Τα ίδια Μιχαλάκη μου, τα ίδια Μιχαλιό μου

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για το νέο πρόβλημα που προέκυψε με τον Μάικλ Εσιέν κι εξηγεί γιατί ο όρος "αστοχία" στην περίπτωση του Γκανέζου ακούγεται πολύ κολακευτικός.

Τα ίδια Μιχαλάκη μου, τα ίδια Μιχαλιό μου

Τέσσερις μόλις ημέρες μετά τον σχολιασμό της ενενηντάλεπτης συμμετοχής του στην φιλική αναμέτρηση με την Ελευσίνα, που επισημαίναμε με έμφαση ότι αυτό που απαιτείται από δω και στο εξής είναι αγωνιστικός ΚΑΙ ΟΧΙ προπονητικός χρόνος για τη σταδιακή επάνοδό του, ο Μάικλ Εσιέν αποσύρθηκε και πάλι στα πιτς μετά από διπλή προπόνηση!

Δυστυχώς, οι αστοχίες συνεχίζονται, προσλαμβάνοντας διαρκώς μεγαλύτερες διαστάσεις, τέτοιες που πλέον ο όρος "αστοχία" να ακούγεται πολύ κολακευτικός. Ο ποδοσφαιριστής που έχει να αγωνιστεί σε ενενηντάλεπτο από τον περασμένο Μάρτιο (16/3/2015 κόντρα στη Φιορεντίνα) και προέρχεται από χειρουργείο (προ διμήνου, 22 Ιουλίου) δοκιμάζεται άνευ λόγου και αιτίας στα όριά του, ενώ είναι καταφανές και στον πλέον αδαή, ότι είναι επικίνδυνο να εκτεθεί σε τόση πίεση.

Πολλοί αναρωτήθηκαν αν υπήρχε συγκεκριμένος λόγος να αγωνιστεί και τα ενενήντα λεπτά του φιλικού αγώνα στην Ελευσίνα. Εξηγήσαμε ότι δεν πιέστηκε, έκανε μία ορθολογική κατανομή των δυνάμεών του μέσα στο παιχνίδι, δεν έκανε περισσότερα από 1-2 σπριντ σ' ολόκληρο το ενενηντάλεπτο, αξιοποίησε στο έπακρον την εμπειρία και την ποιότητά του και αυτό θα είναι το παιχνίδι του τον επόμενο 1 (τουλάχιστον) μήνα.

Ως εκ τούτου, σημειώναμε χαρακτηριστικά, θα πρέπει να αποφασίσει η τεχνική ηγεσία σε ποια παιχνίδια θα μπορούσε να καταναλώσει τη μία από τις τρεις αλλαγές της, για να τον βάλει σιγά σιγά μέσα στην ομάδα, αυξάνοντας προοδευτικά τον χρόνο συμμετοχής. Επίσης σημειώναμε ότι ήταν μία καλή ευκαιρία, τα δύο συνεχόμενα εντός έδρας παιχνίδια με Λεβαδειακό και Πλατανιά, αλλά δυστυχώς οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου τα έφερε πολύ κοντά, σε απόσταση μόλις τεσσάρων ημερών.

Τι προηγήθηκε...

Τι έγινε έκτοτε; Μετά από 90λεπτη συμμετοχή, ο παίκτης συνέχισε σε φουλ προπονητικό πρόγραμμα και συμμετείχε σε διπλή (και πολύ εντατική) προπόνηση το Σάββατο. Στην απογευματινή προπόνηση ένιωσε κάποια μικροενόχληση, αλλά δεν σταμάτησε και ολοκλήρωσε το πρόγραμμα. Το πρωί της Κυριακής, η μικροενόχληση έγινε πόνος και ο Γκανέζος εγκατέλειψε την προπόνηση (για προληπτικούς λόγους, όπως λέγεται), φεύγοντας βουρκωμένος για τα αποδυτήρια.

Το ερώτημα "ποιός ο λόγος για διπλές προπονήσεις;", μόλις δύο μήνες μετά το βασικό στάδιο της προετοιμασίας και σε μία ομάδα που δεν έχει πλέον ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και μάλιστα σε εβδομάδα που έχει δύο παιχνίδια μέσα σε τέσσερις μέρες, έχει τεθεί κι άλλες φορές και στη διάρκεια της περσινής χρονιάς και μάλιστα από τους ίδιους τους παίκτες. Άλλοτε απαντήθηκε, άλλοτε περιορίστηκε η ένταση μιας εκ των δύο, κάποτε χαρίστηκε κιόλας η μία ως ανταμοιβή στην ανταπόκριση της υψηλής έντασης της άλλης.

