Πασκουαλικός Παναθηναϊκός, "λίγος" Άρης

Ο Άρης δεν έδειξε ικανός να διεκδικήσει τη νίκη. Εμφανίστηκε πιο προβλέψιμος και ανέτοιμος απ' όσο περίμεναν όλοι. Ο Παναθηναϊκός έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει και τιμώρησε τους γηπεδούχους που ρίσκαραν με λάθος τρόπο. Οι "πράσινοι" δεν έβγαλαν μάτια, αλλά απέδειξαν ότι μέρα με την μέρα γίνονται ομάδα του Πασκουάλ. Σχολιάζει ο Μάκης Δρόσος.

Πασκουαλικός Παναθηναϊκός, "λίγος" Άρης

Όσοι περίμεναν ότι ο Παναθηναϊκός θα έχει ένα δύσκολο απόγευμα στο Αλεξάνδρειο (Nick Galis Hall), διαψεύστηκαν πλήρως. Για δυο λόγους κυρίως. Ο Άρης δεν είναι έτοιμος και δεν έχει το ρόστερ για να κοντράρει ομάδες σαν τον Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό και οι πράσινοι πέρα από την ποιότητα δείχνουν να έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σοβαρότητα.

Επιπλέον ο Παναθηναϊκός έχει το πλεονέκτημα ότι στον πάγκο του έχει ένα προπονητή σαν τον Πασκουάλ που έχει γαλουχηθεί να αντιμετωπίζει τα παιχνίδια πρωταθλήματος με σοβαρότητα σαν να είναι αναμετρήσεις Ευρωλίγκας και να έχει σε συνεχή εγρήγορση τους παίκτες του. Μέχρι να αποκτήσει κακές συνήθειες, εάν αποκτήσει, ο Ισπανός, ο Παναθηναϊκός δεν θα φοβάται τη χαλαρότητα.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΡΙΣΚΟ ΤΟΥ ΑΡΗ

Ας ξεκινήσουμε από τον γηπεδούχο Άρη. Σε ένα εντός έδρας παιχνίδι και για να κερδίσεις ένα αντίπαλο σαν τον Παναθηναϊκό χρειάζεται πρωτίστως η άμυνα. Χρειάζεται και πάθος, αλλά όπως και να το κάνουμε, πρέπει να μπαίνει και η μπάλα στο καλάθι. Ακόμα και τον ΠΑΟ των δυο σημαντικότατων πενταδάτων απόντων (Τζέιμς και Γκιστ) δεν μπορείς να τον κερδίσεις σκοράροντας μέσα στο σπίτι του προσθέτοντας στο ταμπλό μόνο 59 πόντους. Δεν μπορείς να κερδίσεις με 5/19 τρίποντα και έχοντας δυο παίκτες να έχουν πετύχει τους μισούς πόντους και βάλε από το σύνολο σου. Ο Άρης χρειαζόταν κι άλλες λύσεις και άλλο σκορ, δεν τα είχε, έχασε εύκολα και δίκαια.

Μάλλον χρειαζόταν και διαφορετικό πλάνο για να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό. Δεν γνωρίζω αν φοβήθηκε ή αν ήθελε να προστατέψει, στον υπερβολικό βαθμό που φάνηκε, την ρακέτα του και το παιχνίδι μέσα από το καλάθι, αλλά το γεγονός ότι σε αρκετές φάσεις προτίμησε να ρισκάρει και να αφήσει το μακρινό σουτ του στον αντίπαλο, δεν αποδείχθηκε η ενδεδειγμένη τακτική. Σαν να μην έφθανε αυτό, άφησε τον Παναθηναϊκό να πάρει 15 επιθετικά ριμπάουντ και 19 περισσότερα συνολικά στο παιχνίδι.

Αν συνυπολογίσουμε το μονότονο κάποια στιγμή παιχνίδι του στην επίθεση, μέχρι την 3 περίοδο τουλάχιστον, θαρρώ ότι είναι αρκετό για να εντοπίσουμε γιατί έχασε και σχετικά εύκολα μάλιστα. Γιατί κάποια στιγμή έφθασε στο όριο της υπερβολής ότι έψαχνε μονίμως τον Μπάκνερ για να απογειωθεί και να καρφώσει. Του βγήκε κάμποσες φορές, αλλά ήταν και άλλες τόσες ίσως και περισσότερες που έκανε μία τρύπα στο νερό και ήταν και προβλέψιμος. Για να μην αναφέρω τα σουτ που δεν βρήκαν στεφάνι ή ακούμπησαν με το ζόρι. Με τέτοιο αντίπαλο και σε τέτοιο ματς, δεν έχει αυτή την πολυτέλεια, ούτε σε μία προσπάθεια. Όπως σημαντική φάνηκε η αδυναμία του να παίξει το πικ εν ρολ με τον κοντό να τελειώνει φάσεις και με ελάχιστους να έχουν το ένας εναντίον ενός.

Πρέπει να κρατήσουμε ότι ο κόσμος ήταν και πάλι κοντά στην ομάδα, αλλά πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο Άρης δεν είναι έτοιμος για να κοντράρει τον Παναθηναϊκό. Το ότι έλειψε ο Μαρμπλ δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία, σίγουρα θα είχε μία ακόμα λύση ο Άρης, αλλά όχι τέτοια ούτως ώστε να τον κάνει να διεκδικήσει την νίκη. Άλλωστε τα δυο καλύτερα του παιχνίδια ο Μαρμπλ τα έχει κάνει με τα Τρίκαλα και με τον Κόροιβο. Με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ ήταν μέτριος ο Αμερικάνος, δεν θα ήταν απόψε αυτός που θα έκανε την διαφορά ή θα σκότωνε τον Παναθηναϊκό.

ΤΙΜΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΠΟΝΤΟ

Ο Παναθηναϊκός από την μεριά του, κρατάει πρωτίστως ότι έδειξε σοβαρός και ότι βελτιώνεται διαρκώς. Γενικά οι πράσινοι βγάζουν μία ηρεμία και μία αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι τους, όσο περνάει ο καιρός. Βρήκε τα αδύναμα σημεία του Άρη, έψαξε όλα τα μις ματς και τιμώρησε τον «αυτοκράτορα» του ελληνικού μπάσκετ που θεώρησε ότι μπορεί να τον αφήνει να σουτάρει χαλαρός από το τρίποντο. Αυτό για τους πράσινους είναι το «ψωμοτύρι» τους φέτος και το απέδειξαν.

Ο Πασκουάλ είχε την ευκαιρία επίσης να ξεκουράσει κάποιους παίκτες και να "ζεστάνει" ψυχολογικά κάποιους άλλους. Έχει, άλλωστε, ανάγκη να ανοίξει το ροτέισον. Η χρονιά φέτος είναι πολύ μεγάλη ως γνωστό και όσους περισσότερους ετοιμοπόλεμους έχει στην φαρέτρα του τόσο πιο άνετα θα αισθάνεται ο ίδιος και η ομάδα του κατά συνέπεια.

Για ένα ακόμα παιχνίδι ο Παναθηναϊκός ήταν σοβαρός στην άμυνα. Είχε δυσκολίες στον αέρα με τον Μπάκνερ για ένα μεγάλο διάστημα, αλλά κατά τα άλλα, ζόρισε και έβαλε άλυτα προβλήματα στον Άρη, ο οποίος ήταν κακός και από την μεριά του επιθετικά. Μπορεί να κρατήσει ότι ο Παππάς για ένα ακόμα παιχνίδι έδειξε ορεξάτος στην άμυνα και γενικά δείχνει να προσγειώνεται. Δικαιούται, αν συνεχίσει έτσι, να έχει αρκετό χρόνο μέσα στο παρκέ.

ΕΔΩΣΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΝΑΣΕΣ

Ο Καλάθης, μπορεί να μην ξεκουράστηκε σε απόλυτο χρόνο συμμετοχής, αφού και πάλι το έπαιξε το 30λεπτο του, εντούτοις δεν χρειάστηκε να κάνει πολλά από τα πράγματα που συνήθως καλείται να κάνει μέσα στο παρκέ και έτσι εν μέρει προστατεύθηκε. Δεν χρειάστηκε να καλύψει τρύπες στην άμυνα, δεν χρειάστηκε να αναλάβει ειδικές αποστολές, δεν χρειάστηκε να πάρει πολλές προσπάθειες στην επίθεση, δείγμα ότι είχε μόλις δυο δίποντα σήμερα, αρκέστηκε να μοιράσει την μπάλα, ενώ είχε και βοήθειες και στην οργάνωση. Γενικά για ένα τέτοιο ματς, πρέπει να ήταν τα πιο ξεκούραστα 30 λεπτά που έχει παίξει φέτος.

Επιθετικά οι πράσινοι είχαν το τρίποντο και έτσι... έκρυψαν κάποιους παίκτες τους που ήταν σε κακή βραδιά. Ο Φελντέιν ήταν εκτός κλίματος με 0/7 σουτ, ο Μπουρούσης το πάλεψε από άποψη διάθεσης, αλλά και αυτός δεν ήταν στα καλύτερα του. Όμως οι πράσινοι έδειξαν ότι έχουν μάθει να το ψάχνουν πλέον το παιχνίδι, να έχουν αυτοπεποίθηση και να μην βρίσκονται υπό πανικό. Έχουν plan a, plan b και plan c και αρχίζουν να μαθαίνουν πότε θα εφαρμόσουν τι. Είναι σημαντικό παιχνίδια σαν το σημερινό να τα κερδίζουν τόσο επαγγελματικά.

Σημαντικό ότι πήρε χρόνο ο Χαραλαμπόπουλος αν και έδειξε διστακτικός έως φοβισμένος να μην πάρει την προσπάθεια που θα του στοίχιζε την παραμονή του μέσα στο παρκέ και γενικά κρύφτηκε. Ο Μποχωρίδης έπαιξε το καθιερωμένο του τρίλεπτο, αν και σήμερα ο Παναθηναϊκός είχε ένα πολύ καλό Παππά, που μάλλον και αυτό έπαιξε τον ρόλο του σε αυτό. Ο Νίκολς έδειξε κάπως πιο συγκεντρωμένος, αλλά απέχει για κάποιο λόγο από τον Νίκολς που είδαμε για παράδειγμα στο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΙΚΤΗ ΚΑΙ ΝΙΚΗ

Πάντως φωνάζει, ότι ο Παναθηναϊκός χρειάζεται παίκτη για την θέση του Γκιστ. Ένα αθλητικό 4άρι αφού ο Φώτσης προσπαθεί να κάνει το καθήκον του και με το παραπάνω, αλλά δεν βγαίνει έτσι. Ειδικά στην Ευρωλίγκα τα περιθώρια μπορεί να στενέψουν επικίνδυνα. Ακολουθεί άλλωστε ένα ματς με την Νταρουσαφάκα στο ΟΑΚΑ, που η νίκη είναι κάτι παραπάνω από μονόδρομος για τον Πασκουάλ και τους παίκτες του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Λείπει ο Γκιστ; Υπάρχει ο Σίνγκλετον...
Κρυψίνους ο Πασκουάλ για τις μεταγραφές!

News 24/7

24MEDIA NETWORK