Μπαλτάκος: Μπάλα και πολιτική

Ο Κώστας Καίσαρης ανοίγει το φάκελο Τάκης Μπαλτάκος. Μια αναδρομή 26 χρόνων. Η πορεία του στο μπάσκετ, η πολιτική, το φλας με τη δημοσιότητα κι ο εντελώς διαφορετικός Μπαλτάκος του σήμερα σε σχέση με τη δεκαετία του 1990.

Μπαλτάκος: Μπάλα και πολιτική
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Από τον Βαρδινογιάννη στον Γιαννακόπουλο. Από τον Γιαννακόπουλο στον Αλαφούζο; Οψόμεθα. Η διαδρομή του Τάκη Μπαλτακου, ποδόσφαιρο - μπάσκετ, και ενδεχόμενα ξανά ποδόσφαιρο, ξεκινάει 26 χρόνια πριν. Το καλοκάιρι,του 1990. Ο Παναθηναϊκός κάνει μεταγραφή τον Γιώργο Τσιφούτη από τον Πανσερραϊκό. Προκύπτει όμως πρόβλημα. Ο τότε πρόεδρος του Πανσερραϊκού Γ.Καραντινίδης, είχε πάρει για τον Τσιφούτη 30 εκατομμύρια από τον Κοσκωτά ( πακέτο 90 γιά Μολακίδη και Σαββίδη).Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης στέλνειτους παράγοντες του Πανσερραϊκού γιά να λύσουν το πρόβλημα στον Μπαλτάκο. Τον οποίο είχε γνωρίσει από το γραφείο του Αλεξάνδρου Λυκουρέζου. Το θέμα τακτοποιήθηκε κιο Πανσερραϊκός πληρώθηκε δύο,φορές για τον Τσιφούτη. Στη συνέχεια ο Βαρδινογιάννης ζήτησε από τον Καραντίδη να βάλει τον Μπαλτάκο ( που είχε βοηθήσει να γίνει η μεταγραφή ) εκπρόσωπο του Πανσερραϊκού στην ΕΠΑΕ.Ο Καραντινίδης δέχεται κι ο πανίσχυρος τότε Καπετάνιος, έχει έναν ακόμα δικό του άνθρωπο και μία ακόμα ψήφο,στο ΔΣ της ΕΠΑΕ.

Αφήνουμε πίσω το 199Ο και πάμε στο 2016 και στα φρέσκα. Κατ αρχήν,τι θέλει ο Αλαφούζος από τον Μπαλτάκο; Στη πιάτσα κυκλοφορεί ότι ο Αλαφούζος θέλει να απεμπλακεί από την καθημερινή ενασχόληση με τον Παναθηναϊκό. Η "εξαφάνισή" του,το τελευταίο διάστημα,από τις αποδοκιμασίες των οπαδών και μετά,δεν είναι κάτι παροδικό.Θα έχει και συνέχεια. Ο Αλαφούζος σκοπεύει να εκχωρήσει τις αρμοδιότητες (αγωνιστικές -διοικητικές ) στο δίδυμο Παναγόπουλου-Μπαλτάκου κι αυτός,να έχει την υψηλή εποπτεία. Ταυτόχρονα,με την επιλογή Μπαλτακου,κάνει άνοιγμα στους Οργανωμένουςπου πρόσφατα είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους για το σύνολο των στελεχών της ΠΑΕ πλην του Παναγόπουλου.Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού πλέον ο νεαρός Δημήτρης Μπαλτάκος, θεωρείται παιδί της Θύρας 13.

