Ο φόβος δεν χρειάζεται να φυλάει τον Παναθηναϊκό

Ο Γιάννης Ζωιτός γράφει για το μαγικό ραβδί που (δεν) έχει ο Τσάβι Πασκουάλ, αλλά την επιλογή του να εμπιστευτεί το υλικό που έχει στα χέρια.

Ο φόβος δεν χρειάζεται να φυλάει τον Παναθηναϊκό

Το 2/2 του Παναθηναϊκού με τον Τσάβι Πασκουάλ κάτι δείχνει. Τι; Ότι η αλλαγή προπονητή στο "τριφύλλι", ακόμη και σε αυτήν την πρώιμη φάση, ήταν επιβεβλημένη.

Όχι δεν είναι έργο του Καταλανού κόουτς ό,τι συνέβη στο Μπάμπεργκ ή η άνετη νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα στο ΟΑΚΑ. Το αν ο Πασκουάλ ταιριάζει στην ελληνική ομάδα και πόσα θα πετύχει στο διάστημα που θα μείνει, θα το δείξει το μέλλον. Αφού πρώτα συμπληρώσει ένα εύλογο διάστημα, μάθει τους παίκτες, δουλέψει ατομικά στον καθέναν και ζητώντας του όσα θέλει από εκείνον. Τότε ναι, θα φανεί τι... ψαριά θα βγάλει στη στεριά.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΡΙΣΚΟ

Αποδεικνύεται ωστόσο ότι η αποχώρηση Πεδουλάκη (περισσότερο) και η έλευση Πασκουάλ (λιγότερο) λειτούργησαν... απελευθερωτικά για το "πράσινο" σύνολο. Ο νέος κόουτς δεν μπήκε στην ομάδα για να γκρεμίσει ό,τι βρήκε και να την αλλάξει ευθύς εξ αρχής. Μπήκε για να της χαρίσει πρώτα απ' όλα ψυχολογία και αυτοπεποίθηση, σε καμία περίπτωση να την μπερδέψει περισσότερο απ' όσο ήταν. Σαν η εντολή του να είναι "παίξτε αυτό που μπορείτε, πιέστε όσο σας παίρνει τον αντίπαλο, πηδήξτε στα ριμπάουντ, τρέξτε". Απλά, κατανοητά λόγια.

ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΛΑ

Ψυχολογία και αυτοπεποίθηση είναι δύο στοιχεία που αυξάνουν το ποσοστό επιτυχίας σε κάθε αγώνα. Βοήθησε σίγουρα ο τρόπος που ήρθε η νίκη στη Γερμανία. Βοήθησε όμως και ο Πασκουάλ γιατί σε πρώτη φάση δεν διστάζει μπροστά στο ρίσκο. Επιμένει σε σχήματα με Καλάθη και Αμερικανούς, θέλει οι νίκες να έρθουν από την ενέργεια, τα γρήγορα πόδια, το ένστικτο, τις ατομικές πρωτοβουλίες. Όχι πολλά-πολλά, όχι περίπλοκες καταστάσεις. Ένα σκριν, άντε κι ένα δεύτερο, ντρίμπλα, πάσα, σουτ.

Ο Νικ είναι το αφεντικό, οι άλλοι ακολουθούν το τέμπο που δίνει και κυρίως δεν φοβούνται. Ούτε να σουτάρουν ούτε να πασάρουν ούτε να βγουν για κλέψιμο. Δεν φοβούνται το λάθος, σε επίθεση ή άμυνας, κι ας κοστίσει ένα καλάθι στην άλλη πλευρά.

ΤΟΥΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ

Προς το παρόν τον Πασκουάλ μοιάζει να τον ενδιαφέρει, μαζί φυσικά με το αποτέλεσμα, πώς θα κερδίσει τους παίκτες του όχι πώς θα τους διδάξει τα δικά του. Δεν δουλεύει ως δάσκαλος, αλλά ως παιδαγωγός. Είναι τρικ για να τους βάλει στο δικό του καλούπι σιγά-σιγά; Ίσως. Το σίγουρο είναι πως δεν τους πιέζει, δεν τους αγχώνει, τους έχει χωρίς γκέμια. Τους υπολογίζει μάλιστα όλους.

ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ

Αλήθεια είναι ότι ο Παππάς παίζει λίγο, όντας εκτός βασικού ροτέισον, και ο Χαραλαμπόπουλος με τον Μποχωρίδη καθόλου. Σε πρώτη φάση όμως ο Ισπανός κόουτς ξέρει χρειάζεται τους ξένους, τους έχει ανάγκη για να βάλει το πλοίο σε ρότα, μετά λογικά θ' ασχοληθεί με τους υπόλοιπους. Αυτή η...συλλογιστική μάλιστα έχει βγάλει από το μπουκάλι τον καλό Γκιστ (17 πόντοι με 7/7 δίποντα και σπουδαίες άμυνες), έχει κάνει τον Ρίβερς εξαιρετικά χρήσιμο (12 πόντοι με το τρίποντο για το 70-55), τον Φελντέιν να μην αισθάνεται ότι έχει χειροβομβίδα στα χέρια, έχει κάνει τον Σίγκλετον και τον Νίκολς να πηγαίνουν σε όλες τις φάσεις και στα ριμπάουντ. Κόντρα στον Αστέρα μπήκε και ο Μπουρούσης στο χορό αγγίζοντας σε λιγότερα από 15 λεπτά το νταμπλ-νταμπλ (12 πόντοι, 8 ριμπάουντ).

Το +23 (41-18, 52-29) ήταν αποτέλεσμα ακριβώς αυτών. Μαζί δε με τη συνολική προσήλωση στην άμυνα που κράτησε τον Γιόβιτς στις 2 ασίστ (από τις μ.ο 7) και τον Ερυθρό Αστέρα μόλις στις 8 (με 12 λάθη) από τις 28 που είχε στο ματς με την Μπαρτσελόνα!

ΘΕΛΕΙ ΣΤΗΡΙΓΜΑ

Όλα αυτά βέβαια με τη συμβολή του συγκλονιστικού για ακόμη ένα ματς Καλάθη, ο οποίος άγγιξε το ατομικό ρεκόρ πόντων του στην Ευρωλίγκα, έδωσε 5 τελικές και πήρε 6 ριμπάουντ. Τα σχεδόν 34 λεπτά είναι πολλά και εδώ μπαίνει στην εξίσωση η άμεση ανάγκη απόκτησης οργανωτή, αφού όταν κουράστηκε ο ρυθμός έπεσε, κατέβηκε ταχύτητα όλος ο Παναθηναϊκός. Το κενό δεν γίνεται να καλυφθεί εκ των έσω, όσο κι αν το πάλεψαν, και ο Πασκουάλ το έχει καταλάβει ξεκάθαρα αφήνοντας τον Παππά μόνο 13 λεπτά στο παρκέ, αφού δεν είναι άσος.

Οι νίκες πάντως του δίνουν χρόνο για να βάλει σε τάξη καθετί από αυτά που έχει στο μυαλό του. Να το επεξεργαστεί και να καταλήξει. Μέχρι την άλλη Παρασκευή και το τεστ στην Κωνσταντινούπολη με την εξίσου αμερικανική Εφές. Από την οποία λείπει επίσης ένας εξαιρετικός γκαρντ! Κοίτα κάτι συμπτώσεις...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μικρή η διαφορά, πολύτιμη η νίκη για τον Παναθηναϊκό
Οι όμορφες παρουσίες έκλεψαν την παράσταση στο ΟΑΚΑ
Η υποδοχή στον Πασκουάλ και το χέρι στο μέρος της καρδιάς

News 24/7

24MEDIA NETWORK