Χάνει το 30% των τρεξιμάτων του, αλλά…

Η (αγωνιστική) ζωή στον ΠΑΟ χωρίς τον Ζέκα. Τι στερεί απ’ το παιχνίδι του τριφυλλιού η απουσία του λαβωμένου καπιτάνο του, εν όψει του "τελικού" της Τούμπας, πως μπορεί να καλυφθεί το κενό του, το ανάποδο τρικ με τον Κουρμπέλη κι ο ρόλος κλειδί των Κλωναρίδη-Βιγιαφάνιες. Ανάλυση του Contra.gr…

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
zeca hult EUROKINISSI SPORTS

Είναι «ζημιά» και δη πολύ μεγάλη, αυτή που προέκυψε στον Παναθηναϊκό με τον Ζέκα το βράδυ της Κυριακής (23/4). Στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, σ’ ένα σπριντ «κάλυψης» κι όχι… υπερέντασης, για να προλάβει κάποιον αντίπαλό του που φεύγει κατά μέτωπο, όπως κάνει τουλάχιστον 2-3 φορές σε κάθε αγώνα ο «κάπτεν» των «πράσινων». Τράβηγμα στον αριστερό δικέφαλο… Η… κακιά η ώρα άλλωστε, ποτέ δεν σε ρωτάει που θα «χτυπήσει». Θα μπορούσε να έχει γίνει σ’ άλλο ματς, σε κάποιο απ’ τα σερί ντέρμπι που έδωσε ο Παναθηναϊκός το προηγούμενο δεκαπενθήμερο, όπου όλοι και όλα ήταν στην τσίτα. Συνέβη όμως στο πιο «σβηστό» ματς του τελευταίου διμήνου.

Μπάλα είναι… Το είπε κι ο Μαρίνος Ουζουνίδης βγαίνοντας απ’ τη συνέντευξη Τύπου: « Συμβαίνουν αυτά στη μπάλα, τι να κάνουμε; Θα τη βρούμε όμως την άκρη, μην ανησυχείτε…». Συμβιβασμένος ήδη με την ιδέα πως ο Παναθηναϊκός θα πάει στη μεγαλύτερη (μέχρι την επόμενη) μάχη της σεζόν, χωρίς το ένα… πνευμόνι του στη μεσαία γραμμή. Στο μυαλό του ωστόσο, ο 48χρονος τεχνικός έχει ήδη αρχίσει να «δουλεύει» αυτό που πρέπει να κάνει για να καλύψει την απουσία του «καπιτάνο» στη ρεβάνς της Τούμπας. Και αγωνιστικά και… πνευματικά, διότι όλη η ομάδα οφείλει πλέον να αναπροσαρμόσει τη σκέψη της και το παιχνίδι της, δίχως να… μεμψιμοιρεί.

ΟΛΑ ΟΣΑ «ΧΑΝΕΙ» ΤΟ «ΤΡΙΦΥΛΛΙ»

Χωρίς τον Ζέκα των τελευταίων 2-2,5 μηνών (διότι τότε είδαμε τον… κανονικό Ζέκα) ο Παναθηναϊκός χάνει:

-- Ενα 30% σε τρεξίματα μέσα στο γήπεδο. Όχι μόνο στον νευραλγικό χώρο των 40-50 μέτρων της μεσαίας γραμμής, αλλά και σε καλύψεις και σε πείσμα και σε «…σου παίρνω τη μπάλα με… τσαμπουκά χωρίς να το καταλάβεις» μαρκαρίσματα και σε ισορροπία.

-- Μια απ’ τις λιγοστές (είναι η αλήθεια σ’ αυτό το ρόστερ) προσωπικότητες που υπάρχουν στην ενδεκάδα του.

-- Τον παίκτη που μπορεί να κυνηγήσει… σκυλίσια το «χτίσιμο» της αντίπαλης επίθεσης, απ’ την άμυνα και την πρώτη πάσα απ’ τους στόπερ στα χαφ. Αυτόν που ξέρει -όσο κανείς άλλος στον συγκεκριμένο Παναθηναϊκό- να «οργανώνει» μέσα στο γήπεδο, με τις φωνές του και τις κινήσεις του, το πρέσινγκ πάνω στον αντίπαλο.

Ο… ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ

Είπαμε… Μεγάλη ζημιά. Όχι όμως τέτοια που θα πρέπει να κάθεται όλη η ομάδα και να «κλαίει» πάνω απ’ το χυμένο γάλα. Καλύπτεται το κενό του; Αν μιλούσαμε για τον Παναθηναϊκό του… καταστροφικού διμήνου Οκτώβριος-Νοέμβριος, η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο «ζόρικη». Εως… απελπιστική. Επειδή όμως πλέον μιλάμε για μια «άλλη» ομάδα στα τρεξίματα και στην ένταση που βγάζει μέσα στο γήπεδο, μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Διότι όλη η ομάδα πλέον «τρέχει» πολύ περισσότερο μέσα στο γήπεδο, διότι άπαντες (ακόμη και ο… λόκο Βιγιαφάνιες) ακολουθούν πολύ πιο συγκεντρωμένα και συγκροτημένα το τεχνικό/τακτικό πλάνο. Διότι ο πολυμήχανος Ουζουνίδης έχει αποδείξει, μαθαίνοντας απ’ την πρώτη μέρα του στον «πράσινο» πάγκο να ζει με… προβλήματα, πως έχει τον τρόπο να βρίσκει λύσεις και απαντήσεις…

ΣΥΝΘΕΤΗ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ

Πως θα μπορέσει να «καλύψει» η «πράσινη» ενδεκάδα αυτά που χάνει με την απουσία του Ζέκα; Με «σύνθετους» τρόπους…