Τι θα μπορούσε να προσφέρει ο Μπαλτάκος στον Παναθηναϊκό; Σίγουρα ο Μπαλτάκος δεν είναι Στράτος Σωπήλης να τον δουλεύει ο Κομπότης. Ούτε Χρήστος Παναγόπουλος να βγαίνει και να λέει "να ξεκινήσει το πρωτάθλημα το 2020".Η ιστορία όμως γράφεται από τους ηγέτες.Όχι από τους από κάτω.Ο Μπαλτάκος έχτισε τον προσωπικό του μύθο,στην αυτοκρατορία του μπασκετικού Παναθηναϊκού, των αδελφών Γιαννακόπουλου και του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.Την ιστορία στον Παναθηναϊκό την έγραψε το πάθος και τα λεφτά του Παύλου και του Θανάση. Στον ομαδικό Αθλητισμό βέβαια,παίζει ρόλο μέχρικι αυτός που δίνει τα ρούχα και τα παπούτσια στους αθλητές. Ο καθαείς ωστόσο πιστώνεται το μερίδιο που του αναλογεί.

Με τον Μπαλτάκο για δέκα σχεδόν χρόνια ήμασταν κάθε μέρα στα γραφεία της ΕΠΑΕ.Τυπικός.Με λίγαλόγια.Οχι εύκολος στο χαμόγελο.Συνωμοτης. Δεν πίνει. Δεν καπνίζει. Δεν έχει βάλει τριακόσια γραμμάρια,σ αυτά τα 26 χρόνια. Δεν μπαίνει σε αεροπλάνο. Σήμερα, εκ του μακρώθεν, βλέπω έναν εντελώς διαφορετικό Μπαλτάκο. Δεν γίνεται να έχεις διατελέσει γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου και να καταλήγεις γενικός γραμματέας στην "Εθνική Ενότητα" του Καρατζαφέρη. Το "από δήμαρχος κλητήρας", για βιοποριστικούς λόγους, όχι μόνο είναι θεμιτό, αλλά χρήζει και επαίνου. Δεν πρόκειται περί αυτού όμως.Μετά το περιστατικό με τον Κασιδιάρη ο Μπαλτάκος,έφαγε φλας με τη δημοσιότητα. Η κορώνα "γεννήθηκα και θα πεθάνω αντικομμουνιστής", δείχνει την απώλεια του μέτρου. Οτι χειρότερο για έναν επαγγελματία,να κυνηγάει μετά μανίας τις εντυπώσεις. Κατανοούσες, εκείνη την εποχή την ανάγκη να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Η κατάχρηση όμως κάνει κακό. Οι αμέτρητες εμφανίσεις σε περιθωριακές εκπομπές. Ο εύκολος λόγος. Η δήλωση στην εκπομπή του Πάνου Παναγιωτόπουλου,"ο Τσίπρας την "ιδρώνει τη φανέλα" με το εθνόσημο" ,ήταν μνημείο σαχλαμάρας. Κατανοητή και ανθρώπινη,η πικρία γιά τον Αντώνη Σαμαρά. Βρες όμως να πεις κάτι,που να έχει ουσία. Ποιά φανέλα ιδρώνει στις διαπραγματεύσεις ο Τσίπρας, όταν,ότι χαρτί του δίνουνε,το υπογράφει με χέρια και με πόδια; Πολιτική εκτίμηση, επιπέδου νηπιαγωγείου.

Είναι εμφανές,ότι σ αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια,ο επαγγελματίας Τάκης Μπαλτάκος, έκανε στη άκρη για να δώσει χώρο,στον πολιτικό-Μπαλτάκο .Κι αυτό για κάποιον που θέλει να παραμένει και επαγγελματίας είναι ότι χειρότερο. Τι ψάρια θα πιάσειο Μπαλτάκος στον Παναθηναικό, εάν τελικά γίνει το deal; Κατ αρχήν δεν πρέπει να αγνοούμε τις συνθήκες. Η δεκαετία του 10 ,δεν έχει καμία σχέση, με τη δεκαετία του 90. Οπως δεν έχει καμία σχέση ο Αλαφούζος με τους αδελφούς Γιαννακόπουλους. Παναθηναικός κι ο ένας (τότε στο μπάσκετ ), Παναθηναϊκός και ο αλλός ,(σήμερα στο ποδόσφαιρο) αλλά καμία σχέση. Η μέρα με τη νύχτα. Είναι σαν να πας να δουλέψεις από τη Μερτσέντες στη Νίσαν.Από τη Σκάλα του Μιλάνου στο Ρεξ. Σε τι θα μπορούσε να βοηθήσει ο Μπαλτάκος τον Παναθηναϊκό;

