Ο Ολυμπιακός δεν θα χάσει τον τίτλο από τον Φώτση

Ο Γιάννης Ζωιτός καταγράφει τα δεδομένα στη σειρά των τελικών μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού ύστερα από το 1-0 της Κυριακής.

Ο Ολυμπιακός δεν θα χάσει τον τίτλο από τον Φώτση

Ο πρώτος τελικός του πρωταθλήματος μπάσκετ και η νίκη, 76-70, του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ ήταν η πιστή απεικόνιση της εφετινής πραγματικότητας. Μιας πραγματικότητας που θέλει την ομάδα του Σφαιρόπουλου να είναι το ισχυρό φαβορί για την κατάκτηση του εφετινού τίτλου, εκεί δηλαδή που ποντάρουν τα περισσότερα λεφτά τους όσοι στοιχηματίζουν, και αυτήν του Μανωλόπουλου να κυνηγάει την υπέρβαση.

Το 23-10 του "τριφυλλιού" στο πρώτο λεπτό της δεύτερης περιόδου ήρθε πάρα πολύ νωρίς για ν' ανατρέψει τα δεδομένα ενός αγώνα που είχε άλλα 29' και στον οποίο οι "ερυθρόλευκοι", παρά τα σκαμπανεβάσματα, είχαν εξ αρχής πολλές περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσουν. Όπως και αποδείχθηκε στο παρκέ. Ούτε τα 0/13 τρίποντα στο πρώτο μισό τούς έφραξαν το δρόμο ούτε οι 23 πόντοι του Μαυροκεφαλίδη ούτε το κοντό σχήμα συνδυασμένο με την άμυνα ζώνη που εφάρμοσε (επιτυχώς) ο Μανωλόπουλος στο δεύτερο ημίχρονο.

Ο Μπαρτζώκας την ιδέα, ο Σφαιρόπουλος την πράξη

Ο Σλούκας, με τα ντράιβ, έδειξε το δρόμο που όφειλε ν' ακολουθήσει ο Ολυμπιακός έναντι μιας κλειστής άμυνας που θα "έσπαγε" μόνο με ατομικές πρωτοβουλίες, ο Πρίντεζης και ο Ντάνστον χάρισαν αυτοπεποίθηση και ο Λοτζέσκι έβαλε τα σουτ, με αποτέλεσμα στο 67-55, 6:30 πριν από το φινάλε, να γραφτεί το τέλος της πρώτης μάχης.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είναι τυχερός γιατί πήρε από τον Γιώργο Μπαρτζώκα ένα σύνολο με τουλάχιστον δύο παίκτες σε κάθε θέση. Αυτό ήταν το σχέδιο του πρώην προπονητή του Ολυμπιακού και αυτό το σχέδιο (χωρίς αλλαγές) εφάρμοσε καταφέρνοντας να το εξελίξει ο νυν. Παίρνοντας από τον καθένα καθετί που χρειάζεται. Και έλειψε ο Παπαπέτρου, ένα παιδί που, αν ήταν καλά, σίγουρα θα έπαιρνε χρόνο όσο οι υπόλοιποι έβρισκαν σταθερά σίδερο.

Κόντρα σ' έναν ελλιπή Παναθηναϊκό από τον οποίο έπαιξαν δέκα παίκτες και οι τέσσερις εξ αυτών έμειναν στο παρκέ διάστημα μικρότερο των δώδεκα λεπτών, οι Πειραιώτες πόνταραν στο ροτέισον, κέρδισαν πράγματα από τους παίκτες που ήρθαν στη διάρκεια του ματς από τον πάγκο και νίκησαν σε μια βραδιά που ο Βασίλης Σπανούλης ήταν (ξανά) εγκλωβισμένος από την "πράσινη" δαγκάνα (έμπνευσης Πεδουλάκη) τελειώνοντας με 7 πόντους, 2/11 σουτ και παραδόξως μόλις 2 ασίστ.

Πόσο ν' αντέξει ο Φώτσης;

Αυτό είναι το (άλυτο) πρόβλημα του "τριφυλλιού", γι' αυτό και ο Ολυμπιακός θα φτάσει, βάσει πιθανοτήτων, στην κατάκτηση του εφετινού τίτλου.

Δεν μπορεί η ομάδα του Σφαιρόπουλου να χάσει (τον τίτλο, όχι έναν τελικό) από έναν Παναθηναϊκό που έχει ανάγκη να κρατάει τον 34χρονο Φώτση για 38,5 λεπτά στο παρκέ γιατί δεν υπάρχει άλλος. Μετά από ένα τρομερό πρώτο ημίχρονο σε άμυνα και επίθεση, λιοντάρι πραγματικό, ήταν απόλυτα λογικό να του βγει η γλώσσα και να μην μπορεί να αποδώσει στο ίδιο επίπεδο, ιδίως στο αμυντικό ριμπάουντ, παράγοντας που αποδείχθηκε καταλυτικός. Ούτε μπορεί (ο Ολυμπιακός) να χάσει, αν δεν βρεθούν παίκτες του Παναθηναϊκού από την περιφέρεια να στηρίξουν επιθετικά τον αναγεννημένο Μαυροκεφαλίδη.

Μόνο στην περίπτωση ο Μανωλόπουλος πετύχει να δώσει στον αθλητικό Μόργκαν να καταλάβει ότι πέφτει σε πόλεμο και όχι σ' ένα οποιοδήποτε ματς του γερμανικού πρωταθλήματος, ίσως το "τριφύλλι" αποκτήσει τύχη στη σειρά των τελικών. Γιατί, αλήθεια, πόσο έτοιμος θα είναι ο Μπατίστα την Τετάρτη στο ΟΑΚΑ, μετά από ένα μήνα αποχής;

Αν οι "πράσινοι" δεν βρουν τον τρόπο να διευρύνουν το ροτέισον και ποντάρουν μονάχα σε προπονητικά τρικ, η μοίρα τους είναι γραμμένη ήδη. Είτε θα την αλλάξουν ενόψει του δεύτερου ματς είτε ο Ολυμπιακός θα κόψει πρώτος το νήμα στην κούρσα των δύο. Γιατί τρέχει πιο γρήγορα, πηδάει ψηλότερα, πηγαίνει πιο δυνατά στις μπάλες. Συνολικά αντέχει περισσότερο. Και κάνει μόνο 3 λάθη!

Διαβάστε ακόμη

Τσάρλυ: Ο Ολυμπιακός κινδυνεύει μόνο από τον κακό εαυτό του

Τάσος Μαγουλάς: Οι φιλότιμοι και η ανάγκη του 3-0

Τελικοί 2015: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 76-70

News 24/7

24MEDIA NETWORK