Το γιατί όμως θα έπρεπε ν' ακολουθήσει και τις δύο ο Εσιέν, φανταζόμαστε ότι θα μείνει αναπάντητο.

Τι γίνεται από δω και πέρα; Ο Εσιέν θα μείνει εκτός του προπονητικού προγράμματος της υπόλοιπης ομάδας για 1-2 μέρες και στη διάρκεια της ημέρας θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία για να διαπιστωθεί το ακριβές αίτιο των ενοχλήσεων. Το πιθανότερο είναι ότι από την υπερφόρτωση "έσπασε" κάποια από τις συμφύσεις που δημιουργούνται μετεγχειρητικά σε τέτοιες περιπτώσεις και δεν είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Επί της ουσίας τώρα, ο Παναθηναϊκός ξεχνάει τον Εσιέν για το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό, θα είναι παράλογο να ρισκάρει τη συμμετοχή του σ' εκείνο με τον Πλατανιά και με δεδομένο ότι ακολουθούν Ξάνθη και Τούμπα, με ενδιάμεσα το εντός έδρας παιχνίδι με τον Ατρόμητο, πολύ δύσκολα θα βρει τον αγωνιστικό χρόνο που υπόσχονταν τα δύο προσεχή παιχνίδια.

Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, το πρόγραμμα της προοδευτικά αυξανόμενης συμμετοχής του παίρνει παράταση για περίπου ένα μήνα!

Προς άρση παρεξηγήσεων

Ο Εσιέν έχει ξεκινήσει προπονήσεις εδώ και περίπου ένα μήνα και στο μεταξύ δεν είχε αισθανθεί κάποια ενόχληση. Στην αρχή ακολουθούσε ένα συνδυαστικό πρόγραμμα (με την υπόλοιπη ομάδα και ατομικό υπό την επίβλεψη του ιατρικού τιμ) και όταν πλέον ανταποκρίθηκε στα διάφορα τεστ, παραδόθηκε στο γυμναστή, ώστε να αναλάβει το κομμάτι της φυσικής κατάστασης, της ταχυδύναμης, της εκρηκτικότητας, της αλτικότητας κ.λ.π.

Στις 31 Αυγούστου έπαιξε για 65 λεπτά στο φιλικό με τον Αιγάλεω στο Κορωπί, στις 6 Σεπτεμβρίου έπαιξε για 45 λεπτά στο φιλικό με τον Πανελευσινιακό (επίσης στις προπονητικές εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού) και στις 16 Σεπτεμβρίου έπαιξε το ενενηντάλεπτο κόντρα στην Ελευσίνα. Το γιατί παρουσίασε τώρα τις ενοχλήσεις, είναι προφανές. Γιατί τώρα πιέστηκε.

Στα ερωτήματα "γιατί πιέστηκε", "αν έπρεπε να πιεστεί τώρα", "αν απαιτείται μία συντηρητική διαχείριση και για πόσο καιρό" ή αν πρόκειται για μία περίπτωση Πάουλο Σόουζα από τον οποίο ο Παναθηναϊκός εισέπραξε την τεράστια ποιότητά του, αλλά μόνο όταν και όσο τον διαχειρίστηκε με υπομονή και προσοχή, είναι άλλοι αρμόδιοι να απαντήσουν και καλό θα ήταν να το κάνουν, όχι κάποια στιγμή, αλλά το συντομότερο.

Αν ο Παναθηναϊκός προσδοκούσε να απολαύσει στο χορτάρι τον 100% Εσιέν έκανε τεράστιο λάθος. Το ότι πίστεψε ότι με συντηρητική αγωγή θα τον έχει στη διάθεσή του από το ξεκίνημα των υποχρεώσεων αποδείχθηκε λάθος στο λάθος και δυστυχώς υπήρξε καθυστέρηση ακόμη κι όταν διαπιστώθηκε ότι η ανταπόκρισή του στις προπονήσεις ήταν διαρκώς φθίνουσα. Αλλά να ακολουθήσει και λάθος του λάθους στο λάθος (ω λάθος!) μετά το χειρουργείο που υποτίθεται ότι αποκατέστησε το πρόβλημα, μιλάμε πλέον για αυτοχειρία αθέμιτη, απεχθή και επονείδιστη...

Διαβάστε ακόμη:

Αποχώρησε από την προπόνηση ο Εσιέν

Διαγωνισμός Contra.gr: Κερδίστε 2 διπλές προσκλήσεις για το Παναθηναϊκός-Λεβαδειακός

News 24/7

24MEDIA NETWORK