Το πρωτάθλημα δεν είναι Σουρωτή

Χάρης Σιανίδης, Κλάους Αθανασιάδης, Φρανκ Άρνεσεν, Λούμπος Μίχελ, Βλάνταν Ίβιτς και ο Ιβάν Σαββίδης που θα ξαναβάλει το χέρι στη τσέπη τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για το ίδιο έργο που παίζεται κάθε χρόνο στον ΠΑΟΚ.

Το πρωτάθλημα δεν είναι Σουρωτή
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΤΩΡΑ που δεν έχει πρωτάθλημα, είναι ευκαιρία για δουλειά και περισυλλογή. Στον ΠΑΟΚ φερε ειπείν, είναι στα σκαριά συνάντηση του Ιβάν με τον Κλάους. Και θα έχουν πολλά να πουν. Σαν πατέρας με υιό. Ο Σαββίδης θα του λέει ιστορίες για τον Ποντιακό Ελληνισμό στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Αθανασιάδης θα του λέει τι ωραία πέρασε στα γενέθλια του φίλου του Χάρη Σιανίδη. Με τη Γωγώ, τη Στέλλα, την Κατερίνα και τα άλλα κορίτσια...

Το ότι ο Αθανασιάδης ύστερα από οκτώ αγωνιστικές στη Σουπερλίγκ, σε ό,τι έχει να κάνει με το γκολ, είναι ακόμα στο μέδεν δεν θα λυθεί ι ποτέ στο Γραφείο. Θα λυθεί, αν λυθεί, στο γήπεδο. Ποτέ τα προβλήματα στις ομάδες δεν λύθηκαν στα τετ α τετ προέδρου – ποδοσφαιριστών. Όπως δεν λύθηκαν στον Ολυμπιακό, όταν μετά το 0-0 με τη Μπερ Σεβά, ο Βαγγέλης Μαρινάκης τους είπε "αν δεν κερδίσετε μη γυρίσετε πίσω". Όπως δεν λύθηκαν στον Παναθηναϊκό όταν μετά το 0-3 απο τη Σταντάρ πήγε ο Αλαφούζος και τους έθεσε προ των ευθυνών τους: "Θέλω να τα δώσετε όλα και να κερδίσετε τον Ολυμπιακό, δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα".Κι ακολούθησαν άλλα τρία,στο Καραϊσκάκης. Τα προβλήματα στις ομάδες δεν λύνονται με τον διάλογο. Τα προβλήματα ξεπερνιούνται,μόνο με τις σωστές επιλογές...

Στον ΠΑΟΚ το κόλπο είναι γνωστό: "ο Ιανουάριος είναι κοντά". Κι ο Σαββίδης, όπως έχει βαρεθεί η ταπεινότητά μου, να γράφει και να ξαναγράφει, έχει λεφτά. Πολλά λεφτά. Κι επειδή ακριβώς λεφτά υπάρχουνε στον ΠΑΟΚ, δυο φορές το χρόνο, κόσμος πάει κι έρχεται. Ένας τρόπος άλλωστε υπάρχει στο ποδόσφαιρο για να κινηθεί το χρήμα: μεταγραφές. Και στον ΠΑΟΚ, τη μάκινα αυτή, την έχουνε κάνει επιστήμη: να διώχνουν και να παίρνουνε. Πέρυσι ο Άρνεσεν, εφέτος ο Λούμπος του χρόνου κάποιος άλλος...

Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ έχει λεφτά. Πλήρωσε και πήρε το Μακεδονία Παλλάς και τη ΣΕΚΑΠ. Πλήρωσε και μάλιστα βαπορίσια την τηλεοπτική άδεια. Πλήρωσε και πήρε τη Σουρωτή. Στον ΠΑΟΚ που πληρώνει εδώ και τέσσερα χρόνια και περπατάει στον πέμπτο, ποιο είναι το αντίκρυσμα; Και δεν λέμε να πάρει πρωτάθλημα. Το πρωτάθλημα δεν είναι σαν τη Σουρωτή που βάζεις το χέρι στην τσέπη και την αγοράζεις. Δεν είναι τόσο απλό και εύκολο. Είναι στη μέση κι αυτό το καταραμένο το Αθηναϊκό ποδόσφαιρο που δεν αφήνει το Μακεδονικό να ορθοποδήσει. Αφήνουμε στην άκρη και τα αποτελέσματα και τη βαθμολογία. Που μπορεί να είναι και πλασματική.

Στο γήπεδο που πάνε, τι βλέπουνε; Πόσες φορές φύγανε από την Τούμπα ευχαριστημένοι; Γεμάτοι; Ο Σαββίδης που έχει πληρώσει ένα τσουβάλι λεφτά. Ο... καρντάσης στην εξέδρα που δίνει τον οβολό του για το εισιτήριο. Τι έχουνε δει, στους τρεις μήνες που παίζει η ομάδα μπάλα; Τρία χρόνια συμβόλαιο είπανε, ότι του έχουνε κάνει του Ιβιτς. Που ξεκινάει να μάθει προπονητής, στη πλάτη του ΠΑΟΚ. Με ποιο σκεπτικό; Μη τυχόν και δεν πάει καλά ο Λουίς Ενρίκε κι έρθει καμιά Μπαρτσελόνα και τους τον πάρει; Γι αυτό τον δέσανε με κοντράτο μέχρι το 2019. Όταν θα τελειώσει η θητεία της Κυβέρνησης Τσίπρα και θα γίνουν εκλογές. Χάνει λοιπόν ο ΠΑΟΚ στη Τούμπα από μια Καραμπάκ και τι ακούει,ο πρόεδρος, τον προπονητή του να λέει:

