Όχι στην ίδια παγίδα ο Ολυμπιακός

Οι ομοιότητες του αγώνα με τη Γαλατάσαραϊ και οι παγίδες που κρύβει. Ο κουρασμένος Ολυμπιακός και η ένταση στην άμυνα. Ο Μάκης Δρόσος αναλύει τη νέα αποστολή του Ολυμπιακού στην Κωνσταντινούπολη.

Όχι στην ίδια παγίδα ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός ρίχνεται πρώτος στην μάχη, σε ότι έχει να κάνει με την ελληνική εκπροσώπηση, για την 10η αγωνιστική της Ευρωλίγκα και καλείται να πάρει το διπλό στην Τουρκία, κόντρα στην Νταρουσαφάκα του Ντέιβιντ Μπλατ.

Ένα παιχνίδι που κάθε άλλο παρά εύκολο είναι με δεδομένο ότι οι "ερυθρόλευκοι" έχουν αρκετά σκαμπανεβάσματα ακόμα στην απόδοση τους. Φυσικά η τουρκική ομάδα σε επίπεδο μονάδων είναι κάτι παραπάνω από ανταγωνιστική, κάτι που φάνηκε την περασμένη εβδομάδα στο ΟΑΚΑ, όταν λίγο έλειψε να κάνει τη ζημιά στον Παναθηναϊκό, αφού αντέδρασε πολύ σωστά στο β' μέρος. Ενώ δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι βρίσκεται υπό πίεση και η ίδια, αφού πέρα από το γεγονός ότι έχει γκελάρει εντός έδρας σε ματς που δεν ήθελε, έρχεται από δυο συνεχόμενες ήττες, από εκεί που έδειχνε να πλέει στην σωστή ρότα.

Εντός έδρας ήδη έχει κάνει μία "κηδεία" στην ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη και αυτό θα πρέπει να έχει περισσότερο στο μυαλό του ο Ολυμπιακός παρά το ότι έχει ηττηθεί από το Μιλάνο ή την Εφες. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους όμως, δεν θεωρούμε ότι είναι μία από τις ομάδες που θα πρωταγωνιστήσει εφέτος. Είναι μία ομάδα με αρκετή ανισορροπία σε ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα της, αφού έχει μία πεντάδα πρώτης γραμμής και οι υπόλοιποι είναι δευτεροκλασάτοι παίκτες.

ΒΑΤΟ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΜΕ ΠΑΓΙΔΕΣ

Για τον Ολυμπιακό θεωρητικά είναι το δεύτερο πιο βατό παιχνίδι που δίνει εκτός έδρας μέχρι στιγμής (μετά από αυτό με τη Γαλατά). Έχει περάσει νικηφόρα από μία δύσκολη έδρα όπως της Βιτόρια, από μία έδρα-φωτιά όπως ήταν το ΟΑΚΑ με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, ενώ έχει το άλλοθι της πρεμιέρας για την εμφάνιση και την ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ωστόσο οι ερυθρόλευκοι κουβαλούν στις πλάτες τους, όσο και να μην θέλει να το παραδεχθεί κανείς, την ήττα από την Γαλατά. Μία ήττα που δεν θα την μνημόνευε κανείς στην παρούσα φάση, αν δεν μεσολαβούσε η ήττα και περισσότερο η εμφάνιση με την Μακάμπι στο ΣΕΦ την περασμένη αγωνιστική.

Το παιχνίδι στην Τουρκία κρύβει τις ίδιες παγίδες και έχει τον ίδιο βαθμό και ίσως μεγαλύτερο δυσκολίας, με την αντίστοιχη αναμέτρηση της 24ης Νοεμβρίου απέναντι στους Ισραηλινούς. Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι ο Ολυμπιακός έδειξε να έχει υποτιμήσει τη Μακάμπι σε ένα βαθμό και να αιφνιδιάζεται. Με έκπληξη διάβασα και εγώ κάμποσα κείμενα τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ κατέληγαν στο ποια Μακάμπι προφανώς κρατώντας μόνο τις τρεις πρώτες περιόδου από την εμφάνιση της στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό και όχι το γεγονός ότι ένα χαμένο παιχνίδι θεωρητικά το γύρισε στην τελευταία περίοδο και το έχασε στην παράταση.

ΤΟΝ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΤΑ ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΚΑΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Με την Μακάμπι ο Ολυμπιακός βέβαια είχε 6/33 τρίποντα, ένα τραγικό ποσοστό, που δύσκολα θα επαναλάβει εφέτος, αλλά το πιο σημαντικό απ' όλα που ίσως πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι από ένα σημείο και μετά έδειξε να μην έχει την απαιτούμενη ενέργεια για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της αναμέτρησης.

Ο Σφαιρόπουλος μετά από την ήττα από την Γαλατά, με το αίσθημα της επιβίωσης να είναι έντονο, έφτασε την ομάδα του στα "κόκκινα" σε επίπεδο έντασης μέσα στο παρκέ. Τόσο με την Μπαρτσελόνα, αλλά περισσότερο με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Ο Έλληνας τεχνικός φαίνεται να νιώθει πιο ασφαλής με την ομάδα του να είναι πιο σφιχτή στην άμυνα, με την μικρή λεπτομέρεια ότι εφέτος η χρονιά είναι αρκετά πιο επίπονη και αυτό θα έχει ως συνέπεια να υπάρχουν εβδομάδες που κάποιοι παίκτες θα είναι περισσότερο κουρασμένοι και η απόδοση τους δεν θα είναι η αναμενόμενη και κατά συνέπεια και τα ποσοστά τους στην επίθεση.

