"Λύγισε" και ήταν αναμενόμενο

Ο Διονύσης Βερβελές σχολιάζει την παρουσία του Ολυμπιακού στο παιχνίδι με την Μπάγερν και καταγράφει αυτά που κρατάει και αυτά που απορρίπτει ο Μάρκο Σίλβα.

"Λύγισε" και ήταν αναμενόμενο

Για να είμαι ειλικρινής, και στο προηγούμενο σχόλιό μου εδώ στο Contra.gr είχα σταθεί στη διαφορά ποιότητας, στη διαφορά κλάσης με την Μπάγερν Μονάχου. "Δεν χρειάζεται να αναλύσεις τα οφέλη, αν πάει καλά η πρεμιέρα. Ακόμη, όμως, και να μην πάει, έχει σημασία πόσο θα έχεις προσπαθήσει, τι θα έχει φταίξει, αν θα είναι η λεπτομέρεια ή... κάτι άλλο", τόνιζα χαρακτηριστικά. Και στον " SPORT24 RADIO 103,3", μιλώντας με τους ακροατές για το ματς του Ολυμπιακού με την Μπάγερν, δεν έβγαζα αισιοδοξία. Πώς να την βγάλω; Γιατί εκτός του αντιπάλου, το πρώτο που αποδέχεσαι είναι πως ο Ολυμπιακός δεν είναι έτοιμος, δεν μπορεί να είναι έτοιμος...

"Αν το είχε βάλει ο Σαλίνο και είχε γίνει το 1-1, άλλα θα... λέγαμε" , μου είπε ένας φίλος, φεύγοντας από το "Καραϊσκάκη". Ναι, αλήθεια είναι. Ο Ολυμπιακός μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με ένα στόχο για μένα. Να μην διασυρθεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να βάλει τα δύσκολα σε μια ομάδα που χαίρεσαι να τη βλέπεις αν αγαπάς το ποδόσφαιρο. Η εμφάνιση του Ολυμπιακού, το πόσο αντιστάθηκε, να είστε σίγουροι πως θα εκτιμηθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όταν θα δούμε αυτή την Μπάγερν να σκορπίζει αντιπάλους για... πλάκα.

Ο Σίλβα σκέφτηκε πολλά, να βάλει τον Ερνάνι από την αρχή, αλλά στο τέλος επικράτησε η ιδέα με τον Σαλίνο στη μεσαία γραμμή. Ο Βραζιλιάνος έδωσε και την ψυχή του, στα δύσκολα, όμως, έδειξε γιατί είναι ο... Σαλίνο. Δεν μπόρεσε να κάνει το σωστό σε δύο περιπτώσεις. Ρολίστας ναι, πρωταγωνιστής όχι... Αυτή είναι η διαφορά, αυτά στο Champions League παίζουν το ρόλο τους. Η Μπάγερν Μονάχου σπατάλησε ένα ημίχρονο στο "Καραϊσκάκη", δεν έβγαλε τις μεγάλες φάσεις, πολύ απλά γιατί και ο Ολυμπιακός άντεχε, αλλά και γιατί δεν είχε "φορτωθεί" η πλευρά του Μαζουακού. Όταν ο Γκουαρντιόλα κατάλαβε τα δεδομένα, και σε αυτό βοήθησε το γρήγορο γκολ του Μίλερ στην επανάληψη, όλα έγιναν πιο απλά για τους Γερμανούς.

Στα συν ότι ο Ολυμπιακός αντέδρασε για ένα πεντάλεπτο. Μετά, όμως, πάλι... κάθισε. Δεν μπορούσε; Δεν το πίστευε; Νομίζω πως η εικόνα της ομάδας εκφράστηκε με την στάση του κόσμου. Προσπάθησε να βοηθήσει, να φωνάξει, αλλά έδειξε σαν να... περιμένει πότε θα έρθει το πρώτο γκολ των Γερμανών. Κι έτσι ήταν, άλλο αν στο τέλος ο Ολυμπιακός με το 0-3 αδίκησε την προσπάθειά του. Κι αυτό μάθημα πρέπει να αποτελέσει, όμως, γιατί με αυτή τη λογική του "παρατάμε το ματς", αν είχε κανένα δεκάλεπτο ακόμη, τι θα έγραφε ο πίνακας; Αυτοί που πρέπει, άλλωστε, κατάλαβαν ότι αυτή η ομάδα δεν σταματάει και τα πολύ πιο δύσκολα για τον Ολυμπιακό θα είναι στο Μόναχο...

Ο Ρομπέρτο και η άμυνα

Φέρει ή δεν φέρει ευθύνη στο πρώτο γκολ ο Ρομπέρτο; Μπορούσε να το πιάσει το δεύτερο; Ο Ρομπέρτο που έχουμε ζήσει εμείς μπορούσε να αποσοβήσει και τις δύο προσπάθειες, του Μίλερ και του Γκέτσε. Εγώ θα το δω διαφορετικά. Ο Ολυμπιακός δεν έχει την πολυτέλεια να βάλει στο... στόχαστρο τον Ρομπέρτο. Και από την άλλη, μακάρι να είναι αυτό το κακό του ματς στον όμιλο, μακάρι να πιάσει αυτά που πρέπει στο Λονδίνο με την Άρσεναλ και στο Ζάγκρεμπ με την Ντιναμό. Από εκεί και πέρα, Ντα Κόστα και Σιόβας το πάλεψαν. Να είμαστε σωστοί... Μπορεί Γιακουμάκης και Μάντζιος να έβαλαν δύσκολα, αλλά ο Λεβαντόβσκι δεν... Άλλα ματς, άλλες συνθήκες, άλλη προσπάθεια, αλλά ο Ολυμπιακός η αλήθεια είναι πως δεν υπέφερε εκεί.

Ο Ομάρ έδωσε τα πάντα και αναγκάστηκε να "διαβάζει" τα δεδομένα που άλλαζε συνεχώς ο Γκουαρντιόλα. Αδύναμος κρίκος ο Μαζουακού. Με εκνευρισμό από το "καλημέρα", με εύκολο το λάθος, τον... φόρτωσε ο προπονητής της Μπάγερν και "καθάρισε". Κρίμα, αλλά τι να ψάχνουμε; Άπειρος είναι, πρέπει, όμως και να συνέλθει, αν θέλει να "χορέψει" με τα εκατομμύρια ευρώ που διαβάζαμε όλο το καλοκαίρι.

Κερδίζει Καμπιάσο και Κασάμι

Γίνεται κουβέντα για το διάστημα που έγινε αλλαγή ο Καμπιάσο. Θα μπορούσε να μείνει λίγο ακόμη. Όλα σχετικά στο ποδόσφαιρο, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο Αργεντινός, πάντως, έδειξε να τα πηγαίνει καλά στους χώρους, να βοηθά πολύ και τον Σαλίνο, γενικά έβγαλε την εμπειρία του. Θα βοηθήσει πολύ στη συνέχεια και ο Ολυμπιακός πρέπει να ποντάρει πάνω του, στο ρόλο του καθοδηγητή μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Είναι και αυτή η σιγουριά του στην πάσα, στο να πάει το παιχνίδι της ομάδας πιο μπροστά.

Κουβέντα θα γίνει και για τον Κασάμι. Πολλοί τον είδαν... πίσω. Έτοιμο 100% δεν μπορείς να τον χαρακτηρίσεις. Εγώ είδα προσπάθεια, όμως, ειδικά από έναν παίκτη που έπαιζε με κίτρινη κάρτα από το 5ο λεπτό. Από έναν παίκτη που τελευταία ημέρα του Αυγούστου υπολογίζαμε πως δεν θα είναι εδώ. Έμεινε και θεωρώ πως ο Ολυμπιακός πρέπει να τον κερδίσει. Και για το ελληνικό ποδόσφαιρο, να μπει, να παίξει, να βρει ρυθμό. Ας μην ξεχνάμε πως ο Μιλιβόγεβιτς θα λείψει ως τιμωρημένος και από το Λονδίνο.