Στη χάραξη της πολιτικής. Στα αυτονόητα που δεν υπάρχουν σήμερα. Αν ήταν στον Παναθηναϊκό ,κι αν τον ρώταγε ο Αλαφούζος,ο Μπαλτάκος (που ήξερα εγώ) , δεν θα τον άφηνε ποτέ, να λέει στους ποδοσφαιριστές,"περιμένουμε εξελίξεις,τους επόμενους μήνες ,στην υπόθεση της εγκληματικήςοργάνωσης,ο Ολυμπιακός θα αποκλειστεί από το Τσάμπιονς Λιγκ και θα παίξει ο δεύτερος".Αν ήταν στον Παναθηναϊκό και τον άκουγε ο Αλαφουζος δεν θα τον άφηνε να ασχολείται (δημόσια)με τη Ντέπυ και τον Βασσάρα. Δεν θα τον άφηνε να λέει και να ξαναλέει "ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να κατέβει στο πρωτάθλημα". Για να έχουμε λοιπόν τις απαντήσεις θα πρέπει πρώτα να ξέρουμε, τι θέλει ο Αλαφούζος από τον Μπαλτάκο. Και τότε θα φανεί τι μπορεί να προσφερει ο Μπαλτάκος του 2017.

Η διαδρομή, του Μπαλτακου,λίγο πολύ γνωστή. Στην ΕΠΑΕ αποκτά την εμπιστοσύνη του Γιώργου Δέδε και (με την ευλογίαπάντα του Βαρδινογιάννη) παίρνει τη θέση του Νομικού Συμβούλου. Εκείγνώρισε τον Θανάση Γιαννακόπουλο που μετείχε στο. συμβουλιο σαν εκπρόσωπος της ΕΠΟ. Αναπτύχθηκε σχέση φιλίας και εκτίμησηςμε την οικογένεια Γιαννακόπουλου,που είχε σαν αποτέλεσμα την επαγγελματική συνεργασία. Ο Μπαλτάκος φεύγει από την ΕΠΑΕ,γιά να απασχοληθεί αποκλειστικά στην ΚΑΕ Παναθηναικος.Αναστελει όλες τις ασχολίες του σαν δικηγόρος, πλην της οικογένειας Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, αναλαμβάνοντας περιστασιακά αστικές υποθέσεις (συμβόλαια,κλπ).Λόγο της σχέσης και της εμπιστοσύνης είχε άτυπη συμμετοχή στο 2004.

Το 2007 συγκρούεται με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο,τον οποίο στηρίζει ο Παύλος και υποχρεώνεται να αποχωρήσει από τον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Εξαφανίζεται από την αθλητική πιάτσα κι εμφανίζεται ξαφνικά σαν γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίουτης Κυβέρνησης-Σαμαρά.Πέφτει στη λούμπα του Κασιδιάρη και φεύγει κακήν κακώς. Τα βρίσκει με τον Δ. Γιαννακόπουλο κι επανέρχεται στον μπασκετικό Παναθηναϊκό και σαν αντιπρόεδρος μάλιστα. Γυαλί όμως που έχει σπάσει δεν κολλάει.Στις 11 Δεκεμβρίου η ΚΑΕ Παναθηναϊκός κάνει γνωστό ότι λύνεται κάθε συνεργασία με τον Μπαλτάκο .Από σήμερα ανοίγει γι αυτόν το κεφάλαιο ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Πόσες σελίδες άραγε θα προλάβει να μετρήσει;

Στο τραγούδι της ημέρας Νίνο Ρότα και το θέμα από το 8½:

News 24/7

24MEDIA NETWORK