Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις τον Μάνταλο θα βρεις...

Ο Κώστας Καίσαρης, γράφει γιά τον ρέφερι του ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακός Σταύρο Μάνταλο. Για τον διαιτητή που είχε συνυπάρξει με Μπέο-Ψωμιαδη, πουβρήκαν στο ποδόσφαιρο Μαρινάκης, Αλαφούζος, Σαββίδης, Μελισσανίδης και που έχει καταφέρει να επιβιώσει με όλες τις καταστάσεις...

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / Eurokinissi Sports)
aek olympiakos mantalos EUROKINISSI SPORTS

ΓΙ' ΑΥΤΟ είναι ωραίο το ποδόσφαιρο. Γι' αυτό αποκαλείται ο βασιλέας των σπορ. Επειδή ο καθαείς, μπορεί να λέει ότι θέλει. Ο ένας, ότι ο Μάνταλος ήτανε πενηνταρίσιος κι έκοψε το καρπούζι στη μέση. Ο άλλος, ότι κατέσφαξε τον Ολυμπιακό. Ο Μάνταλος κι ο Μπίκας (που ήτανε παρατηρητής του) να λένε μ' ένα στόμα, ότι το τράβηγμα του Λαμπροπούλου στον Μποτία δεν ήταν τίποτα. Κι ο Βαρούχας να λέει, ότι ήταν πέναλτι. Αναμφίβολα ο Μάνταλος ήταν ο πρωταγωνιστής του ντέρμπι. Ο Μάνταλος ένας διαιτητής, παντός καιρού, που έχει επιβιώσει με όλες τις καταστάσεις. Η πρόσφατη ζωντανή ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, μπορείς να πεις. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα τον βρεις από κάτω. Κι επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, πάμε στο δια ταύτα:

-- 01/11/2009: Θρασύβουλος-Ολυμπιακός Βόλου για το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής 0-1. Με το πού ορίστηκε διαιτητής ο Μάνταλος, ο Θρασύβουλος βγάζει ανακοίνωση εκφράζοντας τους φόβους του γιά τον διαιτητή.

-- 02/2/2011: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-0, με διαιτητή τον Μάνταλο. Το ματς είναι για τα προημιτελικά του Κυπέλου με τον ΠΑΟΚ να προκρίνεται στην επόμενη φάση, καθώς το πρώτο παιχνίδι στο Καραισκάκης, είχε λήξει 1-1. Στη δικογραφία γιά τα "στημένα" συμπεριλαμβάνεται συνομιλία του Αχιλλέα Μπέου, με τον τότε αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού Βόλου, Θανάση Κανελλόπουλο: "Ναι ρε παιδάκι μου. Με το θέμα του Μάνταλου. Φταίω εγώ να πούμε; Έκανα μία προσπάθεια, τι να κάνω; Αλλά που τον αδίκησε, ένα σουτ δεν έκαναν, δεν πάτησαν τη περιοχή... Τι να κάνει ο διαιτητής; Να βάλει τη μπάλα στα δίχτυα; Μπορεί να το κάνει αυτό ποτέ;".

-- 17/4/2011: Ολυμπιακός Βόλου-Παναθηναϊκός. Ο Ολυμπιακός κερδίζει τον Παναθηναϊκό των Κατσουράνη, Καραγκούνη, Σισέ 3-2.Διαιτητής ο Μάνταλος, που καταλογίζει δύο πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων και αποβάλλει τους Καντέ, Μπουμσόνγκ.

-- Στη δικογραφία γιά τα "στημένα",συμπεριλαμβάνονται συνομιλίες του Μάνταλου και με τον Αχιλλέα Μπέο κσι με τον Μάκη Ψωμιάδη. Ο δεύτερος αποκαλεί τον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο, "ελεεινό υποκείμενο" κι ο Μάνταλος ακούει συγκαταβατικά.

-- Λόγω της εμπλοκής του στα "στημένα", ο Μάνταλος υποβιβάζεται (για ένα χρόνο) στη Β' Εθνική. Ο Αχιλλέας Μπέος με δηλώσεις του, στις 23/11/2012 τον υπερασπίζεται: "Ηταν τεράστια αδικία αυτό που έγινε πέρυσι με τον Μάνταλο και τον υποβίβασαν στη Β Εθνική. Τον ξέρω τον Μάνταλο είναι από τους πλέον ικανούς διαιτητές στην Ελλάδα. Για τις συνομιλίες έχω να πω ότι ποτέ δεν είπα στον Μάνταλο να κάνει, ή να μη κάνει κάτι στο παιχνίδι".

-- 23/1/2013: Πλατανιάς-Παναθηναϊκός για το Κύπελλο. Ένα ακόμα ματς που οι πράσινοι έχουν παράπονα από τον Μάνταλο καθώς οι γηπεδούχοι κερδίζουν 1-0 και περνάνε στην επόμενη φάση.

-- 23/2/2014: Πλατανιάς-Άρης 2-1. Παιχνίδι "μία κατηγορία" με τον βοηθό Γουργιώτη να κατακυρώνει γκολ των γηπεδούχων, χωρίς η μπάλα να έχει περάσει τη νοητή γραμμή του τέρματος. Ο Μάνταλος που σφυρίζει, αποβάλλει τους Μπουγαΐδη, Μπακασέτα και αφήνει τον Άρη με εννιά.

-- Τον Δεκέμβριο του 2014 ο Παναθηναϊκός καταγγέλλει σαν "προκλητικό" τον ορισμό του Μάνταλου στο παιχνίδι του στη Ξάνθη, το οποίο οι γηπεδούχοι κερδίζουν 4-2.

--13/9/2015: ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννενα 3-1. Οι φιλοξενούμενοι που είχαν προηγηθεί 1-0 τελειώνουν το ματς με εννιά παίκτες, καθώς ο Μάνταλος αποβάλλει τους Μιχάηλ-Τζημόπουλο.

-- Ο Μάνταλος ήταν διαιτητής στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (1-0 στις 13/4/2014) με τους "γάβρους" στο πάγκο των φιλοξενούμενων. Ο Παναθηναϊκός είχε εκφράσει παράπονα για τον Μάνταλο για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (2-2στις 9/2/2012 στο ΟΑΚΑ) καθώς και για παιχνίδι με τον Πανιώνιο (1-1 στη Νέα Σμύρνη 17/1/2015).

Ο ΜΑΝΤΑΛΟΣ δεν είναι τυχαία περίπτωση διαιτητή. Προϋπήρξε στο ποδόσφαιρο και του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Γιάνννη Αλαφουζου και του Ιβαν Σαββίδη και του Δημήτρη Μελισσανίδη. Είχε συνυπάρξει με Αχιλλέα Μπέο -Μάκη Ψωμιάδη και τα έλεγε καλά και με τους δυο. Μπλέχτηκε στα "στημένα", αλλά κατάφερε να ξεμπλέξει γρήγορα. Στα παιχνίδια που έχει σφυρίξει, τα έχει δει όλα και τα έχει κάνει ολα. Το ότι έχει καταφέρει να επιβιώνει, με όλες τις ( ποδοσφαιρικές) καταστάσεις και να βγαίνει πάντα στον αφρό, τα λέει όλα...

Στο τραγούδι της ημέρας Eric Barton & Animals - When I Was Young

News 24/7

24MEDIA NETWORK