Τώρα αρχίζει ο ανήφορος στον Παναθηναϊκό

Ο Κώστας Καίσαρης κρίνει σαν θετική τη νέα προσπάθεια στον Παναθηναϊκό, αλλά εκτιμά οτι τα οικονομικά-αγωνιστικά προβλήματα,δεν είναι καθόλου εύκολο να λυθούν και καταλήγει: "Ο Παναθηναϊκός πάει μίνιμουμ για τρεις ακόμα παίκτες: Μεσοεπιθετικός, επιθετικός, στόπερ. Τι παίκτες θα είναι αυτοί με την οικονομική στενότητα που υπάρχει;"

Τώρα αρχίζει ο ανήφορος στον Παναθηναϊκό
EUROKINISSI SPORTS

ΚΑΙ ξαφνικά στον Παναθηναϊκό, όλα καλά κι όλα ωραία. Μόνο ευχάριστα έχεις να ακούσεις και να διαβάσεις, το τελευταίο διάστημα:

- Έφυγε ο Ιταλός τσαρλατάνος, που είχε κοντέψει να διαλύσει την ομάδα.

- Ήρθε ο Μαρίνος Ουζουνίδης που έχει φορέσει τη πράσινη φανέλα, ξέρει που βρίσκεται και τι θέλει ο Παναθηναϊκός.

- Επέστρεψε στο σπίτι του, ύστερα απο 13 χρόνια ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Μία ακόμα Παναθηναϊκή προσθήκη που ξέρει την ελληνικη πραγματικότητα.

- Η μεταγραφή του Δημήτρη Κουρμπέλη, δείχνει την αλλαγή πολιτικής, σε σχέση με τον αφελληνισμό που είχε επιβάλλει ο Στραματσόνι.

- Η επιστροφή του Τάκη Φύσσα (στις Ακαδημίες) και η ένταξη του Σπύρου Μαραγκού στο προπονητικό τιμ, είναι δύο ακόμα επιλογές με Παναθηναϊκά κριτήρια.

- Οι δύο σημαντικές νίκες επί του ΠΑΟΚ και του Ατρομήτου και η πρόκριση στους "16" του Κυπελλου,άλλαξαν το κλίμα, επανέφεραν τα χαμόγελα κι έβαλαν την ομάδα σε τροχιά ανάκαμψης .

Τo έχουν αυτό οι αθλητικογράφοι. Δεν είναι οι μοναδικοί άλλωστε, που πουλάνε ελπίδα και "καλύτερες μέρες". Αυτό κάνουν κι οι πολιτικοί. Αυτό γίνεται και στις προσωπικές σχέσεις. Λες στον άλλον, αυτό που θέλει να ακούσει. Από το να δεις, το ποτήρι μισοάδειο, ή μισογεμάτο, το βλέπεις τίγκα και καθαρίζεις. Σαφώς και το καινούργιο ξεκίνημα, που εκ των πραγμάτων, υποχρεώνεται να κάνει ο Παναθηναϊκός, κρίνεται σαν θετικό. Χειρότερα από τον Στραματσόνι, δεν γίνεται.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα λύθηκαν κι ότι όλα τα (καινούργια) στοιχήματα είναι κερδισμένα εκ προοιμίου. Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του ανήφορο. Την Πέμπτη, στο εκτός έδρας με τον Πλατανιά, αρχίζει ο αγωνιστικός Μαραθώνιος του Ιανουαρίου (έξι ματς για το πρωτάθλημα και δύο για το Κύπελλο), με τους πράσινους να έχουν να λύσουν μιά σειρά από αγωνιστικές εξισώσεις.

Παιχνίδια δύο φορές την εβδομάδα και ταυτόχρονα αναδιάταξη του ρόστερ, με προσθήκες και αποχωρήσεις. Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η δήλωση του Μαρίνου Ουζουνίδη μετά το 0-0 της Λάρισας, "ισως χρειαστούμε παραπάνω από τρεις-τέσσερις μεταγραφές". Μ' αυτά που λέει, αλλά κυρίως με αυτά που κάνει, ο τεχνικός των πράσινων, σχετικά με την αξιολόγηση του ρόστερ, είναι ξεκάθαρος και κατά συνέπεια είναι και ξεκάθαρα τα ανοιχτά ζητήματα:

- Στα σέντερ-μπακ έχοντας απορρίψει Σαμπά-Ιβανόφ, εμπιστεύεται μόνο το δύδιμο Μολέδο-Κουτρουμπή. Με τα προβλήματα τραυματισμών που κουβαλάει ο Τελάντερ, δεν είναι δυνατόν να υπολογίζεται σαν ετοιμοπόλεμος.

- Στα δεξιά της άμυνας, δεν πιστεύει τον Μέστο και με δεδομενο οτι ο Κουλιμπαλί θα φυγει για το "Κόπα Αφρικα", θα υπάρξει πρόβλημα (δεδομένη στο "Κόπα Άφρικα" είναι και η απουσία του Εμποκού, ενω ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να φύγει και ο Γουακάσο).

- Όταν μετά το ματς στη Λάρισα, ο Ουζουνίδης μίλησε "για κάποιους που δεν έδειξαν διάθεση να βοηθήσουν κι έμειναν στην Αθήνα" φωτογράφισε τους Ιμπάρμπο, Γουακάσο. Ο Ιμπάρμπο δεν γύρισε μετά τα Χριστούγεννα, παίρνοντας προφανώς άδεια από τη σημαία. Πως μπορείς όμως να απαιτήσεις "καλή διάθεση" και επαγγελματισμό από κάποιον που είναι απλήρωτος;

Ο Παναθηναικός δεν είναι Πανιώνιος, με νεαρούς έλλληνες ποδοσφαιριστές που ο Ουζουνίδης μπορούσε να ρίχνει στο φιλότιμο "κάντε λίγο ακόμα υπομονή". Σ' αυτούς που δεν υπολογίζονται θα πρέπει να προστεθεί και ο Ρινάλντι.

Με όλα αυτά τα ζητήματα να είναι ανοιχτά, μπαίνει στη μέση και το οικονομικό. Ο Γιάννης Αλαφούζος είχε δεσμευθεί αυτοπροσώπως στους ποδοσφαιριστές ότι θα εξοφληθούν μέσα στον Δεκέμβριο. Δεν φάνηκε συνεπής. Η επόμενη υπόσχεση είναι ότι θα πληρωθούν τον Ιανουάριο. Οι υποθέσεις που σκάνε, ο Εσιέν που ζητάει 700.000 ευρώ κλπ, είναι ενα ζήτημα που δεν έχει, όμως, καμιά σχέση και δεν επηρεάζει τη καθημερινότητα της ομάδας. Χωρίς λεφτά πως θα σπάσουν τα συμβόλαια των "ανεπιθύμητων" ποδοσφαιριστών; Χωρίς λεφτά πως θα γίνουν (αξιόλογες) μεταγραφές;

Ο Παναθηναικός πάει μίνιμουμ γιά τρεις ακόμα παίκτες: Μεσοεπιθετικός, επιθετικός, στόπερ. Τι παίκτες θα είναι αυτοί με την οικονομική στενότητα που υπάρχει; Χωρίς έγκαιρες πληρωμές πως θα αποκατασταθούν οι ισορροπίες στα αποδυτήρια; Όλα αυτά δημιουργούν τον ανήφορο που λέγαμε. Με τον Γιαννη Αλαφούζο να έχει κάνει στην άκρη και το βάρος της διαχείρισης να πέφτει στους Ουζουνίδη-Λυμπερόπουλο.

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι οι ομάδες έχουν ανάγκη από ικανούς επαγγελματίες κι όχι απο σημαίες. Ο Λυμπερόπουλος θα κριθεί από τη δουλειά του.Από το σήμερα. Οχι απ το χθες κι απ' το ποδοσφαιρικό παρελθον του. Ήδη μετράει μιά αποτυχία, μία απόλυση,σαν τεχνικός διευθυντής από την ΑΕΚ. Ενδεικτικό το ρεπορτάζ του Άκη Γεωργίου, εδώ στο Contra, "έργα και ημέρες του Λυμπεροπούλου στην ΑΕΚ" στις 11 Ιουνίου του 2014. Αυτή είναι η δεύτερή του ευκαιρία. Κι η δουλειά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στον Παναθηναϊκό είναι σαφώς πιο δύσκολη απο την ΑΕΚ της Γ' και Β' Εθνικής.

Σχετικά με τον Τάκη Φύσσα (που έχει "δύο στα δυό", με Εσιέν-Στραματσόνι) κι αναλαμβάνει τις Ακαδημίες, τα σχόλια είναι περιττά. Ίσως να είναι κάτι προσωρινό, αφού, όπως γράφτηκε χωρίς να διαψευσθεί, θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς εκλογές. Εξ ου και η συμμετοχή του, με την ποδοσφαιρική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εναντίον της ομάδας των Αστέγων.

Στο τραγούδι της ημέρας John Lee Houker Carlos Santana και The Healer.

News 24/7

24MEDIA NETWORK