Η πολύ πιο δύσκολη "day after" και το "έγκλημα" με Νταμπίζα

Τα "ζόρια" που δεν… τελειώνουν στον ΠΑΟ με την επικείμενη απομάκρυνση του Στραματσόνι το μεσημέρι της Πέμπτης, η ποδοσφαιρική λογική που αγνοείται, ο Ζιλμπέρτο που είναι στα… όριά του και το μεγαλύτερο σφάλμα του Αλαφούζου πριν από δύο χρόνια.

Η πολύ πιο δύσκολη "day after" και το "έγκλημα" με Νταμπίζα

Φτάσαμε λοιπόν ξημερώματα 1ης Δεκέμβρη, να πούμε (και) σ’ αυτή τη version του Παναθηναϊκού "άντε και καλό καλοκαίρι…". Δεν είναι φτηνό χιούμορ εκνευρισμού, για την ανικανότητα που εξακολουθούν να καταθέτουν οι "πράσινοι" στο γήπεδο, έχοντας εξελιχθεί εδώ και περίπου δύο μήνες σε σάκος του μποξ σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είναι μια θλιβερή διαπίστωση μιας χρονιάς που αλλιώς ξεκίνησε κι αλλού την έβγαλε (ξανά) ο δρόμος κι ενός πρότζεκτ που δείχνει να σβήνει πριν καλά-καλά ξεκινήσει… Το χειρότερο είναι πως ο Παναθηναϊκός είναι τη συγκεκριμένη στιγμή, σε πολύ πιο δύσκολη θέση απ’ αυτή που βρέθηκε πριν από 15 μήνες, μετά το οδυνηρό (και παντοτινά ντροπιαστικό) βράδυ του αποκλεισμού απ’ την Καμπάλα.

Τότε, ο "κύκλος" της "ομάδας του Αναστασίου" -που έμεινε θεόγυμνη μετά την ανόητη απομάκρυνση του Νίκου Νταμπίζα- έκλεινε. Τώρα, το "ξήλωμα" που προηγήθηκε τον τελευταίο χρόνο, πόσο εφικτό είναι να ακολουθήσει (μετά τη διαφαινόμενη απομάκρυνση του Στραματσόνι) ένα νέο extreme makeover στο "πράσινο" ρόστερ; Τρομερά πιο δύσκολο! Ιδίως, εάν η διοίκηση του Παναθηναϊκού κι εν προκειμένω ο Γιάννης Αλαφούζος που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για όλο αυτό, εξακολουθεί να πορεύεται με αυτές τις λογικές και τις αντι-ποδοσφαιρικές νοοτροπίες…

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ;

Η επικείμενη αποχώρηση του Αντρέα Στραματσόνι, που αναμένεται να επικυρωθεί στη σύσκεψη που θα έχουν πρόεδρος και προπονητής το μεσημέρι της Πέμπτης (1/12), δεν… γιατρεύει μονομιάς τα πάντα. Κι όσοι το πιστεύουν αυτό, ζουν σ’ άλλον κόσμο. Η επόμενη μέρα είναι ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ, σε πολλά "μέτωπα" εντός αλλά και στο περιβάλλον του Παναθηναϊκού. Και δεν εννοώ το "θέμα" της αποζημίωσης του "Στράμα". Αυτό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθεί… Πάμε να δούμε το πιο απλό; Φεύγει λοιπόν ο Ιταλός. Λίγα 24ωρα πριν απ’ το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, που η Λεωφόρος ούτως ή άλλως θα… βράζει μ’ όλα όσα έχουν προηγηθεί το τελευταίο δίμηνο. Θα ψάξει λοιπόν ο Παναθηναϊκός για προπονητή. Ποιος θα τον επιλέξει;

Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, ο διευθυντής ποδοσφαίρου του συλλόγου που ο ίδιος ο Αλαφούζος κυνήγησε με ΤΡΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ στο εξωτερικό την περασμένη άνοιξη για να τον πείσει να αναλάβει τη θέση, έχει κάνει μια σχετική προεργασία. Θα αποφασίσει λοιπόν ο Βραζιλιάνος; Σε ένα κλαμπ που λειτουργεί με σωστές αρχές και ποδοσφαιρικές δομές, αυτός που ΠΡΕΠΕΙ να επιλέξει είναι ο τεχνικός διευθυντής. Αυτό λέει η λογική. Ποιος βάζει το χέρι του ωστόσο, στη "φωτιά" ότι αυτός θα είναι εντέλει που θα επιλέξει τον επόμενο προπονητή; Ή αν θα είναι προσωπική επιλογή του Αλαφούζου;

Ο "ΣΚΑΣΜΕΝΟΣ" ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ

Κι αν ο πρόεδρος των "πράσινων" πάρει πάνω του το θέμα, ποιος εγγυάται ότι ο -"ευνουχισμένος" απ’ την ημέρα που ήρθε και με άκρως περιορισμένες αρμοδιότητες και επιρροή στις αποφάσεις- Ζιλμπέρτο Σίλβα δεν θα πει "thank you very much" και θα χαιρετήσει; Ο Βραζιλιάνος είναι ήδη "σκασμένος" μέχρι εκεί που δεν παίρνει, με πολλά πράγματα εντός της ομάδας. Μα πάνω απ’ όλα με τη νοοτροπία που έχει "ποτίσει" όλο το κλαμπ. Και η υπομονή του θα εξαντληθεί κάποια στιγμή, διότι πολύ απλά δεν είναι κάνα… παιδάκι!