Γκολ θέλει από τον φορ

Προσπάθησε ο Ιντέγε. Έκανε μια χαρά αυτό που ήθελε ο Σίλβα. Κέρδισε μονομαχίες, ήταν μέσα και σε δύο καλές φάσεις, αλλά ο Νόιερ είπε "όχι". Το θέμα είναι ότι ο Ολυμπιακός από τον φορ του θα χρειαστεί γκολ. Στην Ελλάδα μπορούν να στα δώσουν εξτρέμ, κόφτες, όλοι. Ακόμη και οι στόπερ. Στην Ευρώπη, όμως, όταν μάλιστα η ομάδα παίζει τόσο ξεκομμένη, όπως χθες βράδυ, θα χρειαστεί το κάτι διαφορετικό από τον φορ της. Να μπορέσει να τελειώσει την φάση. Αύριο απέναντι μπορεί να είναι ο Τσεχ ή ο Οσπίνα.

Εκτιμώ πως ο Σίλβα θα πρέπει να βρει τον τρόπο να διαχειριστεί καλύτερα τον Φινμπόγκασον. Επίσης, ορισμένοι παραπονιάρηδες, να μην διαγράφουν από τα μητρώα τους τον Μήτρογλου. Γιατί γκολτζής δεν θα πάψει ποτέ να είναι. Το βλέπουν και στην Μπενφίκα αυτό κι ας μην είναι στα καλύτερά του. Το έχει το ρημάδι, όμως. Επιστρέφοντας στον Φινμπόγκασον πάντως, ο Σίλβα θα πρέπει να προσέξει να μην τον... τελειώσει με το "καλημέρα".

Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος

Με τον κόουτς θα κλείσουμε. Ο Μάρκο Σίλβα στάθηκε άτυχος. Όχι χθες. Άτυχος με την κλήρωση του ομίλου και γιατί καλείται να βάλει στην εντεκάδα άμεσα μεταγραφές της τελευταίας στιγμής. Την ίδια ώρα, οι υποχρεώσεις θα τρέχουν. Σήμερα, φαντάζομαι πως θα είναι σκασμένος με τη νίκη της Ντιναμό επί της Άρσεναλ. Μετά τον Γκουαρντιόλα, θα κληθεί να βρει μπροστά του τον Βενγκέρ. Δύσκολα ξανά. Δεν... τρέχω για την Κροατία.

Παράλληλα, στο ελληνικό πρωτάθλημα καλείται να δείξει καλύτερο πρόσωπο από αυτό που είδαμε τις πρώτες τρεις αγωνιστικές. Το ξέρει καλά και σίγουρα θα πέσει πολλή δουλειά αυτές τις ημέρες. Όπως γνωρίζει πολύ καλά πως ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός του πλέον. Έτσι είναι ο πάγκος του Ολυμπιακού άλλωστε, τόσοι και τόσοι το βίωσαν. Η ομάδα τον στηρίζει, τον πιστεύει, αλλά πρέπει κι αυτός να δείξει πράγματα. Γιατί εντάξει, με την Μπάγερν δεν μπορούσαμε να δούμε αυτοματισμούς και πίεση ψηλά, αλλά στο μέλλον θα χρειαστεί αυτά τα στοιχεία…

Υ.Γ.: Μήπως να τονιστεί στον Ερνάνι πού είναι; Μαρκάρισμα με τα... μάτια και αντίδραση επειδή δεν παίρνει πάσα; Υπερβολικά για δύο συμμετοχές λίγων λεπτών μάλιστα.

Υ.Γ.2: Θα δούμε ομορφιές από αυτή την Μπάγερν. Ομάδα χωρίς... ντρίμπλες, ΟΜΑΔΑ!

Υ.Γ.3: Υγεία να έχουμε και προχωράμε...

Διαβάστε ακόμη:

Ολυμπιακός - Μπάγερν 0-3

Σίλβα: "Άδικο το αποτέλεσμα, τυχερή η Μπάγερν"

Τα γκολ στο Ολυμπιακός - Μπάγερν Μονάχου

Οι εντυπωσιακές επεμβάσεις του Ρομπέρτο

Τα καλύτερα tweets για το Ολυμπιακός-Μπάγερν

News 24/7

24MEDIA NETWORK