-- Στο κομμάτι του πρέσινγκ, θα πέσει πολύ μεγαλύτερο «βάρος» στους… μπροστά. Ειδικά στον Κλωναρίδη, ο οποίος θα αναλάβει να πιέσει ακόμη περισσότερο την πρώτη πάσα και τον χώρο των 20-25 μέτρων ανάμεσα στους στόπερ του ΠΑΟΚ και τον Κάνιας. Για να «αποκοπεί» ο Ισπανός απ’ την υπόλοιπη ομάδα και να μην κυκλοφορήσει τόσο άκοπα η μπάλα στο πρώτο μισό του γηπέδου. Όπως έγινε στο β’ ημίχρονο του πρώτου αγώνα στη Λεωφόρο, όπου ο ΠΑΟΚ έχανε πολύ πιο εύκολα την κατοχή και ήταν πολύ πιο γρήγορες οι μεταβάσεις του Παναθηναϊκού στο επιθετικό τρίτο του. Αντίστοιχη «συμμετοχή» στο πρέσινγκ θα πρέπει να δείξει πλέον και ο Μπεργκ, όμως στο συγκεκριμένο κομμάτι του γηπέδου, ο «Κλώνα» είναι εκείνος που θα (πρέπει να) πάρει πάνω του την έξτρα πίεση.

-- Στον άξονα, η λογική υπαγορεύει Ρέις και όχι Λουντ. Τουλάχιστον στο ξεκίνημα του αγώνα. Με τον Ουζουνίδη να κάνει το ίδιο τρικ που έκανε (με καλύτερα αποτελέσματα) στο β’ ημίχρονο του αγώνα με τον Πανιώνιο, το τελευταίο ματς που δεν είχε (λόγω καρτών) τον Ζέκα στη διάθεσή του. Εναλλαγή ρόλων του Πορτογάλου με τον Κουρμπέλη. Ο Ρέις θα γίνει η «σκούπα» και ο έξτρα παίκτης στις καλύψεις στο χώρο μπροστά απ’ τους στόπερ και ο Κουρμπέλης θα γίνει εκείνος που θα αναλάβει να παίξει λίγο πιο «ψηλά», για να κυκλοφορήσει με καλύτερες προϋποθέσεις η μπάλα και να «ψάξει» με κάθετες ή με μπαλιές στην πλάτη (στοιχείο που «έχει» στο παιχνίδι του) τους Κλωναρίδη και Μπεργκ.

-- Αντίστοιχο τρέξιμο και μεγαλύτερη «συμμετοχή», απαιτείται πλέον και απ’ τους Εμποκού-Βιγιαφάνιες. Ιδίως στο χώρο ευθύνης τους μπροστά απ’ τους μπακ. Προκειμένου να υπάρχουν οι μέγιστες δυνατές «καλύψεις» και να μην βάζουν στη… μέση τους Κουλιμπαλί-Χουλτ οι άκρως επιθετικογενείς Μάτος-Λέοβατς μαζί με τους Κάμπος και Ενρίκε. Ειδικά ο ρόλος του «Βίγια» θα είναι κομβικός στο παιχνίδι, αφού εκτός απ’ την πτέρυγά του, θα πρέπει να γίνεται πολύ συχνά (και) ο τρίτος χαφ στον άξονα, για να «αποφορτίζει» την πίεση που λογικά θα ασκήσει ο Ίβιτς στο συγκεκριμένο σημείο του γηπέδου, επιζητώντας συνεχείς υπεραριθμίες στη μεσαία γραμμή με τη δική του τριάδα των χαφ. Υπάρχουν ακόμη τρεις προπονήσεις για τους «πράσινους», ως τη ρεβάνς της Τούμπας. Χρόνος αρκετός, για να συγκεντρωθεί ο καθένας στο ρόλο του και στο πλάνο που θα προετοιμαστεί απ’ το τεχνικό τιμ. Κι αν ο Ζέκα δεν θα βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο, αλλά στα επίσημα μαζί με τα μέλη της διοίκησης, όλοι οι υπόλοιποι, οφείλουν να δείξουν πως το «πνεύμα» του και τη μαχητικότητά του είναι ακόμη εκεί! Στο χορτάρι…

ΜΟΛΙΝΣ ΣΑΝ… ΠΕΤΡΙΤΣ

Και κάτι για το φινάλε… Ο Μολίνς είναι καλός παίκτης. Πολύ καλός παίκτης. Όχι επειδή έβαλε το πρώτο του γκολ και καθάρισε τη νίκη για το «τριφύλλι» με τον Ατρόμητο. Και να μην το έβαζε, το ίδιο καλός ποδοσφαιριστής ήταν και είναι. Το ζητούμενο για τον ίδιο ήταν και είναι να βρει αγωνιστικό ρυθμό, διότι πέρασε πολλά τα τελευταία δύο-τρία χρόνια. Και θα κριθεί πολύ πιο σωστά και «αυστηρά», αφού κάνει (και) καλοκαιρινή προετοιμασία με τους «πράσινους». Ήδη πάντως δείχνει πως είναι πλέον σ’ ένα ικανοποιητικό επίπεδο κι ο Ουζουνίδης τον έβαλε στο κατάλληλο τάιμινγκ στην αγωνιστική «εξίσωση» των «πράσινων», εν όψει Κυπέλλου και πλέι-οφ. Και με λίγη προσοχή και όχι βιαστικές… κρίσεις, μπορεί να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε μία (ακόμη καλύτερη) περίπτωση «Πέτριτς» για τον Παναθηναϊκό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK