προθέσεων όσων εναντιωθούν”.

ΣΤΟΛΙΔΙ Ή ΕΡΕΙΠΙΟ;

Και η αλήθεια είναι ότι σε μία περιοχή με εγκαταλελειμμένες προσφυγικές κατοικίες, υποβαθμισμένες αθλοπαιδιές, εμπορικά καταστήματα και χώρους εστίασης που φθίνουν καθημερινά, αποτελεί -χωρίς άλλο- ένα μεγάλο ερωτηματικό το ποιός θα εναντιωνόταν στην αναβάθμιση υφιστάμενων (επαναλαμβάνουμε και έχει σημασία) εγκαταστάσεων. Ποιος δηλαδή, δεν θα ήθελε ένα γήπεδο που παρακμάζει χρόνια τώρα παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες να συντηρηθεί, να εκσυγχρονιστεί, να συγκεντρώνει όλες τις ημέρες της εβδομάδας κόσμο που θα θέλει να πιει τον καφέ του ή να γευματίσει ή να επισκεφτεί το μουσείο του συλλόγου ή να εγγραφεί στις τάξεις του και να αξιοποιεί τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη;

Σίγουρα όχι κάποιος με ειλικρινές ενδιαφέρον για την περιοχή, γιατί αυτό επιτάσσει ένα στολίδι στον πυρήνα της και όχι το συγκεκριμένο “ερείπιο” για τα δεδομένα της εποχής. Παρ' όλα αυτά τα αρμόδια στελέχη της ΠΑΕ προετοιμάζονται δια παν ενδεχόμενο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει μικρές καθυστερήσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα έκδοσης της αναθεωρημένης οικοδομικής άδειας, που θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αφορά στα έργα που συνεπάγονται αύξηση του όγκου (και όχι απαραίτητα του ύψους) των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, δηλαδή τη διώροφη εξέδρα από την πλευρά της οδού Τσόχα σε πρώτη φάση και εκείνη από την πλευρά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας το επόμενο καλοκαίρι, όπως και τους 4 πύλώνες στα κόρνερ και το “μπαλκόνι” στη θύρα 7.

Βέβαια από τον χρόνο έγκρισης της άδειας και έναρξης των συγκεκριμένων έργων εξαρτάται και ο αριθμός των αγώνων που θα αναγκαστεί ο Παναθηναϊκός να δώσει στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, με το οποίο και ήρθε σε συμφωνία χρήσης. Δεν θα πρέπει μάλιστα να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο παράλληλης χρήσης των δύο γηπέδων (με τα έργα σε εξέλιξη) αν οι κληρώσεις των εγχώριων και ευρωπαϊκών αγωνιστικών υποχρεώσεων το επιβάλλουν.

Αυτό όμως που έχει σημασία, με τα έργα αναβάθμισης των εσωτερικών χώρων να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, είναι ότι οι άνθρωποι της ΠΑΕ, χωρίς πάντως να το αποκλείουν, δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο χρονικής μετακύλισης των έργων όπως τουλάχιστον έχουν ανακοινωθεί (σε δύο φάσεις). Ευελπιστούν δε, ότι σε ένα μήνα από σήμερα θα γνωρίζουμε πλέον με βάση την αναθεωρημένη οικοδομική άδεια το χρονοδιάγραμμα στο οποίο εντάσσσονται τα έργα και το πως θα κινηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο ΕΣΙΕΝ

Όλα τα παραπάνω ουδόλως ενδιαφέρουν τον Μάικλ Εσιέν, που αποχαιρέτησε τουλάχιστον σε επαγγελματικό επίπεδο της χώρα μας και ήδη αναζητεί τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Η λύση της συνεργασίας δεν υπογράφηκε ακόμη, ωστόσο οι τελευταίες διαβουλέυσεις των δύο πλευρών δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε συναινετικό διαζύγιο με εκατέρωθεν παραχωρήσεις.

Σε αντίθεση με μία πρώτη θέση της πλευράς του ποδοσφαιριστή που επιθυμούσε να βρει την επόμενη ομάδα του και ο Παναθηναϊκός να καλύψει την διαφορά των οικονομικών απολαβών που θα προκύψει ως συμφωνία, οι “πράσινοι” ξεκαθάριαν ότι επιθυμούν την ταχύτερη δυνατή διαμόρφωση του ρόστερ της νέας περιόδου χωρίς “αγκάθια” και εκκρεμότητες.

Έτσι η πρότασή τους να αποζημιωθεί ο Γκανέζος σταρ με το ήμισυ των σταθερών απολαβών που προβλέπει το συμβόλαιό του (δηλαδή περίπου 400.000 ευρώ). Ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε να αξιώσει μέρος των προβλεπόμενων μπόνους, τα οποία άλλωστε ούτε φέτος εκπλήρωσε, ωστόσο θα προτιμούσε την καταβολή άπαξ του ποσού της αποζημίωσης, εκτός κι αν η συμφωνία προέβλεπε μεγαλύτερη αποζημίωση -όπως αρχικά ζήτησε- που θα μπορούσε να διακανονιστεί σε βάθος χρόνου (τριετίας).

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΣΑΝΤΣΕΘ

Κάπως έτσι αναζητείται -και θα βρεθεί άμεσα- η “χρυσή τομή” που θα κλείσει συντομότερα του αναμενομένου και σε κάθε περίπτωση άδοξα, το κεφάλαιο της συνεργασίας Παναθηναϊκού και Εσιέν. Θα ακολουθήσει η περίπτωση του Σέρχιο Σάντσεθ, όπου το μεγαλύτερο υπόλοιπο χρόνου συνεργασίας (τρία χρόνια) οδηγεί αναπόφευκτα στη λύση πριμοδότησης εκ μέρους του Παναθηναϊκού του επόμενου συμβολαίου του Ισπανού.

Και σ' αυτή την περίπτωση όμως, με δεδομένη τη θέληση του ποδοσφαιρισιτή να υπογράψει το συντομότερο δυνατό στον επόμενο επαγγελματικό του σταθμό, η λύση τοποθετείται χρονικά εντός ενός μηνός.

News 24/7

24MEDIA NETWORK