" Ήμασταν αρκετά κουρασμένοι" .Τι κάνανε δηλαδή και κουράστηκαν; Σκάβανε; Το παίρνει απάνω του Ιβάν κατεβαίνει στα αποδυτήρια και τραβάει τα λουριά:"πρέπει να βγει ο χαρακτήρας της ομάδας". Κατεβαίνει η ομάδα στη Νέα Σμύρνη, βγάζει ο Πανιώνιος χαρακτήρα , 1-0. Ο Ιβιτς τη δικαιολογία την είχε έτοιμη: "μας λείπει η τύχη στα τελειώματα. Είχαμε δύο δοκάρια και τρεις τέσσερις καλές ευκαιρίες. Ο Πανιώνιος με δύο σουτ έκανε ενα γκολ. Δεν ξέρω τι να πω".

ΝΑ το πει λοιπόν η ταπεινότητά μου,για μια ακόμα φορά. Τύχη υπάρχει στο κουμ-καν. Τραβάς δέκα φορές, με τρεις τρίτες και ξεκρέμαστο μπαλαντέρ και δεν γίνεσαι. Τραβάει ο άλλος, με τη μία,σφήνα το επτά σπαθί τα κατεβάζει και παίρνει τη παρτίδα και τα λεφτά. Στα χαρτιά, ναι. Υπάρχει τύχη. Αν ο Αθανασιάδης σε οκτώ ματς πρωταθλήματος δεν έχει κάνει σεφτέ δεν φταίει η τύχη. Κάτι άλλο είναι που φταίει.

Και φτάνουμε στο δια ταύτα: στο φτου κι απ τη αρχή: εξτρέμ επιθετικός χαφ και σέντερ φορ με ποιότητα και προσωπικότητα είναι οι τρεις στόχοι για τον Γενάρη.(κι ενδεχόμενα και αμυντικό χάφ). Είπαμε ότι ο Σαββιδης έχει λεφτά, αλλά όχι κι έτσι. Όλο το καλοκαίρι δηλαδή τι κάνανε; Ψειρίζανε τη μαϊμού; Κι αν αυτος ο Μπίσεσβαρ ,που έχουνε για δεκάρι, όπως λέει ο Ιβιτς, δεν είναι για πολλά πράματα ,τότε γιατί τον πήρανε; Για να τον διώξουν και να πάρουνε άλλον τον Γενάρη; Κι αν δεν βρήκανε παίκτες με ποιότητα και προσωπικότητα το καλοκαίρι θα βγούνε το χειμώνα; Στις τρεις τελευταίες μεταγραφικές περιόδους, απο το καλοκαίρι του 2015, έχουν γίνει πάνω από 20 μεταγραφές. Ποιοί είναι οι δυο-τρεις που κάνουν τη διαφορά; Ο ποιος τους βρει, κερδίζει χρυσού ν ορολόγιον...

Αυτή η δουλειά γίνεται όλα τα χρόνια επί Σαββίδη,στον ΠΑΟΚ; Ανακύκλωση ,των ίδιων πάνω-κάτω υλικών. Είναι καλύτεροι δηλαδή αυτοί που πήρανε από Τζιόλη και Κάτσε που έδιωξαν; Κάθε μεταγραφική περίοδο παίρνουνε κι έναν τερματοφύλακα για να παίζει ο Γλύκος. Ποτέ δεν έλειψαν οι μεταγραφές από τον ΠΑΟΚ. Σωστές επιλογές ψάχνεις να βρεις και δεν βρίσκεις με τίποτα. Και τυφλοί να ήτανε οι σκάουτερς και να παίρνανε ποδοσφαιριστές από το σωρό τους δυο, τρεις να κάνουνε τη διαφορά, έστω και κατά τύχη θα τους είχανε βρει. Αν όμως, μετατρέπεις την ομάδα σε κέντρο διερχόμενων δεν θα τους βρεις ποτέ.

Να μιλήσουμε σοβαρά. Έχω γράψει και το πιστεύω ότι ο αυτός, από τους άλλους τρεις, που έχει τη προοπτική να πάρει τα πρωτεία ( κι όχι ένα πρωτάθλημα ή ένα Κύπελλο) από τον Βαγγέλη Μαρινάκη είναι ο Σαββιδης. Και γιατί ο ΠΑΟΚ έχει τη δυναμική και γιατί ο ίδιος πληρώνει. Κι όποιος πληρώνει έχει τη δυνατότητα να διορθώνει τα λάθη του και κάποια στιγμή θα κάνει τις σωστές επιλογές και θα τη βρει την άκρη. Ο Σαββίδης είναι, που επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη και με διαψεύδει.

Στο τραγούδι της ημέρας Ζωρζ Πιλαλί και The sky is crying. Στα φωνητικά ο Λουϊζιάνα Ρεντ:

News 24/7

24MEDIA NETWORK