Τι απαιτεί η στιγμή, απ’ τη στιγμή που η χρονιά δείχνει εκτροχιασμένη και δύσκολα θα επιστρέψει σε ομαλότητα και σε διεκδίκηση υψηλότερων στόχων για τον Παναθηναϊκό; Πρώτα και ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ποδοσφαιρική ΛΟΓΙΚΗ. Αυτή που επέλεξε ΜΙΑ ΦΟΡΑ να ακολουθήσει (κόντρα σε όλους ναι, και το πιστώνεται τούτο) ο Γιάννης Αλαφούζος το καλοκαίρι του ’13, όταν πήρε το ρίσκο με την επιλογή του διδύμου Νταμπίζας-Αναστασίου. Τα όσα έγιναν όμως ένα χρόνο μετά αποτέλεσαν και την ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ που βλέπουμε (σε επανάληψη) μέχρι σήμερα.

ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ!

Η απομάκρυνση Νταμπίζα ήταν ίσως το μεγαλύτερη ΛΑΘΟΣ του Mr. ΣΚΑΪ. "Προπέρσινα… ξινά σταφύλια ρε Γουλή" θα μου πείτε. Μπορεί! Αλλού απαντήστε μου, πότε μετά τον Νταμπίζα βρήκε ο Παναθηναϊκός ένα ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ εντός της ομάδας. Ένα πρόσωπο που ήξερε να φερθεί με το… γάντι στα αποδυτήρια, αλλά και παράλληλα να "εκπέμπει" το φόβο και τον σεβασμό που πρέπει να υπάρχει σε ένα ποδοσφαιρικό τμήμα. Από τότε, μέχρι σήμερα "πήξαμε" στις… παιδικές χαρές. Με νοοτροπίες "έλα μωρέ και που χάσαμε τι έγινε;" και "εντάξει χάσαμε χθες, αλλά με τα λεφτά μας τι γίνεται;". Και γενικά ένα ατελείωτο "χημείο", που λέγαμε και στο στρατό και ούτε ένας, ΕΝΑΣ ΡΕ ΔΙΑΟΛΕ να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη.

Ένα τέτοιο πρόσωπο ΟΦΕΙΛΕΙ να ξαναβρεί ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού (πρώτα ίσως κι απ’ τον νέο προπονητή) κι από εκεί να αρχίσει την ανοικοδόμηση. Αν ο Ζιλμπέρτο μπορεί να ανταποκριθεί σ’ αυτόν τον ρόλο (αμφίβολο λόγω ήπιου χαρακτήρα, κι αυτό δεν αλλάζει απ’ τη μια μέρα στην άλλη) ναι να το αναλάβει αυτός. Αν δεν μπορεί ο Βραζιλιάνος, ένα απ’ τα πλέον σεβαστά πρόσωπα που έχουν περάσει ποτέ απ’ τον σύλλογο, να αξιοποιηθεί αλλού και να γίνει προσπάθεια για να έρθει ένας τεχνικός διευθυντής που θα συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ας προσπαθήσει να φέρει πίσω τον Νταμπίζα στην τελική, αν και πλέον είναι πολύ δύσκολο λόγω της εργασίας του στην Ομόνοια. Ας το δοκιμάσει όμως. Δεν θα ρίξει τον εγωισμό του. Αν το καλοσκεφτεί ο Αλαφούζος (κι αφαιρέσει απ’ το μυαλό του τα όσα του "πιπίλισαν" διάφοροι… καλοθελητές στο θέμα Νταμπίζα), είναι πολύ περισσότερα αυτά που τον ενώνουν με τον μέχρι πριν δύο χρόνια τεχνικό διευθυντή του και πολύ λιγότερα αυτά που τον χωρίζουν. Ειδάλλως, ΠΡΕΠΕΙ να βρει ο ίδιος τον κατάλληλο. Ξαναλέω, αν κρίνει ότι ο Ζιλμπέρτο δεν έχει τις δυνατότητες για κάτι τέτοιο. Πάνω απ’ όλα όμως αυτή τη φορά είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του να λειτουργήσει ποδοσφαιρικά, χωρίς "υπερεξουσιες" στον επόμενο προπονητή. Διότι αλλιώς θα συνεχίσει να γυρίζει γύρω-γύρω απ’ την ουρά του και να την… κυνηγάει.

ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ ΚΑΙ… ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

Για το φινάλε πάμε να δούμε λίγο και το θέμα επόμενος προπονητής: Εδώ τα pool θα έδιναν απόψε ως πρώτο φαβορί (αν αναλογιστούμε και την πίεση που υπάρχει για παρουσία νέου τεχνικού στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ) τον Μαρίνο Ουζουνίδη. Απ’ τη στιγμή που δεν είναι εφικτό να αποχωρήσει άμεσα ο Γιώργος Δώνης απ’ τη Σαρζάχ, ο "Ούζου" δείχνει να έχει το απόλυτο προβάδισμα απ’ την ελληνική αγορά. Ας μην βιαστούμε όμως, διότι μπορεί να υπάρξουν εντέλει κι… εκπλήξεις. Σε βαθμό που ουδείς τις περιμένει…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο Αλαφούζος κάνει κακό στον Παναθηναϊκό
Ραντεβού με Στραματσόνι και άμεσες εξελίξεις
Άγριο κράξιμο στο ξενοδοχείο του Παναθηναϊκού

News 24/7

24MEDIA NETWORK