Ο Ολυμπιακός θα γυρίσει τουλάχιστον με το αεροπλάνο

Η πτήση τσάρτερ έχει δρομολογηθεί και θα πετάξει κανονικά για Αθήνα. Ο Ολυμπιακός έχασε χωρίς να αντισταθεί στον "κολασμένο" τελικό του Final-4 από τη Φενέρμπαχτσε, αλλά για μια κακή βραδιά δεν σβήνονται μονοκονδυλιά όλα τα προηγούμενα. Γράφει από την Κωνσταντινούπολη ο Γιάννης Ζωιτός.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / FINAL / FENERBAHCE - OLYMPIAKOS (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / FINAL / FENERBAHCE - OLYMPIAKOS (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Κάθε ήττα πονάει έναν οργανισμό που είναι ταγμένος να νικά τους πάντες, παντού και πάντα. Πόσο μάλλον μια ήττα με 16 πόντους, πολύ περισσότερο δε στον Τελικό της Ευρωλίγκας, αφού μια δεύτερη ευρωκούπα "πέταξε" σε διάστημα τριών ετών. Ο Ολυμπιακός μετά το 44-40 (τρίτο τρίποντο Μάντζαρη στο 22'15'') εξαφανίστηκε από το πλάνο του σκηνοθέτη. Παραπάτησε, έπεσε και στα δευτερόλεπτα που ακολούθησαν μέχρι να ξαναβρεί την -όποια- ισορροπία του είχε ως τότε χάσει την επαφή του με τη Φενέρμπαχτσε. Μια ομάδα που με βάση το μπάσκετ που έπαιξε τον τελευταίο μήνα, όταν δηλαδή κρίθηκαν πλέι οφ ή Final-4, αναρριχήθηκε δικαίως στην κορυφή.

ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΣΦΥΡΙΓΜΑ ΑΛΛΑ...

Ο κόουτς Σφαιρόπουλος θα είχε λόγο να σταθεί στις 10-0 βολές, οι οποίες χάρισαν ξεκούραστο σκορ στη Φενέρμπαχτσε (ακόμη κι ο Βέσελι είχε 2/2) στο κομμάτι του αγώνα που η διαφορά άνοιξε. Όχι γιατί δεν ήταν φάουλ οι παραβάσεις που έκαναν οι παίκτες του μεταξύ τρίτης και τέταρτης περιόδου, αλλά γιατί με την τουρκική ομάδα ν' αμύνεται οι σταγόνες αίματος έσταζαν στο παρκέ, ωστόσο σφύριγμα δεν ακουγόταν.

Απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο επ' αυτού ο "Σφαιρό" και δικαιολογημένα. Αρκέστηκε στην απόδοση των δύο φιναλίστ και όχι των Ιερεθουέλο-Ρίζικ-Λάτισεβς που σφύριζαν πότε έτσι και πότε αλλιώς. Διότι μετά από κοντά τρία χρόνια στον "ερυθρόλευκο" πάγκο δεν έχει ανάγκη ένα και μόνο ματς για να κρίνει ποιες είναι οι δυνατότητές του ρόστερ που έχει στα χέρια του.

Ο προπονητής των Πειραιωτών κατάλαβε πως δεν ήταν η βραδιά τους - η 21η Μαϊου ανήκε στη Φενέρμπαχτσε. Γιόρταζε άλλωστε ο ιδρυτής της Πόλης.

Η ΔΡΑΣΗ ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Είχαμε γράψει από την Κυριακή το πρωί πως αυτός θα είναι ο πιο... βάρβαρος τελικός στην ιστορία του Ολυμπιακού εξαιτίας συγκεκριμένων παραμέτρων-συνθηκών και το αποτέλεσμα υπερθεματίζει. Ο Έλληνας κόουτς πήρε τα ρίσκα του, αλλά τα 3/3 ελεύθερα τρίποντα (απ' όλες τις θέσεις) του Κάλινιτς στην α' περίοδο (4/6 στο σύνολο) του ανέτρεψαν όλο το σχέδιο και, όπως φάνηκε, εφεδρικό δεν είχε προετοιμαστεί.

Ο Πρίντεζης είναι κοντύτερος από τον Βέσελι για να κονταροχτυπηθούν στον αέρα (φάνηκε από την πρώτη κιόλας φάση), ο Σπανούλης έβρισκε συνεχώς μπροστά το... ουντοχικό τείχος (έπαιξε σχεδόν 37 λεπτά) και ξεφορτωνόταν όπως-όπως την μπάλα (2/12 σουτ, 2 λάθη και 3 εις βάρος του τάπες), ασχέτως αν η στατιστική έγραψε οκτώ τελικές πάσες, ενώ ο Γκριν, που άρχισε μ' εύστοχο σουτ, έμεινε καθηλωμένος στον πάγκο για όλη την τρίτη περίοδο και γύρισε όταν ο Ολυμπιακός κυνηγούσε άλλη μια επικών διαστάσεων ανατροπή. Ούτε σύστημα με δυο κορμιά δοκιμάστηκε ποτέ, μήπως και αιφνιδιαστούν οι γηπεδούχοι, ούτε κάποιο απρόσμενο τρικ που να μπερδέψει την κατάσταση. Στο "Ζοτς" σερβιρίστηκαν όλα στο πιάτο, από την εικόνα του ημιτελικού, στο μενού δεν άλλαξε ούτε τελεία.

ΔΕΝ Θ' ΑΛΛΑΖΕ ΚΑΤΙ

Οι Πρωταθλητές έπεσαν στο πεδίο της μάχης με τα όπλα που είχαν όλη τη σεζόν και υποτάχθηκαν σ' ένα σύνολο που φορμαρίστηκε γι' αυτούς τους αγώνες. Ένα σύνολο που πιθανότατα δεν θα έχανε ακόμη κι αν ο τελικός άρχιζε ξανά από το 0-0. Η βεβαιότητα πηγάζει από το γεγονός πως ο Σφαιρόπουλος με τον ίδιο τρόπο θα ενεργούσε ξανά επιτρέποντας στη Φενέρμπαχτσε να κρατάει τα γκέμια της κατάστασης. Δεν ήταν τόσο τα 2/16 δίποντα και 4/14 τρίποντα που είχαν μαζί Σπανούλης-Παπανικολάου-Πρίντεζης. Ήταν πρώτα και κύρια η άμυνα που πρωτίστως δεν εγγυήθηκε έξτρα κατοχές και δευτερευόντως την αίσθηση ότι "θα είναι εκεί για να μας σώσει" δίνοντας ρυθμό. Με τόσα ανοικτά σουτ που βρήκαν οι σπεσιαλίστες Μπογκντάνοβιτς και Ντατόμε, η ήττα ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη.

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Πάντως ακόμη κι αν ό,τι άρχισε ωραίο τέλειωσε με πόνο για τον Ολυμπιακό, ακόμη κι αν οι προεδρικές δηλώσεις στο φινάλε της ευρωδιαδρομής έβγαλαν πικρία, όχι τόση περηφάνια, και δεν καθρέπτισαν την νέα τεράστια επιτυχία που κατέγραψε η ομάδα του Πειραιά, το ταξίδι της επιστροφής θα γίνει κανονικά με τη μεσημεριανή πτήση τσάρτερ. Διότι οι "ερυθρόλευκοι", από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο της αποστολής, το αξίζουν!

ΥΓ. Μια τελευταία κουβέντα για τα μπάτζετ. Το πόσα χρήματα ξοδεύει μια διοίκηση κάθε καλοκαίρι για παίκτες αυξάνοντας κατακόρυφα τον ετήσιο προϋπολογισμό της δεν συνεπάγεται απαραίτητα καλύτερες ομάδες, μονάχα πιο ακριβές. Δικό τους πρόβλημα, βέβαια. Τις ομάδες τις συνθέτουν οι σωστές και ταιριαστές με το υπόλοιπο σύνολο επιλογές, όχι απαραίτητα η τιμή αυτών. Ο Ολυμπιακός έφτασε στο επίπεδο που βρίσκεται σταθερά εδώ και μια 5ετία γιατί κέρδισε ακριβότερα, όχι απαραίτητα ποιοτικότερα απ' αυτόν ρόστερ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK