Ολυμπιακός των πολλών γκαρντ, της πίεσης και της πλάτης

Ο Ολυμπιακός του φιλικού με τη Ζαντάρ. Πρώτες σκέψεις και συμπεράσματα για το αγωνιστικό πλάνο των "ερυθρολεύκων" πριν ακόμη ενσωματωθούν οι διεθνείς.

Ολυμπιακός των πολλών γκαρντ, της πίεσης και της πλάτης
Ολυμπιακός Γιανγκ Ζαντάρ

Το νικηφόρο φιλικό με τη Ζαντάρ δεν είναι εξ αυτών που επιτρέπουν ασφαλή συμπεράσματα για τον Ολυμπιακό. Δείγμα γραφής όμως δίνει γιατί η φιλοσοφία του "ερυθρόλευκου" σταφ δεν θ' αλλάξει στην πορεία των αγώνων. Διαφορετικό βέβαια είναι ένα σύστημα να το εκτελεί ο Σπανούλης με τον Πρίντεζη ή ο Χάκετ με τον (άτυχο της προετοιμασίας) Χάντερ και άλλο ο Τολιόπουλος με τον Καββαδά (που θα δοθεί δανεικός). Ανεξάρτητα πάντως από τα πρόσωπα το πλάνο του Γιάννη Σφαιρόπουλου θ' αντιγραφεί με πιστότητα.

Απέναντι στα "σχολιαρόπαιδα" της Ζαντάρ, όχι ότι η ελληνική ομάδα δεν είχε τα δικά της, μπορούμε να κρατήσουμε ότι:

- ο συμπληρωματικός γκαρντ του Ολυμπιακού θα έχει εφέτος διαφορετικό ρόλο. Αυτός είναι ο λόγος που επιλέχθηκε ένας έμπειρος παίκτης όπως ο Γιάννης Αθηναίου, αφού θα χρειάζεται να προσφέρει ποιοτικά λεπτά. Το γεγονός ότι ο Έλληνας πλέι μέικερ έχει το κουμάντο στα φιλικά, παίζοντας πολύ και καλά, του δίνει αυτοπεποίθηση και την ευκαιρία να προσαρμόζεται στο παιχνίδι της νέας ομάδας του.

- ο Ντι Τζέι Στρόμπερι θα έχει σύνθετο ρόλο. Στα... κανονικά σχήματα θα έχει το ρόλο του αμυντικού 2αριού, στα κοντά θα γίνεται 3άρι για να εκμεταλλεύεται τη δύναμή του. Απέναντι στη Ζαντάρ δοκιμάστηκε και στις δύο θέσεις, τριάρι έπαιξε δίπλα σε Τολιόπουλο και Μάντζαρη.

- σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν στόχος του Σφαιρόπουλου είναι να υπάρχει πολύ παιχνίδι με πλάτη. Η παρουσία του Πάτρικ Γιανγκ επιτρέπει τέτοιες καταστάσεις, ωστόσο δεν ήταν μόνο ο Αμερικανός που βρέθηκε σε αυτή τη θέση. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου αρχίζει να θυμίζει... Περπέρογλου με αρκετά ποσταρίσματα, ενώ και ο Καββαδάς πήρε μπάλες για να παίξει ένας μ' έναν.

- ο Μιχάλης Τσαϊρέλης έχει τα κότσια να γίνει ο παίκτης πίσω από τον Πρίντεζη. Πέρυσι ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε πρόβλημα εκεί. Ο Έλληνας φόργουορντ διαθέτει αυτοπεποίθηση και φυσικά την επαφή με το καλάθι που απαιτεί η θέση. Μαζί με τον Δημήτρη Αγραβάνη είναι δίδυμο ικανό να καλύψει το κενό. Αρκεί αμφότεροι να έχουν διάρκεια.

- υπάρχει επιμονή στην πίεση πάνω στην μπάλα, ακόμη και στα 4/4 του παρκέ. Ευνόησε το γεγονός ότι έπαιξαν οι... αμυντικοί Μάντζαρης, Στρόμπερι και οι πιτσιρικάδες Τολιόπουλος, Μουράτος. Σίγουρα με τον Σπανούλη και τον Χάκετ θα είναι διαφορετικά τα δεδομένα, μοιάζει όμως δύσκολο αμφότεροι να βρίσκονται μαζί στο παρκέ για πολλή ώρα.

- αμυντικά υπήρξε πρόβλημα στον... κεντρικό διάδρομο. Πολλές οι ελεύθερες διεισδύσεις των περιφερειακών της Ζαντάρ, έφεραν είτε εύκολα λέι απ είτε ελεύθερα τρίποντα μετά από πάσα έξω. Οι βοήθειες δεν έρχονταν καθόλου είτε ακολουθούσαν σε λάθος χρόνο, με αποτέλεσμα οι Κροάτες να έχουν απεριόριστο πεδίο δράσης παίζοντας συνεχώς... κάθετα.

- παρατηρήθηκε βιασύνη εκτέλεσης των επιθέσεων. Ίσως οι πολλοί εφεδρικοί ήθελαν να δείξουν πράγματα. Τα λάθη όμως ήταν συνολικά 18, τη στιγμή που οι γηπεδούχοι είχαν ένα λιγότερο.

- ελλείψει Οθέλο Χάντερ, υπάρχει πρόβλημα στο επιθετικό ριμπάουντ. Μόνο ο Γιανγκ κέρδισε λίγες μπάλες (τρεις), τις μισές απ' όσες είχε συνολικά ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι.

Όλα τα παραπάνω είναι λίγες σκόρπιες σκέψεις, περισσότερα θα φανούν στα παιχνίδια που ακολουθούν. Παιχνίδια στα οποία θα ενσωματωθούν ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Χάκετ και ο Μιλουτίνοφ - όλοι τους παρακολούθησαν το ματς από τον πάγκο. Το ματς της Παρασκευής με την Μπάγερν είναι ένα νέο τεστ.

Διαβάστε ακόμη:

Ζαντάρ - Ολυμπιακός 62-85

Σφαιρόπουλος: "Σημαντικό που δίνουμε δυνατά ματς"

Όταν ο Τόμιτς συνάντησε τον Κόμαζετς

News 24/7

24MEDIA NETWORK