Τα 4 μικρά θαύματα της Ατλέτικο στο Μόναχο

Ο Νίκος Γιαννόπουλος καταγράφει 4 λεπτομέρειες οι οποίες βοήθησαν την Ατλέτικο Μαδρίτης να πάρει την πρόκριση για τον τελικό του Champions League μέσα στο Μόναχο.

Τα 4 μικρά θαύματα της Ατλέτικο στο Μόναχο

Σε μία μεγάλη επιτυχία στο πιο υψηλό επίπεδο μετρούν όλες μα όλες οι λεπτομέρειες. Ειδικά οι ομάδες που δεν διαθέτουν περίσσευμα ταλέντου και προσπαθούν να καλύψουν το κενό με προσήλωση στην τακτική, αυτές οι λεπτομέρειες μετρούν πολύ περισσότερο. Σας παρουσιάζουμε τέσσερις από αυτές που βοήθησαν την Ατλέτικο να πάρει την ιστορική πρόκριση επί της Μπάγερν στην “Αλιάνζ Αρίνα”.

Αυτές είναι:

1.Η Ατλέτικο ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα πίσω από την μπάλα και είχε να αντιμετωπίσει μία ομάδα με εξαιρετική τεχνική αλλά και ταχύτητα. Και όμως, ενώ το κίνητρό της ήταν πολύ μεγάλο κατάφερε να εξυπηρετήσει το αμυντικό σχέδιό της (στο οποίο εν τέλει στηρίχθηκε και η μεγάλη επιτυχία της) κάνοντας μόλις 10 φάουλ. Ο αριθμός είναι πολύ μικρός, μικρότερος ακόμα και από το μέσο όρο της Ατλέτικο στο εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ (κάτι παραπάνω από 11).

Το εκπληκτικό όμως δεν είναι αυτό αλλά το γεγονός ότι οι παίκτες του Ντιέγο Σιμεόνε δεν έδωσαν φάουλ έξω ή γύρω από την περιοχή στα 96 λεπτά του αγώνα. Υπήρξε μόνο μία εξαίρεση. Το φάουλ το οποίο έκανε ο Αουγκούστο Φερνάντεζ στον Αλάμπα στο 29' και από το οποίο προήλθε το πρώτο γκολ της Μπάγερν από το χτύπημα του Τσάμπι Αλόνσο. Ηταν πολύ σημαντικό, ο Σιμεόνε το ήξερε, οι παίκτες της Ατλέτικο να μην δώσουν ευκαιρίες για απειλητικά ελεύθερα χτυπήματα στην Μπάγερν. Το πλάνο εκτελέστηκε με θρησκευτική ευλάβεια θα έλεγε κανείς. Το ότι η Μπάγερν κατάφερε να σκοράρει στο ένα και μοναδικό χτύπημα που της έδωσε η Ατλέτικο μέσα στην περιοχή φανερώνει και το μέγεθος της απειλής που κρεμόταν πάνω από τα κεφάλια των Ισπανών.

Τα 4 μικρά θαύματα της Ατλέτικο στο Μόναχο

2. Η κυριαρχία των ποδοσφαιριστών της Ατλέτικο στο ψηλό παιχνίδι αποδείχθηκε καθοριστικός παράγοντας για την έκβαση του ματς. Οι της Μπάγερν δεν δίστασαν να γεμίσουν μπάλες στην περιοχή των Ισπανών, από το πρώτο ημίχρονο, βάζοντας και αυτή τη διάσταση στο παιχνίδι τους. Ομως οι “ροχιμπλάνκος” ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά σε όλες τις προκλήσεις που έβαλαν οι πρωταθλητές Γερμανίας. Το 38-63% στο αποτέλεσμα των εναέριων μονομαχιών τα λέει όλα για την αποφασιστικότητα που έβγαλε η Ατλέτικο στην... αεροπορική διάσταση του αγώνα. Ειδικά μέσα στην περιοχή τους οι Ισπανοί καθάρισαν όλες τις μάχες εκτός από μία. Αυτή του 74' όταν ο Βιδάλ πήρε την κεφαλιά από τον Φελίπε Λουίς και πρόσφερε το 2-1 στον Λεβαντόφσκι.

3.Δεν χρειάζεται κάποια ειδική ανάλυση για να καταλάβει κανείς ότι οι της Ατλέτικο έτρεξαν πολύ στην “Αλιάνζ Αρίνα” για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του αγώνα. Αλλώστε δεν είχαν και άλλη επιλογή εφόσον ήθελαν να αποκλείσουν την Μπάγερν μέσα στο σπίτι της. Η μεγάλη προσπάθειά της αποτυπώθηκε όμως και στους αριθμούς οι οποίοι φυσικά και σ' αυτήν την περίπτωση λένε μόνο την αλήθεια.

Κατά μέσο όρο στο εφετινά παιχνίδια της στο Τσάμπιονς Λιγκ, η Ατλέτικο κάλυπτε 117.555 μέτρα. Στο Μόναχο αναγκάστηκε, λόγω της δυσκολίας του ματς και της ποιότητας του αντιπάλου, να τρέξει αρκετά περισσότερο, 119754 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι ξεπέρασε το μέσο όρος της για κάτι περισσότερο από δύο χιλιόμετρα. Δεν είναι πάρα πολύ αλλά δεν είναι και λίγο αν αναλογιστεί κανείς ότι βρισκόμαστε στο τέλος μίας πολύ κοπιαστικής σεζόν με την Ατλέτικο να μην έχει δα και το τεράστιο ροτέισον.

4. Ο χρυσός σκόρερ της Ρεάλ, ο Γκριεζμάν, δεν είχε κανένα πρόβλημα να ξοδέψει το 25,58% της παρουσίας του στο ματς στο πρώτο τρίτο του γηπέδου για την ομάδα του, δηλαδή στο χώρο άμυνας της Ατλέτικο. Το αναφέραμε και παραπάνω, το σχέδιο έπρεπε να εκτελεστεί με ακρίβεια από όλους, μηδενός εξαιρουμένου. Ετσι, ο Γάλλος, ο πιο ποιοτικός ποδοσφαιριστής αυτής της εβδομάδας, θεώρησε καθήκον του να αμυνθεί με συνέπεια, δίνοντας πολλές βοήθειες κυρίως στο δεξιό άκρο της άμυνας της ομάδας του. Υπήρξαν όμως και στιγμές που βρέθηκε και στα αριστερά της άμυνας. Γενικά δεν άφησε μέρος του γηπέδου απάτητο ο θαυματουργός αυτός ποδοσφαιριστής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μπάγερν Μονάχου - Ατλέτικο Μαδρίτης 2-1

News 24/7

24MEDIA NETWORK