Κράτος εν κράτει

Ο Κώστας Καίσαρης με αφορμή την επίσκεψη της Οριτζινάλ στα Σπάτα, γράφει για τους Οργανωμένους. Τα πραγματικά αφεντικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κράτος εν κράτει

ΟΠΑΔΟΙ; Συνέταιροι; Αφεντικά; Προστάτες; Περί οργανωμένων, ο λόγος. Με αφορμή μια είδηση ρουτίνας τη Παρασκευή το απόγευμα: Την επίσκεψη, καμιά σαρανταριά της Οριτζινάλ στα Σπάτα. Ποδοσφαιριστές, Μαϊστόροβιτς, Μοράις και Δημητριάδης τους άκουσαν ευλαβικά μετά της δέουσας προσοχής. Αν μπορούσαν, ας έκαναν κι αλλιώς. Και τι έγινε, που η προπόνηση άργησε μισή ώρα; Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο. Από τη στιγμή που τα παλικάρια, ήθελαν να μιλήσουν στο ποδοσφαιρικό τμήμα, όλα τα άλλα πάνε πίσω. Τους τα είπαν λοιπόν ένα χεράκι γιά είκοσι λεπτά κι άφησαν το καλύτερο για το τέλος: "Μέχρι εδώ, ήτανε μάγκες. Αν μας ξαναδείτε εδώ, δεν θα είναι για καλό". Σε σχέση βέβαια με άλλα πολύ χειρότερα, η επίσκεψη αυτή ήταν πράγματι, λάιτ. Με το σαβουάρ βιβρ μπορείς να πεις. Ούτε ο Ζαμπουνης δεν είναι τόσο μελιστάλακτος και ευγενής. Όταν τις προάλλες από τους ΠΑΟΚτζηδες στο Μακεδονίας πέσανε γιαούρτια. Όταν στο Κορωπί, μετά το 0-3 απο τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκης, είχανε ολονύκτια. Με τον Γιάννη Αλαφούζο να κάνει τον διερμηνέα ανάμεσα στα παιδιά και τον Σταματσόνι: "Αντρέα, δέι γουόντ γιού του γκόου". Αυτά βέβαια δεν είναι τίποτα μπροστά στον προπηλακισμό του Μπαρτζώκα μετά από την ήττα από τον Παναθηναϊκό. Ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατέκτησε φάιναλ φορ, υποχρεώθηκε να ανέβει στην οροφή ενός αυτοκινήτου, για να γλιτώσει. Και στη συνέχεια παραιτήθηκε.

ΟΙ οργανωμένοι είναι κράτος εν κράτει. Ποιός τολμάει να σταθεί απέναντι τους; Αυτά τα καλαμπούρια του Κοντονή με τα ΑΜΚΑ και τη Κάρτα Φιλάθλου; Η αστυνομία; Πάντα δεύτερη έρχεται. Και καταϊδρωμένη. Τα αλάνια έχοντας το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, χτυπάνε, και φεύγουν ανενόχλητα. Εντός κι εκτός έδρας. Στην επαρχία και στα νησιά. Στα γήπεδά τους, όποτε γουστάρουνε, μπουκάρουνε μέσα. Για πλάκα, σαλτάρουνε τα κάγκελα. Κι όταν δεν μπορεί να τους κάνει ζάφτι το κράτος, θα τους φέρουνε βόλτα οι παράγοντες; Όποιον βάλανε στο σημάδι, έφυγε κυνηγημένος. Την οικογένεια Βαρδινογιάννη στον Παναθηναϊκό τη νίκησαν κατά κρατος. Όταν η πολυμετοχικότητα, τους είχε κορώνα στο κεφαλι της, θα τόλμαγε ο Αλαφούζος να μην τους κάνει ολα τα χατήρια; Στην ΑΕΚ η Οριτζινάλ πήρε την Ερασιτεχνική και τη χρεοκόπησε. Κι όταν χρειάστηκαν τα παιδιά για να μπούνε μέσα για να διακοπεί το ματς με τον Πανθρακικό και να σιγουρευτεί ο υποβιβασμός, το καθήκον τους το κάνανε. Ειδικά στην ΑΕΚ μόνο ο Ψωμιάδης, ήταν που τους είχε σούζα σαν τον πελαργό στο ένα πόδι. Επειδή όχι μόνο, μίλαγε την ίδια γλώσσα μ αυτούς, αλλά την ήξερε και πολύ καλύτερα.

ΑΥΤΟΙ που πουλάνε προστασία, σπάνε και καίνε μαγαζιά. Οι οργανωμένοι σπάνε γήπεδα. Τα νταραβέρια είναι γνωστά. Μερτικό από τα εισιτήρια. Κέρδος από τις εκδρομές. Μόνο, αν τα έχεις καλά μαζί τους έχεις (σε κάποιο βαθμό) το κεφάλι σου ήσυχο. Αν τους πας κόντρα, καθαρίστηκες. Στον Ηρακλή επειδή δεν γουστάρουνε τον Παπαθανασάκη, μπαίνουνε στο Καυταντζόγλειο χωρίς εισιτήριο. Όπως μπαίνουνε στο ΟΑΚΑ. Και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Και καθώς το ένα φέρνει το άλλο, τους κάθονται στο σβέρκο. Ο ίδιος ο Αλαφούζος έχει ομολογήσει ότι έδιωξε τον Αναστασίου επειδή φοβήθηκε τις αντιδράσεις της 13. Οταν διώξανε ολόκληρο Βαρδινογιάννη, δεν θα διώχνουν ποδοσφαιριστές (βλέπε Βύντρα) και προπονητές; Την Ορίτζιναλ την ενόχλησε ότι η ομάδα δεν κέρδισε τη Κέρκυρα. Ότι η Ερασιτεχνική ΑΕΚ έχει διαλυθεί, δεν έχει ούτε γραφεία, δεν τους ενοχλεί. Όταν όμως μετέχεις στη διάλυση, στηρίζοντας κάθε καρυδιάς καρύδι, κάνεις τουμπεκί. Το μάγκα τον κάνεις, εκεί που σε παίρνει. Μέχρι τον Μπακασέτα και τον Αλμέιδα.

Στο τραγούδι της ημέρας Beatles και Don't Let Me Down

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η Original... πήγε Σπάτα!

News 24/7

24MEDIA NETWORK