Φυσικά μετράει και ποιοι παίκτες είναι αυτοί. Άλλη βαρύτητα έχει να συμβεί αυτό στον Σπανούλη και στον Πρίντεζη και άλλο στον Παπανικολάου ή στον Παπαπέτρου. Όπως μετράει και με ποιο αντίπαλο και που. Πάντως αυτό που αναφέραμε συνέβη με την Μακάμπι.

Στην Τουρκία ο Ολυμπιακός καλείται να φύγει με το διπλό. Είναι από τα ματς εκείνα που πρέπει να τα κερδίσει εκτός έδρας. Ένα ενδεχόμενο ήττας δεν φέρνει την καταστροφή, αλλά σίγουρα θα είναι ένα ακόμα βαρίδι στην πλάτη του για τη δύσκολη συνέχεια.

ΙΔΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟ

Τακτικά ο Σφαιρόπουλος δεν θ' αλλάξει αγωνιστικό προσανατολισμό. Κύριο μέλημα του θα είναι να κρατήσει την Νταρουσάφακα στους 75 πόντους και κάτω. Σε αυτό το όριο ο Ολυμπιακός θα έχει φέρει το ματς στα μέτρα του. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βγάλει ενέργεια μέσα στο παρκέ στην άμυνα και να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά μέχρι στιγμής. Να ελέγξει το ρυθμό μέσω των ριμπάουντ και να βρει αρκετές δεύτερες επιθέσεις από "σκουπίδια". Είναι η δεύτερη καλύτερη ομάδα σε ριμπάουντ στην διοργάνωση, κάτι που του επιτρέπει να επιβάλλει το τέμπο του και να έχει περισσότερες κατοχές από τον αντίπαλο.

Πέραν του ριμπάουντ, κλειδί θα είναι η άμυνα στην περιφέρεια. Η τριάδα των γκαρντ που θα είναι μέσα στο παρκέ θα έχει δύσκολο έργο, αφού η Νταρουσάφακα το ψάχνει αρκετά το ντράιβ, ενώ στα καλά της ματς δεν έχει σουτάρει πολύ πιο πάνω από 20 τρίποντα. Κάτι που σημαίνει ότι οι περιφερειακοί θα έχουν περισσότερα μέτρα να καλύψουν.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΠΑΣΑ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟ ΡΟΤΕΪΣΟΝ

Μία από τις αδυναμίες που έχει μέχρι στιγμής η ελληνική ομάδα, είναι ότι δεν δημιουργούν οι περιφερειακοί της και δεν έχουν την τελική πάσα. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι μία από τις χειρότερες ομάδες σε ασίστ στη διοργάνωση. Αν μάλιστα δεν ήταν και Σπανούλης που μοιράζει κάπου 7 ασίστ ανά ματς, ο Ολυμπιακός θα είχε μεγαλύτερα προβλήματα σε κάποια παιχνίδια και σίγουρα θα μετρούσε μία ήττα ακόμα. Οι Μάντζαρης, Χάκετ και Γκριν έχουν με το ζόρι συνολικά 3 ασίστ ανά παιχνίδι. Βέβαια σε αυτό παίζει ρόλο και το γεγονός ότι οι περισσότερες συνεργασίες γίνονται με τον Σπανούλη και ότι ο Ολυμπιακός παίζει και ψάχνει αρκετά το περιφερειακό σουτ και δη το τρίποντο. Εδώ υπάρχει υποσημείωση και αμφιβολία, αν θα μπορέσει να βγει με επιτυχία έτσι η σεζόν.

Στα καλά νέα ότι ο Γιανγκ δείχνει να ξεπερνάει τους φόβους του και να μπαίνει σε ρυθμό, αλλά ακόμα απέχει αρκετά από αυτό που περιμένει από εκείνον η ομάδα του. Πρέπει να τρέξει όμως, αφού ο Μπιρτς ήδη παίζει στα κόκκινα και μάλλον κάνει υπέρβαση.

Κάτι που ακόμα καλείται να εκμεταλλευτεί ο Ολυμπιακός στην Τουρκία είναι ότι ανοίγει περισσότερο το ροτέισον από την τουρκική ομάδα. Ο Σφαιρόπουλος παίζει με 9 ½ παίκτες στα παιχνίδια, που μάλλον σύντομα θα γίνουν 10, αν και δεν παίρνει αυτό που περιμένει από όλους.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΨΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ

Εν κατακλείδι, για να μην κρυβόμαστε το διπλό είναι αυτοσκοπός την Παρασκευή. Κλειδί για τον Ολυμπιακό θα είναι πρωτίστως το ριμπάουντ όπως αναλύσαμε, για να ελέγξει το ρυθμό και να νιώσει σιγουριά και αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι του, όπως και η άμυνα στην περιφέρεια.

Άλλωστε είναι δεδομένο ότι από την φροντ λάιν της Νταρουσάφακα δεν μπορεί να χάσει το ματς. Αν έχει την τριάδα Σπανούλη, Πρίντεζη και Λοτζέκσι σε καλή μέρα επιθετικά, με τους υπόλοιπους να κάνουν απλά τα αναμενόμενα θα ακουμπήσει τους 80 πόντους. Φιλοδοξία και σχεδιασμός του Σφαιρόπουλου θα είναι να πάει τον αντίπαλο στους 75 π., ειδάλλως ξέρει ότι μάλλον το παιχνίδι θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Κάτι που δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK